Laadpaal voor thuis kopen

Waar kan ik een laadpaal voor thuis kopen? Lees hier waar je rekening mee moet houden!

Lees hier waar je rekening mee moet houden bij het kopen vaan een laadpaal voor thuis!
Laadpaal kopen

Een laadpaal voor thuis kopen. Laadpalen bestaan nog niet zo lang en dus is er nog maar weinig over bekend. Bij de nieuwe elektrische auto`s is het geen optie meer om deze op te laden via het stopcontact. De auto`s worden steeds beter en hebben steeds grotere accu pakketten. Dit zorgt ervoor dat de oplaadtijd langer en langer wordt. Daarom gaan we je helpen bij de keuze van een laadpaal en wat er allemaal bij komt kijken. Heb je vragen over waar je een laadpaal kunt kopen, welke varianten er zijn of hoe een dergelijke laadpaal wordt geïnstalleerd dan ben je hier aan het goede adres.

Een laadpaal voor thuis kopen

Waarom een laadpaal voor thuis kopen? Je elektrische auto thuis aan een laadpaal of wallbox “tanken” is de goedkoopste manier om te laden. Bij thuisladen Zoals we al zeiden is het bij de elektrische auto`s niet handig meer om deze via het stopcontact op te laden. Dit gaat helaas te langzaam. De keus gaat dan dus al gauw uit naar een laadpaal of wallbox. Zodat je thuis handig en snel elektriciteit kunt “tanken”. De extra kosten van een dergelijke laadpaal zijn alleen de aanschaf en installeringskosten je betaald namelijk gewoon je normale kWh prijs die daarvoor staat.

Wallbox of laadpaal

We benoemen zojuist twee dingen. De laadpaal en de wallbox. Maar eigenlijk zit hier weinig verschil in en zit het verschil alleen in de manier van installeren. Plaats je de lader aan een paal of plaats je hem aan de muur. Dit ligt volledig aan jouw eigen locatie en/of oprit. Kan je het allebei dan wordt het een smaak dingetje. We zullen voor dit artikel voornamelijk de Nederlandse term laadpaal gebruiken maar je kunt dit dus ook associëren met een wallbox.

Wat doet zo’n laadpaal eigenlijk?

Een elektrische auto is eigenlijk niet heel anders dan de meeste apparaten met een accu. Denk aan je smartphone de meeste moeten die ook dagelijks laden. Dat wil niet zeggen dat de oplader van een telefoon lijkt op een laadpaal. De laadpaal is namelijk de stroomvoorziening en de echte oplader is ingebouwd in de auto. De accu van de elektrische auto werkt op gelijkstroom en de laadpaal levert wisselstroom. Deze wisselstroom moet de auto dus nog omzetten in gelijkstroom.

De laadpaal is dus niet echt een oplader maar meer een stopcontact. Maar dan wel een groot stopcontact, want de paal kan vele malen meer stroom leveren dan het stopcontact in huis. Zo heb je verschillende uitvoeringen van groten / sterkten. Daar komen we later in dit artikel nog op terug.

Laadpaal thuis
EV oplaadpaal bij een woonhuis

Opladen met een laadpaal, hoelang duurt dat?

Met een hybride auto was het nog een optie om de accu in de nacht nog wel eens op te laden door gewoon de stekker in het stopcontact te doen. Dit is met een elektrische auto niet meer gewenst met oog op de oplaadtijd. Hieronder vind je een tabel voor de meest verkochte auto`s van 2020. De oplaadtijd is gebaseerd op een laadpaal van 22 kW, dat is 6 keer zoveel wattage als dat we normaal op een stopcontact / groep in de meterkast mogen aansluiten.

AutoAccuOplaadtijd (100%)Gemiddelde kosten
Kia e-Niro67.5 kWh10u30m€15.53
Tesla Model 340 kWh4u30m€9.20
Volkswagen e-Golf35.8 kWh5u15m€8.23
Hyundai Kona Electric64 kWh7u00m€14.72
Laadpaal met maximale laadsnelheid van 22 kW

Laadpaal en auto op elkaar afstemmen

Dit is wel een belangrijk punt, net zoals niet elke elektrische auto hetzelfde is, geld dit ook voor laadpalen. Het is belangrijk dat je laadpaal beschikt over de juiste laadsnelheid voor je auto en hier ook op is afgestemd, er zitten namelijk nog wat verschillen in de vermogens die de laadpaal kan leveren en waarvoor je auto is gebouwd. Wet zetten hieronder op een rijtje waarop je moet letten en welke laadvermogens je kunt kiezen.

Laadpaal kopen, wat kan ik verwachten?

Ondanks dat je een laadpaal al vanaf ongeveer €600 euro kunt aanschaffen kan de totale installatie al gauw oplopen tot zo`n €2000.-. Dat zit hem in de volgende opties en eventuele extra werkzaamheden. Geen zorgen we lopen je er stap voor stap doorheen.

Graafwerkzaamheden en de meterkast.

Een laadpaal plaatsen op je eigen terrein is helaas niet zomaar gedaan. Er zullen wat randwerkzaamheden gedaan moeten worden. De laadpaal levert flink wat vermogen en dit vermogen kan niet zomaar via het stopcontact komen. Dit moet direct van de meterkast komen. En als je een sterke paal wilt dan is de kans groot dat er ook aanpassingen aan de meterkast moeten worden gedaan.

En dit kost uiteraard geld. Zo zijn de gemiddelde graafwerkzaamheden voor het leggen van de kabel naar de laadpaal al gauw zo`n €45 euro per meter graven. Dit bedrag kan wat schommelen en ligt  aan het soort grond.  

Verder vereisen de verschillende palen een ander aansluiten in de meterkast. Dat verschil bekijken we per vermogen hieronder.

11 kW laadpaal

Wil je sneller laden, dan levert verzwaren naar een zogenaamde 3-fasenaansluiting (11 kW) meer laadkracht op; je kunt dan per uur al snel zo’n 60 kilometer actieradius toevoegen, uiteraard zijn deze kilometers afhankelijk van het “verbruik” van jouw elektrische auto. Zo`n aanpassing in de meterkast zal een elektricien moeten doen en kost ook al gauw weer wat geld.

Het is lastig zeggen wat dit dan kost. Het ligt enorm veel aan hoe jouw meterkast eruit ziet en hoe oud deze is. Elektriciteit blijft toch iets waar je enorm voorzichtig mee moet zijn en het is dus belangrijk om dit goed uit te laten zoeken.

Met een beetje geluk kan je zo een extra aansluiting plaatsen, maar met een beetje pech moet je heel de meterkast vervangen. Dit ligt vaak aan de leeftijd en de huidige omvang van je kast. Het kan dus zomaar zijn dat je met €50 euro klaar bent, maar het kan makkelijk ook het tienvoudige zijn. Heb je het voor elkaar en is je meterkast geschikt? Dan komt de netwerkbeheerder langs voor het activeren van de 3-fasenaansluiting. Bij de drie grootste netwerkbeheerders liggen de prijzen voor activatie tussen € 250 en € 300. Houd er rekening meet dat er ook een extra vergoeding per maand gerekend kan worden. Het is dus ook goed om meteen even te kijken welke energieleverancier het beste bij jouw nieuwe situatie past.

22 kW laadpaal

Heb jij echt een auto met een enorm accupakket, rijd je veel kilometers en moet hij snel opladen? Dan kan je gaan voor een 22 kW laadpaal. In dit geval red je het niet met een 3 x 25 A (ampère)-aansluiting en zal deze opgehoogd moeten worden naar 3 x 32 A of 3 x 35 A. En dat heeft impact op je jaarlijkse kosten: die stijgen al snel van circa € 250 euro per jaar naar zo’n € 950 per jaar.

Dit raden we dus alleen aan als je heel weinig tijd hebt om te laden. Maar let op, niet alle auto`s zijn geschikt voor deze laadsnelheid. Ook hier adviseer ik dus weer, laat je goed informeren door adviseurs. Zei weten namelijk wat het handigst is voor welke auto en welke laadpaal daar goed bijpast. Deze adviseurs behandelen dagelijks meerdere aanvragen en hebben dus ook bijna alle situaties al een keer voorbij zien komen.

Goedkoop en snelladen komt dus ook weer met zijn eigen kostenplaatje, laat je daarom goed adviseren en bestel niet zomaar een laadpaal.

Dynamic Load Balancing

Boven op de bovenstaande punten welke allemaal vereist zijn om uit te zoeken is er ook nog een handig extraatje. Heb jij namelijk zonnepanelen dan kan dit je nu maar ook zeker in de toekomst enorm gaan helpen.

Dit extraatje heet Dynamic Load Balancing. Deze functie kost tussen de €150 tot €200 euro en doet het volgende. Dynamic Load Balancing kijkt naar een aantal dingen. Zo zorgt deze functie ervoor dat je huisstroomnet niet overbelast raakt. Dit doordat het laden van een auto veel energie kan vragen. Maar in combinatie met zonnepanelen kan deze functie er ook voor zorgen dat wanneer er in huis weinig apparaten gebruikt worden dat hij op dat moment meer de auto laad als wanneer je juist veel apparaten in gebruik hebt. Dit kan je energierekening beduidend minder maken zodra we minder geld gaan krijgen voor het terug leveren van stroom aan het elektriciteitsnet.

Laadpaal voor thuis kopen

Er zijn dus wel een aantal dingen om rekening mee te houden wanneer je overweegt om een laadpaal voor thuis te kopen. Mijn advies is dan ook om je goed te laten informeren. Vraag offertes op en zorg ervoor dat je weet wat je wilt. Goedkoop is duurkoop en als je iets koopt wat niet bij jouw thuissituatie past dan kost het je uiteindelijk alleen maar meer geld of kan het voor onveilige situaties zorgen. Een offerte is gratis en deze adviseurs maken meerder offertes per dag en hebben genoeg ervaring om te zien wat de ideale situatie is voor bij jou thuis! Vraag dus nu een gratis offerte op.

Laadpaal Coolblue
Vraag nu gratis professionele expertise op!
Coolblue helpt je graag verder

En nu nog een Laadpas?

Neem een kijkje bij onze laadpas top 10 en kies de laadpas die het beste bij jouw voorkeuren en laadgedrag past!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven