Dubbel glas bestellen

Dubbel glas bestellen? Wij vertellen je wat dubbel glas doet en wat de beste optie is!

Wil jij je ramen vervangen? Dan moet jij misschien dubbel glas bestellen. Hier lees je alle voordelen en verschillen van dubbel glas!

Ramen in huis zijn jouw kortste verbindingen met de buitenlucht, en daarom is het belangrijk dat deze ramen het beste zijn geïsoleerd. Met enkel glas of defecten in je kozijnen kan je veel kou ervaren in huis. Ramen staan op nummer één als je met isolatie aan de slag gaat, daarnaast is het één van de snelste manieren om geld te besparen in huis. Een goede reden dus om dubbel glas te bestellen. Maar wat is de beste oplossing voor jouw huis? En wat zijn hiervan de kosten en baten?

In dit blogbericht ga ik je helpen de beste keuze te maken voor jouw huis, want elk huis is anders en zijn de bewoners anders. Daarom is het per huis verschillend waarmee je het meeste energie en dus ook geld bespaard.

Direct een offerte opvragen!

Voordat ik ga uitleggen wat ramen allemaal voor je doen, en wat ze misschien op dit moment niet doen. Wil ik je direct in de gelegenheid stellen een offerte op te vragen.

Als jij dubbel glas wilt bestellen en een offerte wilt ontvangen van een glaszetter dan kan je hiernaast je gegevens invullen.

Glaszettersbedrijven in de buurt zullen dan contact met je opnemen, en je voorzien van een offerte op maat!

Onze beglazing lekt een hoop warmte

Laat ik allereerst zeggen dat wanneer je enkel glas hebt er al een hoop te behalen valt. Door dit te vervangen door standaard dubbel glas halveer je al de hoeveelheid energie die verloren gaat via de ramen.

Afwijking in het kozijn. Hout leeft, en wanneer niet goed onderhouden kan dit gaan rotten. Door de combinatie van het leven en rotten kunnen er kieren en gaten komen. Het spreekt voor zich dat wanneer er kieren komen dat er veel warmte verloren kan gaan. Goed om dit te checken en misschien ook wel goed te zien op de warmtescan. Dit kan je tijdelijk verminderen door tocht strips toe te passen.

Verder is het goed om het huis te luchten, maar doe dit op specifieke momenten van de dag. Hierdoor verlies je eenmalig veel energie. Maar met een raam op een kiertje verlies je de gehele dag redelijk wat energie. Uiteindelijk kan dit flink oplopen. Zorg dus voor gesloten ramen en lucht af en toe eventjes het huis.

Geld besparen door middel van dubbel glas

Door de adviespunten op te lossen kan ook jij waarschijnlijk honderden euro’s per jaar besparen, zo ook wanneer je dubbel glas zou bestellen. Het is niet altijd zo dat een aannemer, installateur of specialist dit meeneemt in zijn offerte. Wij begrijpen heel goed dat het veel minder aantrekkelijk is om het huis te isoleren wanneer dit weinig oplevert en veel kost. Daarom gaan we je hier een overzicht bieden.

Warmteverlies door de ramen

BeglazingIsolatiewaardeBesparing gas per m2 per jaarBesparing geld per m2 per jaarKosten per m2 Incl BTW & montage
Enkel glas5,8
Standaard dubbel glas2,820 m3€ 40€ 115
HR2,023 m3€ 46€ 120
HR +1,628 m3€ 56€ 125
HR ++1,130 m3€ 60€ 130
HR +++0,533 m3€ 66€ 170

We zien in bovenstaande tabel dat de verdiensten niet direct een grote impact hebben op onze energierekening. Maar het wordt eigenlijk alleen maar beter dan wat er hierboven staat. Er bestaat namelijk ook iets als koudeval. Dit is een voorval dat wanneer er warme lucht op de koude ramen slaat de lucht plots valt door het temperatuurverschil. Hierdoor ontstaat er een circulatie in het huis waardoor het kouder ervaren wordt als dat het daadwerkelijk is. Hierdoor kan je met goed geïsoleerde ramen ook de temperatuur lager zetten en dat draagt weer bij aan de besparingen.

Daarnaast is bovenstaande tabel berekend op een gasprijs van € 2,00 euro per m3.

Maar je vraagt je vast af waar al deze afkortingen en termen voor staan.

Wat is dubbel glas en waar staat HR voor?

Dubbelglas is isolatieglas, door dubbele beglazingen die luchtdicht met elkaar verbonden zijn zorg je voor een goede isolatie. Je verwacht het niet, maar lucht is een goede isolator met een hoge warmteweerstand. De lucht tussen de beglazing is dus ook gewoon normale lucht met een lage vochtgehalte.

Hieruit kan je dus ook al direct halen dat enkel glas een slechte vorm van isolatie is. Er wordt hier namelijk geen gebruik gemaakt van een isolerende ruimte. Het enige wat isoleert is dan het glas en dit is te weinig isolatie om de warmte binnen te houden. Standaard dubbelglas isoleert hierdoor meer dan twee keer zoveel.

Verschillende eigenschappen dubbel glas

Echter hebben we bij dubbel glas ook weer verschillende typen, en is de isolatiewaarde afhankelijk van de  spouwbreedte, vulling en coating.

De spouwbreedte geeft aan hoeveel ruimte er zitten dus de twee glasplaten. Hoe meer ruimte hiertussen zit hoe beter de isolatiewaarde.

Ondanks dat lucht een goede isolator is zijn er nog andere gassen die nog beter isoleren. Je kunt dan denken aan Argon of Krypton, deze gassen hebben een betere isolatiewaarde dan lucht en worden gebruikt als vulling. Deze gassen worden doorgaans toegepast wanneer we over hoog rendement glas gaan praten we noemen dit HR glas.

Verder wordt HR glas ook voorzien van een coating, deze coating zorgt voor een reflecterende functie. Hierdoor wordt er warmte beter binnen gehouden maar kan de zon wel van buiten naar binnen schijnen wat je huis dan weer opwarmt.

Gradaties in raamwerken

Alle verschillende combinaties en uitvoeringen zorgen voor verschillende soorten en gradaties ramen. Ze worden onderverdeeld in de volgende soorten:

 • Enkel glas;
 • Standaard dubbel glas;
 • HR glas;
 • HR+ glas;
 • HR++ glas;
 • HR+++ glas;

Elk soort raamwerk komt met zijn eigen U-waarde. Deze U-waarde correspondeert met de mate waarmee het isoleert. Hoe lager deze waarde uitvalt des te beter de isolerende werking. Uiteraard gaat dit ook weer gepaard met de kosten. Daarom is het belangrijk de beste balans te vinden voor jouw huis.

Over het algemeen is de beste keus HR++ glas. Tot dit niveau wegen de kosten van een dergelijk raamwerk op tegen de besparingen. Ga je voor beter glas dan zal de terugverdientijd steeds langer worden omdat de kosten aanzienlijk hoger worden en de U-waarde in verhouding marginaal minder.  

Andere functies van dubbel glas

Buiten dat ramen gebruikt morden om te isoleren zijn er ook nog andere fijne bijkomstigheden van glas. Dubbel glas zorgt namelijk ook voor de volgende punten:

 • Zonwering, met een coating kan je ervoor zorgen dat het dubbele glas ook een zonwerende functiee heeft;
 • Geluidsisolatie, des te dikker het glas des te minder geluid er doorheen zal komen. Dit is erg fijn in een drukke buurt of wanneer je dicht bij een drukke weg woont;
 • Brandwering, je kunt ervoor kiezen om brandwerend glas te laten zetten. Dit glas zorgt ervoor dat brand minder snel de barriere passeert en wordt ook wel gezien als veiligheidsglas;
 • Inbraakwering, alhoewel dubbel glas al moeilijker te penetreren is dan enkel glas is dit niet inbraakwerend. Er bestaat speciaal gelaagd veiligheidsglas wat zorgt voor een invraakwerende functie;
 • Voorkomen van letsel, een kind kan al snel door enkel glas vallen met alle gevolgen van dien, door de coating op dubbel glas kan het wel breken maar blijft het vaak aan elkaar hangen;

Voorbeeld situatie

Allemaal super mooi natuurlijk, maar wat kan ik voor kosten verwachten? En wat voor besparingen kan ik verwachten met een dergelijk investering?

Laten we de volgende situatie beschouwen

We hebben een huis uit 1980 welke nog is voorzien van enkel glas. Het totale raamoppervlak van de tussenwoning is 20 m2.

Wanneer we dit enkele glas zouden vervangen door standaard dubbel glas dan zou dat neerkomen op het volgende.

Dubbel glas bestellen terugverdientijd

BeglazingDubbel glas
Totale raamoppervlak20 m2
Besparing gas per jaar 400 m3
Besparing geld per jaar€ 800,-
Kosten Incl BTW & montage€ 2.300,-
Terugverdientijd in jaren< 2.9 jaar
Standaard dubbel glas bestellen in plaats van enkel glas

Een super mooi resultaat. De investering wordt binnen 3 jaar terugverdient en je realiseert een waardevermeerdering van je huis. Zulke rendementen zie je maar zelden terug en al helemaal niet op je spaarrekening.

Datzelfde kunnen we doen voor de vervanging van enkel glas naar HR++ glas, dit ziet er als volgt uit.

Hoog rendements glas ++

BeglazingHR++
Totale raamoppervlak20 m2
Besparing gas per jaar600 m3
Besparing geld per jaar€ 1.200,-
Kosten Incl BTW & montage€ 2.600,-
Terugverdientijd in jaren< 2.2 jaar
Dubbel glas HR ++ bestellen in plaats van enkel glas

Ook hier zien we een prachtig resultaat, en hier wordt een nog beter rendement behaald. Maar dit gaat wel gepaard met hogere investeringen.

Uiteraard zijn dit mooie situaties waar nog veel te behalen valt doordat de originele situatie slecht geïsoleerd enkel glas heeft. Daarom hebben we ook nog een voorbeeld opgesteld waar we dubbel glas vervangen door dubbel glas HR++:

BeglazingHR++
Totale raamoppervlak20 m2
Besparing gas per jaar200 m3
Besparing geld per jaar€ 400,-
Kosten Incl BTW & montage€ 2.600,-
Terugverdientijd in jaren< 6.5 jaar
Dubbel glas HR ++ bestellen in plaats van standaard dubbel glas

In deze situatie zie je dat het 6 jaar of zelfs langer kan duren voordat de investering terugverdient is. Echter kan de terugverdientijd wel bevorderd worden wanneer de ramen lek zijn of er misschien andere complicaties zijn in het raamwerk.

Wanneer je nog enkel glas hebt dan zou ik het direct adviseren! Een terugverdientijd van minder dan 3 jaar zie je maar op weinig investeringen die je doet. In dit geval is investeren in je eigen huis dus de beste optie!

Dubbel glas bestellen

Dubbel glas bestellen, een offerte aanvragen

Via onderstaand offerte formulier zorgen wij ervoor dat je in contact komt met specialisten bij jou in de buurt. Deze proberen een zo`n mooi mogelijke oplossing voor uw huis te bedenken, maar hebben wel de juiste input nodig. Om de offerte zo goed mogelijk op te stellen hebben ze het volgende nodig. Of wanneer je nog iets meer wilt weten over wat een glaszetter voor je kan betekenen kan je ook onze andere blog lezen. Glaszetter!

 • Zorg ervoor dat je goed aangeeft wat je wilt laten doen;
 • Geef aan wat de huidige situatie is.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven