Natuurlijk neem je een lunch mee naar je werk of geef je er een mee met de kinderen. Aluminiumfolie is vanzelfsprekend uit den boze. Maar er zijn genoeg alternatieven om je lunch op een geschikte en duurzame manier te verpakken.
Herbruikbare lunchverpakkingen op een rijtje
Brooddoos
Een goedkope plastic brooddoos bevat vaak schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen vrijkomen en dat wil je liever niet in je eten. Die producten zijn toegestaan volgens Europese wetgeving, en de kleine hoeveelheid chemische stoffen die vrijkomt is niet schadelijk voor de mens.
Toch merk ik als ik een oude, gekregen drinkbus van pastic gebruik en ook een Dopper, dat het water uit de plastic fles op het einde van de dag niet meer te drinken is. De smaak van het water is helemaal veranderd. Dat merk ik dan goed omdat ik het verschil met de duurzame drinkbus proef.
Dus je wil waarschijnlijk ook niet dat dat gebeurd met het eten in je brooddoos. Maar geen paniek, er zijn duurzame alternatieven.
Er zijn glazen lunchboxen, maar deze zijn misschien wat minder geschikt om met je kinderen mee te geven.
Een brooddoos van RVS is stevig, stoer en makkelijk af te wassen. Bij plastic blijft er soms toch kleur van het eten in het plastic dat je er nooit meer uitkrijgt. Dat is niet het geval bij RVS.
Je kan kiezen voor een grote, open doos, maar je kan ook kiezen voor lunchdozen met vakverdeling of aparte vakjes (een bentobox). Dat kan handig zijn als je een sausje meeneemt wat lekkerder is als je het vlak voor het eten over je maaltijd doet. Of een koek of wat besjes die je liever niet op je boterham hebt liggen.
Herbruikbaar lunchzakje
De oude, standaard broodzakjes zijn van plastic en er zit een sluiting aan. Het nadeel daarvan is dat ze niet erg ecologisch zijn. Je kan ze vaak nog wel hergebruiken, maar slechts enkele keren want het zal al snel stuk zijn. Ook ze wassen is niet erg makkelijk.
Er bestaan siliconen lunchzakjes, maar wat ik zelf veel leuker vind zijn deze van stof. Die heb je in allerlei kleuren en stofjes en zo kan iedereen van het gezin zijn eigen favoriet kiezen.
De sluiting varieert, de ene zakjes hebben een knoop, de andere klittenband en nog anderen een ritssluiting. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat je ze op lage temperatuur kan uitwassen.
Lunchwrap
Houd jij van origami, dan is een lucnhwrap iets voor jou.
De lunchwrap is een langwerpig (soms ook rond) stukje stof waarin je je boterhammen kan wikkelen. Je vouwt hem open en hebt meteen een makkelijk op te ruimen onderlegger. Wow! 2-in-1!
Deze kan je makkelijk afwassen met een doek, en af en toe ook eens in de wasmachine steken.
Als je net zoals ik vegan bent, moet je goed kijken welke je neemt. Er zijn er namelijk sommige die van bijenwas gemaakt zijn.
Wil je je eco-boodschap naar buiten brengen dan is dit wel een hele leuke.
Thermobakjes
Neem je liever een warme maaltijd mee of een koel slaatje dan kan je kiezen voor een thermobox. Vaak zit er bij zo’n thermobox ook een lepel waar je jouw eten mee kan consumeren zodat je niet ook nog extra bestek hoeft mee te nemen.
Zelf heb ik deze, ik vind het niet alleen praktisch maar ook heel mooi. Tot ’s middags blijft het eten warm. Hiervoor moet je eerst heet water in de pot doen zodat deze de warmte opneemt. Wat ik meestal doe is deze pot op de verwarming zetten, dan heeft ie ook de warmte opgenomen. Is makkelijker en ik verspil geen water.
Vegan lunch kookboek
Eet je elke middag hetzelfde en zoek je graag wat afwisseling, dan kan je eens kijken naar het kookboek No Milky Way 2 – vegan lunch. Hierin vind je allemaal recepten voor de lunch, zowel koud als warm.
Hoe verpak jij je lunch? Laat het zeker even weten onderaan de pagina in een reactie.