Safety razor review - zerowaste voor vrouwen en mannen

Safety razor review (zero waste voor mannen en vrouwen)

Een van de dingen waar ik nog niet de ecologische omslag mee gemaakt had was het scheermesje. Ik had nog steeds wegwerp en eigenlijk voelde dat niet goed. Maar eerlijk; ik durfde de omslag nog niet te maken. Ik had al gehoord van een safety razor maar ondanks de naam hoorde ik ook vaak dat je moest oppassen voor snijwonden.

Uiteindelijk had ik de beslissing genomen om op de eerstvolgende vegan beurs waar er een stand stond met ecoproducten er eentje aan te schaffen en dat deed ik. Ik kocht er ook nog een pakje mesjes bij.

Wat is een safety razor?

Een safety razor is een scheermes waarbij er een stuk bescherming boven en onder het mesje zit. Waardoor het voor Jan-en-alleman bruikbaar is en niet enkel voor een barbier. De meeste safety razors zijn double edge, dat wil zeggen dat het mesje er aan twee kanten uitsteekt. Het maakt dus niet uit hoe je het mesje vast houdt, je kan het aan beide zijden gebruiken.

Je draait de onderkant van de bovenkant, legt het mesje erin en plaatst het bovenstuk er op. Daarna draai je de onderkant terug dicht. Voor een demonstratie check mijn video. Behalve een schroefsysteem – wat ik heb en je op de video en foto ziet – heb je ook krabbers met een vlindersluiting. Het bovenstuk klapt dan open in plaats van dat je het los moet te schroeven.

Waarom is een safety razor ecologisch?

In tegenstelling tot een elektrische scheermachine heb je geen elektriciteit nodig. In tegenstelling tot een wegwerpscheermesje kan je het handvat en het bovenstuk levenslang gebruiken. Sommige wegwerpmesjes hoef je niet volledig weg te gooien, maar dan moet je nog de volledige kop vervangen en niet enkel het mesje zelf.

Het enige wat je hoeft te vervangen bij de safety razor is het mesje zelf. Dit handvat en bovenstuk zijn ook niet van plastic gemaakt wat bij de wegwerp wel het geval is, maar van een duurzamer materiaal wat je kan blijven gebruiken.

Ik merk dat steeds meer mensen de overstap maken omdat het niet langer houdbaar is met de wegwerpmaatschappij.

Review van het scheermes

Zoals ik al zei was ik een beetje bang om het te gebruiken in het begin. Ik hoorde dat je met zo’n wegwerpmesje best wel wat druk zet om te kunnen scheren, maar dat je dat met de safety razor absoluut niet mag doen. Als je druk zet is de kans op snijden groot. Je moet het dus rustig laten glijden. Dus ik probeerde het heel voorzichtig. Voor mij was dat een beetje wennen aangezien ik alles met nogal bruut geweld doe 😉 Maar… ik sneed me niet.

Wat in het begin oefenen was, was om de hoek onder 30 graden te houden. Dit zorgt voor het beste scheerresultaat en dat was iets waar ik voorheen precies niet zo op moest letten. Na enkele keren lukte dit wel zonder te veel bij na te denken.

Wat me ook onmiddellijk opviel was de zwaarte van de safety razor. Zo’n wegwerpmesje is heel licht, maar dit scheermes is best zwaar. Je voelt zo wel dat het kwalitatiever en duurzamer is.

Ondertussen ben ik het een maand aan het gebruiken en ik heb me nog maar één keertje een beetje gesneden. Je kan het overal gebruiken op je lichaam waar je wilt. Er wordt aangeraden om ingroeiende haren te voorkomen om met de haarrichting mee te scheren. Maar dit heb ik eigenlijk nooit gedaan, ik doe nu nog steeds zoals vroeger tegen de richting in. Misschien moet ik het nog eens proberen.

Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk de beslissing genomen heb op over te schakelen van wegwerpmesjes op de safety razor. Geen vervuiling van plastic meer en ik ben ook heel tevreden over het scheren zelf. Dat laatste is trouwens afhankelijk van welke mesjes je koopt om er in te steken. Deze die wat duurder zijn en van betere kwaliteit zijn zullen een veel gladder resultaat geven dan goedkope mesjes.

Voordelen van een safety razor

  • ecologischer dan wegwerp of scheermachine
  • op termijn goedkoper aangezien je enkel nieuwe mesjes hoeft te kopen
  • kan je hele leven mee gaan
  • je kan mesjes van eender welk merk kopen om erin te steken
  • glad resultaat, zeker als je een kwalitatief mesje koopt
  • ziet er mooi en stevig uit
  • minder kans op irritatie
  • minder kans op ingroeiende haren

Bij de bekende merken cartridge scheermesjes, waar je dus de kop vervangt, zie je steeds meer mesjes op één krabbertje. Waar de safety razor slechts één mes heeft, hebben deze er vaak twee, drie, vijf. Het worden er steeds meer. Dit zou voor een beter scheerresultaat zijn maar eigenlijk kost het gewoon veel geld. Door deze verschillende mesjes op elkaar zal er ook snel vuil blijven tussen zitten. Je huid zal ook sneller geïrriteerd worden.

Safety razor voor mannen en vrouwen

Soms zie je op mannensites staan “safety razor voor mannen” en op vrouwensites “voor vrouwen”. Maar eigenlijk slaat dit nergens op, de safety razor is unisex en kan door mannen en vrouwen gebruikt worden. Een vrouwenscheermes hoeft niet anders te zijn dan een mannenscheermes. Vaak wordt een roze safety razor bestempeld als “voor vrouwen” en een donkere “voor mannen”. Maar neem gewoon de kleur die jij het mooist vindt. Zelf heb ik een zwarte omdat dat vrij neutraal is en ik dat mooi vindt. Maar zie jij graag een zilvere, goude, roze, bamboe,… neem dan die, ongeacht of je nu man of vrouw bent.

Onderhoud van een safety razor

Zelf spoel ik het gewoon even aan en laat dan drogen. Dat is het snelst. Wil je het nu echt helemaal top onderhouden, dan kan je het mesje losdraaien en in alcohol leggen om te desinfecteren en daarna droogvegen. Je mesje zal dan langer mee gaan en je zal het minder snel moeten vervangen. Als je dat niet na elke beurt wil doen dan kan je dat om de zoveel tijd eens doen.

Vegan scheerkwast

Als je – net zoals ik – veganist bent kies dan ook voor een veganistische scheerkwast als je zo’n kwast zou willen gebruiken. De haren zijn dan synthetisch en niet van dassenhaar. Dat laatste is alles behalve diervriendelijk want deze dassen worden vaak gemarteld en gedood. Ook varkenshaar wordt vaak gebruikt.

Vegan en biologische scheerschuim

Als je voor de safety razor kiest uit ecologische overweging, dan kies je waarschijnlijk ook het liefst voor een biologische en vegan scheerschuim.

Dit was mijn ervaring met de safety razor. Nu ben ik benieuwd naar de jouwe, gebruik jij het ook of overweeg jij de aanschaf? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven