Kosten warmtepomp

Wat zijn de warmtepomp kosten? Lees hier alles over een warmtepomp bij jou thuis!

Ben jij bewust bezig met duurzaamheid? Niet gek, er zijn namelijk verschillende manieren waarop je jouw huis duurzamer in kunt richten en er zijn ook steeds meer mensen die dit doen. Niet alleen omdat het beter is voor onze wereld, maar ook omdat jij er zelf beter van kunt worden. Zo kan je jaarlijks flink op de kosten besparen, wanneer je bijvoorbeeld besluit om gebruik te gaan maken van zonnepanelen. In dit artikel gaan we het echter hebben over een andere duurzame oplossing, namelijk de warmtepomp. Dit is misschien wat onbekender dan zonnepanelen, maar ook een goede optie om op de lange termijn wat te kunnen besparen. We gaan daarom de focus leggen op wat een warmtepomp is, hoe het werkt en wat de warmtepomp kosten zijn. Laten we snel beginnen.

Wat is een warmtepomp?

Laten we eerst een antwoord geven op de vraag wat een warmtepomp nu precies is. Dat is namelijk wel essentieel om dit artikel goed te kunnen begrijpen.

Misschien kan je het al een beetje afleiden van het woord. Een warmtepomp verwarmt namelijk jouw huis én zorgt voor warm water. Waarom dit duurzaam is? Je hebt op die manier namelijk geen gasaansluiting meer nodig. Erg handig, want de Nederlandse overheid wil steeds meer huizen van het gas af gaan halen, om zo duurzaamheid te bevorderen.

Het is wel zo dat een warmtepomp relatief duur is. Over de precieze kosten zal later in het artikel nog wat dieper op in worden gegaan.

Daarnaast is een goede isolatie van jouw woning ook erg belangrijk, wanneer je een warmtepomp in huis wilt halen. Om die reden is het vooral een interessante optie voor nieuwbouwhuizen.

Verschillende soorten warmtepompen

Er is niet maar één soort warmtepomp. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten. Om je een zo goed mogelijk beeld te kunnen geven, staan hieronder de verschillende soorten warmtepompen uitgelegd.

Hybride warmtepomp

Het eerste soort is een hybride warmtepomp. Deze wordt gekoppeld aan jouw cv-ketel en werkt op stroom. Hierdoor kan hij zorgen voor het grootste deel van de verwarming van je huis. De cv-ketel zal zorgen voor warm water in je badkamer en keuken. De warmtepomp heeft een buitenunit die warme lucht uit de buitenlucht kan halen, ook als het buiten koud is.

Voordeel van deze pomp is dat je huis niet tiptop geïsoleerd hoeft te zijn. Een kleine mate van isolatie is al voldoende.

Aardwarmtepomp

De volgende soort pomp waar we naar gaan kijken is een aardwarmtepomp. Deze pomp onttrekt warmte uit de bodem. De warmte wordt gehaald uit een bron en in sommige gevallen uit water aan het oppervlak. De warmte die hieruit wordt onttrokken is nog niet hoog genoeg. Daarom zal de pomp het verder verwarmen. Hiervoor wordt elektriciteit verbruikt. Dat wil zeggen dat je met een aardwarmtepomp volledig van het gas af zou kunnen.

Lucht/lucht warmtepomp

Een lucht/lucht warmtepomp werkt ook volledig op stroom. De pomp heeft geen buitenunit, maar hij haalt warmte uit ventilatielucht uit het mechanische ventilatiesysteem. Hierdoor behaal je automatisch een hoger rendement, omdat het niet uitmaakt als het buiten erg koud is. Voordeel van deze pomp is dat je hem ook in de zomer kunt gebruiken om je huis af te koelen.

Elektrische warmtepomp

Dan hebben we ook nog de elektrische warmtepomp. Een dergelijke pomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. De pomp zet deze warmte vervolgens om in een goede temperatuur waarmee je jouw woning kunt verwarmen. Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom. Daarnaast beschikt zo’n pomp over een voorraadvat voor warm water. Met een elektrische warmtepomp stoot je zo’n 40 tot 50 procent minder CO2 uit, dan wanneer je gebruikmaakt van een ketel.

Lucht/water warmtepomp

Deze pomp werkt weer even net iets anders. Hij haalt namelijk warmte uit de lucht en verwarmt dit totdat het een bruikbare temperatuur heeft bereikt. Op deze manier kunnen zowel jouw huis als het water worden verwarmd. Je kan een dergelijke pomp laten werken in hybride vorm, of volledig elektrisch. Kies je voor de tweede optie, dan heb je de beschikking over een voorraadvat voor warm water.

Water/water warmtepomp

Het laatste soort warmtepomp is een water/water warmtepomp. Deze werkt volledig op stroom. Warmte wordt uit de bodem of grondwater gehaald en dit wordt omgezet in een bruikbare temperatuur. Ook deze warmtepomp zorgt voor verwarming van je woning en voor de verwarming van water.

Hoe werkt een warmtepomp?

Wanneer je iemand die er geen verstand van heeft vraagt naar de werking van een warmtepomp, is de kans groot dat hij of zij jou het antwoord schuldig moet blijven. Daarom zal hieronder de werking van een warmtepomp uitgelegd worden.

Eigenlijk is het heel simpel. Een warmtepomp is namelijk in staat om warmte te halen uit de lucht, de bodem of het grondwater. Er wordt hiervoor wel stroom verbruikt, maar dit zal veel minder zijn dan wanneer er elektrisch verwarmd wordt zonder warmtepomp. Het zorgt er in principe voor dat er warmte van buiten naar binnen wordt gehaald.

Daarom wordt een warmtepomp ook wel eens vergeleken met een omgekeerde koelkast. Het is met een warmtepomp mogelijk om op verschillende manieren te besparen voor de langere termijn. Hier zal later in het artikel nog wat verder op in worden gegaan.

Warmtepomp kosten per type

Het plaatsen van een warmtepomp is niet gratis. Er komen wel enkele kosten bij kijken. Welke dit precies zijn? Dat lees je hieronder.

De eerste warmtepomp kosten waar je rekening mee moet houden, zijn de kosten voor de pomp zelf. Op het eerste gezicht kan dit erg duur zijn. Echter moet je wel rekening houden met de besparingen op de lange termijn en je dus niet direct af laten schrikken door het prijskaartje.

De kosten van een warmtepomp kunnen erg verschillen. Dit is afhankelijk van het type warmtepomp die je in huis haalt.

Ook moet je rekening houden met de kosten van de installatie. Ook deze warmtepomp kosten zullen op het eerste gezicht er niet goedkoop uitzien. Om je een beter beeld te geven van de totale kosten, staat hieronder een tabel. Alle kosten zijn hier in meegerekend, dus zowel de kosten voor de pomp als voor de installatie. Let er wel op dat het gaat om een gemiddelde. Afhankelijk van bijvoorbeeld het vermogen kunnen de warmtepomp kosten hoger uit gaan vallen.  

Warmtepomp kosten overzicht

Soort warmtepompKosten in euro
Hybride warmtepomp€5000 – €7500
Aardwarmtepomp€5000 – €10.000
Elektrische warmtepomp€6500 – €8500
Lucht/lucht warmtepomp€4000 – €8000
Lucht/water warmtepomp€10.000 – €15.000
Water/water warmtepomp€15.000 – €20.000
Bovenstaande bedragen zijn erg afhankelijk van het soort warmtepomp, maar ook welke installatie en werkzaamheden er bij komen kijken.


Soms is het geval dat de installatiekosten een erg groot deel van de totale warmtepomp kosten opmaken. Dat komt dan omdat er buizen aangelegd moeten worden die diep in de grond reiken.

Subsidie warmtepomp

Je hebt niet alleen te maken met kosten, maar je kan voor een warmtepomp ook subsidie ontvangen. Let er wel op dat de pomp dan aan bepaalde eisen moet voldoen. De pomp moet bijvoorbeeld onderdeel zijn van een verwarmingstoestel.

De hoogte van de subsidie hangt af van het type apparaat en het vermogen ervan. Het bedrag kan variëren tussen de €500 en €2500. Daarmee zul je dus een deel van de kosten alweer terugverdienen

Wat levert een warmtepomp mij op?

Vrijwel altijd een vraag die bij iedereen te binnen schiet: what’s in it for me? Helemaal bij een warmtepomp. De kosten van een warmtepomp kunnen namelijk erg hoog uitvallen en dat is zeker niet zomaar voor iedereen te betalen. Je wilt er daarom wel zeker van zijn dat deze investering jou ook wat oplevert.

Ten eerste gebruik je met een warmtepomp weinig tot geen gas. Kijken we naar een hybride warmtepomp, verbruik je hiermee al 40 tot 60 procent minder. Met sommige warmtepompen gebruik je helemaal geen gas en dat betekent dat je volledig van het gas af zou kunnen. Op deze rekening bespaar je dan sowieso. Bovendien draag je ook bij aan een beter milieu.

Hoeveel je precies zult besparen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zul je bijvoorbeeld meer gaan besparen wanneer de gasprijzen stijgen, omdat je geen gebruik meer hiervan maakt.

Het rendement van een warmtepomp

Wat is dan nu precies het rendement van een warmtepomp? Het is wat lastig om hierop een eenduidig antwoord te geven. Dit is namelijk afhankelijk van je woning, verbruik en het type warmtepomp.

Om je toch een beeld te geven, kan het worden uitgedrukt in de volgende cijfers. Met een warmtepomp behaal je waarschijnlijk tussen de 400 en 600 procent rendement. Vergeleken met een normale ketel is dit erg hoog, het rendement daarvan ligt namelijk op zo’n 110 procent.

Besluit je op een warmtepomp in huis te nemen, is dat eerst een flinke investering. Echter zul je daarna zien dat je jaarlijks enkele honderden euro’s bespaart.  

Haal jij ook een warmtepomp in huis?

Inmiddels heb je het einde van dit artikel alweer bereikt. We hebben gekeken naar een warmtepomp in huis. Zo weet je nu wat het is, hoe het werkt en ben je op de hoogte van warmtepomp kosten en het rendement.

Het nemen van een warmtepomp in huis is dus een investering voor de lange termijn. Wil je ook meehelpen met het creëren van een beter milieu, terwijl jij er zelf ook beter van wordt? Dan is een warmtepomp zeker een goede optie.

Vraag nu vrijblijvend een offerte op!

Je krijgt van meerdere partijen uit de omgeving een offerte. Zo kan je zelf kijken welke je het beste vind en natuurlijk financieel aantrekkelijk. Vraag nu de gratis offerte op!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven