0 op de meter

0 op de meter? Wat bedoelen ze er eigenlijk mee?

0 op de meter, wat bedoelen ze er eigenlijk mee? En hoe kan jij dat realiseren? We vertellen je hier alle ins en outs!
0 op de meter

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Het is dan ook niet voor niks dat duurzame oplossingen steeds meer worden gestimuleerd de afgelopen jaren door de overheid. Het plaatsen van zonnepanelen, het rijden in een elektrische auto en het plaatsen van een warmtepomp zijn hier voorbeelden van. In dit artikel gaan we kijken naar een 0 op de meter woning. Aan het einde zul jij erachter komen of het misschien ook iets is voor jou, nadat we onder andere hebben gekeken naar wat het is en hoe het eruit ziet.

Wat is nul op de meter?

De kans bestaat dat je nog nooit hebt gehoord van nul op de meter. Het is wel belangrijk om te weten wat het is, om zo het artikel goed te kunnen begrijpen. Hieronder zullen we dus even ingaan op wat het nu precies inhoudt.

Het is heel simpel: bij een nul op de meter woning wordt het netto energieverbruik to 0 gereduceerd. Dit kan gedaan worden door middel van gebruik te maken van energieopwekkende voorzieningen. Je zou dan kunnen denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp.

Hoe ziet een 0 op de meter woning eruit?

0 op de meter

Wil jij ook een 0 op de meter woning? Dan moet je van het gas af, en dat kan! Hieronder zal je ontdekken hoe dit er precies uit zal zien.

Wanneer je wilt gaan voor een dergelijke nul op de meter woning, moet jouw streven zijn om zelf de nodige energie op te wekken. Een 0 op de meter woning kan je dus vaak herkennen aan zonnepanelen op het dak. Hiermee wordt er geprobeerd om de energie op te wekken, zodat de meter ook daadwerkelijk op 0 kan blijven staan.

Verder kan je zo’n woning herkennen aan een warmtepomp. Deze wordt gebruikt om de woning te verwarmen als dat nodig is en ook om het tapwater warm te krijgen. Deze is dus voor vervanging van de CV-ketel. Je kan zo dus van het gas afstappen, maar verbruikt wel weer meer elektriciteit. Daarvoor bestaan dan weer zonnepanelen 🙂

Een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp is over het algemeen enorm duurzaam en efficiënt. Met deze investeringen zul je enorm besparen op je totale energieverbruik.

Nul op de meter woning ervaringen?

Het is altijd goed om te kijken naar ervaringen die mensen al hebben opgedaan. Op die manier leer jij of het ze bevalt en of het misschien ook iets voor jou is. Dat is dan ook exact wat we hieronder zullen gaan doen. We gaan kijken naar ervaringen van mensen met een nul op de meter woning, waardoor jij een beter beeld krijgt of jij het misschien ook zou willen.

Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 80 procent van de mensen met een dergelijke woning tevreden zijn. Zij zijn tevreden over de besparingen die ze doen. De tevredenheid komt ook voort uit het feit dat mensen zich goed voelen over dat ze iets goeds doen voor het klimaat.

Toch betekent dit dat ongeveer 20 procent niet helemaal tevreden is, zo lees je hier over een project in zoetermeer. Hier zijn er een aantal mensen die zeer ontevreden zijn. Dit komt echter vooral voort uit dat hun woning niet voldoende is geïsoleerd, wat wel enorm belangrijk is bij het plaatsen van een warmtepomp. Zonder goede isolatie kan het in de winter zo zijn dat de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren. Het is dan ook aan te raden dat wanneer je huis nog niet goed is geisoleerd je het beste hier de pijnpunten kunt oppakken. Verder zijn er mensen die aangeven dat de binnenunit van een warmtepomp toch veel energie kan vreten, maar vergeet niet dat je hierdoor veel gas bespaard.

In principe kunnen we dus concluderen dat verreweg het grootste deel van de mensen wel tevreden is met hun nul op de meter woning.

Is het wooncomfort nog hetzelfde?

In je huis wil jij je natuurlijk zo comfortabel mogelijk voelen. Daarom bestaat de kans dat je met de volgende vraag zit: is het wooncomfort nog hetzelfde in een nul op de meter woning?

Een kort antwoord op deze vraag: ja, het wooncomfort is nog hetzelfde. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed let op bijvoorbeeld de eisen waaraan jouw huis moet voldoen, alvorens je een warmtepomp laat plaatsen. Zolang jij voldoet aan alle voorwaarden en zoals al eerder benoemd je huis goed is geïsoleerd doet dit geen afbraak aan het wooncomfort.

In principe gaat er niks verloren aan het wooncomfort. Let gewoon op alle eisen, en dit zou geen probleem moeten zijn.

Is 0 op de meter ook 0 op de rekening?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk zo’n nul op de meter woning, maar wat schiet jij er nu financieel precies mee op?

Bij nul op de meter zou je ook verwachten dat je nul op de rekening hebt. Toch is dat niet helemaal waar.

Dit komt omdat de huidige regeling rondom een nul op de meter woning gebaseerd is op de huidige salderingsregeling. In de meeste gevallen is het gebaseerd op resultaten uit het verleden. Deze bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Hoewel je flink kan besparen op de lange termijn met nul op de meter, is het dus niet helemaal nul op de rekening.

Hoeveel kost het om mijn woning 0 op de meter te maken?

Wanneer je voor een 0 op de meter woning kiest, moet je wel wat investeren. Hoeveel deze investering is, is afhankelijk van jouw situatie. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je jouw huis nog extra moet isoleren. Hierdoor loopt de investering natuurlijk op.

Laten we eerst kijken naar de aanschaf van zonnepanelen. Voor een systeem van 10 zonnepanelen kan je uitgaan van een gemiddeld bedrag van ongeveer €4000. Dat lijkt een flink bedrag, maar de panelen gaan ongeveer 25 jaar mee en kunnen je 3 keer zoveel opleveren.

Dan de kosten voor een warmtepomp. Dit is afhankelijk van het type pomp waar je voor kiest. Ga je voor een hybride pomp, zul je ongeveer tussen de €4000 en €6000 euro kwijt zijn. Ga je voor een lucht/water pomp, kan dit oplopen tot €10.000. Hier zitten dan al wel de installatiekosten bij in.

Geld besparen

Het is dus wel even een investering om jouw woning nul op de meter te maken. Hierbij moet je wel in het achterhoofd houden dat je een deel vrij snel terug kan verdienen door middel van subsidies en je investering er waarschijnlijk uit zult halen op de lange termijn. Maar let op wil je echt een nul op de meter woning realiseren met een oude woning? Dan ben je enorm veel geld kwijt. Uit studies is gebleken dat dit voor een gemiddelde jaren tachtig woning dit zo`n € 40.000,- euro kan kosten maar ook kan oplopen tot het dubbele.

Daarom adviseer ik, begin bij het begin. De eerste stapjes hebben het grootste effect. En dat begin is isoleren, door middel van isolatie kan je grote verliezen oplossen waardoor je de energierekening al flink kunt drukken. Of elimineer alle sluipverbruikers in huis dat kan ook al gauw een paar tientjes tot honderd en voor sommige wel een paar honder euro per jaar schelen. Hier hebben we alle sluipverbruikers op een rijtje gezet.

Heb je alles al geïsoleerd, en heb je genoeg spaargeld? Dan is een warmtepomp wellicht een mooie kans voor jou.

Bestaan er ook subsidies voor?

Je zult ongetwijfeld weten dat de overheid probeert duurzame oplossingen te stimuleren. Dit wordt onder andere gedaan door middel van het uitdelen van subsidies. Je hebt hier bijvoorbeeld recht op wanneer je elektrisch gaat rijden of wanneer je zonnepanelen plaatst, maar heb je ook recht op subsidie met een 0 op de meter woning?

Het antwoord hierop is ja, daar kan je aanspraak op maken. Heb je namelijk een huis dat (bijna) energieneutraal is, kan het zijn dat je recht hebt op een beloning hiervoor. Let er wel op dat je voldoet aan de voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de subsidie die je ontvangt voor een nul op de meter woning verschilt per regio.

Mocht het zo zijn dat er geen nul op de meter subsidie verkregen kan worden, kan je wel subsidie ontvangen op dingen die het energieverbruik bij jou thuis verminderen.

Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen op jouw dak, hiervoor kan je namelijk ook subsidie ontvangen. Verder kan je voor een warmtepomp subsidie krijgen, maar hiervoor moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Let daar dus goed op.

Nul op de meter woning wel of niet doen?

Inmiddels ben je weer heel wat informatie rijker. Zo hebben we gekeken naar wat een 0 op de meter woning is, hoe het eruit ziet, besparingen en subsidies.

Dat brengt ons bij de conclusie. Is het wel of niet verstandig om te proberen een nul op de meter woning te krijgen?

Wanneer je bereid bent om een duurzame investering te maken en op de lange termijn wat wilt besparen, is het aan te raden om je woning nul op de meter te maken. De investering zul je namelijk op de lange termijn weer terugverdienen en daarnaast ben je ook nog goed bezig voor het klimaat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven