Buiten slapen in de tuin - tips

Buiten slapen in de tuin – tips

Heb jij het momenteel ook zo warm? Dan is dit iets wat je zeker eens zou moeten proberen: buiten slapen in je eigen tuin. Het heeft vele voordelen.

Voordelen van buiten slapen

 • Je krijgt terug een natuurlijke dag/nachtritme. Dit al na een weekje buiten slapen. 
 • Je komt sneller tot rust.
 • Je krijgt veel meer zuurstof wat goed is voor je organen en je weerstand.
 • Ideaal bij slaapproblemen, en zeker als het komt door de warmte en mufheid van de slaapkamer. Heb je regelmatig slaapproblemen (ook als het niet te warm is, check dan zeker mijn review van het boek Perfect slapen in 7 stappen)
 • Je bent veel beter uitgerust doordat je dieper in slaap valt.
 • Je hebt er niet veel voor nodig. Een tent of zo kan, maar hoeft niet, het kan gewoon in de open lucht of onder je afdak.
 • Je kan genieten van al het comfort. ’s nachts naar het toilet? Geen probleem, je gaat gewoon even naar binnen en ’s ochtends kan je onder je eigen douche springen.
 • Kans is groot dat je je veel rustiger zal voelen ook door de dag.

Tips als je buiten wilt slapen

Tijdens mijn ervaring met het buiten slapen (lees een beetje verderop mijn verhaal) kwam ik wat dingen tegen die niet zo handig waren en die ik wat verbeterde zodat het allemaal vlotter, makkelijker en ook zachter ging. Ik geef je alvast wat tips mee. Heb je er zelf ook nog, laat deze gerust weten in een reactie.

Zoek een plekje in je tuin waar je je bedje gaat installeren zodat dit er gedurende een tijdje kan blijven staan. Als je meerdere nachten op rij buiten wilt slapen is het niet zo handig als je alles steeds moet afbreken en opbouwen.

Heb je enkel een hard tuinbed, leg er dan zeker een dik lang kussen op. Leg daarbovenop je deken en ga er op liggen. Sla de rest van het deken over je. Je kan ook een slaapzak gebruiken.

Je kan ook een veldbed aanschaffen of een hangmat

Bevalt het buiten slapen jou en wil je dat vaak doen, dan kan het handig zijn een vast buitenbed te plaatsen. Je kan een luxe tuinbed aanschaffen.

Buiten slapen in een luxe bed

Maar je kan er ook zelf eentje maken in steigerhout met daarop een buiten matras. Heb je nog bouwplannen nodig voor je tuinbed, dan kan je deze hier bestellen.

Neem een zaklamp of je mobiel mee. Zo vind je de weg terug naar binnen als je naar het toilet moet.

Is er kans dat het nog gaat regenen, ga dan best onder je afdak liggen of gebruik toch een tent.

Gebruik je kussen waar je anders ook op zou slapen. Ik heb zelf een boekweitkussen dat goede ondersteuning geeft voor mijn nek.

Ook al is het nog warm als je gaat slapen, tegen de ochtend kan het afkoelen. Zorg er dus voor dat je zeker een deken of iets extra hebt om bij aan te trekken mocht dat nodig zijn.

Zelf had ik niet echt veel last van veel insecten, maar als jij dat wel hebt, kan het je serieus uit je slaap halen. Dan kan een klamboe of muskietennet een oplossing voor je zijn.

Zie je het toch niet zitten om recht in de openlucht te slapen dan kan je altijd een tent opzetten. En nee, dat hoeft niet lang te duren. Er zijn tenten die je in een wip en een zucht op zet.

Buiten slapen in de tuin, zonder tent – mijn verhaal

Buiten slapen het is iets wat al jaren op mijn verlanglijstje stond om al eens te doen. Om de een of andere reden had ik dat nog nooit gedaan. Maar twee jaar geleden deed ik het voor het eerst. 

De temperaturen waren al weken lang zo warm. Het werd steeds warmer en warmer op de slaapkamer zelfs boven de 30°. Ik kon geen oog meer dicht doen, had geen slaap en werd alleen maar meer moe waardoor ik door de dag niet veel werk gedaan kreeg.

Toen dacht ik laat ik toch maar eens gek doen en vandaag buiten gaan slapen. Het was een experimentje zo voor een dagje. 

Buiten slapen beter bioritme

Achter in de tuin staat zo’n tuinbedje. Op het terras. Dat is wel iets vrij hard dus ik legde er een kussen op, een dekentje en daar bovenop mijn vegan donsdeken. Ik was heel benieuwd en vond het best wel spannend hoe het zou verlopen. 

Wat me opviel toen ik daar lag was dat er toch wel best veel lawaai op de baan was ‘s nachts. Voorbij rijdende auto’s. Ook ben ik niet gewoon om te slapen met licht, de maan stond juist heel groot en scheen fel. Normaal gezien doe ik de rolluiken altijd hij helemaal dicht want zelfs een klein kiertje houdt wakker.

Het duurde even voor ik in slaap was en ‘s ochtends was ik al voor vijf uur wakker. Normaal ben ik iemand die vrij lang blijft slapen dus dat was een groot verschil voor mij. Ik leerde dat ik meer moest gaan leven met de natuur mee en dat zou ik ook wel moeten doen wilde ik nog genoeg slaap hebben. 

Wat ik zalig vond was het in de natuur zijn. Oké, het gaat maar om een klein tuintje maar toch. Lekker wakker worden met de vogeltjes en in slaap vallen met de krekels die erg rustgevend zijn. Hun geluid deed me denken aan binaural beats biedt geven. Heerlijk! 

Ondanks de weinige slaap voelde ik mij de volgende ochtend toch goed. Eigenlijk was het me toch wel erg meegevallen. Volgende dag zou ik het opnieuw doen maar ik had wel wat bijgeleerd.

Het bedje was nog wel erg hard dus ik zorgde nog wat extra zachtheid. Het deken dat gewoon boven op mij lag was groot genoeg om het dubbel te kunnen plooien. Dus ik ging op een stuk liggen en sloeg het dan over mij.

Dat was zachter zodat ik veel makkelijker in slaap geraakt. Zo werd een eendaags experimentje eigenlijk een vaste ritueel in die warme zomer. Mijn slaap-dagritme werd stilletjes aan ook aangepast. Ik ging vroeg slapen en stond vroeger op, mee met de natuur. 

Buiten slapen voordelen en tips
Het bedje waarop ik sliep. Door de dag was de tuintafel mijn buiten bureau.

Aangezien ik niet zo’n ochtend mens bent of me dat alleszins wijsmaakte lukte me het nooit om een goed ritme aan te kweken. Maar nu werd ik uitgedaagd door de natuur en lukte het ineens wel. Het was lekker koel. Veel beter dan op de slaapkamer, maar ‘s morgens werd het al snel heel warm en licht en begon er allerlei straatgeluid dus moest wel opstaan.

Na een paar dagen buiten slapen had ik pijn aan mijn heup. Ik dacht ‘waar ben ik nu weer tegengelopen?’, want dat gebeurt wel eens vaker. Maar het vreemde was dat ik het aan twee kanten had gehad. Het zou wel gek zijn om ergens tegen te lopen langs twee kanten. 

Toen besefte ik dat het kwam door op het tuinbedje te liggen. Ook al had ik het zachter gemaakt, het was natuurlijk nog steeds een beetje hard en juist op de plek van mijn heupen. 

Maar het beviel me enorm want anders had ik het nooit drie weken achter elkaar gedaan. Een nacht had ik overgeslagen omdat ze regen voorspelden. En een paar nachten later was het al wat afgekoeld dus was ik toch terug in bed gekropen. Maar toen het me binnen veel te warm warm werd kon ik niet slapen.

Buiten slapen onder afkapping

Dus besloot ik terug naar beneden te gaan om buiten te gaan liggen. Toen bleek dat het regende. Ik besloot onder het afdak te gaan liggen gewoon op de grond met de dekentjes en de kussens en daar heb ik toch een van de koelte kunnen genieten en nog wat kunnen slapen. De dagen erna ben ik er nog een bedje gaan liggen.

Slaap jij wel eens buiten of denk je er aan dat eens te proberen na het lezen van mijn verhaal en de voordelen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

 1. Hoi ! Ik slaap al jaren buiten v a het voorjaar tot aan de herft. Heb nu een luxe veldbed dat zo is opgeruimd en een zomer slaapzak of een lakenzak. Ik ben veel fitter overdag. Word wel es wakker van de egels in onze tuin. Maar dat heeft wel wat.
  Groetjes, Marlies

 2. Leuk om te lezen! Ik slaap sinds afgelopen zomer constant buiten, dus ook met de vorst en van de week met de sneeuw… eigenlijk wil ik gewoon helemaal niet meer naar binnen!
  Groeten Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven