Plasticvrije tandpasta zero waste

13x Zero waste en plasticvrije tandpasta

Als jij je leven steeds een beetje duurzamer wilt maken, denk je er misschien over na om over te schakelen op plasticvrije tandpasta. In deze blog bekijken we welke soorten er zoal beschikbaar zijn en bij welke merken je terecht kan.

Wat is plasticvrije of zero waste tandpasta?

De meeste tandpasta zit in een plastic tube die je vervolgens weg moet gooien. Aangezien je regelmatig nieuwe tandpasta koopt kan dat heel wat afval worden. Ondertussen is er ook tandpasta verkrijgbaar die niet in een plastic tube zit. Helemaal afvalvrij is het nooit, het moet natuurlijk altijd verpakt worden, maar het bevat geen plastic en de verpakking is minimaal gehouden. 

Voor sommige mensen is het in het begin een beetje wennen om op een iets andere manier je tanden te poetsen. Maar de meesten zijn het wel vrij snel gewoon. 

De vorm dat deze tandpasta verkrijgbaar is kan verschillen, zo heb je grofweg gezien 4 verschillende soorten. Waarschijnlijk heb jij een voorkeur en als de ene soort je niet zo bevalt, kan dat wel het geval zijn bij een andere soort.

Soorten zero waste tandpasta

Tandpasta in glazen potje

Van de verschillende soorten is de tandpasta in een glazen potje het meest gewoon. Het is dus gewone tandpasta, meestal wel ook met natuurlijke ingrediënten. Maar hij zit dus niet in een plastic tube maar in een glazen potje. Om de tandpasta op je tandenborstel te krijgen kan je gebruik maken van een spateltje.

Het potje kan bij het glas en het deksel bij PMD. Of je kan het natuurlijk gebruiken om zelfgemaakte verzorgingsproducten in te bewaren.

Vaste blok tandpasta

Het is een stevige harde blok die je vaak op een stokje kan kopen, zoals een frisco 😉 Hierbij moet je eerst je tandenborstel nat maken en vervolgens over de blok tandpasta wrijven waardoor er een beetje tandpasta op je tandenborstel komt.

Tandpastapoeder

Tandpastapoeder kan je op twee manieren gebruiken. Ofwel doe je het poeder met een spateltje op je tandenborstel en zodra het in aanraking met water komt schuimt het heel licht. Ofwel maak je je tandenborstel nat en duwt de haartjes in het poeder.

Tandpasta tabletten

Tandpasta tabletten zien er een beetje uit als een pilletje. Je stopt er eentje in je mond en kauwt er op. De tablet zal nu poeder worden wat je met je speeksel kan mengen waardoor het gaat schuimen. Nu kan je je natte tandenborstel bovenhalen en poetsen zoals je dat normaal gezien ook zou doen.

Tandpasta tabletten zijn trouwens ook heel makkelijk mee te nemen als je op reis gaat. Je hoeft enkel het aantal tabletten mee te nemen voor het aantal dagen dat je weg bent. Je hoeft dus niet een hele tube of potje mee te nemen wat plaats besparend is.

Hoe handig het ook is, het is niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen omdat het wat gevaarlijker is.

Er zijn ondertussen heel wat merken die plasticvrije tandpasta verkopen. Sommige hebben zelf meerdere soorten in hun assortiment.

Merken plasticvrije tandpasta

Anae

Het tandpoeder van Anae ziet er een beetje uit zoals een strooibusje zout. Je kan er zo’n 150 keer je tanden mee poetsen. Het is vrij van allergenen en bevat geen fluoride. Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Tandpoeder Anae

Bestellen bij Green Jump >>

Banbu

Het Spaanse merk Banbu heeft tandpasta in aluminium doosjes die recycleerbaar zijn. Het is plantaardig en gecertificeerd door cosmos. Dit is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De xylitol helpt gaatjes te voorkomen.

Smaken:

 • Spring – citroen & gember
 • Summer – aardbeien
 • Autumn – kaneel
 • Winter – munt

Bestellen bij bol.com >>

Ben & Anna

Bij Ben & Anna kan je terecht voor verschillende soorten van plasticvrije tandpasta. Ze hebben een vegan keurmerk en dragen het label Peta Approved.

Tandpasta tabletten

Zo hebben ze de tabletten die per 100 verpakt zitten in een papieren zak met aan de binnenkant een dun laagje PLA (bioplastic, biologisch afbreekbaar). 

Tandpasta tabletten van Ben&Anna

natuurlijke ingrediënten zoals zuiveringszout, gist, extracten van acacia- en muntplanten. Bovendien is het verrijkt met B12 componenten.

Smaak: munt, verkrijgbaar met of zonder fluoride

Tandpoeder

Tandpoeder is in twee smaken verkrijgbaar: black en kaneel. Deze komt in glazen potjes.

Tandpasta in glazen potjes

Daarnaast hebben. Ze ook “gewone” tandpaste maar dan in een glazen potje van 100 ml. Deze fluoridevrije tandpaste bevat natuurlijke ingrediënten zoals kamille, munt, salie en duindoorn. Bij deze tandpasta zit een spateltje van bamboe om de tandpasta op je tandenborstel te smeren.

Ben & Anna tandpasta in een glazen pot
 • Whitening
 • Whitening met fluoride
 • Appelsien met fluoride
 • Aardbei met fluoride
 • Black
 • Sensitive

Bestellen bij De online drogist >>
Bestellen bij Green Jump >>
Bestellen bij Big green smile >>
Bestellen bij Bewust Puur >>

Choose!

De tandpasta tabletten van Choose! Komen in een herbruikbaar bamboe doosje. Daarbij zit ook een zakje met 90 tabletten om het doosje bij te vullen. Het heeft een lichte muntsmaak, bevat fluoride en is vegan.

Choose tandpasta tabletten in bamboe doosje - plasticvrij

Bestellen bij bol.com >>

Dent tabs

Het Duitse Dent tabs heeft tandpastatabletten met of zonder fluoride in de smaak munt. De tabs zitten per 125 stuks verpakt in een composteerbaar zakje.

Denttabs, plasticvrije tandpasta met muntsmaak

Bestellen bij Bewust Puur >>
Bestellen bij Big green smile >>

Eco living

De tabletten van Eco living komen uit het Verenigd Koninkrijk en zijn verpakt in ofwel een blikken ofwel een kartonnen doosje. Je hebt de keuze tussen met of zonder fluoride. Het blikken doosje is een maandvoorraad en het kartonnen doosje is de navulling die voor 2 maanden geschikt is.

Eco Living tandpasta tabletten.

Bestellen bij Big green smile >>

Georganics

Georganics heeft zowel tandpasta, -poeder als -tabletten ter beschikking. Deze zijn vegan. Daarnaast hebben ze ook tabletten met mondwater.

Georganics plasticvrije tandpasta

Zowel van de tandpasta, tandpoeder als tabletten zijn volgende smaken beschikbaar:

 • Geactiveerde houtskool
 • Engelse pepermunt
 • Spearmint
 • Eucalyptus
 • Teatree
 • Appelsien

Bestellen bij Big green smile >>

Happy tabs

Het Nederlandse Happy Tabs is behalve plasticvrij zijn ze ook vegan en crueltyfree. 5% van de winst gaat naar The Ocean Cleanup en The Healthy Teeth Foundation. In een glazen potje zitten 80 tabletten. Je kan ook een navulverpakking kopen waarbij de tabs in een kartonnen doosje zitten met daarin een plastic zakje wat gemaakt is van houtpulp.

Smaken

 • Munt met fluoride
 • Munt zonder fluoride
 • Munt houtskool

Bestellen bij bol.com >>
Bestellen bij Big green smile >>

The Humble co / Humble brush

Humble brush heeft behalve bamboe tandenborstels en tandpasta in tubes ook plasticvrije tandpasta. Ze dragen het vegan label en zijn cruelty free gecertificeerd.

Tabletten

De tabletten zijn verkrijgbaar in de smaak munt en je hebt de keuze tussen wel of geen fluor.

Glazen potjes

Liever toch pasta i.p.v. tabletten, dan kan je deze in glazen potjes nemen.

Smaken:

 • Munt met fluor
 • Houtskool met fluor
 • Aardbei (kinderen) met fluor

Bestellen bij bol.com >>
Bestellen bij Big Green smile >>
Bestellen bij De online drogist (tabs) >>

Hydrophil

Hydrophil heeft tandpastatabletten die in een glazen potje zitten met een metalen schroefdeksel. Er zitten 130 stuks in. Deze tandpasta is crueltyfree en vegan. Poets je twee keer per dag je tanden dan kom je zo’n twee maanden toe met een potje.

Hydrophil tandpasta tabletten

Smaak: 

 • Munt-citroen fluoridevrij
 • Salie met fluoride

Bestellen bij De Online Drogist >>
Bestellen bij Green Jump >>
Bestellen bij Big green smile >>

Lamazuna

Lamazuna heeft solide tandpasta, een blokje op een stokje. Deze schuimt praktisch niet, dus daar moet je wel voor zijn. Het wordt in Frankrijk gemaakt en het is vegan. Het is verkrijgbaar is de smaken pepermunt, kaneel en salie-citroen.

Bestellen bij Big green smile >>

Nordics

Nordics heeft tandpastapoeder met een wittend effect.

Nordics tandpoeder

Bestellen bij Big green smile >>

Smile

In de glazen flesjes van Smile zitten 65 tabletten. Ze zijn verkrijgbaar met of zonder fluor.

Smyle tandpasta tabletten in glazen flesje

Bestellen bij Big green smile >>
Bestellen bij bol >>

Heb jij al één of meerdere van deze plasticvrije tandpasta uitgeprobeerd of wil je dat graag eens doen? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven