In de afgelopen jaren horen we steeds meer over het belang van duurzaamheid. Begrijpelijk, want een duurzame toekomst is in ieders belang. Bij duurzaamheid denkt men al gauw aan windmolens en zonnepanelen. Je plaatst niet zomaar windmolens in je tuin, maar zonnepanelen zie je toch steeds vaker op de daken liggen, sterker nog ze liggen al op 25% van de daken in Nederland. Een belangrijke vraag die daar vaak bij komt kijken is: zijn zonnepanelen rendabel? Reden genoeg om in dit artikel aandacht te besteden aan deze vraag.
Verder zullen we ook nog andere belangrijke aspecten van zonnepanelen behandelen. Zo gaan we in dit artikel ook nog kijken naar de duurzaamheid van zonnepanelen en welke regelingen zijn nou van toepassing bij de aankoop van zonnepanelen. En mocht je nou zonnepanelen willen kopen dan vertellen we je waar je op moet letten tijdens de aankoop en waar je ze dan kunt kopen.
Zonnepanelen is dat rendabel?
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en gaan kijken naar hoe rendabel zonnepanelen zijn. Velen twijfelen hier namelijk nog aan, dus het is goed om hieronder deze vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Voor velen zijn zonnepanelen een flinke investering. Op het eerste gezicht lijkt het dan ook veel geld te kosten. De vraag is dan: hoe lang duurt het voordat je de investering weer hebt terugverdiend?
Een duidelijk antwoord op die vraag is niet heel makkelijk te geven. Het is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan de levensduur van de zonnepanelen die jij hebt aangeschaft. De kans is namelijk erg aannemelijk dat op een gegeven moment de omvormer van het paneel sneuvelt. Gemiddeld genomen is de levensduur van een omvormer ongeveer 10 tot 15 jaar. Dat is meer dan genoeg om je investering in zonnepanelen terug te verdienen. Gemiddeld duurt dit namelijk ongeveer 6 tot 7 jaar.
Een terugverdientijd van 6 tot 7 jaar is natuurlijk al heel aantrekkelijk, maar als je op dit moment zonnepanelen koopt verwacht ik om eerlijk te zijn een nog veel beter rendement. We zitten in 2021 in een crisis en dit is niet gunstig voor de energieprijs. Dit terwijl de aanschaf van zonnepanelen bijna gelijk blijft. Op dit moment is de verwachting dat zonnepanelen al in 5 jaar terug te verdienen zijn, echter is dit dus wel afhankelijk van de energieprijs.
Na het installeren van zonnepanelen zul je direct een flinke afname zien in je energierekening. Dit omdat je jarenlang plezier kan hebben van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie. Let er wel op in welke mate dit voor jou van toepassing is. Het ene huishouden verbruikt namelijk meer energie dan het andere, waardoor er ook verschillen komen in hoeveel je bespaart.
Omdat prijzen van zonnepanelen ver uiteen lopen, kan het bedrag dat je jaarlijks bespaart verschillen. Echter is het in bijna alle gevallen wel rendabel. Door je besparingen verdien je jouw investering over het algemeen dubbel en dwars terug. Daarom is het devies: installeer zonnepanelen wanneer je dat kan en bespaar ook honderden euro’s per jaar!
Vraag dan nu vrijblijvend een offerte op bij Coolblue!
Zonnepanelen is mijn huis geschikt?
Hoewel zonnepanelen dus mooie voordelen kunnen bieden, is het nog maar de vraag of jouw huis geschikt ervoor is. Het is helaas niet bij ieder huis mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast is het ook afhankelijk van meerdere factoren hoe goed jouw huis geschikt is voor zonnepanelen en of de zonnepanelen geschikt zijn voor jouw dak.
Een maximaal rendement behaal je op je zonnepanelen door op de volgende punten te letten:
Hellingshoek
De eerste factor die van invloed is op het rendement van jouw zonnepanelen, is de hellingshoek. In principe is een hoek van 35 graden optimaal en zorgt voor het beste rendement. Echter is het verlies van rendement bij een andere hellingshoek klein. Daarom is een andere hellingshoek ook zeker nog wel rendabel.
Richting
Ook de richting van de zonnepanelen is van invloed op het rendement. Voor de hoogste opbrengst per jaar is het aan te raden om de zonnepanelen te richten op het zuiden. Gelukkig zijn zonnepanelen gericht op andere richtingen ook nog rendabel. Wel is het af te raden om je zonnepanelen te richten op het noorden.
Schaduw
Om zoveel mogelijk rendement te behalen uit je zonnepanelen, is het uiteraard van belang dat ze zoveel mogelijk zon opvangen. Daarom wil je ze ook zoveel mogelijk uit de schaduw houden. Ligt er een paneel wel deels in de schaduw, zou je kunnen overwegen om power-optimizers aan te schaffen.
Ruimte
Tenslotte is de ruimte nog een factor die meespeelt bij het rendement. Zo kan je bijvoorbeeld op een plat dak meer panelen plaatsen bij een kleinere hellingshoek en kan je op een schuin dak de zonnepanelen dichter tegen elkaar aan plaatsen.
Zonnepanelen kopen, waar let je op?
Zit jij er ook over na te denken om zonnepanelen aan te schaffen? Het is belangrijk dat je dit niet zomaar doet. Voordat je besluit om zonnepanelen aan te kopen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo weet jij of de zonnepanelen die jij aanschaft van voldoende kwaliteit zijn.
Ten eerste let je natuurlijk op de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel. Het is eigenlijk vanzelfsprekend dat het verstandig is om te kiezen voor zonnepanelen met een zo lang mogelijke levensduur. Op die manier bespaar jij ook het meest en heb je er de minste omkijken naar.
Daarnaast moet je ook letten op de prijs van de zonnepanelen. Gemiddeld genomen kost een zonnepanelen installatie met 12 zonnepanelen die 4.680 kWh opleveren zo’n 5000 euro. Maar weet wel dat dit afhankelijk is van je voorkeuren, je hebt monokristallijn en polykristallijn.
Let ook op de garantie die je wordt gegeven bij aanschaf van zonnepanelen. Mocht er toch onverhoopt iets stuk gaan, bestaat de kans dat je hiertegen verzekerd bent door middel van deze garantie. Dit kan een hoop onverwachte uitgaven schelen. Kies voor een leverancier waar jij vertrouwen in hebt. De één levert zonnepanelen met 15 jaar garantie en de ander met 25 jaar garantie. Je snapt wel dat de vraag “zijn zonnepanelen rendabel” gepaard gaan met de levensduur en bijbehorende garantie.
Zonnepanelen en Salderingsregeling.
Wil je maximaal profiteren? Dan is het verstandig om niet te lang te wachten met het installeren van zonnepanelen. Er zijn namelijk plannen dat vanaf 2023 de salderingsregeling wordt afgebouwd. De vergoeding die je krijgt per kWh wordt dan waarschijnlijk wat lager. Mocht het wetsvoorstel doorgaan dan komt dat er als volgt uit te zien. Vanaf 2023 kan je dan elk jaar met 9% minder salderen, dat betekent dus dat je minder geld krijgt voor de teruggeleverde kilowatten. Dit loopt door tot 2031, vanaf dat moment krijg je alleen de kale kWh prijs als vergoeding.
Heb je zonnepanelen aangeschaft? Let dan goed op de subsidieregelingen van jouw gemeente. In sommige gevallen kan je namelijk de btw terugkrijgen. Dit scheelt je al 21 procent.
Goed om te weten is ook: in sommige gevallen is het nodig om een vergunning te hebben. Let er goed op of dit ook voor jou van toepassing is. Echter is het in de meeste gevallen niet nodig om te beschikken over een vergunning als jij op je dak zonnepanelen wilt plaatsen.
Zijn zonnepanelen duurzaam?
Inmiddels zal ook jij wel weten dat duurzaamheid erg belangrijk is voor een zo schoon mogelijke aarde. Er wordt vaak de link gelegd tussen duurzaamheid en zonnepanelen, maar is dat terecht? Reden genoeg om hieronder aandacht te besteden aan de vraag zijn zonnepanelen duurzaam, en zo ja, in hoeverre?
Wil je een kort antwoord hebben op de vraag of zonnepanelen duurzaam zijn: ja, dat zijn ze. Je wekt namelijk energie op door gebruik te maken van de zon. De belangrijkste reden voor de duurzaamheid van zonnepanelen is dat ze gebruik maken van zonne-energie, wat circulair is. Dat houdt in dat het in principe nooit opraakt. Zonnepanelene worden dan ook steeds vaker gebruikt voor een 0 op de meter woning. De zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp zorgen er in ieder geval voor dat een huis van het gas af kan.
Een andere belangrijke reden is dat er bij het opwekken van zonne-energie geen CO2 uit wordt gestoten. Bij andere manieren van het opwekken van energie is dit wel het geval en dit vormt een probleem voor ons milieu. Andere, fossiele manieren van het opwekken van energie zijn niet circulair en deze zullen dus op een gegeven moment opraken.
Verder is het belangrijkste bestanddeel in zonnepanelen silicium. Dit wordt gemaakt van zand en dat is één van de meest voorkomende grondstoffen op aarde.
Wil jij ook zonnepanelen kopen?
Heb jij naar aanleiding van dit artikel ook de neiging om zonnepanelen aan te schaffen, of had jij dit al eerder? Wacht dan zeker niet langer en deel mee in de duurzaamheid. Een betere wereld begint namelijk bij jouzelf.
Uiteraard wil je er zeker van zijn dat je de beschikking krijgt over de beste kwaliteit zonnepanelen, het kan namelijk best een investering zijn. Ben jij nu op zoek naar goede kwaliteit zonnepanelen, dan kan je een kijkje nemen bij Coolblue. Velen gingen jouw al voor en zijn naar tevredenheid geholpen met hun zonnepanelen. Word jij de volgende? Of kijk nog even naar onze blog over de services van Coolblue.
Heb jij niet een paar duizend euro klaar liggen of wil je dat liever niet allemaal in één keer investeren? Dan zijn er ook nog andere opties. Neem een kijkje bij onze blog over het huren van zonnepanelen!