slimme thermostaat vergelijken - welke is de beste (2020)

Slimme thermostaat vergelijken – Welke is de beste (2022)

We willen ons steentje bijdragen qua energiebesparing. Als er dan zoiets bestaat als technologie die het ons nog makkelijker maakt is er geen excuus meer. De slimme thermostaat is er een handig apparaat voor. Maar er zijn er zoveel dus welke moet je nu nemen? In dit artikel vergelijk ik meerdere exemplaren om te kijken welke het beste is.

     
anna-slimme-thermostaat bosch-easy-control-slimme-thermostaat honeywell-evohome-slimme-thermostaat nest-slimme-thermostaat
Bekijk product Bekijk product Bekijk product Bekijk product
netatmo-thermostaat honeywell-lyric-ts-slimme-thermostaat toon-thermostaat tado-slimme-thermostaat-beste-consumentenbond
Bekijk product Bekijk product Bekijk product Bekijk product

Wat is een slimme thermostaat?

De slimme thermostaat is verbonden met het wifi-netwerk waardoor je hem op afstand kan bedienen. Vaak is hij ook zelflerend. In de eerste weken leert deze je gedrag kennen. Wanneer sta je op, wanneer ga je naar werk, wanneer ga je slapen. Hij herkent bepaald patronen en zal zo de temperatuur afstemmen op jouw leven en jouw behoeftes.

Hij checkt ook hoe lang het duurt om de kamer op temperatuur te krijgen. Dus wil je om 8 uur 21 graden hebben, dan zal het opwarmen in de zomer minder lang duren dan in de winter. In de winter zal de verwarming dus al vroeger opspringen zodat het om 8 uur 21 graden is.

Met een “oude” klokthermostaat kon je tijden instellen wanneer de verwarming op moet en af als je werken of slapen bent. Bijv. Maandag van 7-9 en van 17h-22u. Dit kon je voor elke dag instellen en in het weekend bijvoorbeeld anders. 

Als je in een fullcontinue postensysteem werkt dan is dit niet zo eenvoudig, want dan werk je wel volgens een vast systeem, bijv. 3 dagen nacht, 2 dagen vrij, 3 dagen late, 2 dagen vrij, 3. Dagen vroege. Maar dat kan je niet instellen voor bijvoorbeeld een maandag. Want de ene maandag ben je vrij en de andere maandag werk je met de late post.

Dan kan je wel steeds handmatig de temperatuur op en af zetten, maar dat is een heel gedoe, je moet er steeds aan denken, het kan zijn dat het nog koud is als je binnen komt.

Zeker in zulke gevallen is een slimme thermostaat heel handig. Je kan op je werk de verwarming terug opzetten via je mobiel zodat het warm is tegen dat je huis komt. Of met geofencing weet het toestal dat je onderweg bent naar huis en kan het zelfstandig opzetten.

Sommige thermostaten hebben een bewegingscensor. Ze register beweging in huis en weten zo dat je thuis bent. Als er geen beweging meer is mag de verwarming uit. 

Andere thermostaten maken gebruik van geofencing. Zodra je weg gaat weet die dat de verwarming uit mag. Als je onderweg naar huis bent, geeft je mobiel dat door aan de thermostaat, zodat die al kan opwarmen. Zo hoef je niet meer in een koud huis thuis te komen. 

Heb je niet graag dat je “gevolgd” wordt, dan kan je er ook voor zorgen dat je mobiel het niet automatisch doorstuurt en kan je zelf op je mobiel doorgeven dat de verwarming al wat hoger mag.

Op deze manier zal er veel energie bespaard worden, zeker als je wel eens vergeetachtig bent. Maar ook als je dat nauwgezet wel zelf uit en aan zet, zijn er toch momenten dat je even iets anders aan je hoofd had waardoor je het vergeten in te stellen was. Een machine heeft die vergeetachtigheid niet en zal het steeds juist doen. Dus je zal steeds energie besparen.

De slimme thermostaat staat in verbinding met je mobiel doordat je het op de wifi aansluit. Je kan op afstand je thermostaat bedienen. In een app kan je je patronen bekijken en ook zien hoeveel energie je verbruikt hebt. Bij de meeste toestellen is de app gratis, bij sommige moet je een abonnement nemen voor extra functionaliteiten.

Waar moet je op letten als je een slimme thermostaat wilt kopen?

Welk merk kan je gebruiken i.f.v. de manier van verwarmen?

Niet elke slimme thermostaat is geschikt als je stadsverwarming, vloerverwarming, een oude CV-ketel of een warmtepomp gebruikt.

Aan/uit- en/of modulerende regeling?

Als je verwarming hoger moet dan stuurt de thermostaat “aan” door naar de cv-ketel. Deze gaat nu vollebak zijn werk doen en branden tot de gewenste temperatuur behaald is. Dan gaat die “uit”.

Bij “modulerend” gaat dit veel gelijkmatiger en moet de ketel niet als een gek gaan gas geven.

Met opentherm spreekt de cv-ketel met de thermostaat. Daardoor moeten beide niet van een zelfde merk zijn. Opentherm kan de cv-ketel modulerend laten aansturen. Maar niet alle modulerende cv-ketels werken met opentherm.

Welke eigenschapen en funcies wil je?

Weermonitoring

Afhankeijk welk weer verspeld wordt, wordt de temperatuur in huis bepaald

Aanwezigheidsdetectie

Door bewegings- of lichtdetectoren wordt gekeken of jij weg bent. Is dat het geval dan kan de verwarming uit. 

Bewegingsdetectie: Doordat er beweging in huis is, weet de thermostaat dat er iemand in huis is en de verwarming op moet.

Lichtdetectie: doordat het licht in een kamer uit gaat, weet de thermostaat dat er niemand meer is

Geofencing: het gps-signaal van je mobiel geeft door of je ver van huis bent of vlakbij. Op basis van deze gegevens kan de temperatuur in huis bepaald worden. Hiervoor is het belangrijk dat elk gezinslid de app van de slimme thermostaat heeft geïnstalleerd. Als er maar één persoon dat heeft, zit de andere thuis in de kou.

Stembediening

Wil je via stembediening de temperatuur wijzigen? Dat kan door je toestel te koppelen met Apple Homekit, Google Assistant of Amazon Alexa. Kies dan voor een toestal dat dit ondersteunt.

Verwarming regelen voor je hele huis of per kamer

In de meeste gevallen wordt de temperatuur voor je hele huis geregeld. In de ruimtes waar je niet aanwezig bent, kan je dan de verwarming dicht draaien. Maar soms blijft er al eens een verwarming op staan waar je niet aanwezig bent, dat verbruikt onnodige energie.

Er bestaan slimme thermostaten waarbij het mogelijk is om de temperatuur per kamer te regelen. Hiervoor moet je wel speciale thermostaatknoppen op je radiators bevestigen. De slimme thermostaat stuurt draadloos info door naar de slimme thermostaatknop.

Dat is een serieuze meerkost, maar die kan je zien als een investering want het kan je nog extra besparen. 

Bovendien heb ik het nooit logisch gevonden dat als de centrale ruimte warm genoeg is, je andere kamers niet meer kan verwarmen. Als je bijvoorbeeld de verwarming van de badkamer standaard hebt uitstaan – wat logisch is, want daar kom je maar even – en je wilt er zijn en de verwarming open draaien, dan gaat dat niet als je woonkamer warm genoeg is.

Als je de uitbreiding met verschillende thermostartknoppen koopt, dan kan je dat probleem oplossen.

Slimme apparaten

Je kan de mogelijkheden van je slimme thermostaat vergroten door gebruik te maken van slimme stekkers. In deze slimme stekkers kan je elektrische apparaten of lampen aansluiten. Zo kan je die ook op afstand bedienen als je er niet bent.

Je verbruik checken

Met sommige slimme thermostaten kan je je energieverbruik checken. Op basis daarvan kan je maanden met elkaar vergelijken en kijken welke acties je nog kan ondernemen om je verbruik naar beneden te halen.

Met of zonder abonnement

Sommige slimme thermostaten koop je tegen een vast bedrag en het is van jou. Andere kan je kopen met een abonnement.

Bij de slimme thermostaat Toon kan je een abonnement afsluiten voor extra functionaliteiten. Anders ben je beperkt in functies. Bij andere kan je de app inclusief alle functies gratis downloaden. 

Wat kost een slimme thermostaat?

Gemiddeld kost een slimme thermostaat zo’n €200. Er zijn er van €100 en van €275.

Als je de installatie zelf doet, is het het goedkoopst. Je kan er ook voor kiezen om het te laten installeren, dan betaal je installatiekosten. Het bedrag daarvoor is afhankelijk van het type slimme thermostaat dat je koopt.

Gebruik je Toon, dan moet je nog rekenen op €4,5/maand om gebruik te maken van de extra functionaliteitten.

Slimme thermostaat bij energiecontract

Bij sommige energiecontracten krijg je een gratis thermostaat. Dat is net zoals je een gratis mobiel krijgt bij een telefoonabonnement of een iPad bij een krant. Dit kan je doen, maar hier zit je vaak enkele jaren vast aan het contract.

Terwijl het juist voordelig kan zijn om regelmatig van energieleverancier. Wil je overstappen van energiecontract dan kan je hier energie vergelijken.

De Toon thermostaat krijg je gratis bij een 4-jarig contract van Eneco. Bekijk het hier >>

De beste slimme thermostaten

Anna

Met Anna kan je een schema maken om de temperatuur in huis in te stellen. Daarna leert de thermostaat van je levensstijl. Het werkt met een CV-ketel, warmtepomp, hybride warmtepomp en stadsverwarming. Het bedrijf dat Anna maakt is Plugwise. Het hoofdkantoor is gevestigd in Sassenheim en de productie gebeurd in Eindhoven. Dat maakt deze slimme thermostaat nog een stuk duurzamer. 

Je kan een bespaarmodus kiezen: zo kan je nog meer gaan besparen als je dat wilt. Confort, Eco en Green Crusader. In het laatste geval zal de temperatuur minder zijn dan je gewoon bent om zo verder te besparen.

Dat deze geen geofencing heeft en je niet kan tracken als je onderweg naar huis bent vind ik niet zo erg. Je kan altijd via de app de verwarming al opzetten zodat je in een warm huis komt. Wat ik bij deze wel jammer vind is dat het niet uitbreidbaar is voor zoneregeling. Zodat je de verwarming per kamer hoger of lager kan zetten. 

Anna slimme thermostaat

Pluspunten

 • Opentherm 
 • CV-ketel aan/uit en modulerend verwarmen
 • Stadsverwarming met of zonder hoofdklep
 • IFTTT
 • Houdt rekening met het weer buiten
 • Aanwenzigheidsdetectie
 • Zelflerend
 • Bespaarmodus
 • Geproduceerd in Nederland

Minpunten: 

 • Deze thermostaat is niet geschikt voor zoneregeling.
 • Oude toestellen ondersteunden geofencing maar deze nieuwer dan 1/8/20 niet meer. Dit omdat de meeste huizen niet snel genoeg opwarmen vanaf dat de gebruiker in de geofence zone zit tot die persoon thuis komt.
 • Apple homekit: nee
 • Niet geschikt voor vloerverwarming

Bosch Easy Control

Deze thermostaat van Bosch is de opvolger van de Nefit Easy. Het is verkrijgbaar in zwart en wit en heeft de vorm van een iPad. Gebruik je ook de slimme radiatorkranen van Bosch dan kan je met zoneregeling werken en de temperatuur per kamer apart regelen.

Standaard kan je deze thermostaat met alle Nefit cv-toestellen gebruiken. Heb je een ander toestel dan kan je de EasyControl adapter gebruiken.

Bosch easy control - slimme thermostaat

Pluspunten

 • Aanwezigheidsdetectie
 • Zelflerend
 • IFTTT
 • Zoneregeling mogelijk
 • Opentherm mits gebruik van de EasyControl adapter
 • Met de Easycontrol adaptor is aan/uit en stadsverwarming mogelijk
 • Gegevens worden op de EasyControl opgeslagen en niet in de cloud
   
bol-logo Bekijk prijs amazon-logo Bekijk prijs
coolblue-logo Bekijk prijs    

Evohome (Honeywell)

De Evohome kan je standaard gebruiken of uitbreiden met zoneregelling. Je kan hem aan de muur hangen of op een standaard zetten.

Honeywell Evohome -slimme thermostaat

Pluspunten

 • Opentherm
 • Cv-ketel: aan/uit en modulerend verwarmen
 • Zelflerend
 • 6 perioden per dag instelbaar
 • Amazon Alexa, Google home
 • IFTTT

Minpunten

 • Geen aanwezigheidsdetectie
 • Geen geofencing

Uitbreidbaar met slimme thermostaatknoppen.

Nest

Het leuke aan Nest is dat deze super makkelijk te bedienen is. Gewoon draaien naar links of recht en de temperatuur gaat hoger/lager. Na een tijdje weet Nest wat jouw ideale temperatuur is en wanneer, en zal dit zelf aanpassen. Ga je de deur uit dan zal de temperatuur aangepast worden.

Behalve de verwarming te regelen kan je ook de boiler aansturen. Zodra je binnenkomt krijg je een welkom doordat Nest oplicht. Je ziet zo meteen de tijd of de ingestelde temperatuur.

De Nest thermostaat is compatibel met de meeste systemen voor centrale verwarming.

Nest slimme thermostaat

Pluspunten

 • Geschikt voor vloerverwarming
 • Zelflerend
 • OpenTherm
 • Bediening: via app of handmatig
 • IFTTT
 • Geofencing
 • Verkrijgbaar in zwart, wit, koper en RVS
 • modulerend
 • Mooi design
 • Makkelijk aan de app te koppelen
 • Werkt met Alexa, Google assistant en Hue
 • Houdt rekening met het weer buiten

Minpunten

 • Men klaagt regelmatig over de klantenservice bij installatieproblemen.
 • Moeilijk te installeren
 • Geen zoenregeling mogelijk
 • Apple homekit: nee

Uitbreidingen

   
bol-logo Bekijk prijs amazon-logo Bekijk prijs
coolblue-logo Bekijk prijs    

Netatmo

netatmo thermostaat

Pluspunten

 • Geschikt voor cv-ketel Aan/Uit
 • Combi ketel, cv- ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming
 • zelflerend
 • Monitoring temperatuur en boiler
 • zoneregeling
 • Apple homekit, Google assistent, Homey
 • IFTT

Minpunten

 • Werkt op batterijen

Uitbreidingen

   
bol-logo Bekijk prijs amazon-logo Bekijk prijs
coolblue-logo Bekijk prijs    

Lyric T6 – Honeywell

De Honeywell Lyric T6 is verkrijgbaar in zwart en wit. Je hebt ook de keuze tussen bedraad of draadloos.

Honeywell Lyric T6 - slimme thermostaat

Pluspunten

 • Combi ketel, Cv-ketel, Stadsverwarming zonder koeling, Vloerverwarming, Warmtepomp zonder koeling
 • aan/uit en Modulerend open term
 • Zelflerend
 • Geofencing
 • weekschema’s instelbaar
 • Amazon Alexa, Apple homekit, Google assistent
 • IFTTT
 • Verkrijgbaar in wit en zwart

Minpunten

 • Geen zoneregeling
   
bol-logo Bekijk prijs amazon-logo Bekijk prijs
coolblue-logo Bekijk prijs    

Toon

Toon is de slimme thermostaat van Eneco. Wil je gebruik maken van extra functionaliteit dan dien je een maandelijks abonnement van €4,5 te nemen. Hiermee krijg je inzicht in je verbruik per dag, week, maand of per apparaat, kan je slimme apparaten bedienen, bediening op afstand, verspillingscheck. Dit abonnement kan je ook nemen als je geen klant van Eneco bent. Je kan het een maand gratis uitproberen.

Toon thermostaat

Pluspunten

 • Zelflerend
 • Heel uitgebreide inzichten, maar daarvoor moet je wel een extra abo nemen.
 • Verspillingschecker om nog meer energie te besparen

Minpunten

 • Niet geschikt voor IFTTT
 • Niet geschikt voor zoneregeling
 • Apple homekit: nee

Je krijgt de Toon thermostaat bij een 4-jarig energiecontract. Je kan hem ook los kopen voor €200. Momenteel met gratis installatie t.w.v. €75

Uitbreiden: Fibaro slimme stekker, fibaro rookmelder, Philips Hue

Tado v3+

De Tado thermostaat werd door de consumentenbond bekroond met zowel Beste uit de test als beste koop september 2020. De auto-assist kan detecteren of er een raam open staat en zal daar de temperatuur lager zetten.

Tado slimme thermostaat - beste volgens consumentenbond

Pluspunten

 • CV-ketel: Aan/Uit en Modulerend
 • Open therm
 • Geofencing
 • Zoneregeling mogelijk
 • Aanpassing aan weervoorspelling
 • IFTTT
 • Aanwezigheidsdetectie
 • Open raam detectie
 • Zelflerend
 • Week- of dagschema instellen
 • Apple homekit, amazon Alexa, Google assistant, Homey

Nadeel:

 • Thermostaat zelf met 3 AAA alkalinebatterijen en de slimme radiatorknop 2x AA batterijen
 • Wil je van alle functies van de app gebruik maken dan kan je een abonnement nemen van €2,99 per maand of €24,99 per jaar.

Uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen.

   
coolblue-logo Bekijk prijs amazon-logo Bekijk prijs

De top 10 van Coolblue >>

De top 10 bij bol.com >>

Conclusie: wat is de beste thermostaat?

Wat de beste slimme thermostaat is hangt van je wensen af (wil je ook andere apparaten aansturen, afstemmen op luchtvochtigheid,…) en van hoe je verwarmingsinstallatie nu is (bijv. vloerverwarming).

Op gevoel sprak de Nest thermostaat mij altijd het meest aan omwille van het design. Maar de Anna doet hiervoor niet onder en deze wordt dan ook nog eens lokaal geproduceerd. Een nadeel van de Anna vind ik wel dat het niet uitbreidbaar is met zoneregeling.

Ben jij op zoek naar een slimme thermostaat, wat zijn dan voor jou de meest belangrijke functies? Heb je er eentje waar je wel/niet tevreden over bent? Laat je reactie zeker achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

4 reacties

 1. Wij hebben de Netatmo thermostaat, uitgebreid met een thermostatische kraan per kamer en verwarming zodat je elke kamer apart kan instellen. Ik vind Netatmo een heel sterk merk. Ze hebben ook nog eens andere toestellen die je aan elkaar kan koppelen en gemakkelijk kan bedienen via hun apps. De kwaliteit is ook uitstekend en ze hebben ook nog eens een goede helpdesk die je altijd snel verder helpt. Zo heb ik eens een probleem gehad met mijn regenmeter en stuurde ze gratis de stukjes op die nodig waren om deze te repareren. En dat is wel een heel sterk punt dat je elders (bijna) nooit tegenkomt.

  1. Er moet informatie van het ene punt naar het andere punt, van de thermostaat naar de ketel en van je telefoon naar de thermostaat, etcetera. In principe kun je al die punten ook met (2) dunne (eventueel elektrisch afgeschermde) elektriciteitsdraden verbinden. Zo zitten oude ketels ook aan hun thermostaat.
   Maar dat is, afhankelijk van wat je wilt, waarschijnlijk een heel gedoe en gepuzzel om alles werkend te krijgen. Je zult alles zelf moeten uitzoeken i.p.v. iets standaards te kopen. N.b. Behalve wifi zijn er ook nog andere radiozenders (bv Zigbee, Z-wave).
   De vraag is eigenlijk waarom wil je geen wifi? Als het om de straling te doen is. De buren hebben meestal ook Wifi en die straling komt ook in jouw huis. Mobiele zendmasten idem. Zelfs licht is elektromagnetische straling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant?

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is

Lees verder »