Plasticvrij leven tips

Hoe kan je plasticvrij leven? 15 tips

Misschien denk je eraan om plasticvrij te gaan leven, of op zijn minst te minderen met plastic. Dan zit je hier goed want ik heb enkele tips voor je.

Allereerste, je moet echt een knopje omzetten want zowat alles is of van plastic of verpakt met plastic. Maar door er bewuster mee bezig te zijn kom je nieuwe dingen tegen die je kunnen helpen je plasticverbruik te minderen.

Tips om plasticvrij te leven

Plasticvrij winkelen in de supermarkt

Als je in de supermarkt gaat winkelen is het een hele uitdaging om geen plastic mee naar huis te brengen. Zowat alles is in plastic verpakt. En vaak zijn ook meerdere potjes nog eens samen verpakt.

Gelukkig liggen er standaard geen plastic tasjes meer aan de kassa om al je aankopen in te doen. Als je geen tas bij hebt kan je er een kopen maar dat is ook van plastic. Je kan ook een kartonnen doosje nemen om alles in te doen. Die staan meestal aan het uiteinde van de winkel. Het handigst is als je je eigen herbruikbare tas mee neemt.

Koop je bijvoorbeeld havermout of bloem dan kan je kijken naar een merk dat in een papieren zak zit. Bij pasta bijvoorbeeld kan je kiezen voor een kartonnen doosje, i.p.v. een kartonnen doosje met venster of zelfs volledig in plastic verpakt.

Vaak worden losse potjes van bijvoorbeeld tomatenpuree samen per 3 of per 10 verpakt. Hier kan je kijken of er toch een merk bij is dat losse potjes verkoopt.

Verder kan je proberen om zo veel mogelijk vers te kopen. Ik zit zelf met de grootste uitdaging dat ik liefst biogroenten koop. Biogroenten in de supermarkt zijn altijd verpakt in plastic. Dan wil je het ene goed doen, dan is het schadelijk voor het andere.

Daarom koop ik biogroenten liefst in de biowinkel omdat ze daar onverpakt verkrijgbaar zijn. Helaas is dat een stukje verder rijden, dus daar kom ik maar één keer per maand. Maar dan neem ik een ruime hoeveelheid mee zodat ik eventjes toe kom.

Als je toch in de supermarkt groenten koopt, kan je het daar vaak ook in een plastic zakje doen. In de meeste winkels hebben ze deze zakjes ondertussen ook weg gehaald. Je kan daarvoor je eigen groentenetjes meenemen.

Verpakkingsvrije winkel

Plasticvrij leven is veel makkelijker als je je boodschappen doet in een verpakkingsvrije winkel. Heel vroeger was dat de standaard, maar in de moderne tijd moet je al goed zoeken om zo’n winkel te vinden. Gelukkig wordt dat ook weer hip en zijn er de laatste jaren toch al wat verpakkingsvrije winkels ontstaan.

Zelf heb ik zo’n winkel gevonden op ca. 20 minuten rijden. Dus ook niet iets waar ik wekelijks komt, maar wel best handig. Je neemt dan je eigen potten mee. Zet deze op de weegschaal, print een stickertje met daarop het gewicht en je vult de pot. Aan de kassa wordt de pot terug gewogen en wordt het gewicht van de pot er afgetrokken.

Wij eten regelmatig noten en zaden en in de supermarkt zijn deze altijd in plastic verpakt. Ik vind het dus heel handig om noten in glazen potten te gaan vullen in de verpakkingsvrije winkel. Ook andere droogwaren, koekjes, maar ook shampoo,… kan je daar halen. En vaak ook groenten. Ideaal.

Plasticvrij in de keuken

Water en frisdrank

Een hele simpele om te doen is het flessenwater buiten gooien en overschakelen op kraanwater. Wil je water mee voor onderweg dan kan je die in een mooie duurzame fles doen.

Ben jij iemand die liever wel eens wat bruis of fris wilt hebben dan zijn er ook betere oplossingen dan de plastic flessen uit de winkel. Je kan tegenwoordig al bruis uit je kraan krijgen of je kan kiezen voor een Sodastream of nog beter een ecologisch bruiswatertoestel.

Rietjes

Eén van de meest gehoorde dingen in het nieuws als het rond plastic ging, waren rietjes. Vroeger dronken alleen de “groene hippies” met herbruikbare rietjes, maar nu koopt ook Jan modaal ze.

Lunchverpakkingen

Je boterhammen hoef je niet mee te nemen in plastic zakjes, er zijn genoeg herbruikbare lunchverpakkingen verkrijgbaar.

Snijplank

Een plastic snijplank is vaak heel goedkoop, maar neemt al snel de kleur aan van eten, en bevat ook nog eens gifstoffen. Kies hier liever voor een houten snijplank zoals dit Qiboard, dat ook nog eens natuurlijk antibacterieel is.

Plasticvrij in de badkamer

Toiletpapier

Om te beginnen kunnen we naar iets kijken wat je het vaakst gebruikt. Ik toch 😉 en dat is toiletpapier. Je kan kiezen voor fsc-papier, maar vaak zitten de rollen nog per 6 of 12 verpakt.

The Cheeky Panda heeft plasticvrij toiletpapier. Het toiletpapier zelf is gemaakt van bamboe en is fsc-gecertificeerd. En deze zitten per vier verpakt in een papieren zak. Ook bij het merk The Good Roll kan je hiervoor terecht.

Wattenstaafjes

Wattenstaafjes zijn meestal van plastic, maar hier kan je zo ook zonder kopen. De staafjes zijn dan bijvoorbeeld van bamboe en het wat is van biokatoen. Wil je helemaal zero waste gaan, dan kan je ook kiezen voor herbruikbare wattenstaafjes.

Tandenborstel

Zelf ben ik enkele jaren geleden overgestapt van een klassieke (en plastic) tandenborstel naar eentje van bamboe. Ik wissel soms van merk. Geen probleem als je met meerdere mensen in één gezin bent, sommige zijn verkrijgbaar met gekleurde borstel, andere met een gekleurd uiteinde. Dus iedereen weet welke van hem of haar is.

Tandpasta

Ook tandpasta zit meestal in plastic. Je kan opteren voor een volledige zero waste oplossing zoals de tandpasta van Lamazuna. Ik heb deze uitgeprobeerd en ben helaas geen fan. Een andere oplossing is de tandpasta van Ben & Anna. Deze zit verpakt in recycleerbare glazen potten. Ook Georganics heeft tandpasta en -poeder in glazen potten. Bekijk hier alle plasticvrije tandpasta.

Shampoo en douchegel

Je kan kiezen voor een stuk zeep, ook voor je haren kan je een stuk speciale zeep gebruiken. Of je kan flessen met shampoo vullen in een verpakkingsvrije winkel.

Scheren

Wegwerp scheermesjes zijn ten eerste: wegwerp, en ten tweede ook van plastic. Niet goed dus. Deze kan je perfect vervangen door een safety razor. Zelf heb ik een klein jaar geleden deze overstap gemaakt, en ik wil niet meer terug.

Maandverband en tampons

Hier kan je ook duurzame en plasticvrije keuzes maken zoals wasbaar maandverband of een menstruatiecup.

De kinderen

Kinderservies

Kinderservies is vaak van plastic omdat dat veiliger is dan een standaard bord. Maar er zijn ook alternatieven van siliconen, RVS of rijstvlies. Ook Lässig heeft heel wat leuk servies speciaal voor kinderen.

Speelgoed

Voor speelgoed wordt massaal veel plastic gebruikt. Uiteraard wil je je kinderen niet tekort stellen. Maar neem zeker ook eens een kijkje wat er zoal beschikbaar is qua houten speelgoed, want daar zijn vast ook dingen bij de je kind leuk vinden.

Op welke zaken let jij zoal qua plastic? Over welke zaken uit dit lijstje had je misschien nog nooit nagedacht? Heb jij nog aanvullende tips? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan de pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

  1. Bedankt voor de goede tips om plasticvrij te leven! Het is leuk om te lezen dat ik sommige tips al opvolg, de wattenstaafjes en ook de makeup remover pads die ik gebruik zijn herbruikbaar. Als ik naar de winkel ga, neem ik meestal papieren draagtassen mee, zo voorkom je dat je met de handen vol boodschappen staat en alsnog voor een plastic optie moet gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven