Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp – Ontdek er hier alles over!

Hybride warmtepomp werkt in jouw voordeel! Wat kosten ze, hoe werken ze en waar koop ze? Je vind het hier, maak nu nog aanspraak of subsidie!
Hybride warmtepomp

Ben jij al bezig met duurzame oplossingen? Dit wordt namelijk steeds belangrijker om de levensduur van onze aarde te verlengen. Je zou kunnen denken aan het aanschaffen van een elektrische auto of het laten plaatsen van zonnepanelen. Een oplossing die misschien wat minder bekend is, is het laten plaatsen van een warmtepomp. Er zijn veel mensen die hier niet helemaal van op de hoogte zijn. Daarom staat dit artikel in het teken van een hybride warmtepomp. We gaan onder andere kijken naar wat het is, hoe het werkt en wat de kosten zijn. Ook kom je achter de terugverdientijd en lees je over subsidies en de ervaringen van gebruikers. Laten we snel beginnen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Om het artikel goed te kunnen begrijpen, is het ten eerste van belang dat we een blik gaan werpen op wat een hybride waterpomp nu precies is. Je weet dus dat het een duurzame oplossing is, maar wat verstaan we er precies onder?

Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met de reguliere cv-ketel, die vrijwel iedere Nederlander wel in huis heeft. De pomp beschikt over zowel een binnen- als een buitenunit. De warmtepomp kan energie opwekken op een duurzame manier en hierdoor kan je besparen op jouw energiekosten, terwijl je ook nog duurzaam bezig bent. Iedereen wordt er dus beter van.

Verder is de warmtepomp vaak een belangrijk onderdeel van een 0 op de meter woning, daar vertellen we in een andere blog meer over.

Hybride warmtepomp werking

Inmiddels ben je op de hoogte van wat zo’n hybride waterpomp is, maar hoe werkt het? Dat is de volgende vraag die we hieronder zullen gaan behandelen.

Zoals je dus hierboven al hebt gelezen, heeft een hybride waterpomp zowel een binnen- als een buitenunit. De binnenunit komt vlak bij de cv-ketel te hangen en heeft een warmtewisselaar. De buitenunit wordt bijvoorbeeld op je dak geplaatst of tegen het huis aan, als een soort airco.

De hybride warmtepomp werkt op stroom. De buitenunit zal over het algemeen warme lucht van buiten halen en dit gebruiken om het CV-water in huis te kunnen verwarmen.

Dan denk je misschien, wat als het buiten erg koud is? In dat geval springt de Cv-ketel bij om het water alsnog voldoende op te kunnen warmen. Hier zie je dus de samenwerking tussen de pomp en de ketel terug.

De beste strategie voor het opwarmen wordt bepaald door de slimme thermostaat en de regelunit waarover de hybride warmtepomp beschikt. Je hebt bij de meeste pompen de mogelijkheid om de huidige elektriciteits- en gasprijs te programmeren. Daarmee kan berekend worden wat de beste strategie is voor het opwarmen.

Vereniging Eigen Huis legt het nog eens uit aan de hand van een filmpje, klik hier.

Welke soorten warmtepompen zijn er nog meer?

Hoewel een hybride warmtepomp over het algemeen het meest voorkomt, zijn er ook andere soorten warmtepompen. Deze werken net even wat anders.

Hybride warmtepomp

Lucht/lucht warmtepomp

Bij een lucht/lucht warmtepomp wordt warmte uit de lucht gebruikt om te verwarmen. Dit systeem zal er een beetje uitzien als een airco-installatie. Niet zo gek, want dit type pomp kan ook worden gebruikt als airco. Deze pomp beschikt altijd over energie uit de lucht. Dit zorgt er wel voor dat je een continue stroom van lucht door je huis kan verwachten, wat irritant kan zijn.

Water/water warmtepomp

Weer een ander type pomp is een water/water warmtepomp. Deze haalt de energie uit grondwater. Er wordt grondwater vanuit de grond naar boven gepompt en hieruit wordt warmte gehaald. Afgekoeld water wordt weer terug vervoerd de grond in. Dit type pomp is erg duur, omdat de installatie erg ingewikkeld is: een groot deel bevindt zich namelijk onder de grond.

Lucht/water warmtepomp

De lucht/water warmtepomp haalt de energie ook uit de lucht. Hiermee wordt het water verwarmd. De energie wordt ook op koude dagen gewoon uit de lucht gehaald, waarmee hij verschilt van een hybride warmtepomp.

Bodem/water warmtepomp

Tenslotte hebben we nog de bodem/water warmtepomp. Dit type pomp haalt zijn energie uit een buitensysteem in de bodem. Door het systeem loopt een soort vloeistof met kraanwater of antivries. Dit systeem haalt warmte uit de grond. De warmte wordt omgezet in een nog hogere temperatuur en hiermee kan een woning worden verwarmd.

Kosten voor een hybride warmtepomp

Allemaal leuk en aardig, maar wat moet het kosten, wanneer je een hybride warmtepomp wilt laten plaatsen?

Het is goed om te weten dat de kosten aanzienlijk hoger zullen liggen dan de kosten van een reguliere Cv-ketel.

Over het algemeen moet je qua aanschafkosten rekenen op een bedrag tussen de €4000 en €6000. Hier zit dan wel al BTW en aansluitkosten bij in.

Dit kan er op het eerste gezicht uitzien als een flink bedrag en voor velen is het dat ook. Het is dan ook goed te begrijpen dat je nog twijfels hebt over de aankoop van een dergelijke pomp. Om je twijfels wat weg te nemen, zullen we verder in dit artikel ingaan op de subsidie die je kan ontvangen en hoelang het kan duren voor je jouw investering terug hebt verdiend.

Hybride warmtepomp en subsidie

Vanuit de overheid wordt er al een tijdje steeds meer gedaan om duurzame oplossingen te stimuleren. Dit doen ze onder andere in de vorm van subsidies. Je verdient dus op lange termijn je investering terug dankzij besparingen, maar kan ook subsidies ontvangen daarbovenop.

Om subsidie te kunnen ontvangen, moet jouw warmtepomp voldoen aan een aantal voorwaarden. Denk dan bijvoorbeeld aan dat het onderdeel moet zijn van een verwarmingstoestel.

De hoogte van de subsidie voor jouw warmtepomp is ook afhankelijk van een aantal factoren. Dit hangt namelijk af van het soort apparaat en het vermogen ervan. Normaal gesproken moet je uitgaan van een bedrag van tussen de €500 en €2500 aan subsidie. Daarmee kan je dus al een deel van je investering terugverdienen. We vertellen hier in onze andere blog nog meer over, neem daar ook gerust eens een kijkje!

Terugverdientijd bij een hybride warmtepomp

Er hangt dus wel een prijskaartje vast aan het laten plaatsen van een pomp. Op het eerste gezicht kan dit een flinke investering zijn, maar over het algemeen verdien je deze investering sowieso weer terug. Maar hoelang duurt het, voordat je ziet dat je de investering eruit hebt gehaald?

Hoelang het precies duurt voordat je jouw investering in een hybride warmtepomp terug hebt verdiend, is ook afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is de hoogte van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd natuurlijk van belang. Daarnaast is het type pomp en het vermogen ook weer van belang.

Verder moet je ook rekening met de besparingen qua gasverbruik. Hoeveel dit precies is, is lastig te zeggen omdat dit per situatie verschilt.

Je kan uitgaan van een gemiddelde. Gemiddeld duurt het namelijk zo’n 7 tot 15 jaar voordat je jouw gehele investering terug hebt verdiend. Om maximaal te profiteren is het dus wel belangrijk dat je lange tijd op dezelfde plek blijft wonen.

Hoewel een warmtepomp dus duurder is dan een Cv-ketel, moet je het wel zien als een investering voor jezelf op de lange termijn en een bijdrage aan het klimaat.

Goed om te weten is dan ook dat het totale rendement van een hybride warmtepomp ligt op tussen 300% en 400%. Dat is dus niet alleen terugverdienen, maar je maakt er ook een leuke winst op.

Wat zijn de ervaringen bij de aankoop van een warmtepomp?

Hybride warmtepomp ervaringen

Wanneer je twijfelt over de aanschaf van een product of dienst, zijn er altijd een aantal factoren waar je naar kijkt om de twijfels weg te nemen. De ervaringen van gebruikers is een voorbeeld van zo’n factor. Daarom zullen we hieronder een blik werpen op enkele ervaringen die mensen hebben bij de aankoop van een warmtepomp.

Mensen die hebben besloten om een warmtepomp in huis te nemen, geven over het algemeen aan dat het goed bevalt. Dit is gebleken uit een grote test waar tienduizenden mensen aan mee hebben gedaan.

Ongeveer 80 procent van de deelnemers aan deze test was enorm tevreden over hun investering in een (hybride) warmtepomp. Deze tevredenheid komt vooral weg uit het gevoel dat ze ook iets doen voor het klimaat en dat ze in het achterhoofd wel weten dat ze de investering toch weer terug zullen verdienen.

Hoewel het merendeel dus gewoon tevreden is, is er alsnog 20 procent die dat niet is. Dit komt vooral voort uit dat de warmtepomp hun huis niet goed kon verwarmen. Echter is de oorzaak hiervan meestal dat het huis niet goed genoeg geïsoleerd is. Dit is toch wel echt een factor waar je rekening mee moet houden als je een warmtepomp in huis wilt nemen. Verder zijn er ook mensen die aangeven dat het element dat bijspringt als er extra verwarmd moet worden, veel energie kan kosten.

Wanneer jij rekening houdt met een aantal belangrijke factoren vóór het aanschaffen van een warmtepomp, zoals isolatie, moet het goedkomen en zul je ongetwijfeld tevreden zijn over jouw investering.

Offerte voor hybride warmtepomp opvragen

Inmiddels heb je al erg veel informatie gelezen over hybride warmtepompen. Je bent op de hoogte van wat het is, hoe het werkt, de kosten en hoelang het duurt voor je jouw investering terugverdiend. Dan bestaat de kans nu dat je erover nadenkt om er zelf ook eentje in huis te nemen. Dat kan natuurlijk, maar hoeveel gaat jou dat kosten?

Mocht je een inzicht willen krijgen in de precieze kosten voor een hybride warmtepomp bij jou thuis, heb je de mogelijkheid om een offerte aan te vragen via een offerteformulier.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven