Wat is HR glas

Wat is HR glas?

Wat is HR glas? HR glas is hoog rendementsglas. Dit soort glas zorgt voor een isolerende werking en nog veel meer. Lees hier meer!
Wat is HR glas

Wanneer je bezig bent met beglazing, kan je soms in een oerwoud van termen komen. HR glas, isolatieglas, veiligheidsglas en gelaagd glas, maar waar staan deze termen voor? Waarschijnlijk ben je hier terecht gekomen omdat je niet helemaal zeker weet wat HR glas is of benieuwd bent wat HR glas voor jou kan betekenen. Gelukkig gaan we dat allemaal in onze blog behandelen.

Lees gauw verder we geven antwoord op de vraag wat is HR glas, wat zijn de voordelen van HR glas en welke kosten kan je verwachten bij laten zetten van dubbel glas.

Wat is HR glas?

Bij het plaatsen van glas wordt vandaag de dag vaak voor HR++ glas gekozen. Dit is een combinatie van twee glazen platen die op een afstand gehouden worden door een afstandhounder of in het Engels een spacer, en dan in de tussenruimte wordt dan een gas geplaatst. Dit zorgt voor een isolerende werking. Deze configuratie wordt dan HR glas genoemd, HR staat voor Hoog Rendement en het aantal plusjes staat voor een extra stap in zijn isolerende functie. Je hebt verschillend hoog rendementsglas van HR tot HR+++ glas en HR++ glas is dan eigenlijk de meest voorkomende.

Door continue innovatie zijn de plusjes een beetje uit de hand gelopen. We hebben steeds meer technieken, en moeten steeds beter isoleren. Door de combinatie hiervan zijn onze ramen steeds verder ontwikkeld. Hierdoor zijn we inmiddels al bij HR+++ aangekomen wat momenteel het best isolerende glas is.

Verschillende soorten hoog rendementsglas

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat isolerend glas zijn isolerende werking krijgt. Dit kan door meerdere glazen platen te plaatsen, door de afstand tussen het glas te vergroten, een gas tussen het glas en door speciale coatings. Bij deze verschillende configuraties is het belangrijk om een bepaalde ruimte tussen de glazen platen te behouden met een afstandshouder en het glas “luchtdicht” te installeren door middel van speciale kit.

De U-waarde is eigenlijk één van de belangrijkste kenmerken van glas. Hiermee wordt namelijk de mate van isolatie aangegeven. Hoe hoger de U-waarde des te meer warmte er wordt doorgelaten en dus hoe slechter de uiteindelijke isolatie. Dit werkt ook de andere kant op dus des te lager de U-waarde des te beter de isolatie. Per categorie glas hebben we dit nog even overzichtelijk in een tabel gezet.

Soort glas:OmschrijvingU-waardeKosten per m2
Standaard dubbel glasDubbele beglazing met lucht daartussen2.9€ 60 – 70
HR glasDubbele beglazing met lucht daartussen en een coating1.9€ 65 – 75
HR+ glasDubbele beglazing met gas daartussen en een coating1.6€ 70 – 80
HR++ glasDubbele beglazing met gas daartussen en een verbeterde coating1.2€ 75 – 85
HR+++ glasDriedubbel beglazing met gas daartussen en een coating0.9€ 110 – 130

Wat je hierboven niet ziet terugkomen is enkel glas, deze hebben we bewust er niet bij gezet omdat dit eigenlijk zelden tot niet meer gezet wordt. Maar ter referentie is het misschien wel leuk om aan te geven dat de u-waarde van enkel gas 5.6 bedraagt, wat dus twee keer zo hoog is als dat van standaard dubbel glas en bijna vijf keer zo hoog als die van HR++ glas waarvan we weten dat dit het vaakst gezet wordt.

Functies van HR glas

Nu we weten wat HR glas is en wat het doet kunnen we dus wat verder kijken naar wat HR glas allemaal nog meer kan dan alleen isoleren. Het is namelijk zo dat buiten de isolerende werkingen en het stukje persoonlijke voorkeur er ook nog allemaal functies zijn waar je voor kunt kiezen. Dubbel glas kan namelijk de volgende extra functies hebben.

  • Geluidswerend glas, wanneer je in een luidruchtige omgeving woont zoals in de stad of bij een vliegveld dan is geluidswerend geen overbodige luxe. Door dit glas kan je overlast beperken en een rustiger omgeving voor jezelf creëren;
  • Zonwerend glas, de naam zegt het zelf al. Met zonwerend glas wordt de instraling van de zon gedempt, dit gebeurd door een andere soort coating;
  • Beveiligd glas, bij beveiligd glas wordt er gebruik gemaakt van een laag folie. Door deze laag folie kan het glas wel breken, maar blijft het wel één geheel. Zo kan het glas geen gevaar vormen bij bijvoorbeeld kinderen;
  • Brandwerend glas, of eerder brandvertragend glas want dit glas zorgt er alleen voor dat er meer tijd is wanneer er brand ontstaat echter zal het uiteindelijk ook falen. Brandwerend glas is gehard glas met een speciale tussenlaag. Wanneer er brand ontstaat zal het glas breken en zorgt dit ervoor dat de tussenlaag op schuimt. Dit schuim vertraagt de brand;
  • En uiteraard isolatieglas, alhoewel veel van bovenstaande opties waarschijnlijk al isolatieglas zijn wilde we het toch nog even benoemen. Isolatieglas zorgt voor minder warmteverlies en dus ook lagere energiekosten.

Veel keuzemogelijkheden, en dat gaat gepaard met veel prijsverschillen. Leuk al die opties, maar zorg ervoor dat je kiest wat je nodig hebt. Vaak is dit niet veel meer dat goed isolerend glas.

Dubbel glas bestellen

Kosten van een glaszetter

Meestal betaal je bij een glaszettersbedrijf gemiddeld tussen de € 40,- en € 50,- per uur per glaszetter. Dit uurloon is exclusief met materiaal en glas, voor de prijzen van glas hebben eerder deze blog een indicatie  gegeven.

Naast deze kosten kan het zomaar zijn dat je nog andere spullen nodig hebt, wanneer je op hoogte werkt heb je bijvoorbeeld een stelling nodig. Een dergelijke stelling kan ook al gauw € 50.- euro per dag kosten.

Wanneer je veel ramen hebt die vervangen moeten worden zal er altijd op het gehele bedrag een korting komen. Ga dus niet zelf schatten hoelang het duurt en wat je verwacht kwijt te zijn per project, een offerte aanvragen in namelijk gratis.

Buiten dat het zetten van nieuwe ramen geld kost kan het ook veel geld besparen. Lees hier wat je kunt besparen door de installatie van nieuwe ramen.

HR glas laten zetten?

Wil je HR glas laten zetten, of ben je benieuwd wat een glaszetter voor je kan betekenen? We hebben een blog geschreven speciaal voor jou om precies in beeld te brengen wat een glaszetter kan, en wat je van ze kunt verwachten. Je komt hier alles te weten en we zorgen ervoor dat je in contact komt met verschillende glaszetters uit jouw regio. Door offertes te vergelijken kan je namelijk tot wel 40% besparen! Klik hier om alles over glaszetters te weten te komen.

Of weet je eigenlijk precies wat je wilt en wil je offertes opvragen? Door onderstaand formulier in te vullen brengen we je in contact met meerdere glaszetters in de buurt. Zo kan je meerdere offertes opvragen en de beste voor jou situatie eruit kiezen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven