Zo krijg je dingen gedaan – 10 tips

Heb je soms het gevoel dat je jouw to-do lijstjes steeds achterna loopt? Dat je geleefd wordt in plaats van zelf je leven te creëren? Krijg je niet gedaan wat je eigenlijk zou moeten of willen doen? Stel je veel dingen uit? Of ben je wel druk in de weer, maar is er toch niet die voldoening omdat je diep vanbinnen weet dat je wel veel doet, maar de essentiële taken om je doelen te bereiken uitstelt.

Wat houdt je tegen? Is er een zekere angst? Ontbreekt het je aan energie of tijd? Of misschien is je takenlijstje niet concreet genoeg?

Dit artikel dient niet alleen om meer gedaan te krijgen, maar ook om meer voldoening en vreugde te vinden in je dagelijkse leven. Meer tijd over te hebben voor de dingen of mensen die je echt belangrijk vindt. En o ja, maak je geen illusies, je todo lijstje zal langer meegaan dan jij. Ik bedoel: de meesten onder ons hebben takenlijstjes die niet te vervullen zijn in één mensenleven. Accepteer dit en maak keuzes waar jij je het beste bij voelt!

Wat wil je eigenlijk echt?

Tijd bestaat niet, alleen prioriteiten… Maar hoe kan je weten wat je prioriteiten zijn als je niet weet wie je bent en waar je naartoe wil? Heb je hier ooit bij stil gestaan? Welke dromen wil je nog realiseren? Wat zou je een diepe voldoening geven? Welke skills wil je nog leren? Of dacht je misschien aan een carrièrewending?

Een goede oefening hiervoor is je even voorstellen dat je nog slechts 3 jaar te leven hebt…

Ga je je leven leiden op exact dezelfde manier als op dit moment? Of net niet? Wees concreet, zonder jezelf limieten op te leggen.

Begin van achter naar voor

Verdeel je doel in tussenstappen. Als je binnen 3 jaar jouw doel bereikt, waar sta je dan binnen 2 jaar, binnen 1 jaar, binnen 6 maanden, binnen 3 maanden? Welke gewoontes kan je dagelijks doen die jou dichter bij je gewenste situatie of verder van een ongewenste situatie brengen?

Verdeel je doel in concrete taken en voorzie dagelijks of wekelijks tijd in je agenda

Nogmaals: dit artikel heeft als doel meer gedaan krijgen, maar vooral met het oog op je levensvreugde en om het gevoel van voldoening te verhogen. Het is ok om voor jezelf te kiezen en dit eerst in je agenda te zetten. Is dit egoïstisch?

Laten we het zo stellen: als je het gevoel hebt dat je ruimte voor jezelf hebt, je doelen bereikt zijn en de dingen kan doen die je leuk vindt… zal je dan aangenamer zijn voor je omgeving? En meer aanwezig zijn voor vrienden en familie? Juist.

Kies een systeem om je taken bij te houden en te organiseren

Onthoud je gewoon al je taken? Of gebruik je een systeem om je taken bij te houden? Dit kan gaan van een lijstje op papier, tot een word document of één van de nieuwste apps… Elk systeem is beter dan onthouden. Bewaar je focus om je taken uit te voeren en bij elkaar te houden. Een boekje is beter dan post-it’s of losse blaadjes. Een systeem met index kaarten kan ook goed werken, zo heb je 1 taak per kaart. Een online tool die ik zelf gebruik, en gebaseerd is op het systeem met de indexkaarten, is de gratis online software van Trello.

Maak snelle beslissingen i.v.m. je takenlijst/inbox

Als je jouw takenlijst erbij neemt heb je eigenlijk

5 mogelijkheden :

 • onmiddellijk uitvoeren
 • delegeren
 • De uitvoering plannen op een later tijdstip (volgens je prioriteiten van dit moment)
 • elimineren
 • uitstellen

Durf keuzes te maken want alles is beter dan uitstellen! Beslis onmiddellijk welke stap het wordt. Lees bijvoorbeeld je mails 1 keer en ga direct naar uitvoering volgens één van de eerste vier bovenstaande stappen.

Plan

Voor je je week ingaat, kies je wat je de komende week zeker gedaan wil hebben. Wat zijn de taken die je het meest vooruit helpen? Wat is het meest dringend?

Eenmaal je dit bepaald hebt, zet je dagelijks 1 tot 3 belangrijkste taken op je planning, doe dit voor je je andere routinetaken in je agenda zet. Deze ‘Big Rocks’ zijn de sleutel tot vooruitgang en voldoening. Dit zijn de stappen die het meest bijdragen aan het bereiken van je werkelijke doelen!

Uitvoering

Werk aan 1 taak tegelijk en sluit je af van alle mogelijke afleidingen. Zet je telefoon en internet uit als je taken op de computer gaat uitvoeren. Verwijder de rommel van je bureau, enzovoort.

Gebruik een timer, en focus om die tijd zo productief mogelijk door te brengen. Indien mogelijk werk je zolang je kan of als nodig is aan een project.

Kies een geschikt tijdstip en een ruimte waar je onverstoord kan doorwerken, bij voorkeur als eerste taak van de dag.

Als er dingen in je opkomen tijdens het uitvoeren van je taak, schrijf ze gewoon op in je lijstje en ga onverstoord verder.

Verdeel je takenlijst in categorieën en overloop je lijstje dagelijks

Hou een simpel lijstje bij met concrete taken en verdeel deze onder in categorieën (werk, huishouden, boodschappen, telefoontjes, e-mails,…)

Bekijk dagelijks welke taken op je actielijst komen, dit kan een aparte lijst of je agenda zijn.

Hou het zo simpel mogelijk!

Ontwikkel routine

Een ochtendroutine zou kunnen zijn om je 3 belangrijkste taken voor de volgende dag te selecteren, te trainen, je voeding te bereiden voor de komende dag, …

Een avondroutine kan zijn: je mailbox leegmaken, een dagboek en/of grateful log bijhouden, 20 minuten mediteren, stretchen, je maaltijden voor de komende dag bereiden,…

Aan jou om uit te maken welke taken je op dagelijkse basis kan doen om je dichter bij je doelen te brengen. Routine zorgt ervoor dat het uitvoeren van belangrijke taken een automatisme wordt.

Waar zou je tijd kunnen winnen?

 • Limiteer media (tv, kranten, tijdschrifiten,…)
 • Groepeer gelijkaardige taken in 1 moment (betalingen, facturen maken, emails checken, koken,…)
 • Zet een tijdslimiet op je taken
 • Delegeer taken die je uit handen kan geven (strijk, boodschappen,…)
 • Durf de taken die niet echt nodig zijn te elimineren
 • Wees assertief , bescherm je kostbare tijd !

Tot slot:

Kies de nieuwe gewoontes die het best voor je werken en verander 1 oude gewoonte per keer. Het is een krachtig systeem. Simpel en effectief.

Nu is het aan jou.

Succes!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven