Zonnepanelen Schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken? Lees hier waarom en hoe!

Dit is hoe je het doet!
Zonnepanelen schoonmaken

Over de afgelopen jaren is er veel gedaan om duurzaamheid te bevorderen. Bij duurzaamheid denken we al gauw aan windmolens of zonnepanelen, en dat laatste is dan ook waar we het in dit artikel over gaan hebben. In het kader van duurzaamheid zijn er steeds meer mensen die besluiten om zonnepanelen aan te schaffen. Deze investering zul je op termijn weer terug verdienen, maar mensen die zonnepanelen in hun bezit hebben zullen ook met een aantal vragen zitten. Daarom is de vraag die hierbij centraal staat: zonnepanelen schoonmaken, waarom en hoe?

Is het zinvol om zonnepanelen schoon te maken?

Veel mensen die beschikken over zonnepanelen vragen zich ook af of het überhaupt nut heeft om hun zonnepanelen te reinigen. Het antwoord op deze vraag is simpel: het is over het algemeen zeker verstandig om je zonnepanelen schoon te maken.

De verklaring is eigenlijk niet meer dan logisch. Als zonnepanelen vuil worden, vangen ze automatisch ook minder zonlicht op. Dat wil zeggen dat ze in dat geval minder effectief werken. Het is dus van belang dat de zonnepanelen schoon zijn, als je wil dat ze op hun maximale capaciteit werken. Je kan bij vuil bijvoorbeeld denken aan zand of vogelpoep.

De voordelen van zonnepanelen schoon te laten maken.

Je loopt geen risico om te vallen

Je loopt geen risico op beschadiging van je zonnepanelen

Je moet zelf niet investeren in aangepast schoonmaakmateriaal

Je zonnepanelen worden grondig nagekeken op schade, defecten

Je bent zeker van een correcte uitvoering van de werken met professioneel schoonmaakmateriaal

Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?

Nu we weten dat zonnepanelen schoonmaken verstandig is, brengt het ons bij de volgende vraag: hoe vaak moet je zonnepanelen reinigen?

Velen zullen niet wekelijks de tijd hebben om hun zonnepanelen te reinigen. Gelukkig is het ook niet nodig om ze zo vaak schoon te maken. Dit heeft er mede mee te maken dat het in Nederland vaak regent. Daarom is het in de meeste gevallen ook voldoende om slechts één keer in de vijf jaar jouw zonnepanelen goed schoon te maken.

Het kan ook zo zijn dat het helemaal niet nodig is om je zonnepanelen schoon te maken. Echter kan het dus geen kwaad en is het verstandig om eens in de zoveel jaar de zonnepanelen te reinigen. Let er wel op dat het belangrijk is dat je de zonnepanelen goed kunt bereiken. Zo breng jij jezelf niet onnodig in gevaar. Tref de nodige veiligheidsmaatregelen.

Welk schoonmaakmiddel voor zonnepanelen?

Je wilt uiteraard niet onnodig schade toebrengen aan je zonnepanelen. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan welk schoonmaakmiddel je moet gebruiken voor het schoonmaken van zonnepanelen.

Gelukkig is het schoonmaken van zonnepanelen niet zo ingewikkeld en heb je geen dure schoonmaakmiddelen nodig. Lauw water en een spons kunnen al wonderen doen. Het is vaak zelfs beter om helemaal geen gebruik te maken van een schoonmaakmiddel. Het kan namelijk zo zijn dat je meer schade toebrengt dan dat je de zonnepanelen helpt. Ook wanneer je wat hardnekkiger vuil zoals vogelpoep moet verwijderen is een zachte doek en wat water meestal al voldoende. Je zult zien dat je dit relatief makkelijk van je zonnepanelen kunt verwijderen.

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken bij het schoonmaken van zonnepanelen: schuursponsjes, schuurmiddel, hogedrukspuit, algemeen reinigingsmiddel en een ruitenkrabber. Hiermee zul je schade veroorzaken aan de zonnepanelen. Je ziet dus dat je eenvoudig zelf je zonnepanelen schoon kunt houden, om zo ook maximaal te kunnen genieten van de voordelen die zonnepanelen jou kunnen bieden.  

Zonnepanelen Schoonmaak robot

Zelf zonnepanelen Schoonmaken

Wij raden aan het schoonmaken van de zonnepanelen altijd door een professional uit te laten voeren. Veelal hebben mensen al de glazenwasser rond lopen. Dan is een kleine investering per jaar (want vaker dan dat hoeft niet) een makkelijke keuze.

Je betaalt geen arbeidskosten.

Risico op schade aan je zonnepanelen (als je niet de juiste materialen, producten, technieken gebruikt)

Je moet investeren in aangepast schoonmaakmateriaal (telescoopreiniger, reinigingsproducten, …).

Enkel aangeraden als je zonnepanelen makkelijk te bereiken zijn

Gevaarlijke klus (valgevaar)

Wat kost zonnepanelen schoonmaken?

Het plaatsen van zonnepanelen is een investering die je op termijn weer terug zult verdienen. Echter kan het wel vervelend zijn dat je bij deze investering komt te staan voor onverwachte uitgaven, zoals de kosten voor de schoonmaak ervan.

Wanneer je besluit om zelf jouw zonnepanelen schoon te maken, ben je helemaal goedkoop uit. Gewoon wat water en een doek/spons gebruiken en je bent klaar.

Heb je geen zin in dit klusje, dan kan je natuurlijk ook iemand jouw zonnepanelen laten reinigen. De prijs hiervan is een beetje afhankelijk van het bedrijf, maar over het algemeen is het relatief goedkoop. Wanneer je jouw zonnepanelen schoon wilt laten maken, moet je rekenen op een prijs tussen de 25 en 50 euro, wanneer de zonnepanelen ieder jaar minstens één keer schoon worden gemaakt.

Zonnepanelen schoonmaken is dus geen grote klus en het laten doen is ook niet erg duur. Ook daarvoor hoef je het niet te laten om je zonnepanelen schoon te maken!

Zonnepanelen schoonmaken hoe krijg ik dat voor elkaar?

Om je zonnepanelen schoon te laten maken kan je het beste een lokale glazenwasser gebruiken. Weet je niemand in je omgeving dan kan je ook een klus op werkspot plaatsen. Zei gaan dan op zoek naar geschikte mensen die jouw klus op kunnen pakken. Je zult verschillende offertes ontvangen en op basis van reviews van andere mensen een keus kunnen maken welke het beste bij jou past. Klik hier om naar werkspot te gaan. En plaats snel en simpel een opdracht om je zonnepanelen schoon te laten maken.

zonnepanelen kopen
Heeft u nog geen zonnepanelen?

Vraag dan hier vrijblijvend een offerte op bij Coolblue!

Zonnepanelen schoonmaken feitjes.

1. Verticale zonnepanelen hebben meer last van vuil hebben dan horizontale, dit door de stroomopwekking per “string”.

Het vuil zakt natuurlijk altijd naar beneden, bij verticale zonnepanelen heeft elk stroompje dat door de paneel gaat last van de vuiligheid. Bij horizontale panelen hebben een paar van die stroompjes last van het vuil, maar de rest nog goed stroom leveren.

2. De optimale frequentie van het schoonmaken van uw zonnepanelen ligt rond een jaar.

Jaarlijks is het dus goed om de zonnepanelen schoon te laten maken. Het mooiste moment om dat te doen is aan het begin van de lente. De mooie maanden staan voor de deur en deze zorgen voor 75% van de jaarlijkse opbrengst. En het mooiste is om het dan te doen als er niet teveel zon schijnt, het schoonmaak water droogt dan niet te snel op waardoor er direct al vlekken op de panelen zitten.

3. Reinig uw zonnepanelen niet met schuurmiddelen! Ook geen hoge druk reiniger.

Het is belangrijk dat zodra je de zonnepanelen gaat reinigen dit niet wordt gedaan met schuurmiddelen. Deze producten kunnen het glas aantasten, wat natuurlijk niet gewenst is gezien deze voor een negatieve invloed op het rendement van de panelen. Ook kan je beter geen hoge drukreiniger gebruiken, dit kan goed gaan maar je wilt het risico natuurlijk niet nemen dat er vocht in de panelen komt waar het niet hoort!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven