Energie besparen: onze top 10 – € 500 euro besparen met kleine investeringen!

Energie besparen kan op veel plekken. Wij hebben een top 10 samengesteld die met een kleine investering tot wel €500 euro kunnen besparen!
Energie besparen

Ja hoor de energierekening is weer binnen en we worden er op zijn zachtst gezegd niet vrolijk van. Maandelijks betalen we honderden euro`s aan een beetje gas en elektriciteit. Zoveel verbruik ik toch niet, waarom moet ik dan energie besparen? Ik zet het licht altijd al uit als ik niet in de kamer ben en probeer niet te lang te douchen, maar kennelijk is het niet genoeg.

Alhoewel we het gevoel hebben dat we energie besparen in huis is dat vaak niet echt het geval. Er zijn namelijk nog wat sluipmoordenaars in het huis als het energie betreft. Maar wees gerust ik ga proberen zoveel mogelijk van deze pijnpunten in kaart te brengen, en jou helpen gericht energie te gaan besparen in huis. Wij hebben namelijk gekeken naar waar de 10 grootste pijnpunten zich voordoen in een gemiddeld huishouden en hier een oplossing voor bedacht. Met een kleine investering kan je tot wel €500 euro per jaar besparen op je energierekening. De moeite waard dus om je hier even in te verdiepen!

Energie besparen

Voordat ik je een hele lijst voor de voeten gooi wil ik eerst even een duidelijk beeld schetsen van hoe de hoge energierekening in elkaar steekt. Buiten dat we meer dan de helft vaak al aan belasting en het net beheer betalen is er dus ook een groot deel wat direct gelinkt is aan de energieprijzen. En die zijn de laatste tijd nogal volatiel. Des te belangrijker om kritisch naar je huis te kijken. Investeren in je eigen huis kan op sommige vlakken namelijk een enorm goede investering zijn, vaak nog beter dan aandelen of andere investeringen. Al helemaal als je daar eigenlijk geen verstand van hebt. Maar wat zijn die goede investeringen dan?

Kleine oplossingen – grote effecten

De mooiste oplossingen zijn de kleinste oplossingen. Soms kosten deze helemaal geen geld of maar weinig. Maar meestal zijn dit oplossingen die we direct kunnen implementeren door alleen maar onze levensstijl aan te passen en misschien iets meer onze eigen energie en tijd te gebruiken.

OplossingInvesteringGemiddelde besparing per jaar
1. Thermostaat graadje lagerEen kleedje?€ 100 – € 200
2. Waterzijdig inregelen radiatoren€ 0 – € 500Circa € 100
3. Temperatuur ketel lager zetten€ 0Circa € 125
4. Radiatorfolie toepassen€ 10 per m2€ 20 per m2
5. Waterbesparende douchekop€ 20 – 30€ 70
6. LED-lampen€ 4 per stuk€ 6 per stuk
7. Tochtwering€ 10 – 100€ 5 – 40
8. Leidingen isoleren€ 2 per meter€ 1,50 per meter
9. Gordijn bij de voordeur€ 50€ 15

#1 Thermostaat een graadje lager

Door de thermostaat een graadje lager te zetten bespaar je direct op de gasrekening. Er wordt minder energie in je huis gestopt en dus neem je ook minder gas af. Pak ’s avonds lekker een kleedje als je op de bank zit. We weten dat wanneer je ’s ochtends wakker wordt is het heerlijk is om een warm huis te hebben. Maar wanneer je actief opstaat en meteen aan de slag gaat zorgt je zelf ook voor een goede bloedcirculatie. Wanneer je overdags bezig bent is het vaak al prima om de verwarming tussen de 18 en 19 graden te hebben, helemaal als je ervoor zorgt dat er geen tocht is in huis.

Wanneer je de thermostaat niet een graadje lager wilt zetten en het wel lekker vind om een warm huis te hebben dan zijn er een tal van andere slimmigheidjes om het energie te besparen op plekken waar je niet bent. We stoken namelijk in veel gevallen ook voor plekken waar we zelf helemaal niks aan hebben.

Doe de kamerdeur zoveel mogelijk dicht als je uitsluitend in de woonkamer bent. En zorg ervoor dat de radiatoren op de slaapkamers en badkamer dicht staan. Zo verwarm je alleen de ruimte waar je op dat moment bent. Dit kan gemiddeld wel tot € 200 euro per jaar besparen afhankelijk van de stand van jouw thermostaat uiteraard.

Zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden, daarmee bespaar je gemiddeld 180 euro per jaar. Er zit enorm veel warmte in je woning dus je kan hem al om 8 a 9 uur in de avond uitzetten. Bij een goed geïsoleerde woning zakt de temperatuur mag een halve tot een hele graad wanneer je dan rond 11 uur naar bed gaat. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan in de nacht op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen in de ochtend te lang.

Thermostaat
Zet de thermostaat kouder wanneer je weg van huis gaat.

Sluit alle deuren in huis en verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Hiermee bespaar je gemiddeld 200 euro per jaar. Tip: met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Misschien niet de mooiste oplossing, maar de kamerdeur is erg belangrijk wanneer het op warmte aankomt. Als deze open is kan het flink gaan tochten in huis en is de gevoelstemperatuur veel lager. Een deurdranger kan helpen deze binnendeur consequent te laten sluiten.

#2 Energie besparen door waterzijdig inregelen

We hebben een prachtig mooi systeem in huis. Echter wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van de cv-installatie. De installatie heeft verscheidene standen en jij moet kijken welke het beste past bij jouw voorkeur. Tijdens het zoeken van jouw beste stand zul je een balans moeten gaan vinden tussen comfort en het energieverbruik. 

Waterzijdig inregelen is een samenwerking tussen je radiatoren en je ketel. Je gaat namelijk kijken hoeveel warmte de kamer nodig heeft en hoeveel warmte jij dus met die specifieke radiator wilt afgeven. Zo stuurt de ketel niet teveel warmte naar de radiator waardoor het gemoedelijker opgewarmd wordt in huis en er niet onnodige energie verbruikt wordt.

Waterzijdig inregelen
Energie besparen door waterzijdig inregelen

Uit onderzoek is gebleken dat dit waterzijdig inregelen gemiddeld gezien 5 tot 15 procent kan verlagen. Dit besparen zal flink oplopen wanneer jij momenteel de verwarming extra hoog zet om het lekker snel warm te krijgen in huis.

Je zult je afvragen waarom dit niet standaard wordt gedaan wanneer een installatie wordt geplaatst. Eigenlijk is dit door gezonde concurrentie verloren gegaan. Het inregelen kost namelijk wel tijd plus een beetje kennis. We weten tijd is geld. Oftewel om de concurrentie aan te gaan zijn steeds meer installateurs diensten als deze uit de service gaan halen. Vraag dus naar het waterzijdig inregelen wanneer je een CV ketel laat plaatsen, en geen stress, achteraf kan het ook gewoon gedaan worden alleen zal dit wat geld kosten.

Gemiddeld gezien zal het ongeveer een paar honderd euro kosten tot maximaal € 500 euro. Maar daarentegen kan je al gauw tot wel € 100 euro per jaar besparen. Grote kans dus dat dit de moeite waard is. Daarnaast kan je met de SEEH-subsidie in aanmerking komen om een vergoeding te krijgen wanneer je het verwarmingssysteem waterzijdig laat inregelen. Daarover hier meer.

Hoe werkt waterzijdig inregelen?

Energie besparen waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is het zorgen van de juiste waterstroom door de radiator. De hoeveelheid waterstroom bepaalt de warmte in de kamer. Stroomt er veel warm water door de radiator dan zal het warmer zijn in de kamer dan wanneer er weinig stroomt door de radiator.

De waterstroom door de radiator kan geregeld worden met de instelbare radiatorkraan. Echter let op dit is een stelschroef in het binnenwerk en niet de knop die we allemaal kennen. Er is ook een mogelijkheid om dit via de voetventielen te doen deze zitten in de afvoerleiding van de radiator. Echter kan het zijn dat hierdoor vuilophoping ontstaat en dus een verstopping.

Door het water flink af te knijpen zorg je ervoor dat het water langer in de radiator zit waardoor het kouder terug gaat naar de cv-installatie. Dit wil niet perse zeggen dat dit goed is. Er is namelijk een voorkeur vanuit de ketel om het beste rendement te behalen. Vaak is dit een verhouding van 0,8. Dat wil zeggen dat wanneer het water aankomt met 60 graden, de ketel het liefst een temperatuur van 48 graden ziet in de retourleiding.

Door dit juist te optimaliseren kan je meer comfort verkrijgen bij een beter energieverbruik. Oftewel een win/win situatie.

#3 De temperatuur van de ketel verlagen

Nog zo`n punt van installatie. Bij voorkeur doe je dit wel voordat je waterzijdig gaat inregelen, want het verandert wel weer een beetje de dynamiek. Maar niet dusdanig dat je het anders niet moet doen, want ook dit kan je veel helpen.

De kans is groot dat je cv-ketel momenteel nog op de fabrieksinstellingen staan. Meestal is dit 80 graden of wanneer de ketel zelfs al wat jaartjes achter de rug heeft misschien wel 90 graden. Door deze temperatuur te verlagen naar 60 graden kan je veel energie besparen, en daarmee dus ook geld besparen en de CO2 uitstoot verminderen.

Temperatuur ketel verlagen
Temperatuur meter van de ketel

Je zult wel denken waarom leveren ze hem dan zo. Ten eerste waren huizen vroeger veel minder goed geïsoleerd. De gasprijs is in de loop der jaren veel duurder geworden en dus wordt er meer op gelet. Deze ketels kunnen eigenlijk in elk huis worden geinstalleerd zonder dat er naar omgekeken hoeft te worden. Dat wil niet zeggen dat dit de beste afstelling is voor jouw huis, en tegenwoordig zijn onze huizen steeds beter geïsoleerd. Daarnaast zijn de gasprijzen zo hoog geworden dat hier beter op gelet wordt en het niet verwaarloosbaar is.

Probeer de temperatuur wel op de 60 graden te houden. Daaronder kan je weer te maken gaan krijgen met bacteriën zoals legionella. Legionella kan zich vormen bij stilstaand water onder de 45 graden. Dit wil je dus liever niet.

Mijn woning is niet goed geïsoleerd

Wanneer je de temperatuur van de CV ketel gaat verlagen kan het zijn dat de woning minder snel warm wordt wanneer deze niet goed is geïsoleerd. Het is belangrijk dat je hier in zo`n geval een middenweg vind. Het moet uiteraard nog wel comfortabel zijn. Het kan geen kwaad om stapsgewijs dan te kijken wat het beste past bij jouw woning. Begin dus is met het langzaam verlagen van jouw CV tempartuur met stapjes van 5 graden. Alle beetjes helpen.

Het aanpassen kan overigens gemakkelijk zelf. Je kunt veel filmpjes online vinden. Bij zetmop60.nl leggen ze het per ketel goed uit. Klik hier en zoek de instructie voor jouw ketel!

Wanneer jouw temperatuur dus op 80 graden of daarboven staat kan je veel geld en energie besparen. Dit kan oplopen tot € 125 euro per jaar met de huidige gasprijzen. Zet hem is op 60 graden en kijk eens of je verschil merkt. Verwacht je strenge vorst of heb je het gevoel dat het minder snel warm wordt dan kan je hem ook tijdelijk op 70 graden zetten. 

#4 Radiatorfolie plaatsen

Heerlijk toch als je de verwarming net hebt aangezet en de radiator straalt lekkere warmte uit? Maar vergis je niet hij straalt diezelfde warmte ook de andere kant uit. Dit is niet direct verloren warmte, maar door hier slim mee om te gaan kan je wel net wat meer warmte in de kamer houden of met een lagere stand dezelfde hoeveelheid warmte genereren.

Radiatorfolie

Wanneer je radiatorfolie achter de verwarming plaatst zal er meer warmte in de kamer blijven. Je isoleert namelijk de radiator van de buitenmuur. De folie zal een groot deel van de warmte in de kamer houden waardoor het sneller warm is of waardoor je de verwarming op een lagere stand kan laten draaien en zodoende weer energie kunt besparen.

Maar wat is radiatorfolie nou eigenlijk? Radiator is een soort zilverfolie. Deze folie net als aluminiumfolie zorgt ervoor dat de straling van de radiator gereflecteerd wordt. De hoeveelheid warmte die de radiator via straling afgeeft aan de achterkant kan tot wel 95 procent verminderd worden. Realistisch en gemiddeld gezien is dit over het algemeen 75 procent, wat nog steeds enorm veel is. Dit percentage ligt ook een beetje aan de kwaliteit en hoe goed het geplaatst is, maar het laat zien dat er veel mogelijk is.

Verschillende soorten en toepassingen van radiatorfolie

In radiatorfolie heb je verschillende gradaties. Net als bij de ramen kan radiatorfolie in hoog rendement vorm worden uitgevoerd. De standaard uitvoering kan ervoor zorgen dat de warmtestraling naar buiten toe met 75% wordt vermindert en wanneer je voor de hoogrenderende uitvoering gaat kan dit oplopen tot een vermindering van 95%.

Om dit rendement te behalen is het wel van belang dat de radiatorfolie juist wordt aangebracht. Ten eerste kan het op twee manieren worden geplaatst. Het kan op de muur en op de radiator worden toegepast. Vaak heeft het plaatsen op de radiator de voorkeur omdat het dan niet zichtbaar is. Je kan de radiatorfolie dan bevestigen met magneten.

De gamma legt het aanbrengen van radiatorfolie in onderstaand filmpje nog eens goed uit.

Bij de gamma leggen ze in dit filmpje haarfijn uit hoe je de radiatorfolie plaatst

Er zijn meerdere voordelen van radiatorfolie.

Allereerst bespaart het energie en dus ook geld

De kamers zullen sneller warmer worden, omdat er minder energie verloren gaat

Radiatorfolie hoeft niet zichtbaar te zijn

Een kleine investering voor direct effect en een snelle terugverdientijd

Radiatorfolie is al voor weinig geld te kopen en kan al gauw 20 euro per vierkante meter per jaar besparen. Heb je dus 10 m2 aan radiatoren hangen? Dan kan je dus al gauw een paar honderd euro per jaar besparen. Koop hier je radiatorfolie!

#5 Waterbesparende douchekop

De waterbesparende douchekop is vaak toch wel een gevoelig onderwerp wanneer we energie gaan besparen. Het is heerlijk om in een lekkere flink warme straal te staan in de douche. Zeker wanneer je net wakker wordt. De douche is voor veel mensen het eerste en misschien wel het belangrijkste van onze dagelijkse ochtendroutine. We kunnen wakker worden in de douche, maar kunnen ook even lekker in de douche stappen na een drukke en stressvolle werkdag. Lekker even ontspannen en weer opladen.

Echter gebruikt de douche buiten water ook onwijs veel energie. Volgens Waternet gebruikt gemiddeld elke Nederlander zo`n 107 liter water per douchebeurt. Dat is veel, heel veel.

Douchekop
Een slechte douchekop kan veel geld kosten

Gelukkig zijn hier innovatieve oplossingen voor die weinig tot niks afdoen aan de comfort tijdens het douchen. Er zijn verschillende soorten waterbesparende douchekoppen die tot wel 60% van het waterverbruik verminderen en dus ook tot wel 60% van de energie besparen die nodig is om het water op te warmen.

Een dergelijke besparing is goed voor het milieu en wederom de portemonnee. In een gemiddeld huishouden van 2 personen bespaart een dergelijke douchekop al gauw meer dan 7000 liter water en 40m3 gas. Samen kan dit oplopen tot wel €70.- euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de gasprijs die jij betaalt. Een waterbesparende douchekop koop je hier!

#6 LED lampen

Het lijkt zo makkelijk en inmiddels al bijna geschiedenis, maar toch worden er in een gemiddeld huishouden nog steeds circa 11 gloeilampen gebruikt en 13 halogeen lampen.

Over de volledige levensduur van deze lampen kan je veel geld besparen. Een hallogeenlamp kost gedurende 15  jaar €65.- euro dit is circa 4 keer zoveel als een LED lamp. Ga je voor een Gloeilamp dan kost deze je meer dan €80 euro en ben je 5 keer zo duur uit als bij een LED lamp.

Geen zin om alle lampen direct te vervangen? Begin in de woonkamer. Hier zijn we tenslotte het meest en het langst en valt dus de grootste besparing te behalen.

Wanneer je alle lampen (10) vervangt kan je al gauw tot wel €60.- euro per jaar besparen. Een nieuwe LED lamp kost gemiddeld zo`n €4.- en dat is dus zeker de moeite waard. Na een jaar heb je alle lampen al terug verdient.

Energie besparen LED lampen
Wees je bewust van alles wat je in het stopcontact steekt. Energie besparen is dan niet moeilijk

#7 Energie besparen met tochtwering

Tochtwering is een mooi concept, en kan bijna als een sport gezien worden. Het huis heeft veel deuren, ramen, gaten en kieren. Deze plekken zorgen ervoor dat er veel energie verloren kan gaan, echter is hier dan ook weer veel winst te behalen.

Doordat er zo ontzettend veel plekken zijn waar je tochtwering kunt toepassen en al deze plekken weer net even andere vormen en afmetingen hebben, zijn er ook een tal van oplossingen. Van strips tot profielen en van hoogwaardig materiaal tot simpel rubber wat soms al prima volstaat.

Wat moet ik dan kiezen en voor waar? Het gros pak je als volgt aan, na deze punten kan je nog steeds verder gaan met tochtwering. Zoek kieren op en kijk of je ze kunt oplossen.

Deur isoleren

Bij de voordeur zitten vaak rondom kieren. Deze kieren kun je isoleren door er een strip op te plaatsen. Dit zie je vaak al bij de onderkant van de deur. Je hebt borstel strips of een strip die afsluit met een rubberen lap. Dezelfde strip kan je ook toepassen op de verticale zijde van de deur. Door deze grote kieren op te lossen zul je direct al veel minder tocht en dus ook warmteverlies ervaren. Klik hier voor tochtstrips.

De ramen isoleren

Voor de ramen wordt vaak tochtband gebruikt. Dit is een rubberen strip die aan één kant plakt. Deze strip zorgt ervoor dat de ramen beter afsluiten en er dus geen warmte direct kan ontsnappen. Je hebt verschillende gradaties tochtband van de kleine kier (2 tot 3mm), de gemiddelde kier (4 tot 5mm) en de grote kier (6 tot 7mm). Deze tochtband is voor een paar euro al te koop en hiermee kan je meerdere ramen voorzien van tochtband. Klik hier voor tochtband.

Voor alle varianten kun je een kijkje nemen op Elton.nl

Het is lastig te zeggen hoeveel energie en dus ook geld je met tochtwering kunt besparen. Dit is voor ieder huis anders en elke kiertje is anders en kan dus ook een andere hoeveelheid warmte verliezen.

Houd er wel rekening mee dat ventilatie in huis belangrijk is. Heb je een centrale afzuiging dan wordt er waarschijnlijk al wel genoeg geventileerd, maar heb je dit niet let er dan op dat een zekere maat van ventileren wel van belang is. Voor de gezondheid, maar ook de luchtvochtigheid. Droge lucht is namelijk makkelijker en goedkoper te verwarmen dan hele vochtige lucht.

#8 Leidingen isoleren

Hiermee doelen we specifiek op de CV leidingen. De CV ketel is vaak geplaatst op zolder of een andere ruimte waar je niet vaak komt. Ook al heb je hier geen radiator hangen dan nog wordt deze ruimte verwarmd. Dit komt door de leidingen, deze zijn gemaakt van metaal en dat heeft de neiging om goed te geleiden.

Dit wil je voorkomen door isolatie toe te passen. Het is niet nodig om alle leidingen te voorzien van isolatiemateriaal. Je wilt alleen dat de leidingen geen warmte afstaat aan de ruimten waar je geen verwarming nodig hebt of waar je nagenoeg nooit komt. Hierbij kan je denken aan de zolder, bergruimtes, kruipruimte of de garage. Hier zal je weinig tot geen behoefte hebben aan warmte en is het dus zonde als je verwarmingsinstallatie wel warmte afstaat.

Aan de slag met buisisolatie

Buisisolatie

Wanneer je aan de slag gaat met isolatie is het belangrijk om te kijken wel materiaal je nodig hebt. Hoeveel bochten zitten er in het systeem en wat is de diameter van de leiding. Dan is het ook belangrijk om te gaan kijken hoeveel meter je ongeveer wilt gaan isoleren, zodat je het isolatiemateriaal kunt gaan aanschaffen.

Maar welk isolatiemateriaal koop je dan? Er zijn verschillende soorten en uiteraard merken. Je hebt normale buisisolatie en zelfklevende buisisolatie. Die tweede is iets duurder, maar maakt het aanbrengen wel weer wat eenvoudiger. Wanneer je normale buisisolatie koopt zul je met andere materialen als isolatietape aan de slag moeten gaan om het te fixeren.

Dat is een keuze dus, daarnaast zou ik adviseren om van tevoren moeilijke vormen te tellen en deze in te kopen. Er zijn namelijk kant-en-klare vormen zoals T-splitsingen en bochten. Wanneer je zelf hiermee aan de slag gaat en dit fout doet heeft het veel minder effect als wanneer je het goed toepast. Het fijne is dat je buisisolatiemateriaal makkelijk om de leidingen heen zet en het dus niet veel werk is om dit toe te passen.

Een veel gemaakte fout is om te denken dat de retourleiding niet geïsoleerd hoeft te worden. Een goed afgestelde installatie heeft een retourleiding die tussen de 40 tot 50 graden ligt. Ook deze leiding kan dus warmte verliezen en dus wil je deze leiding ook isoleren!

Ook hiervoor heeft de Gamma weer een handig instructiefilmpje gemaakt. We hebben hem hieronder voor je toegevoegd.

Bij de gamma leggen ze in dit filmpje haarfijn uit hoe je de buisisolatie toepast

Isolatiemateriaal kan je gewoon bij de lokale bouwmarkt halen. Daarnaast is het zelfs op Bol.com te vinden maar heb je daar iets minder keus.

#9 Gordijn bij de voordeur

Een gordijn wordt vaak opgehangen bij de voordeur, zo houd het de koude luchtstroom van de voordeur deels tegen. Zo`n gordijn ook wel tochtgordijn, moet wel van een bepaalde stof zijn. Niet iedere stof werkt namelijk even isolerend.

De stof van een tochtgordijn is het liefst een volledig gesloten stof, dit kan bijvoorbeeld een lichtdichte stof zijn met een coating. Met dergelijke stoffen behaal je de beste isolatie. Zo kan het gordijn de luchtstroom aanzienlijk verminderen.

Hierbij zijn een aantal andere punten ook belangrijk. Om de volledige luchtstroom te stoppen is het belangrijk dat je gordijn wel volledig tot aan de grond hangt, zo hou je de kou ook tegen die net over de grond stroomt. En hij moet uiteraard de volledige breedte van de deur bedekken.

Hang hem ook zo dicht mogelijk op de deur. Zo stop je de luchtstroom zo vroeg mogelijk en heb je de meeste verliezen. Een dergelijke tochtgordijn kan je al vanaf zo`n €50.- euro kopen en zal je wanneer goed opgehangen zo`n € 15 tot 20 euro per jaar kunnen besparen als je momenteel veel tocht van de voordeur ervaart. Wederom dus een makkelijke en snelle manier om energie in huis te besparen.

#10 oude machines vervangen

Het leven gaat snel, heel snel helaas. Soms willen we er misschien niet aan denken, maar het kan zomaar dat die wasmachine of die koelkast er al sinds het begin van de verhuizing erin zit. En dat is inmiddels misschien wel 20 jaar geleden. Fijn uiteraard dat hij het al die jaren zo goed gedaan heeft, maar het kan zomaar ineens een energieslurper geworden zijn.

Tijd voor een nieuwe? Laten we eerst eens kijken wat we met een nieuwe zouden kunnen besparen. In onderstaande tabel hebben we gekeken naar het gemiddelde verbruik van de desbetreffende machine in 2000 ten opzichte van het verbruik van een relatief nieuwe machine uit 2020.

OplossingVerbruik kWh/jaar oud (2000)Verbruik kWh/jaar oud (2020)Gemiddelde besparing per jaar in euro`s1
Wasdroger490187€136.-
Koelkast met vriezer450150€135.-
Wasmachine30095€106.-
Vriezer32094€102.-
Koelkast28060€99.-
Vaatwasser330155€78.-
1. Gebaseerd op een kWh prijs van 45 cent per kWh

Je ziet al heel snel dat er een flink verschil in zit. In veel gevallen een factor 3 of zelfs meer. En dat betekent dat er veel geld bespaard kan worden. Vaak zelfs meer dan €100.- euro. Dan duurt het niet eens zolang voordat je die wasdroger of wasmachine terug hebt verdient.

Overigens is dat misschien meteen ook een mooi bruggetje naar de wasdroger. Gebruik die zo weinig mogelijk of helemaal niet en hang de kleding op. Gebruik je de wasdroger nu een paar keer per week en zou je die vervolgens nagenoeg nooit meer gebruiken? Dan kan je tot wel €200 euro op de energierekening besparen.

Energie besparen kleding ophangen
Hang je kleding op in plaats van die energieslurpende wasdroger.

Energie besparen door oude machines te vervangen

Je ziet dus dat er veel geld bespaard kan worden. Als je een beetje gemiddelde wasmachine koopt kan je die dus gemiddeld gezien in drie jaar terug verdienen doordat deze veel energiezuiniger is.

Hetzelfde geld voor de vaatwasser, al duurt dit misschien vier jaar je hebt hem al heel snel terug verdient.

Heb jij dus oude apparaten/machines waarover je zat te peinzen om een nieuwe te kopen? Je ziet dus dat dit veel geld kan besparen. Dus als je het geld hebt en je was al van plan de koelkast, wasmachine of vaatwasser te vervangen wacht dan niet te lang en ga aan de slag met het verduurzamen van je huis!

Energie besparen hoeft niet onnodig duur te zijn

Als je het al überhaupt tot hier hebt gered moet ik zeggen dat je al ontzettend goed bezig bent. Duurzaamheid is een lastig en soms misschien wel een beetje een vervelend onderwerp. Wanneer we over duurzaamheid beginnen denken we al gauw aan veel kosten en hoge investeringen. Moet ik dan zonnepanelen instaleren, een warmtepomp nemen of heel mijn huis isoleren.

Door deze eerder genoemde kleine stapjes te volgen kan je al veel doen in huis. Het zijn kleine stapjes die een flinke impact kunnen hebben zonder dat je echt veel hebt moeten investeren. Hopelijk kan je hiermee dan ook aan de slag en is het duidelijk. Mocht het niet duidelijk zijn dan horen we dat graag. Stel hieronder een vraag en wij gaan je helpen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven