Zelf spuitwater maken: getest en goedgekeurd

Het is een erg warme zomer dus drinken we wat water af op een dag! Mijn man en ik zijn al jaren geleden overgeschakeld op kraantjeswater, maar soms is het leuk eens te kunnen afwisselen met een spuitwater. Of een frisdrank in huis te hebben als er bezoek komt.

Spuitwater kochten we meestal in glazen flessen, maar dat maakte de berging steeds voller en betekende een hoop gesleur. En dan wonen we niet eens in een appartement! Als we snel iets nodig hadden, grepen we ook wel eens naar plastic flessen. Wat behalve het probleem van de berging ook dat van de afvalberg alleen maar groter maakte.

Ik vind het echter zalig om een koele spuitwater te drinken met een schijfje versgeperste citroen of limoen. Zeker als de buitentemperatuur tropische waarden bereikt, is zo’n drankje erg verfrissend. Ik houd niet van erg zoet, dus frisdranken zijn niet aan mij besteed.

Iets dat ons onmiddellijk aansprak en waarmee we een hoop nadelen uit de wereld konden helpen is de Sodastream. Hiermee kunnen we gewoon water van de kraan nemen en zelf onze eigen spuitwater en/of frisdrank maken.

Wat is een Sodastream?

Sodastream - gasfles in het toestel steken

Sodastream is een toestel waarin je achteraan een navulbare gasfles plaatst. De PET-drankfles van 1 liter vul je vervolgens met (al dan niet gefilterd) kraantjeswater en plaatst deze aan de voorzijde van het apparaat. Je hoeft verder enkel op het bovenste gedeelte te duwen tot er gas in de fles komt.

Zelf bruiswater maken met Sodastream

Extra leuk is dat je kan kiezen of je licht, medium of fel bruisend water wil. Dit kan je aflezen op de led-lichtjes, die eveneens werken op de kracht van de CO2. Het toestel heeft dus geen stekker.

Jaarlijks worden er 460 miljard flessen en blikjes geproduceerd en weggegooid of, in het beste geval, gerecycleerd. Een deel daarvan beland helaas ook meer dan eens langs de kant van de weg of in het bos. Als je al eens graag iets anders drinkt dan gewoon kraantjeswater, dan is SodaStream een duurzaam alternatief voor wegwerpflessen en blikjes.

SodaStream verzint regelmatig ludieke acties om het gebruik van kunststofflessen en blikjes te verminderen. Herinner je je nog de reclamespot van afgelopen juni waarbij een dubbelganger van de Vlaamse politicus Johan Vande Lanotte een verbod op PET-flessen uitvaardigde? Dat hebben ze samen met de NGO 5Gyres gemaakt.

Allerlei smaken

Van het merk SodaStream kan je ook siropen kopen om je bruiswater tot een frisdrank om te toveren. Er zijn minder suikers toegevoegd dan bij gewone frisdranken en je kan het ook makkelijk naar smaak doseren. Ik houd dus niet zo van te zoet en een véél te felle smaak, dus kan ik voor mezelf een ideale frisdrank maken. Ook is het ideaal om een lekkere zomers cocktail in elkaar te flansen.

Siropen sodastream om zelf frisdrank te maken
Siroop toevoegen om frisdrank te maken met de Sodastream

En dan zijn er de “natural” smaken. Deze zijn zonder bewaarmiddelen of artificiële zoetstoffen. Een aantal ervan zijn bovendien gezoet met Stevia, maar helaas ook steeds in combinatie met suiker. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor diabetici of mensen die suikervrij willen eten. En hoewel vrij van kunstmatige toevoegingen, de ingredienten zijn niet afkomstig van biologische landbouw. Het is zo ongeveer onze enige opmerking (of hint;-)

Zomersmaken

Speciaal voor de zomer zijn er enkele nieuwe (en dus tijdelijke) smaken: Valencia Orange, Malaysian Pomelo en Mexican Lime. Siropen waarmee je erg lekkere zomerse cocktails kan maken. Wij probeerden alvast 1 smaak en cocktailrecept uit: 1 deel bruine rum, SodaStream 1l bruisend water met een dop Mexican Lime, ijsblokjes, partje limoen en verse munt. mmm, doet ons terug denken aan ons verblijf in Italië van enkele jaren geleden waar we lekkere mochito’s kregen.

De ontwerper

De SodaStream Source (die wij gebruiken) is een ontwerp van Yves Béhar, een enthousiast promotor van duurzame ontwikkeling. Hij gelooft dat design een drijvende kracht is in een positief veranderingsproces op milieu- en sociaal vlak. Hij is tweemaal bekroond met de INDEX award voor zijn projecten; “One Laptop Per Child” en “See Better to Learn Better“.

Yves Béhart is ook oprichter van Fuseproject.

Kortom: de sodastream is een duurzaam alternatief voor wie graag geniet van een spuitwater en/of frisdrank. En het is natuurlijk gewoon leuk als je zelf je dranken kan maken. Helemaal als je bezoek over de vloer krijgt!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

2 reacties

  1. SodaStream is zoals bovenaan beschreven een fantastisch product; maar is sociaal redelijk onverantwoord. Hoewel de kinderarbeid door internationale protest enkele jaren geleden is afgeschaft, staan de fabrieken nog altijd op gronden dat door de Israelische militairen van de oorspronkelijke bewoners ingenomen is.
    Sodastream heeft hier een infopagina op hun site; waarin ze het noch ontkennen, noch toegeven maar wel herverwoorden om de negatieve bijklank te verbergen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven