LastSwab review

Lastswab review (van Lastobject) – gaat dit mijn wegwerp wattenstaafes vervangen?

In deze review vertel ik je meer over mijn ervaring met de LastSwab die ik kocht en het bedrijf LastObject dat dit product op de markt heeft gebracht.

Voor ik begin te vertellen over mijn ervaring met LastSwab even wat achtergrondinfo over Lastobject en alle producten die ze hebben.

De code ECOLOGISCHGENIETEN wordt automatisch toegepast via bovenstaande link.

Lastobject, het bedrijf achter LastSwab

Het Deense bedrijf is enkele jaren geleden opgericht door de 29 jarige designer Isabel Aagaard. Zij wilde een alternatief bieden voor wegwerpproducten en de LastSwab was het eerste product dat ze ontwikkelde.

Via kickstarter werd de LastSwab gelanceerd en het was een instant succes. 30.000 kochten het via deze crowdfunding actie. Ondertussen is het samen met de andere producten van Lastobject ook in winkels en online shops te koop

De waarden van Lastobject:

 • producten aanbieden die minsten 10x meer milieuimpact maken
 • Kwalitatieve en gebruiksvriendelijke producten.
 • Duurzaam doorheen de hele waardeketen

Ze willen producten maken die jij en ik met plezier gebruiken zodat het makkelijker wordt om duurzame keuzes te maken. Op deze manier willen ze een bijdrage leveren om te voorkomen dat er wegwerpproducten in de oceaan terecht komen. Je hebt vast de foto al eens gezien van het zeepaardje dat een wattenstaafje vast had.

Daarnaast vinden ze het ook belangrijk om om een goede werkomgeving te bieden waarbij de werknemers gelukkig zijn bij het uitvoeren van hun job. Daarbij vinden ze inclusiviteit, diverse culturen en een eerlijke verloning heel belangrijk. 

Producten van Lastobject

LastSwab heeft op dit moment drie producten (LastSwab, LastRound en LastTissue) met daarin nog wat variaties qua model en kleuren.

Lastswab

LastSwab is een herbruikbaar wattenstaafje dat tot wel 1000 wegwerp wattenstaafjes vervangt. Het is verkrijgbaar in meerdere kleuren:

 • Turquoise
 • Peach
 • Blue
 • Rood (donker roos)
 • Zwart
 • Green
LastSwab review - mijn ervaring

Behalve een verschil in kleur zijn er ook drie soorten wattenstaafje:

 • Basic: deze is net zoals een ander wattenstaafje
 • Beauty: deze heeft twee verschillende kanten. Eén met een ronde kop en de andere met een fijne punt die speciaal gemaakt is om make-up aan te brengen.
 • Baby: speciaal voor baby’s en kinderen gemaakt zodat je het stokje niet te diep in het oor kan stoppen. Behalve de oren kan je er ook de neus en mond mee reinigen en zalfjes aanbrengen.

Er is ook een hervulverpakking verkrijgbaar. Hierin zit zowel een basic als een beauty LastSwab zonder het doosje. Deze kan je kopen als je huidige stokje te oud of versleten is geworden. Maar ook als je geen opbergdoosje wilt en meteen zowel de beauty als de basic versie wilt.

Of rechtstreeks bij LastObject voor meer keuze >> (10% korting)

LastTissue

Papieren wegwerptissues worden vaak gebruikt bij een verkoudheid of lopende neus van een allergie. Hierbij gooi je de tissue na elk gebruik weg. Je kan ook stoffen zakdoeken gebruiken die je meermaals hergebruikt op een dag en daarna in de was gooit. 

Niet iedereen is hier een fan van omdat men het liever maar één keer gebruikt en dan een nieuw neemt. Dan komt LastTissue to the rescue. Je gebruikt het en kan vervolgens een vers exemplaar nemen. Maar nadien kan je het gewoon in de was doen. 

Lasttissue

De tissue is gemaakt van biologisch katoen wat als voordeel heeft t.o.v. papier dat je neus er niet van open gaat liggen. 

Het meegeleverde houdertje heeft een vak voor de propere tissues en een apart vak voor de gebruikte. Dit hoesje is beschikbaar in 6 kleuren:

 • Turtle green
 • Dolphin turquoise
 • Sea fan red 
 • Krill peach
 • Penguin black
 • Whale blue 

Met LastTissu kan je 3100 wegwerpexemplaren besparen. Er zitten namelijk 6 tissues in het hoesje en je kan deze 520 keer wassen. Na gebruik kan je de tissues wassen op 60 graden en het hoesje mag mee in de vaatwasser.

LastTissue Box

Gebruik jij meestal zo’n doos met tissues, dan kan je deze vervangen door de tissue big box. Deze bevat 18 herbruikbare zakdoekjes.

Of rechtstreeks bij LastObject voor meer keuze >> (10% korting)

LastRound 

LastRound is perfect om make-up te verwijderen of je gezicht op te frissen. Je kan deze gebruiken i.p.v. wegwerp. Maak het een beetje nat en je hebt een heerlijk zacht doekje. Na gebruik kan je deze onder de kraan afspoelen voor een volgend gebruik of doe het in de wasmachine op 60 graden.

LastRound

Met LastRound heb je 7 wattenschijfjes van 6 cm diameter in een handig doosje. Dit doosje is gemaakt van gerecycled oceaanplastic en verkrijgbaar in dezelfde zes kleuren als ook LastSwab en LastTissue. 

Het wattenschijfje zelf is gemaakt van 70% houtcellulose van Noord-Amerikaanse coniferen en 30% korte katoenvezels die niet geschikt is voor de textielindustrie. 

Je kan de LastRound wattenschijfjes tot 1750 keer hergebruiken en daarna kan je ze thuis composteren.

Wil je achteraf nieuwe wattenschijfjes bestellen dan kan dat. Het houdertje heb je al dus dan kan je gaan voor de navulverpakking.

Er is ook een een Pro versie die gemaakt is om nagellak te verwijderen met wat product of bij gebruik van zwaardere make-up zoals lippenstift, fountation en mascara. LastRound Pro is volledig in het zwart, niet alleen het doosje, maar ook de wattenschijfjes.

Of rechtstreeks bij LastObject voor meer keuze >> (10% korting)

Mijn review

Voorheen wegwerp biokatoen

Ik schreef eerder al een artikel met welke herbruikbare wattenstaafjes er zoal zijn, maar voorheen gebruikte ik zelf altijd nog wegwerpexemplaren. Ik was al enkele jaren overgeschakeld naar wattenstaafjes van bamboe met kopjes van biokatoen. Dat was al een stuk beter dan de plastic wattenstaafjes met gewoon katoen waarbij heel wat chemicaliën gebruikt werden.

Aanschaffen

Toen was het me nog een stap te ver om de herbruikbare variant uit te proberen, maar nu was ik er klaar voor. Ik koos voor LastSwab aangezien dit het oorspronkelijke product is en las al over een paar fake merken die goedkoper waren, dat de uiteindes daarvan loskomen. Goedkoop is jammer genoeg vaak ook duurkoop.

LastSwab kopen review

Ik vind het leuk dat er meerdere kleurtjes verkrijgbaar zijn. Zo kan je niet alleen een kleurtje kiezen dat je leuk vindt, maar kan ook ieder van het gezin zijn eigen LastSwab gebruiken. Zelf heb ik de kleur peach genomen.

LastSwab vs standaard wattenstaafje

Ik heb ter vergelijking eens een standaard wattenstaafje naast de LastSwab gehouden en ze zijn identiek van lengte. Als je ze vast houdt merk je ook niet veel verschil. Het enige dat iets anders is, is de kop. Deze van de LastSwab is een klein beetje breder door de nobjes die er op zitten.

LastSwab vs. regulier wattenstaafje

Gebruik

Ik vind de LastSwab heel aangenaam om te gebruiken. Ik had verwacht dat het veel harder zou aanvoelen aangezien andere staafes watjes hebben wat me een stuk zachter lijkt. Toen ik de Lastswab in mijn oor stak voelde het eigenlijk even zacht aan, heel comfortabel ook en makkelijk mee te draaien.

Wassen

Na gebruik is het makkelijke te reinigen. Een drupje zeep er op en met de hand afspoelen onder het water. Het is snel terug proper en klaar voor een nieuw gebruik.

Waar kan je het kopen?

LastSwab, en ook de andere producten van LastObject, zijn op heel wat plekken te koop. Zelf heb ik LastSwab hier bij de Online Drogist bestelt. Deze staat voordelig geprijst t.o.v. de officiële prijs. Behalve het wattenstaafje in het doosje kan je ook de refill verpakking kopen. LastRound en LastTissues zijn er ook verkrijgbaar.

Je kan LastSwap ook kopen via de website van LastObject zelf. Daar kan je niet alleen de basisproducten kopen maar ook de refill producten, de grote doos met tissues, de proversie van LastRound en leuke combipakketten. Via mijn link krijg je trouwens nog 10% korting.

Bij Big Green Smile kan je niet alleen de LastSwap kopen, maar ook hervulverpakkingen, LastRound, LastTissue en zelfs de LastTissue big box.

Via bol.com is LastSwap en de refill daarvan verkrijgbaar. Bij, BewustPuur, Amazon kan je LastSwab kopen in het doosje. Bij Shop Like You Give A Damned is niet veel keuze meer, maar mocht je toevallig nog iets anders nodig hebben van die shop kan je het combineren.

Gebruik jij de LastSwab of één van de andere producten van LastObject al? Kende je het al of is dit compleet nieuw voor je? Laat me zeker weten wat je ervan vindt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven