Energie opwekken

Energie opwekken – Investeren in je eigen huis en op den duur hier geld mee verdienen!

Energie opwekken

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je een bijdrage levert aan de verduurzaming van Nederland. Je kunt flink aan de slag gaan met het isoleren van je huis, of je kunt in de kou gaan zitten door de verwarming op 18 graden te zetten en er alles aan doen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Maar gelukkig zijn er ook allemaal nieuwe technieken ontwikkeld die bijdragen aan het efficiënter en groener opwekken van energie.

Zo hoef je niet in te leveren op comfort, maar ben je toch goed bezig. Wel moet ik daarbij zeggen dat deze systemen een kostenplaatje met zich mee brengen, maar ook bij deze systemen kan je dit binnen een aantal jaar terug verdienen.

Energie opwekken met zonnepanelen

Energie opwekken zonnepanelen

Er is geen beter moment geweest dan nu om de knoop door te hakken! Zonnepanelen zijn ontzettend rendabel en nu is een mooi moment om in zonnepanelen te investeren. De energieprijs stijgt, zonnepanelen worden efficiënter en je geld steeds minder waard.

Door al deze factoren is de huidige terugverdientijd 5 a 6 jaar bij zonnepanelen en met de stijgende energieprijzen zal dit alleen maar gunstiger worden. Dit staat gelijk aan 15% rente op je spaarrekening, er zijn dus weinig investeringen die een dergelijk rendement behalen

Uiteraard is het wel belangrijk om advies op maat op te vragen voor de beste oplossing bij jou huis. Elk huis is anders en om dus het beste rendement te behalen vereist ieder huis weer een ander systeem. Offertes opvragen is geheel vrijblijvend en kost je dus helemaal niks

Neem een kijkje op onze zonnepanelen pagina:

Energie verminderen met een warmtepomp

Warmtepomp

Hoewel de warmtepomp niet echt energie opwekt is het wel een hele slimme manier om energie slim te gebruiken en deels ook op te wekken. Een warmtepomp is een zuinig en duurzaam alternatief voor een cv-ketel. De keus voor een warmtepomp wordt vaak gemaakt om minder energie te verbruiken.

Maar wat is een warmtepomp? Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit

Door slim om te gaan met natuurkunde kan er energie worden gebruikt door een vloeistof te laten verdampen en condenseren. Door verdamping kan er warmte worden opgenomen die vervolgens kan worden vrijgelaten tijdens het condenseren.

De bron van deze energie is verschillend per warmtepomp en kan dus de warmte zijn van de buitenlucht, de aarde of een waterbron.

Je kunt kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp of een aardwarmtepomp, maar wat zijn de verschillen? Druk op de knop en kom alles te weten over warmtepompen.

Energie opwekken met een windmolen

Energie opwekken windmolen

Ongetwijfeld heb je wel eens windmolens gezien. Langs de weg of bij de zee zie je ze vaak staan en af en toe eens bij een boer in de tuin. Dit lijkt niet direct geschikt voor in de tuin, maar gelukkig zijn er een hoop varianten.

Wanneer je woning op een winderige locatie staat kan het zomaar wel eens lonen om een windmolen of ook wel genoemd windturbine te laten installeren. We begrijpen dat je niet zomaar een windmolen zoals hiernaast kunt installeren op uw huis of in de tuin. Dergelijke windmolens zijn te groot om zomaar te plaatsen en daarnaast gaan er hele studies aan vooraf.

Deze windmolens zijn windmolens met een verticale rotatie as en kunnen tot wel 8 meter lange wieken hebben. Je zult begrijpen dat ze wel in de omgeving moeten passen en niet onnodig veel overlast hebben ten opzichte van de buren. Er gaan daarom dus aardig wat studies maar ook vergunningen aan vooraf voordat deze überhaupt staat.

De prijs hiervan is afhankelijk van de uitvoering. Je kunt dergelijk grote molens tot een vermogen gaan van 20 kW, maar dan mag je ook circa €40.000 euro neerleggen.

Er is nog een optie die misschien wat makkelijker te plaatsen zal zijn, echter zal je voor deze oplossing nog wat dieper in de buidel moeten tasten. We hebben het hier over de windboom. Dit is ook een windturbine maar dan in de vorm van een boom. Het voordeel van deze variant is dat het niet hard hoeft te waaien. Echter blijft het een joekel van een oplossing met zijn circa 9 meter hoogte. Hij kan tussen de 1500 en 3500 kWh per jaar opleveren wat genoeg zou kunnen zijn voor een gemiddeld huishouden. Daar betaal je dan ook wel voor want je zult voor deze boom circa €50.000 euro neer moeten leggen.

Maar dan de echt interessante particuliere optie. Een verticale as windturbine die niet hoger is dan een meter en hooguit een halve meter in diameter en met deze afmetingen kan hij zo`n 500 tot 1000 Watt aan energie opwekken. Je koopt ze circa voor 2 euro per Watt inclusief omvormer. Dat wil zeggen dat wanneer je een 500 Watt windturbine ongeveer €1000 euro zal kosten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij deze mooie windturbine van Tesup.

Energie opwekking, nul op de meter woning

Nul op de meter woning

Alhoewel een nul op de meter woning lastig te realiseren is, kunnen we dit wel zoveel mogelijk proberen te benaderen. Als collectief Nederland zullen we ervoor moeten zorgen dat we genoeg duurzame energie opwekken als dat we verbruiken. Nou is het lastig om constant duurzame energie op te wekken, omdat je hierbij vaak afhankelijk bent van weersinvloeden. Dit is ook precies de reden dat er steeds meer gekeken wordt naar andere oplossingen die wel constant energie kunnen leveren of naar het efficient opslaan van energie.

Door een goed geïsoleerd huis te combineren met onze hier eerder genoemde vormen van duurzaam energie opwekken kan je ervoor zorgen dat je een nul op de meter woning hebt. Dit begint bij in ieder geval geen gas gebruiken in de woning. Alles zal dus op elektriciteit moeten gaan. Daarnaast wil dit overigens niet zeggen dat je niet meer aangesloten bent op het elektriciteitsnet. Het gaat er namelijk om dat je over het gehele jaar net zoveel energie verbruikt hebt als dat je aan energie hebt opgewekt.

Lees ook onze blog over nul op de meter woningen.

Ook energie gaan besparen?

Heb je al zonnepanelen of een warmtepomp, of behoren deze investeringen niet tot de mogelijkheden?

Ga dan aan de slag met energie besparen, wij hebben een top 10 geschreven over hoe jij zonder grote investeringen heel snel energie kunt gaan besparen in huis.

 • Top 10 energie besparen;
  • #1 Thermostaat een graadje lager
  • #2 Energie besparen door waterzijdig inregelen
  • #3 De temperatuur van de ketel verlagen
  • #4 Radiatorfolie plaatsen
  • #5 Waterbesparende douchekop
  • #6 LED lampen
  • #7 Energie besparen met tochtwering
  • #8 Leidingen isoleren
  • #9 Gordijn bij de voordeur
  • #10 Oude machines vervangen
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven