Tips voor een goede avondroutine

Tips voor een goede avondroutine

Een goede avondroutine of avondritueel kan ervoor zorgen dat je zowel beter slaapt als beter wakker wordt. Meestal wordt er over het belang van een ochtendroutine gesproken, maar in de avond is dat zeker zo belangrijk.

Iedereen heeft wel een avondroutine. Meestal is dat onbewust. Je denkt niet echt na over wat je ’s avonds allemaal doet voor het slapen gaan, maar toch als je er even stil bij zou staan, zal je merken dat dat dagelijks bijna hetzelfde is.

Zo kan je voor het slapen gaan je tanden poetsen, daarvoor kijk je misschien tv of doe je iets anders. 

Door bewust naar je avondroutine te gaan kijken, kan je merken als er dingen bij zijn die je uit je slaap houden.

Wat zit er beter niet in je avondroutine?

De meeste mensen kijken tv tot ze gaan slapen, of zitten rond te surfen op hun mobiel. Dat kan leuk of gezellig zijn, maar het is niet echt bevorderlijk voor een goede nachtrust. Het blauwe licht zorgt eerder voor een waakstand i.p.v slaapstand. Een oplossing hiervoor kan een speciale bril zijn die het blauwe licht wegfiltert. Aangenamer voor je ogen en beter om in slaap te vallen.

Nog iets wat je beter vermijd vlak voor het slapengaan zijn probleemmails of het zoeken naar oplossingen voor bepaalde problemen. Door hierover te gaan piekeren, is de kans heel groot dat je de rest van de nacht verder gaat piekeren en moe wakker wordt.

Zo bouw je een goede avondroutine op 

Een avondroutine is iets waarover je niet moet nadenken maar spontaan elke avond doet. Ben je echter niet tevreden van je huidige avondroutine dan kan je er bewust mee bezig zijn om de activiteiten van de avond te veranderen. Zodra dat een gewoonte geworden is heb je een nieuwe, goede avondroutine gecreëerd. 

Het makkelijkst is om kleine stapjes aan je patroon te veranderen. Als je ineens alles anders gaat doen, is de kans groot dat je gaat vervallen in je oude patroon. Maar door kleine dingetjes te wijzigen tot dat een gewoonte wordt en zo steeds een klein ding toe te voegen, zal je merken dat je steeds dichter bij je gewenste avondroutine komt.

Schrijf voor jezelf eens op welke stappen en in welke volgorde jij doorloopt tot je in bed ligt. Zijn er dingen waar je blij van wordt? Zijn er dingen die je eigenlijk liever niet meer zou willen doen? Zijn er dingen die je zou willen toevoegen?

Een ontspannende activiteit los van het scherm

Zoals ik al zei is een scherm niet ideaal vlak voor het slapen gaan. Maar wat kan je dan wel doen? Je kan alleen of samen met je gezin een gezelschapsspel doen.

Verder kan je ook eens kijken of er nog leuke boeken zijn of tijdschriften die je eens wilt lezen. Misschien heb je wel hobby’s, of wil je een nieuwe hobby gaan uitproberen zoals muziek maken, knutselen, schilderen, met lego iets bouwen, … 

Je zal merken dat als je minder tv of mobiel gaat kijken, er ineens heel wat tijd vrij komt voor activiteiten waar je eigenlijk niet meer aan toe kwam maar die je oh zo leuk vindt om te doen.

Gedachten van je afschrijven

Het is goed als je voor het slapen gaan al met je gedachten tot rust bent gekomen. Maar gedachten die komen en gaan, dat weet ik ook wel. Als je met allerlei zaken in je hoofd zit, kan je deze van je afschrijven. Misschien heb je wel zo’n leuke duurzame bullet journal. Door het uit je hoofd te halen, krijg je meteen al wat rust.

Planning maken voor de volgende dag

Ik doe zelf nog veel niet goed in mijn avondroutine, maar één ding wat ik al jaren doe geeft én rust vlak voor het slapen gaan, én zorgt ervoor dat ik de volgende dag meteen aan de slag kan.

Ik maak elke avond een planning voor de dag die komt. Nee niet tot in detail of welk uur wat. Gewoon op een papiertje de 3 belangrijkste dingen die ik de komende dag moet doen. Zo hoef ik in mijn bed er niet meer over na te denken en kan ik de dag erna ook meteen met één van die activiteiten beginnen.

Lekker ontspannend drankje

Ik vind het zelf lekker om een heerlijk biobiertje te drinken. En daarna sluit ik de avond graag af met een warm drankje. Dat is soms een yogi tea, en de laatste tijd vaak Nutrifoodz gold. Een drankje met kruiden die zorgen voor een goede nachtrust.

Opruimen

Ik bedoel niet dat je je hele huis ondersteboven moet gooien, maar eerder de kleinere zaken opruimen. Je tas of glas bij de vaat zetten, bordje of zak van je snack weg doen. Het dekentje dat je over je had in de zetel opplooien,…

Klaarleggen

Door de dingen die je de volgende ochtend nodig hebt al klaar te leggen, zal je rustiger aan je ochtend kunnen beginnen en hoef je er ’s nachts ook geen zorgen meer over te maken.

Zelf leg ik geen kleding klaar, maar voor anderen is dit heel handig om de avond ervoor te doen. Je kan zien dat er eten klaar ligt om mee te nemen. Dat je drinkbus op tafel klaar staat. 

Kijk zelf wat je prettig vindt om al klaar te liggen hebben voor de komende dag.

Jezelf prepareren

Zelf laat ik de hond nog altijd uit vlak voor we naar boven gaan. Dan zet ik zijn drinken daar klaar. We poetsen onze tanden, gaan nog naar het toilet.

Tot rust komen in bed

Door dit alles zal je al veel rustiger zijn om in slaap te kunnen vallen. Misschien ben je zoals mijn vriend en val je onmiddellijk in slaap, dat is handig. Zelf ben ik iemand die nog even tot rust moet komen. Meestal lees ik nog een klein beetje aangezien ik daardoor vermoeider geraak. Een meditatieve mp3 of begeleide meditatie luisteren kan ook helpen.

Hoe ziet jouw avondroutine er uit? Heb je nog tips? Heel benieuwd naar en daar kunnen anderen ook weer wat aan hebben, dus het zou leuk zijn als je onderaan deze pagina een reactie achter laat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

  1. Een aantal ideeën om eens bij stil te staan; alleen
    “Ik vind het zelf lekker om een heerlijk biobiertje te drinken.”
    Dat dat heerlijk kan zijn, is best mogelijk. Maar hoe dan ook is alcohol een hard drug. En wat mij betreft doet en gebruikt ieder wat hij/zij wil; maar om dit nu te promoten voor het slapengaan, lijkt me toch niet zo’n heel goed voorstel.
    https://www.humo.be/nieuws/ook-gematigd-drinken-is-ongezond-de-schade-is-enorm-in-ons-hele-lichaam~b5a01eaf/

    Ciao !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven