Zonnepanelen kopen prijs

Zonnepanelen kopen? Wat is de prijs? U leest hier alles over zonnepanelen!

Hoe werken zonnepanelen, en wat moet ik weten als ik ze wil kopen?

Je bent hier gekomen omdat je waarschijnlijk zonnepanelen wilt kopen en wat de prijs is. Om te weten wat de kosten zijn zullen we in dit artikel ook gaan kijken naar hoe een zonnestroomsysteem eruit ziet en hoe het werkt. In dit atrikel zullen we ook ingaan op de techniek.

Geen zin om dit hele artikel te lezen? Kijk dan dit leuke informatieve filmpje. Let op deze is helaas wel in het engels.

Navigeer hier naar het gewenste onderwerp.

Zonne-energie is er wel genoeg?

De hoeveelheid zonlicht die in anderhalf uur op ons aardoppervlak valt, is genoeg om een heel jaar lang het hele energieverbruik van de wereld aan te kunnen. Bizar he? Nou is het natuurlijk niet zo dat dit direct het energieprobleem oplost de zon schijnt namelijk niet 24 uur per dag en we zijn nog niet efficiënt genoeg in het opslaan van deze energie. Verder kost het enorm veel grondstoffen om al deze energie op te vangen. Toch blijven het leuke weetjes.

Zonnetechnologieën zetten zonlicht om in elektrische energie, hetzij door fotovoltaïsche (PV) panelen of door spiegels die zonnestraling concentreren. Deze energie kan worden gebruikt om elektriciteit op te wekken of worden opgeslagen in batterijen of thermische opslag.

Hoe ziet een dergelijk zonnestroomsysteem eruit?

Hieronder zie je in de afbeelding alle componenten en aspecten die komen kijken bij een dergelijk systeem.

Hoe werken zonnepanelen
Zonnestroom systeem van A tot Z

Fotovoltaïsche panelen

Wanneer de zon op een zonnepaneel schijnt, wordt energie uit het zonlicht geabsorbeerd door de PV-cellen in het paneel. Even kort door de bocht kan je zeggen dat deze energie elektrische ladingen creëert die bewegen als reactie op een intern elektrisch veld in de cel, waardoor elektriciteit gaat stromen.

Deze PV-cellen zijn gevuld met silicium. Silicium is een halfgeleider die ervoor zorgt dat wanneer de zon op de cellen schijnt er elektronen vrijkomen. Doordat deze elektronen vrijkomen krijg je een verschil in lading van de panelen. De ene kant raakt positief geladen en de andere negatief. Het is een natuurlijk verschijnsel dat dit verschil zich dan weer wil uitbalanceren. Dit zorgt er dan ook voor dat er een stroom gaat lopen. Zo leveren deze panelen gelijkstroom aan.

Des te hoger de energie instraling van de zon des te beter je de energie kunt gebruiken. Is het een bewolkte dag of staan de panelen in de schaduw dan gaat dit ten koste van het rendement van de zonnepanelen.

Omvormer

Helaas is deze gelijkstroom niet de stroom die we gebruiken in huis. Deze stroom van de zonnepanelen moeten dus worden omgezet. Hier hebben we de omvormer voor. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom. Deze geleverde wisselstroom kan wel gebruikt worden en door de omvormer door worden gestuurd naar de meterkast waar het dan gebruikt kan worden op het normale stroomnet. Mocht je op dat moment geen of weinig elektriciteit gebruiken dan wordt deze terug geleverd aan het nationale stroomnet.

Een accu bij zonnepanelen

Een extra component wat de komende jaren steeds meer naar voren zal komen is de accu. Het staat nog niet vast, maar de salderingsregeling zal de komende jaren gaan afnemen. Momenteel is de planning dat vanaf 2023 deze regeling zal worden afgebouwd.

Een accu kan hier perspectief bieden. Deze kan de dagelijkse schommelingen opvangen en zorgt ervoor dat je niet hoeft te plannen wanneer je huishoudelijke apparaten in gebruik neemt. Toch zal het zo blijven dat je minder gebruik kunt maken van de zonnepanelen in de winter. De dagen zijn dan korter en op bewolkte dagen wordt er minder energie geproduceerd. Helaas zijn de technieken nog niet zo goed dat we voor zo`n lange periode energie kunnen opslaan.

De huidige accu`s zullen alleen worden gebruikt om dag & nacht schommelingen op te vangen. Maar het opvangen van deze schommelingen kan dadelijk al voor een grote verandering zorgen in je jaarlijkse afrekening.

Wanneer werken zonnepanelen het best?

Om maximaal te kunnen profiteren en te genieten van een zo hoog mogelijk rendement, zijn er een aantal dingen waar je op zou kunnen letten bij zonnepanelen. Deze factoren zullen hieronder uitgelegd staan, echter hebben we ook een blog over het schoonmaken van zonnepanelen, dit draagt ook bij aan een beter rendement.

Zonnepanelen kopen prijs

Hellingshoek

De eerste factor die van invloed is op het rendement van jouw zonnepanelen, is de hellingshoek. In principe is een hoek van 35 graden optimaal en zorgt voor het beste rendement. Echter is het verlies van rendement bij een andere hellingshoek klein. Daarom is een andere hellingshoek ook zeker nog wel rendabel.

Richting

Ook de richting van de zonnepanelen is van invloed op het rendement. Voor de hoogste opbrengst per jaar is het aan te raden om de zonnepanelen te richten op het zuiden. Gelukkig zijn zonnepanelen gericht op andere richtingen ook nog rendabel. Wel is het af te raden om je zonnepanelen te richten op het noorden.

Zonnepanelen kopen prijs

Schaduw

Om zoveel mogelijk rendement te behalen uit je zonnepanelen, is het uiteraard van belang dat ze zoveel mogelijk zon opvangen. Daarom wil je ze ook zoveel mogelijk uit de schaduw houden. Ligt er een paneel wel deels in de schaduw, zou je kunnen overwegen om power-optimizers aan te schaffen.

Ruimte

Tenslotte is de ruimte nog een factor die meespeelt bij het rendement. Zo kan je bijvoorbeeld op een plat dak meer panelen plaatsen bij een kleinere hellingshoek en kan je op een schuin dak de zonnepanelen dichter tegen elkaar aan plaatsen.

Als het bewolkt is leveren mijn zonnepanelen niks op?

Dit is de grootste fabel die er bestaat over zonnepanelen. Zolang de zon schijnt zullen je zonnepanelen altijd stroom leveren, met of zonder wolken. Deze stroom zal wel lager zijn dan wanneer er een helderblauwe lucht is.

De enige momenten wanneer de zonnepanelen geen stroom zullen leveren is in de nacht of als de panelen volledig zijn ondergesneeuwd. Het is daarom handig om je grootverbruikers alleen aan te zetten gedurende de dag. Tegenwoordig kan je apparaten zoals vaatwassers en wasmachines inplannen.

zonnepanelen kopen
Wil jij ook geld besparen met zonnepanelen?

Vele woningen kunnen al gauw €600 tot €800 euro besparen!

Zonnepanelen TE rendabel

Wist je dat zonnepanelen eigenlijk te rendabel zijn? Dit is echt waar en dat vinden wij als consument/eigenaars niet erg natuurlijk, maar dit is de reden dat de overheid zijn pijlen op deze markt heeft gericht.

Dit betekent niet dat zonnepanelen niet meer rendabel zijn over een aantal jaar, maar wel iets minder. Momenteel kan je met sommige systemen al binnen 5 jaar uit de kosten zijn. Dit betekent dat je daarna soms wel 20 jaar of langer van “gratis” stroom kan profiteren.

De overheid wil dit tegengaan door de salderingsregeling langzaam te gaan afbouwen. Het is nog niet officieel, maar de huidige planning lijkt erop dat ze dit van 2023 tot 2031 in stapjes gaan afbouwen. Na deze periode zal je nog steeds een vergoeding krijgen voor elke geleverde kWh, maar zal deze lager zijn dan de 23 a 24 cent per kWh die nu wordt betaald.

Hierover meer in onze blog over de subsidies en salderingsregelingen die komen kijken bij zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen, wat is de prijs?

Zonnepanelen kopen wat is de prijs. Vele woningen kunnen al gauw €600 tot €800 euro op jaarbasis besparen. Er bestaat een grote kans dat ook voor uw huis geld. In onderstaande tabel geven we een indicatie van de prijs bij het kopen van zonnepanelen.

verbruik Huishouden***Investering excl btw**Gemiddelde opbrengst*Totale besparing*Terugverdien tijd*
2000250040080006,25 jaar
30003500600120005,83 jaar
40004500800160005,62 jaar
* Uiteraard kan dit afwijken en ligt dit aan hoe je omgaat met de energie die geleverd wordt, maar het is een goede indicatie.
** Bij zonnepanelen kan je de voorbelasting terug vragen, veel partijen zullen je daarbij helpen en scheelt dit dus enorm op de investering.
*** Dit is het opgegeven Wp voor de zonnepanelen, over het algemeen wordt in nederland een correctiefactor voor het rendement van 0.85 gehanteerd.

Plug & play zonnepanelen
Kleine verbruikers opvangen met plug & play zonnepanelen?

Deze zonnepanelen worden geleverd met stekker en zijn binnen korte tijd te installeren.

Ze zijn al te koop vanaf €599.-

Zonnepanelen huren

Niet genoeg geld om in één keer de zonnpanelen te kopen? Wil je wel vanaf dag 1 direct beginnen met besparen? En dit zonder een investering te doen en iemand die ook nog eens alles voor je regelt? Dan is het huren van zonnepanelen misschien wat voor jou!

Vanaf dag 1 bespaar je op je energierekening, want je wekt je eigen stroom op. Zo houd jij geld over voor belangrijkere dingen

Zonnepanelen huur je voor een vast bedrag per maand. Je hoeft geen spaargeld te hebben of een lening af te sluiten

Je zonnepanelen doen het altijd. Is er toch iets mis? Geen zorgen: wij fixen het voor je. Natuurlijk zonder extra kosten.

Hoe ziet het kostenplaatje er dan uit?

Met zonnepanelen wek je na installatie direct je eigen stroom op. Hierdoor gebruik je minder energie van de leverancier en zul je dus minder hoeven te betalen. Uiteraard zal je uiteindelijk minder besparen dan je zult besparen als je zonnepanelen koopt met je eigen geld, maar mocht je het geld niet hebben of wil je niet het gehele bedrag in één keer kwijt bent dan is huren een mooie tussenstap.

Voor een gezin met twee kinderen, dat zo’n 4000 kWh per jaar verbruikt, betekent dit een gemiddelde besparing van 456 euro per jaar. Dat is bijna 7000 euro tijdens de hele looptijd. Dat geld kun jij voor belangrijkere dingen gebruiken. De opleiding van je kids bijvoorbeeld, of een elektrische auto.

HalloStroom is bijvoorbeeld een leuke partij die deze unieke oplossing biedt!

Direct rendement, zonder investering

10 jaar lang een vaste lage energieprijs

20 jaar gratis stroom na afloop van het huurabonnement

Smartphone app met real-time opbrengst informatie

Geen zorgen over onderhoud

Al meer dan 5.000 zonnepanelen geplaatst

Nog goedkoper rijden in je elektrische auto door zonnepanelen te kopen?

Maak slim gebruik van je zonnepanelen in combinatie met je elektrische auto, en behaal zo het maximale rendement uit je zonnepanelen installatie.

Tegenwoordig zijn er laadpalen die zijn uitgerust met load-balancing. Load-balancing laadpalen kijken naar de opbrengst van je zonnepanelen en de gebruikers in huis. Is er nou een positief verschil? Dus wordt er meer energie geleverd dan verbruikt dan wordt de overige energie naar de auto gestuurd.

Wordt er te weinig energie geleverd door je zonnepanelen en heb je al de wasmachine of vaatwasser aan staan? Dan wacht de laadpaal eventjes met de auto laden, zo haal je het maximale uit je zonnepanelen.

Heb je niet zo lang de tijd en moet je snel op pad? Dan kan je dat gemakkelijk aangeven via de app en wordt er gewoon extra energie via het stroomnet aangeleverd.

Ook dit zal steeds interessanter worden naarmate de salderingsregeling zal worden afgebouwd.

Zonnepanelen kopen prijs, wat kan ik verwachten?

Als je zonnepanelen gaat kopen wil je graag de prijs weten. Echter wanneer je de hele offerte molen van zonnepanelen in gaat kan je nogal overdonderd worden. Je wordt overvallen met vragen en veel partijen willen je een aanbod doen. Maar eigenlijk is de offerte nooit volledig goed, omdat we eigenlijk nog niet zo goed weten wat we willen.

Het is handig om van tevoren na te denken over de volgende punten voordat je offertes gaat aanvragen.

Wat voor zonnepanelen wil ik?

Zonnepanelen zijn er in verschillende soorten en maten. De eerste keus die je kunt maken is voor monokristallijn of polykristallijn. Hiervan is de eerst genoemde de blauwe zonnepaneel en de tweede de zwarte zonnepaneel. De polykristallijn is iets duurder en het rendement is tegenwoordig bijna gelijk. Hier gaat het dus echt om smaak.

Verder heb je ook flexibele zonnepanelen en dakpan zonnepanelen, deze varianten kunnen soms op plekken geplaatst worden waar traditionele zonnepanelen dat niet kunnen. Wel zijn van dat soort zonnepanelen de rendementen wel aanzienlijk lager. Toch kan het soms goed uit komen en wordt de techniek steeds beter en dus ook steeds interessanter.

Waar wil mijn zonnepanelen plaatsen?

Bij de plaatsing van zonnepanelen is de positie is er belangrijk. Zo moet er gelet worden op de hellingshoek, eventuele schaduw en de oriëntatie. Het is dus goed om van tevoren even goed te kijken of er geen bomen in de weg staan en je dag wel lang zon pakt, en is namelijk zeer nadelig om de zonnepanelen op de noordkant van het huis te leggen.

Zijn er nog extra werkzaamheden vereist om zonnepanelen te plaatsen?

De zonnepanelen die geplaatst gaan worden moeten we voorzien worden van wat randapparatuur. Het is het handigs om de zonnepanelen zo dicht mogelijk in de buurt van de meterkast te hebben. Verder moet er ook in de meterkast een groep vrij zijn voor de zonnepanelen, anders moet deze ook nog geplaatst worden.

Wat is mijn energieverbruik?

En als laatste is het belangrijk om te kijken hoeveel je energieverbruik is. Hoeveel zonnepanelen wil je en hoeveel zijn er nodig? En past dit ook op je dak.

Onze top 3 zonnepanelen leveranciers

Zonnepanelen van Coolblue

Koop hier je zonnepanelen en bespaar al gauw 600 – 800 euro per jaar.

HalloStroom Zonnepanelen

Geen gedoe. Geen investering. Zonnepanelen huren!

Stroomvandezon Zonnepanelen

Zonnestroom met unieke
kWh-garantie!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven