Newpower zonnepanelen

Newpower zonnepanelen; duurzame energie voor iedereen!

Newpower is van oorsprong een Zwitsers bedrijf. Dit bedrijf het als doel om voor iedereen duurzame energie bereikbaar te maken. Dit wilt het bedrijf bereiken door het leveren van Newpower zonnepanelen die iedereen zelf kan monteren dankzij het plug and play principe.

Er zijn namelijk genoeg mensen die geen grote investering kunnen doen. Het laten plaatsen van zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf is gewoon te duur. Of je wilt een klein gebouw in bijvoorbeeld de tuin voorzien van zonnepanelen. Met de plug & play zonnepanelen kan iedereen dit.

In dit bericht lees je wat het bedrijf precies aanbiedt, wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten bij de zonnepanelen van Newpower.

De visie van Newpower

Newpower wilt duurzame energie voor iedereen, overal beschikbaar maken. Of je nu op een vaste plek woont, of je reist in een camper rond. Zonne-energie moet er voor iedereen zijn. Dit moet eenvoudig te doen zijn en vooral niet te veel geld kosten.

De plug & play zonnepanelen met stekker van Newpower zijn de oplossing hiervoor. Je kunt namelijk helemaal zelf bepalen hoeveel panelen je wilt. Je rekent zelf uit wat je aan energie verbruikt en hier pas je de hoeveelheid panelen op aan.

Naast dat Newpower particulieren wilt voorzien van gratis energie, is dit bedrijf ook op grotere schaal actief. Ze houden zich ook bezig met grote, industriële opstellingen van fotovoltaïsche installaties. Alles om onze energieopwekking duurzaam te maken en klimaatverandering te stoppen.

Hoe werken deze zonnepanelen?

Allereerst wekken de zonnepanelen natuurlijk elektrische energie op. De zonnepanelen vangen straling van de zon op om deze daarna om te zetten in elektriciteit. Bij dit proces heeft de mens goed afgekeken bij Moeder Natuur.

We komen namelijk vaak de term ‘PV-panelen’ tegen. Dit staat voor ‘Photo Voltaïc’. De mens heeft zijn inspiratie gehaald uit de fotosynthese van Moeder Natuur. Het omzetten van licht in een andere vorm van energie.

Bij een normale PV-installatie wordt een hele elektrische installatie aangelegd die eindigt in de meterkast. Vanuit daar wordt de spanning verdeeld door het huis. Bij de panelen van Newpower werkt dit net iets anders. Deze sluit je namelijk plug & play aan op een 230 Volt stopcontact. Dit werkt, dus eigenlijk net andersom vergeleken met ‘standaard’ zonnepanelen.

1 lege 230 Volt groep = maximaal 3600 Watt

Net zoals bij standaard zonnepanelen, moet je bij de plug & play zonnepanelen van Newpower wel rekening houden met het maximale vermogen, dat je op een groep kunt zetten. Je kunt namelijk niet onbeperkt veel zonnepanelen kwijt op een groep.

Daarom is het maximale vermogen dat je naar 1 lege groep kunt leveren 3600 Watt. Houd dit vermogen ook echt in acht, want meer vermogen zal de groep doen overbelasten met alle gevolgen van dien.

Micro-omvormer per set panelen

Wanneer je gebruikt maakt van zonnepanelen, conventionele of zonnepanelen met stekker, heb je ook altijd te maken met omvormers. Zonnepanelen wekken namelijk gelijkstroom (DC) op. Ons hele stroomnet is uitgelegd op wisselstroom (AC), dus je kunt de stroom die opgewekt wordt niet meteen gebruiken.

Daarom wordt bij elke set zonnepanelen van Newpower een micro-omvormer gebruikt. Deze omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom. Uit de omvormer komt ook gelijk het voltage dat we nodig hebben, 230 Volt bij 50 Herz. Daarom dat de panelen dus ook plug & play zijn. Stekker in het stopcontact en gebruikmaken van gratis energie.

Welke mogelijkheden heb je?

Als je kiest voor de plug & play zonnepanelen met stekker van Newpower, dan heb je meerdere mogelijkheden, waar je uit kunt kiezen. De twee meest voorkomende opstellingen zijn de NP Home Set en de NP WING. Hieronder vind je een uitgebreide uitleg van deze twee opstellingen.

NP Home Set

Het framewerk van de NP Home Set is een principe dat zich al meer dan 10 jaar bewijst als een robuust onderstel. Dit onderstel is eenvoudig te monteren op ieder plat dak en heb je binnen 5 minuten op het dak liggen.

Bij de NP Home Set liggen de plug & play zonnepanelen in ‘portrait’ formaat. Ze staan rechtop, zoals we dit formaat ook kennen bij het afdrukken van pagina’s. Wanneer je het onderstel van de Home Set gebruikt, dan zullen de zonnepanelen onder een hoek van 20 º op het dak liggen. 

Newpower zonnepanelen

De meest optimale hoek voor zonnepanelen op een plat dak is 36º. Bij 36º vallen de zonnestralen precies haaks op het paneel. Alleen is dit bijna niet te realiseren, omdat de aarde draait en de hoek dus constant verandert. 

Het verschil tussen 36º en 20º is minimaal. De panelen onder 20º leveren meer dan genoeg energie om te gebruiken.

NP Solar WING

Het onderstel van de Solar WING wordt gemaakt door het Nederlandse bedrijf ESDEC. ESDEC is één van de grootste, Nederlandse fabrikanten van montagesystemen voor zonnepanelen. De systemen van ESDEC worden vooral gebruikt bij zonnepanelen die op kleine en middelgrote daken komen te liggen.

Newpower zonnepanelen

Bij dit systeem liggen de panelen in ‘landscape’ opstelling. Een liggende opstelling dus. De panelen van het Solar WING systeem liggen onder een iets kleinere hoek, namelijk 13 º. Ook een hoek van 13 º is optimaal genoeg om veel rendement uit je zonnepanelen te halen.

Newpower zonnepanelen per set

De zonnepanelen van Newpower worden allemaal per set van 2 verkocht. Deze 2 zonnepanelen hebben gezamenlijk 1 micro-omvormer. Hoeveel sets van 2 je nodig hebt, dat kun je helemaal zelf bepalen. Het benodigde vermogen en het beschikbare oppervlak bepalen dit.

Wanneer je kiest voor meerdere sets, dan kun je de micro-omvormers simpel aan elkaar doorlussen. Ze worden zo allemaal parallel aan elkaar geschakeld. Heb je een probleem met 1 omvormer? Dan blijven de rest van de omvormers gewoon functioneren en stroom leveren.

Je kunt je zonnepark, dus onbeperkt blijven uitbreiden met setjes van 2 zonnepanelen van Newpower.

Verschillende capaciteiten mogelijk

Per set heb je ook nog de mogelijkheid om voor verschillende capaciteiten te kiezen. De capaciteit van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Bij de zonnepanelen van Newpower heb je de keuze uit 4 verschillende capaciteiten.

Je kunt kiezen uit een set van 680, 740, 790 en 820 Wp. Waarbij de set met 820 Wp de meeste capaciteit heeft. In Nederland wordt er rekening gehouden met een correctiefactor van 0,85. Geografisch gezien is Nederland niet het meest optimale land voor zonnepanelen. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe beter het wordt.

Hieronder vind je een tabel met de verschillen als het gaat om opbrengst en kosten van de verschillende panelen.

Capaciteit (Wp)CorrectiefactorOpbrengst (kWh)Energieprijs per kWh (€)Opbrengst (€)Prijs per set (€)Terugverdientijd
6800,855780,80462,407101,54 jaar
7400,856290,80503,208001,59 jaar
7900,856720,80537,209951,85 jaar
8000,856800,80544,0010321,90 jaar

Verschillende oriëntaties mogelijk

De sets van 2 zonnepanelen kun je in verschillen oriëntaties zetten. Afhankelijk van de oriëntatie van het dak (noord, oost, zuid of west), kan het zinvol zijn om de zonnepanelen in een bepaald patroon te leggen.

Het meest gebruikte patroon is dat de panelen gewoon naast elkaar gelegd worden. Dit zie je heel veel op grote, platte daken waar meerdere rijen met zonnepanelen achterelkaar gelegd worden. 

De tweede mogelijkheid is het oost-west patroon. Hierbij wordt 1 paneel op het oosten georiënteerd en 1 paneel op het westen. Hierdoor vormen de panelen een soort puntdak. Dit patroon wordt gebruikt als de ligging van het gebouw erom vraagt. Door het draaien van de zon heeft altijd 1 van de 2 panelen optimale opbrengst.

Als laatste kun je de panelen ook nog per paneel achter elkaar leggen. Dit is ideaal voor de smalle daken waar niet meerdere panelen naast elkaar gelegd kunnen worden.

Veelgestelde vragen

Ten slotte zijn hieronder nog enkele veelgestelde vragen te vinden over de zonnepanelen van Newpower. Jij bent zo dadelijk helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van Newpower.

Hoeveel stopcontacten zijn er nodig?

Je hebt maar 1 stopcontact van een lege groep nodig. Deze plug & play zonnepanelen met stekker kun je namelijk allemaal aan elkaar koppelen. De omvormers kun je op elkaar aansluiten door middel van een doorluskabel. Alle panelen kun je dus aansluiten met 1 stekker.
Het is hier, dus wel belangrijk dat je de maximaal 3600 Watt per lege groep in acht houdt. Het beste is natuurlijk om hier nog iets onder te blijven. Dan heb je altijd een marge.

Welke ballast hebben de zonnepanelen nodig?

Net als bij normale installaties, moet je bij de zonnepanelen van Newpower ook zorgen voor de juiste ballast. De ballast is nodig om te kunnen garanderen dat de panelen bij alle weersomstandigheden blijven liggen.
Newpower adviseert om tot maximaal 30 kilogram op elke installatiebeugel te leggen en tot 20 kilogram in de ballastbak. Dit zorgt ervoor dat de panelen veilig zijn bij alle weersomstandigheden. In realiteit zal deze ballast niet nodig zijn, aangezien buitengewone weersomstandigheden in Nederland niet veel voor komen.

Onder welke regelgeving vallen de Newpower zonnepanelen?

Daar waar normale zonnepanelen onder het Bouwbesluit uit 2012 vallen, is dit niet het geval bij de plug & play zonnepanelen van Newpower. Deze panelen zijn voorzien van een 230 Volt stekker waardoor ze hierbuiten vallen en zijn niet onderworpen aan de strenge eisen uit het Bouwbesluit.
Doordat er een gewone stekker aan zit, vallen de zonnepanelen van Newpower onder de Nederlandse warenwet, zoals ook andere laagspanningsapparaten onder deze wet vallen. De producten zijn CE gemarkeerd en voldoen, dus aan alle eisen van Nederland.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven