Glaszetter

Glaszetten, wat houd dat in? Je leest het hier!

Glaszetten - wat houd dat in? Hier vertellen we je wat het is, wat het inhoud, hoe het moet en waar je specialisten kunt vinden!
Glaszetten

In jouw woning zal er af en toe wel wat gedaan moeten worden als het gaat om onderhoud. Sommige klusjes zou je zelf kunnen proberen, maar vaak is het toch een beter idee om een vakman in te schakelen. Glaszetten is een voorbeeld van zo’n klus. Dit kan namelijk erg ingewikkeld zijn en vereist uiterste precisie. De kans is groot dat jij fouten maakt als je zelf de klus probeert te klaren. Het inschakelen van een glaszettersbedrijf is dan dus zeker geen gek idee. In dit artikel gaan we kijken naar de optie om zelf glas te zetten en de optie om een glaszetter in te schakelen. Uiteindelijk kom je erachter wat de beste optie is voor het klaren van de klus bij jou thuis.

Glaszetten hoe werkt dat?

Glaszetten is een klus die vaker voorkomt dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ramen, maar ook aan het plaatsen van een douchecabine valt onder de categorie glaszetten. Hieronder kan je een algemene beschrijving vinden van hoe het zetten van glas normaal gesproken werkt.

Glas plaatsen in de sponning wordt gedaan op steunblokjes van kunststof. Het is dan van belang dat deze helemaal waterpas zitten. Zo voorkom je dat het glas scheef gaat zitten of dat het verzakt. Hierna kunnen de glaslatten worden geplaatst. De glasplaat kan hiermee stevig worden vastgezet. Vaak timmer of schroef je de meeste glaslatten vast aan het kozijn. Zorg ervoor dat je een beetje speling overhoudt; zo houdt je rekening met uitzet en krimp en kan je barsten door warme of koude temperaturen voorkomen. Om de kieren waterdicht te maken, moet er een speciale kit worden gebruikt. Resten van de kit kan je van het glas verwijderen met bijvoorbeeld een scherp mes of wat sop.

Glaszetten kan dat ook zelf?

Het kan zijn dat jij een echte doe-het-zelver bent en je afvraagt of je glaszetten ook zelf kunt doen. Natuurlijk is dit een optie. Hierbij moet je echter wel in gedachten houden dat het zetten van glas echt vakwerk vereist. Er kan bij dit soort klussen veel mis gaan en je loopt al snel het risico op barsten, door bijvoorbeeld een te losse of te strakke montage. Een foutje is snel gemaakt en dat is erg jammer als het gaat om duur HR glas.

Glaszetten kan je dus wel zelf doen, maar het is aan te raden om hulp in te schakelen, als jij weinig tot geen ervaring hebt met dit soort klussen. Vaak heb je wel de beschikking over garantie bij duurdere glassoorten, maar houd er dan rekening mee dat dit alleen geldt bij een professionele montage. Wil je ervaring opdoen met het zetten van glas? Dan kan je bijvoorbeeld een klein WC-raampje proberen te vervangen. Het risico is hierbij ook een stuk lager.

Waar moet ik op letten als ik zelf glas ga zetten?

Glaszetten doe je dus niet zomaar zelf. Er zijn zeker een aantal zaken waar jij goed op moet letten. Ten eerste is glas natuurlijk erg kwetsbaar. Met het materiaal moet uiterst zorgvuldig om worden gegaan.

Daarnaast moet het glas ook perfect worden gemonteerd. Als het glas te strak of te los zit, is de kans groot dat dit problemen veroorzaakt.

Verder is precisie van enorm belang. Daardoor is het noodzakelijk om vooraf de juiste afmetingen te hebben. Alles moet kloppen, anders levert dit problemen op.

Houd er daarnaast rekening mee, dat wanneer jij een foutje maakt dit een flinke extra kostenpost op kan leveren, en de klus dus al gauw twee keer zo duur uit kan vallen.

Glaszetten de benodigdheden

Om glas te kunnen zetten, heb je ook een aantal dingen nodig. Wat deze benodigdheden zijn, ontdek je hieronder.

 • Schroevendraaier;
 • Glas;
 • Hamer;
 • Plamuurmes;
 • Nijptang;
 • PH band;
 • Glasdrager;
 • Extra bouwmateriaal, denk aan kit, hout en reparatiemateriaal voor het kozijn.

Hieronder hebben we een filmpje toegevoegd waar het nog eens haarfijn staat uitgelegd door de Praxis.

Glasplaatsen door de Praxis

Enkel glas plaatsen

Enkel glas plaatsen is over het algemeen de voordeligste optie, omdat dit het goedkoopste materiaal is. Aan de andere kant moet je er dan wel rekening mee houden dat er dan sprake is van een minder goede isolatie.

Bij grotere ruiten gebruik je steunblokjes en/of celband. Onder de sponning plaats je dan minimaal 2 steunblokjes, waar je dan de ruit op laat steunen. Hierna wordt celband rondom in de sponning en op de glaslatten aangebracht. Ook worden er eventueel stelblokjes geplaatst naast de ruit.

De ruit wordt in het raam geplaatst. Dit wordt vaak gedaan gedaan door middel van glaszuigers zoals hieronder afgebeeld. Deze zuigers maken het tillen van zware ramen wat gemakkelijker. De glaslatten worden aangebracht met RVS spijkers. De overgebleven ruimtes worden daarna afgekit.

Glaszetten
Ook handig, een glasdrager

Hoe wordt HR++ glas geplaatst?

HR++ glas is een type glas dat zorgt voor een goede isolatie en dit zie je dan ook vaak terug in duurzame woningen.

Om HR++ glas te kunnen plaatsen, moeten jouw ramen/kozijnen sterk genoeg zijn. Dit omdat de ruiten een stuk zwaarder zijn dan een enkele ruit. Wanneer er HR++ glas wordt geplaatst, zullen er eerst stelblokjes en steunblokjes geplaatst worden. Vervolgens wordt er celband aangebracht rondom in de sponning en op de glaslatten. Hierna kan het glas worden geplaatst. Daarna worden er nog glaslatten geplaatst op de benodigde plekken en vervolgens kan er worden afgekit.

HR++ glas is een type glas dat goed isoleert en hierbij komen extra moeilijkheden kijken. Er kan namelijk al snel lekkage en condensvorming tussen de glasplaten ontstaan.

Toch maar een glaszetter inschakelen?

Inmiddels heb je kunnen lezen dat het zetten van glas zeker niet heel eenvoudig is. Lang niet iedereen is in staat om een dergelijke klus te klaren. Het inschakelen van een glaszetter is daarom vaak een goed idee. Hieronder ontdek je wat een glaszetter allemaal kan betekenen voor jou.

Glaszetter inschakelen
Toch maar een glaszetter inschakelen

Wat voor klussen kan een glaszetter?

Dan vraag jij je misschien af: wat kan een glaszetter allemaal voor mij betekenen? Dat kan je hieronder ontdekken.

Een glaszetter levert echt vakwerk en zorgt ervoor dat het glaszetten op een professionele manier gebeurt.

Een glaszetter kan opmeten en enkel glas op maat snijden en ervoor zorgen dat het juiste glas wordt geleverd door de leverancier.

Een glaszetter kan werken met ieder type glas. Ook klussen met betrekking tot interieur kunnen worden gedaan; bijvoorbeeld het plaatsen van een douchecabine.

Het veilig vervoeren van het glas behoort ook tot de werkzaamheden van een glaszettersbedrijf.

Kozijnen kunnen worden geplaatst, er kan worden afgekit en worden schoongemaakt op de plek van de klus.

De voordelen van een glaszetter?

Mocht je twijfelen over het inschakelen van een glaszetter, is dat begrijpelijk. Voor velen kan de klus namelijk best prijzig zijn. Echter zijn er een aantal belangrijke voordelen die een glaszetter jou kan bieden en de kans is aanwezig dat je uiteindelijk goedkoper uit bent dan wanneer je de klus zelf aangaat. Deze voordelen kan je hieronder terugvinden.

De klus wordt altijd door een vakman gedaan.

Een professionele afwikkeling van de klus is gegarandeerd.

Je hebt vaak garantie op de klus.

Een glaszetter kan ieder soort glas plaatsen.

Je weet de kosten vooraf wanneer je een offerte aanvraagt.

Hoeveel kost het vervangen van een raam?

Een veel voorkomende klus is het vervangen van een raam. Enkel glas vervangen voor dubbel glas, of dubbel glas vervangen voor HR++ glas bijvoorbeeld. Ook bij deze klus zul je een bepaald bedrag op tafel moeten leggen.

De hoogte van het bedrag is afhankelijk van een aantal zaken, waaronder het type glas, en daarom gaan we weer uit van een gemiddelde. Het vervangen van een raam kost gemiddeld €150 per vierkante meter. Gaat het om duur isolerend glas, dan ligt het bedrag waarschijnlijk hoger.

Glaszetter kosten

Wat is het uurloon van de glaszetter?

Heb jij besloten om een glaszetter in te schakelen, zul je deze ook moeten betalen. Hij of zij moet namelijk wel een beloning ontvangen voor de gedane arbeid. Deze beloning is meestal in de vorm van een bepaald uurloon. De hoogte hiervan kan verschillen. Echter moet je als het gaat om uurloon uitgaan van een bedrag tussen de €35 en €45 per uur.

Glaszetten zelf doen of niet?

Het dilemma blijft: glaszetten zelf doen of toch maar niet? Heb jij ervaring met glaszetten, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om de klus zelf te doen. Met weinig of geen ervaring is het vrijwel altijd beter om een glaszetter in te schakelen. Wil je ervaring opdoen met het zetten van glas, dan kan je bijvoorbeeld proberen om een WC-raampje te vervangen.

Zelf aan de slag, wat heb ik nodig?

Glaszetten

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan, dan heb je wel enige voorbereiding nodig. Hieronder kan je terugvinden wat je nodig hebt bij het zetten van glas.

 • Materiaal; glas, celband, steunblokjes, etc.
 • Plamuurmessen
 • Nijptang
 • Hamer
 • Schroevendraaier
 • PH band
 • Een goede voorbereiding

Toch maar een glaszetter inschakelen?

De kans is groot dat je nu doorhebt dat een glaszet klus vaak erg ingewikkeld is en hiervoor vakwerk benodigd is. Heb je weinig ervaring met glaszetten, is het vaak verstandiger om een glaszetter in te schakelen. Op die manier ben je zeker van een professionele afwikkeling van de klus en loop jij veel minder risico op schade.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven