Trend en energie

Stijgende energieprijzen 2021 – Waarom je nu zonnepanelen moet kopen!

Stijgende energieprijzen 2021

Als je al wat meer thuis bent dan in de zonnepanelen, dan weet je dat de afgelopen tijd er altijd een discussie was over zonnepanelen. Moet je dan nou wel doen? Nu ze op de planning hebben staan om de salderingsregeling (het terug leveren aan het net van stroom) af te schaffen. Maar de recente ontwikkelingen in 2021 en daarmee bedoel ik de stijgende energieprijzen laten zien dat er eigenlijk geen beter moment is geweest dan nu om zonnepanelen aan te schaffen.

Nu komt hier natuurlijk wel wat bij kijken en wil je geen overhaaste beslissingen gaan nemen. Gewoon lukraak offertes gaan opvragen heeft geen zin en het is dus handig om eventjes een aantal dingen van tevoren uit te zoeken. Zodat je niet voor verassingen komt te staan. Je vind in deze blog over stijgende energieprijzen 2021 in ieder geval je antwoorden.

De stijgende energieprijzen van 2021

De energieprijzen zijn enorm gestegen, zowel gas als elektra is duurder geworden. En helaas is dit gebeurd met enorme stappen. Gelukkig is het te verklaren, maar hadden we dit niet kunnen voorzien?

Waar komen de stijgende energieprijzen vandaan?

Om te zeggen dat dit het moment is om zonnepanelen aan te schaffen, kunnen we alleen onderbouwen als we weten waar deze stijgingen van de energieprijzen vandaan komen.

Deze stijging komt voort uit een aantal factoren. Ten eerste is er momenteel meer vraag naar energie & gas dan er aangeboden wordt. Dit zorgt voor een depletie in voorraden. En deze depletie kan heel snel gaan. Helaas wordt je hierdoor afhankelijk van andere landen wat de prijzen zeker niet ten goede komt.

Verder zijn we natuurlijk bezig met onze klimaatakkoorden. En hoewel we als mens steeds meer energie gaan verbruiken en dat met steeds meer mensen komen er niet meer of in ieder geval weinig energiebronnen bij. Sterker nog we zijn, denk bijvoorbeeld aan het Gronings gas, in de laatste 5 jaar meer dan gehalveerd in onze gaswinning vanuit dit gasveld. In principe een goede ontwikkeling natuurlijk want veel Nederlanders ervaarde hierdoor problemen. Maar toch zullen we de energie die we met dit gas konden produceren ergens anders vandaan halen, en hier is helaas te weinig aan gedaan.

En alhoewel ik denk dat de overheid in Nederland wel iets met de prijzen gaat doen denk ik dat de algemene trend zal zijn dat we aan deze nieuwe prijsniveaus moeten gaan wennen. Verder zijn er nog meer redenen om te bedenken waarom deze prijzen hoger blijven. Echter wil ik hier niet teveel tijd aan besteden.

RTL Z, legt dit nog eens snel uit in een filmpje van drieënhalve minuut.

Zonnepanelen de oplossing?

Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar zonnepanelen. Ik adviseer dit aan iedereen vrienden, kennissen, familie en nu dus ook mijn trouwe lezers. Zonne-energie is gratis en daardoor een vorm van energie met veel mogelijkheden. Verder is energie opwekking door zonnepanelen duurzaam en dus een verantwoorde manier van besparen.

We weten uit het verleden dat je zonnepanelen terug kunt verdienen in circa 6 tot 7 jaar tijd. Daarna kan je op wat onderhoud na nog wel 10 tot 20 jaar genieten van gratis energie. 10 tot 20 is natuurlijk een groot gat, maar het is belangrijk dat je zuinig bent op je zonnepanelen en de juiste koopt!

Met de huidige en nieuwe trends wordt het misschien wat ingewikkelder, maar dat wil niet zeggen dat het minder interessant wordt. Ten eerste staat er op de planning dat de salderingsregeling afgebouwd wordt, en ik zeg op de planning omdat dit anno november 2021 nog steeds niet bevestigd is. Echter zal deze dit niet van de één op de andere dag gebeuren en zullen ze dit stapsgewijs doen door elk jaar dit te verminderen tot  een punt waar je de kale energieprijs overhoud. Deze kale energieprijs was bijvoorbeeld in oktober 2021 zo`n 14 cent. Dit is 5 keer hoger dan wat je betaalde voor de kale energieprijs in 2016.

Wat ik probeer te zeggen is dat we over 10 jaar misschien niet meer kunnen salderen. Dan krijgen we alleen nog de kale energieprijs terug van onze leverancier. Toch kan het zomaar zijn dat de kale energieprijs de energieprijs van afgelopen jaren benaderd. Uiteraard is dit allemaal een beetje speculeren, maar met de huidige situatie zijn zonnepanelen al gunstig.

Naar mijn mening zijn zonnepanelen op dit moment echt qua investering een pareltje en kan je ter vergelijking met spaargeld wel 15 tot 20% rendement pakken per jaar!

Niet de totaaloplossing, maar wel de eerste stap naar een gasvrij huis!

We weten nu dat je met zonnepanelen zeker nu een goed rendement kunt halen. Maar nee het is niet de totaaloplossing wel is het de stap in de goede richting. Uiteindelijk willen we energie neutraal worden en zijn nieuwe huizen gasvrij. Zulke woningen worden ook vaak een nul op de meter woning genoemd.

Maar zonnepanelen zijn helaas geen constante bron van energie, en dat is vervelend. Daarom is er in de winter een andere vorm van energie nodig, en gelukkig is die er. Toch gedurende zomer en zelfs zonnige dagen in de winter kan je met de zonnepanelen goed uit de voeten, zeker in combinatie met een warmtepomp.

Stijgende energieprijzen 2021 vermijden

De stijgende energieprijzen van 2021 lijken dus een blijvend probleem te zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit te verhelpe door minder energie te gebruiken. Door je huis te verduurzamen ga je automatisch minder energie verbruiken, en als je dit combineert met zonnepanelen zal je energierekening dus aanzienlijk dalen!

Als ik zonnepanelen wil, waar moet ik op letten?

Als je zonnepanelen gaat kopen wil je graag de prijs weten en dus direct een offerte opvragen. Echter is dit niet het enige belangrijke. Je wilt namelijk wel dat het systeem goed werkt en dat het rendement dat je belooft wordt ook wordt behaald.

Maar eigenlijk is de offerte zelden volledig goed, omdat we eigenlijk nog niet zo goed weten wat we willen. Daarom is het goed om voorbereid te zijn op een aantal vragen. Gelukkig ben ik hier om je te helpen.

Wat voor zonnepanelen wil ik?

Stijgende energieprijzen 2021

Houd er rekening mee dat er zonnepanelen zijn in verschillende soorten, maten en kwaliteiten. De eerste keus die je zult maken is welk soort paneel je wilt. Er zijn namelijk twee verschillende soorten, de monokristallijn en de polykristallijn. Hiervan is de eerst genoemde de blauwe zonnepaneel en de tweede de zwarte zonnepaneel. De polykristallijn is iets duurder en het rendement is tegenwoordig bijna gelijk. Hier gaat het dus echt om smaak. Maakt de kleur je niet uit dan is vaak de monokristallijn zonnepanelen de voordeligste keus.

Verder heb je ook flexibele en dakpan zonnepanelen. Deze varianten kunnen soms op plekken geplaatst worden waar traditionele zonnepanelen dat niet kunnen. Wel zijn van die zonnepanelen de rendementen aanzienlijk lager. Toch kan het soms goed uit komen en wordt de techniek steeds beter en dus ook steeds interessanter.

Waar wil ik mijn zonnepanelen plaatsen?

Bij de plaatsing van zonnepanelen is de positie is erg belangrijk. Zo moet er gelet worden op de hellingshoek, eventuele schaduw en de oriëntatie. Het is goed om van tevoren even goed te kijken of er geen bomen in de weg staan en je dag wel lang zon pakt. Het is namelijk zeer nadelig om de zonnepanelen op de noordkant van het huis te leggen.

Zijn er nog extra werkzaamheden vereist om zonnepanelen te plaatsen?

De zonnepanelen die geplaatst gaan worden moeten we voorzien van wat randapparatuur. Het is het handigst om de zonnepanelen zo dicht mogelijk in de buurt van de meterkast te plaatsen. Verder moet er ook in de meterkast een groep vrij zijn voor de zonnepanelen. Anders zal er een extra groep geplaatst moeten worden.

Klik hier om naar onze pagina te gaan om een gratis e-book over zonnepanelen op te vragen. Hier zal je alle informatie vinden die je nodig hebt bij je aanvraag voor zonnepanelen.

Offerte opvragen voor zonnepanelen

Klik op onderstaande twee links, beide partijen hebben een extreem goede klantervaring en zorgen voor een perfect systeem voor jouw dak. Het aanvragen van de offerte is geheel vrijblijvend.

Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp

Zodra je zonnepanelen geinstalleerd hebt is een warmtepomp een goede vervolgkeus. Belangrijk om eerst even te kijken of je huis goed is geïsoleerd, maar zodra dit het geval is dan heb je eigenlijk de ideale situatie gecreerd om een wamtepomp te installeren.

Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor een cv-ketel, en zorgt ervoor dat je zonder gas je huis kunt verwarmen. Een huis zonder gas is een stap in de richting naar een nul op de meter woning.

Maar wat is een warmtepomp? Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron (dit kunnen verschillende soorten zijn, meer hierover lees je hier). Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! 

Door slim om te gaan met natuurkunde kan er energie worden gebruikt door een vloeistof te laten verdampen en condenseren. Door verdamping kan er warmte worden opgenomen die vervolgens kan worden vrijgelaten tijdens het condenseren.

Offerte voor warmtepomp aanvragen

Zo heb je een beetje een indruk wat een warmtepomp is, hoe het werkt en ben je op de hoogte van warmtepomp kosten en het rendement.

Het nemen van een warmtepomp in huis is dus een investering voor de lange termijn. Wil je ook meehelpen met het creëren van een beter milieu, terwijl jij er zelf ook beter van wordt? Dan is een warmtepomp zeker een goede optie. Voordat je een offerte gaat aanvragen eerst nog even wat meer weten? Klik dan hier!

Een offerte opvragen kan hieronder. Je krijgt van meerdere partijen uit de omgeving een offerte. Zo kan je zelf kijken welke je het beste vind en natuurlijk financieel aantrekkelijk. Vraag nu de gratis offerte op!

Beter beginnen met isoleren?

Met een oud huis kan het, zomaar zijn dat je in eerste instantie meer kunt behalen met isoleren. Je kunt een hoop energie en warmte verliezen wanneer een huis niet goed is geïsoleerd. We hebben voor de grootste kansen in onze traditionele huizen al het één en ander op een rijtje gezet. Hieronder kun je navigeren naar daar waar jij denkt dat je de meeste winst voor jouw huis kunt behalen.

Of eerst beginnen met besparen?

De eerste kleine besparingen zijn al snel gedaan. Door sluipverbruikers te elimineren kan je al honderden euro`s per jaar besparen. Sluipverbruikers zijn alle apparaten in huis die wel energie vragen maar die we doorgaans niet gebruiken. Een televisie bijvoorbeeld staat meer op standby als dat hij aan staat en we zetten hem nooit echt helemaal uit. Het is lastig te ontdekken waar sluipverbruikers zich bevinden en welke apparaten het meeste energie vragen in de standby. Daarom hebben we de meest voorkomende apparaten even op een rijtje gezet voor je. Vind hier het overzicht!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven