Herbruikbare wattenstaafjes review

Herbruikbaar wattenstaafjes

Ik was al een enkele jaren overgeschakeld van plastic wattenstaafjes naar wattenstaafjes met biologisch katoen en zonder plastic. Ondertussen bestaan er ook herbruikbare wattenstaafjes.

Met de wattenschijfjes was ik al geswitcht naar herbruikbare, maar zo’n wattenstaafjes was nog een drempel.

Wat is een wattenstaafje?

Een wattenstaafje is een klein stokje met aan beide kanten een stukje katoen op. Men gebruikt het om wat zalf op een kleine wonde aan te brengen, om make-up aan te brengen, maar vaak ook om oorsmeer uit het oor te reinigen.

Vaak wordt gezegd dat het niet goed is om je oren met een wattenstaafje te reinigen. Toch gebruik ik het bijna dagelijks omdat ik het anders een irritant vind voelen. Het kriebelt veel te hard. Maar uiteraard kan je best niet te diep gaan om je trommelvlies niet te beschadigen. Dat doe ik dan ook niet.

Waarom een probleem?

Sowieso is wegwerp geen goed idee meer. Het moet blijvend geproduceerd worden en vervolgens vervoerd wat voor vervuiling zorgt. 

Bovendien worden zulke wattenstaafjes soms door het toilet weggespoeld en zo komen ze in het water terecht waar het problemen geeft. Je hebt misschien de beelden al eens gezien van een zeepaardje met een wattenstaafje. Ik was even in shock toen ik dat voor het eerst hoorde. Het leek me logisch om het in de vuilbak te gooien en vond het raar dat iemand op het idee kwam om het weg te spoelen.

Vanaf volgend jaar zullen niet enkel de “groene” mensen hun omslag hierin maken, maar word dit een aandachtspunt voor iedereen aangezien wegwerpplastic dan verboden gaat worden.

Herbruikbare wattenstaafjes

Een herbruikbaar wattenstaafje spaart je trouwens heel wat plek in je badkamerkast. Je hebt per gezinsdlid maar één stokje i.p.v. een hele pot vol.

Lastswab

Lastswab is van het Deense bedrijf LastObject. Dit is het originele merk die met dit idee gekomen zijn. De valse alternatieven zouden van slechtere kwaliteit zijn en minder lang mee gaan. Ik lees bij reviews van sommige van deze nagemaakte producten dat de topjes er makkelijk af komen en bij sommige mensen in hun oor achter blijven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en gevaarlijk. Goedkoop zit ergens in. 

Ik kan me nog herinneren dat ik het (denk vorig jaar) op kickstarter tegen kwam. Meer dan 30.000 mensen kochten het tijdens de crowdfunding actie. Dacht meteen super idee, maar ik moest toch nog wennen aan het feit om zo’n stokje te hergebruiken. 

lastswab herbruikbaar wattenstaafje

Lastswab is er in de basic (oorstokje) en beauty variant. 

Het doosje waarin deze zit is gemaakt niet gemaakt van plastic, maar van maïs.

De oorstokjes zijn verkrijgbaar in turkoois, peach, blauw, groen, rood, zwart en wit.
De make-up stokjes zijn verkrijgbaar in paars, geel, zwart, wit, peach en rood.

Gebruik de kortingscode ECOLOGISCHGENIETEN bij het afrekenen voor 10% korting.

Liever bij Amazon bestellen?

Bamboozy

Een goedkoper alternatief op de Lastswap zijn de wattenstaafjes van Bamboozy. Het staafje voor make-up en dat voor je oren zit samen in een doosje.

Bamboozy herbruikbaar wattenstaafje

Verkrijgbaar in donkergrijs, donker groen, licht roze en licht blauw.

Dit merk heeft ook een tweede variant, die gemaakt is van bamboe en in een bamboe potje zit. Dit zijn de eerste volledig plasticvrije wattenstaafjes.

Herbruikbaar wattenstaafje bamboozy in bamboe

Myfoodways

Dit zijn ook bamboe stokjes en deze zitten in een bamboe doosje.

Herbruikbare wattenstaafjes in een doosje.

Bamboe oorstokjes

Dit zijn geen echte wattenstaafjes, maar wel herbruikbare alternatieven om je oren proper te maken.

Ori’nette

Het stokje zelf is gemaakt van bamboe en er zit bovenop een bolletje. Hierdoor wordt het oorsmeer niet dieper in je oor geduwd, wat schadelijk kan zijn.

Ori'nette oorstokje

In China en Japan gebruikt iedereen dit. Het is in meerdere kleuren verkrijgbaar zodat ieder gezinslid weet welk stokje van hem/haar is.

Oricule

Oriculi Lamazuna oorstokje

Lamazuna, bekend van verpakkingsvrije producten heeft een soortgelijk oorstokje.

Zo, heel benieuwd of jij wil gaan switchen naar een herbruikbaar wattenstaafje of dat je dat misschien al gedaan hebt. Laat zeker een reactie achter onderaan de pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven