Boom

Waarom zou ik mijn ecologische voetafdruk verkleinen?

Ecologische voetafdruk verkleinen

We leven in een wereld waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Je hoort dan ook steeds meer over bijvoorbeeld zonnepanelen en elektrische auto’s. Dit wordt bijvoorbeeld steeds meer gestimuleerd. Een term die jij wellicht ook wel eens voorbij hebt zien komen, is ecologische voetafdruk. Voor een betere wereld is het namelijk belangrijk dat deze wordt verkleind en dat begint bij jezelf. Daarom staat dit artikel in het teken van je ecologische voetafdruk verkleinen. Zo maak je bijvoorbeeld kennis met wat het precies is en hoe je ook jouw voetafdruk kan verkleinen.

Het verkleinen van de ecologische voetafdruk per persoon zorgt ervoor dat we steeds minder impact hebben op het klimaat. Dit is belangrijk op de korte termijn met onze snel veranderende wereld en technologie.

Wat is een ecologische voetafdruk?

Het is begrijpelijk wanneer jij niet precies op de hoogte bent van wat een ecologische voetafdruk nu precies is. Reden genoeg dus om eerst even te kijken naar de definitie ervan.

Je ecologische voetafdruk is in principe de hectare die jij als mens gebruikt. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan de grond die jij gebruikt om in en op te leven, je vakantieplek, je huis te bouwen enzovoort. De grond wordt daarnaast ook gebruikt om ons afval te verwerken. Dit kost de aarde te veel energie.

Waarom mijn ecologische voetafdruk verkleinen?

Een grote ecologische voetafdruk is nooit goed. Waarom niet? Het put de aarde namelijk uit. We hebben er maar één en daar moeten we dus zuinig op zijn. Daarom is het een goed idee om bij jezelf te beginnen en te proberen om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.

Alle kleine beetjes helpen namelijk. Je moet er toch niet aan denken dat over lange tijd de aarde amper meer te bewonen is? Lees vooral verder om erachter te komen hoe ook jij jouw steentje bij kan dragen.

Hoe kan ik mijn voetafdruk verkleinen?

Dan vraag jij je wellicht af hoe je jouw eigen voetafdruk kan verkleinen. Gelukkig kan je dat relatief eenvoudig doen, door simpelweg wat bewuster te gaan leven. Je ecologische voetafdruk verkleinen is makkelijker dan dat jij denkt en hieronder kijken we naar enkele manieren waarop je dit zou kunnen doen.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Groen en verantwoord eten

Om te beginnen met het verkleinen van jouw voetafdruk, kan je ervoor kiezen om je eetpatroon wat aan te passen. Kies er bijvoorbeeld voor om zo groen en verantwoord mogelijk te eten. Natuurlijk hoef je niet direct je hele eetpatroon drastisch om te gaan gooien, maar wanneer je er een beetje op gaat letten is het al een mooi begin.  

Wees dus in ieder geval wat bewuster als het gaat om je voedsel. Het is bijvoorbeeld goed om te kiezen voor biologische producten. Bij dit soort producten wordt er namelijk geen gebruikgemaakt van chemische middelen. Op die manier is het zowel beter voor het milieu, als voor jouzelf.

Ook het eten van minder vlees is een goede optie. Niet omdat vlees per se slecht voor je is, maar op die manier help je bij het tegengaan van de uitstoot van broeikasgassen.

Energiezuinig leven rond het huis

Een andere manier die ook erg helpt bij de ecologische voetafdruk verkleinen, is het energiezuinig leven rond het huis. Maak zoveel mogelijk gebruik van groene energie. Tegenwoordig wekken we nog altijd te veel energie op door middel van fossiele brandstoffen en dit is erg slecht voor het milieu.

Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te installeren bij jou thuis. Op die manier wek je jouw eigen (groene) energie op met de zon als natuurlijke bron. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor jezelf. Op de lange termijn zul je de investering die je doet in zonnepanelen namelijk weer terugverdienen en enorm besparen op je energierekeningen. Je kan met zonnepanelen tot wel honderden euro’s per jaar besparen!

Ook kan je ervoor kiezen om wat bewuster om te gaan met de energie die jij verbruikt. Een wasdroger verbruikt bijvoorbeeld enorm veel energie. Overweeg dus om je kleding te drogen op een andere manier. Daarnaast kan je lampen wat minder lang laten branden en meer gebruikmaken van bijvoorbeeld kaarslicht. We hebben een lijst opgesteld met de grootste vebruikers en sluipverbruikers in huis. Die lijst vind je hier!

Verder kan je overwegen om over te stappen naar een andere energieleverancier, die zoveel mogelijk groene energie levert. Zo draag jij ook weer een steentje bij aan een betere wereld en een groen Nederland.

Reis verantwoord

Er zijn veel mensen die reizen als hobby hebben. Begrijpelijk, want onze wereld heeft heel veel moois te bieden. Echter is het wel enorm belangrijk dat het ook zo mooi blijft. Hier kan jij dus ook aan meehelpen wanneer je jouw ecologische voetafdruk probeert te verkleinen.

Uiteraard hoef jij geen afscheid te nemen van jouw reishobby, maar je kan in ieder geval wel proberen om verantwoord te reizen.

Kies er bijvoorbeeld voor om een keer per jaar minder een reisje te maken. Dit helpt al veel en het liefst laat je een vliegreis vallen. Het is namelijk zo dat vooral reizen per vliegtuig erg vervuilend is. Kies liever de trein als alternatief vervoersmiddel. Wil je toch liever zelf rijden, dan kan je een elektrische auto overwegen.

Het is dan voor de aarde ook geen fijne ontwikkeling dat mensen steeds vaker en verder willen reizen. Dit heeft een enorme impact op het milieu. Niet alleen lange en verre reizen hebben veel impact, maar korte vliegreizen zijn over het algemeen nog vervuilender in verhouding.

Daarnaast: schakel alle elektronische apparaten uit wanneer je op vakantie gaat. Op die manier bespaar jij zowel geld als energie en compenseer je al een beetje.

Ga je wel vliegen, kan je ervoor kiezen om extra te betalen voor CO2 compensatie bij het boeken van je vlucht. In ruil hiervoor zijn er bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen die van dit geld bomen planten. 

Tenslotte zien we dat er veel mensen zijn die ook voor korte afstanden de auto pakken. Makkelijk natuurlijk en fijn als het weer niet zo goed is, maar slecht voor het milieu. Pak daarom het liefst voor korte afstanden een ander vervoersmiddel dan de auto, bijvoorbeeld de fiets, trein, of benenwagen.

Meer groen in de tuin

Tenslotte kan je er nog voor kiezen om meer groen in jouw tuin te plaatsen. Ook dit helpt namelijk bij je ecologische voetafdruk verkleinen.

We zien namelijk steeds vaker dat een tuin vrijwel alleen maar uit steen bestaat. Makkelijker te onderhouden wellicht, maar wil je echt bijdragen aan een beter milieu, dan is het echt nodig om meer groen in je tuin neer te zetten. Het kleinste stukje groen kan namelijk al wat bijdragen en je zult zien dat meer groen je tuin ook opfleurt.

Heb je geen tuin of wil je simpelweg gewoon bijdragen aan een beter milieu? Dan kan je ervoor kiezen om een boom te kopen. Voor een vast bedrag per maand zorg jij ervoor dat er nieuwe bomen worden gepland en de uitstoot van CO2 wordt verminderd.

Ecologische voetafdruk verkleinen, alle kleine beetjes helpen

Er wordt vaak gezegd dat een betere wereld bij jouzelf begint en dat is de spijker op zijn kop. Als iedereen een klein beetje bijdraagt, zal het uiteindelijke resultaat groot zijn.

Hoe je het doet maakt niet uit, maar jouw bijdrage in het verkleinen van de ecologische voetafdruk is zeker een stap in de goede richting naar een betere wereld.

Je ziet in ieder geval dat er genoeg manieren zijn waarop jijzelf ook bij kan dragen aan een beter milieu. Hopelijk heb jij iets aan dit artikel gehad en kan jij ook aan de slag met jouw ecologische voetafdruk verkleinen!

Plant een boom
Start met het planten van bomen
De wereld heeft meer bomen nodig en jij kunt helpen!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven