Urban farming – Groenten in de hoogte

Dat Urban Farming hip is, hoef ik je waarschijnlijk niet te vertellen. Maar naast de hippe factor is het ook broodnodig om onze uitstoot te verminderen. Voedsel legt steeds vaker langere afstanden af, waardoor de impact op het milieu veel groter is. Het mooie aan Urban Farming, dat je te zien krijgt waar je voedsel vandaan komt.

In New York bestaat Urban Farming al jaren. Het grote probleem van deze stad is plaatsgebrek. Elke vierkante meter kost hier een fortuin, dus wordt alles lustig volgebouwd. Natuurlijk hebben New Yorkers daar iets op gevonden: Rooftop Farming. Het idee krijgt ook bij ons steeds meer aanhang. Zo is er een prachtig project in het Zuidpark, Amsterdam.

Er zijn reeds verschillende rooftop farms in New York en ik besloot een kijkje te gaan nemen op de Brooklyn Grange, de eerste én de grootste. De moestuin ligt in Long Island City – ongeveer vijf minuten met de metro van Manhattan – in een gebied met voornamelijk opslagplaatsen. Het gebouw ziet eruit als een oud fabrieksgebouw. Van buiten af laat niets vermoeden dat zich op het dak een gigantische tuin bevindt. Het gebouw telt zeven verdiepingen en heeft een oppervlakte van zo’n 4047m2 . Ik neem de lift naar het dak en daar waan ik me even in een andere wereld.

Ook in Hong Kong en China hebben ze Rooftop Farming ontdekt. Het grote verschil met al deze andere projecten is het uitzicht. Je krijgt de volledig skyline van New York te zien en kan mijlenver om je heen kijken.  Het is de warmste dag tot nu toe, sinds ik in New York ben gearriveerd. Gelukkig staat er boven op het dak een briesje. Na even bekomen te zijn van de adembenemende locatie, ga ik op verkenning.

Op dit moment worden er al een paar groenten geoogst, maar je merkt duidelijk dat veel plantjes nog maar net zijn beginnen schieten.

 

De variëteit is enorm. Wortel, spinazie, pepers, sla, koriander, bieslook, tomaten, boerenkool, raapjes en ga zo maar door. Alle groenten en kruiden liggen op bedjes van ongeveer een meter breed en drie meter lang.

 

De Brooklyn Grange bestaat al twee jaar en heeft nog een tweede dak in Brooklyn. Ze doen het zelfs zo goed, dat er een derde dak op het programma staat voor volgend jaar. Dit dak alleen al is kolossaal.  Met nog twee andere daken, zullen ze hun handen zeker vol hebben.

Alle groenten zijn biologisch geteeld, dus zonder het gebruik van pesticiden, chemische bemesting of andere schadelijke producten. Ze maken zelf hun compost met afval dat lokale bewoners naar de tuin brengen. Aangezien het een dak is, wordt alles met de hand gedaan. Naast een klein groepje vaste werknemers, kan de moestuin vooral voortbestaan door het werk van vrijwilligers. Elke dag komen mensen van over gans New York een handje toesteken. Op die manier kunnen ze toch nog eens in de tuin werken en ontspannen.

 

Naast biologisch wordt er natuurlijk ook gedacht aan de ecologische factor. Het dak werd zo opgebouwd dat het ook letterlijk een groen dak is. Dit wil zeggen dat er zo weinig mogelijk gebruik werd gemaakt van materialen die schadelijk zijn voor het milieu. Daarenboven wordt het regenwater opgevangen in een enorme watertoren. Via een irrigatiesysteem met buisjes worden de groenten voorzien van water.

 

Naast de groenten en enkele soorten fruit, zijn er ook dieren op de boerderij. De Brooklyn Grange heeft een bijenkolonie, waarvan het grootste deel op een apart dak staat dat niet toegankelijk is voor het publiek. De honing zal er pas tegen augustus zijn. Door de orkaan Sandy is een groot deel van de kolonie verloren gegaan. Er zijn ook een paar kippen, met zelfs een Mechelse koekoek die helaas te verlegen was om op de foto te gaan.

 

Alle plantjes worden gekweekt van zaden die niet genetische gemanipuleerd zijn. Helaas is dit in de Verenigde Staten maar zelden het geval (lees: Monsanto). Sinds dit jaar werkt de Grange met hun eigen zaden die in de serre worden gekiemd. De Brooklyn Grange is elke zaterdag te bezoeken en je kan er natuurlijk ook groenten kopen.

Naast de verkoop in hun winkeltje, gaan de groenten naar lokale restaurants. De Brooklyn Grange maakt deel uit van de CSA. Dat is een systeem voor lokale bioboeren waarbij je investeert in de boer in ruil voor elke week een pakket met groenten. Ik kocht een bosje kruiden om thee van de maken en speciale zoete radijsjes. De ochtend zelf nog geplukt, verzekert boer John me.

Nog even genieten van het prachtige uitzicht. Aangezien ik hier in New York geen tuin heb, overweeg ik misschien wel om een handje te komen toesteken. Wie zou er nu niet willen deel uitmaken van zo’n prachtig initiatief?

http://www.brooklyngrangefarm.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven