Dubbel glas beslaat aan de buitenkant

Dubbel glas beslaat aan de buitenkant – Wat nu?

Dubbel glas beslaat aan de buitenkant, of aan de binnenkant. Is dit erg, en hoe komt het? Lees hier waarom je ramen beslaan en of dit erg is.
Dubbel glas beslaat aan de buitenkant

Er wordt tegenwoordig steeds meer gedaan om duurzaamheid te stimuleren. Dat is niet voor niks, want dit is namelijk gewoon nodig voor een betere wereld. Daarom zijn er steeds meer mensen die zelf ook een steentje bij proberen te dragen aan een duurzamere wereld. Vaak wordt er dan al snel gedacht aan een elektrische auto, of een warmtepomp. Goede oplossingen, maar slechts een greep uit de dingen die jij kunt ondernemen. In dit artikel gaan we kijken naar dubbel glas. Een goede beglazing is namelijk van belang voor een goede isolatie van jouw huis. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het energieverbruik lager wordt. Dubbel glas kan beslaan aan de buitenkant en dat kan vervelend zijn. Daarover ontdek je meer in dit artikel!

Waarom beslaat mijn dubbel glas aan de buitenkant?

Jouw dubbel glas beslaat aan de buitenkant doordat er condensvorming op het glasoppervlak optreedt. Deze vorming van condens kan ontstaan doordat de temperatuur buiten laag is en/of door een hoge luchtvochtigheid. Je zult zien dat dit voornamelijk ontstaat gedurende de ochtenduren van het voorjaar en het najaar. De condens zal normaal gesproken weer afnemen wanneer de temperatuur stijgt en de luchtvochtigheid daalt.

Velen denken dat het een fout is van het dubbel glas dat dit gebeurt. Echter is eigenlijk het tegenovergestelde het geval. Wanneer er vorming van condens is, doet het glas namelijk goed zijn werk; er is sprake van een goede isolatie van de warmte. Je zal daarom ook zien dat HR++ glas bijvoorbeeld sneller beslaat, omdat van dit glas de warmte-isolatie goed is. Bij enkel glas of dubbel glas komt condensatie aan de buitenkant minder snel voor.  

Kan ik er wat aan doen?

Dat je dubbel glas aan de buitenkant beslaat kan dus erg vervelend zijn. Maar kan je hier zelf iets aan doen?

Hoewel de vorming van condens slechts voorkomt in bepaalde situaties, is het helaas niet te voorkomen. Mocht je ervoor kiezen om het raam droog te maken, heeft dat geen zin. Zo lang dezelfde omstandigheden (lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid) er zijn, zal de condens altijd terugkomen. Later in dit artikel zal je wel kennis maken met een aantal tips tegen beslagen ramen.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om steeds het dubbel glas droog te maken, maar je blijft bezig en daar zit vrijwel niemand op te wachten. Het is daarom het beste om gewoon af te wachten tot de omstandigheden verbeteren en de condens zal dan vanzelf wegtrekken.

Is het erg dat het glas aan de buitenkant beslaat?

Wanneer het glas aan de buitenkant beslaat, wil dat dus niet zeggen dat dit erg is. Ook al heb je dubbel glas of zelfs HR++ glas, het kan altijd voor komen.

Het glas is vaak namelijk zo gemaakt en gezet door het glaszettersbedrijf dat het goed kan isoleren. Zie je dat het glas beslaat aan de buitenkant, is dit alleen maar een goed teken. Er is sprake van een goede isolatie van de warmte. Het nadeel is dan weer wel dat je dus te maken krijgt met beslagen ramen, maar hier kan je niks aan doen.

Wat als dubbel glas aan de binnenkant beslaat?

Het kan ook zo zijn dat dubbel glas niet aan de buitenkant beslaat, maar aan de binnenkant. Dit gebeurt niet vaak, maar komt wel eens voor.

Mocht de situatie zo zijn dat de buitentemperatuur laag is en de luchtvochtigheid bij jou in huis is hoog, dan kan dubbel glas of HR glas ook aan de binnenzijde beslaan. Badkamers en keukens staan er om bekend dat er veel vocht aanwezig kan zijn. Dit zijn dan ook de ruimtes waar het glas meestal aan de binnenkant beslaat.

Wederom geldt dat dit niet door het glas komt, maar door externe omstandigheden. Het is dus ook niet erg als het glas aan de binnenzijde beslaat, net als bij de buitenkant. Dit kan zich voordoen bij ieder type glas; dubbel glas, HR glas, HR++ glas enzovoort.

Het verschil met condens aan de buitenzijde, is dat je bij condens aan de binnenzijde er meer tegen kunt doen. Wil je van de beslagen ramen af, dan kan je zorgen voor een betere ventilatie van de kamer en voor een lagere vochtigheid van de lucht. Zet bijvoorbeeld een raam of deur open.

Wat als er condens vormt tussen het dubbele glas?

Het kan ook nog gebeuren dat er tussen het dubbele glas condens bestaat. Dit is wél een probleem in tegenstelling tot condens aan de binnen- en buitenzijde. Heb je condens tussen het glas, zou dat namelijk betekenen dat het glas lek is. Dit mag niet voor komen. Mocht dit toch het geval zijn, is het verstandig om een glaszettersbedrijf te raadplegen.

Condens tussen het dubbele glas kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ten eerste zo zijn dat het te maken heeft met ouderdom van het glas. Een andere reden kan zijn dat het glas niet goed is gezet.

Het maakt niet uit wat de reden is; zit er condens tussen het dubbele glas dan is dit niet weg te halen. Het gehele glas zal dan vervangen moeten worden. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar het is dan niet anders.

Tips voor beslagen ramen

Beslagen ramen zijn vervelend en het is dus het beste als je hier iets tegen kunt doen. Het is dus niet te voorkomen dat er condens ontstaat op glas, zoals je eerder hebt gelezen in dit artikel, maar er zijn wel een aantal tips waarmee je rekening kunt houden. Deze kan je hieronder vinden.

  • De eerste belangrijke tip: zorg voor een goede doorstroming van lucht; oftewel een goede ventilatie. Dit kan namelijk voorkomen dat jouw huis te vochtig wordt en je dubbele glas beslaat. Zet dagelijks bijvoorbeeld even wat ramen en deuren open. Dit hoeft natuurlijk niet de hele dag, maar eventjes luchten doet al wonderen.
  • Let op tijdens het koken. Eerder in dit artikel hebben we al benoemd dat de keuken een ruimte is die snel (te) vochtig is. Dit ontstaat mede door damp tijdens het koken. Je kan ervoor zorgen dat je dit zoveel mogelijk voorkomt. Zet de afzuiging dus op een hoge stand en houd de deksels zoveel mogelijk op de pannen.
  • Let ook op tijdens het douchen. Bij het douchen komt er namelijk veel vocht de ruimte binnen. Het is dan belangrijk om extra te ventileren. Probeer daarom altijd te douchen met een open raam.

Dubbel glas altijd laten zetten door een glaszetter

Wanneer je dubbel glas wilt laten zetten, is het verstandig om dit altijd te laten doen door een glaszetter. Doe je dit niet, dan loop je een hoger risico op problemen. Het glas kan niet goed worden gezet bijvoorbeeld, waardoor er condens aan de binnenkant van het dubbele glas ontstaat. Laat je de klus doen door een glaszettersbedrijf, kan je ervan uit gaan dat het goed wordt gedaan. Ook als er een foutje wordt gemaakt, heb je vaak nog garantie en hoef je dus niet een extra kostenpost te maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven