Duurzame sportkleding merken

Duurzame sportkleding – 8 merken die rekening houden met het milieu

Als je fatsoenlijk wil sporten, is een goede uitrusting het halve werk. En als diezelfde uitrusting ook nog eens blits, kwalitatief sterk en (zowaar) volledig ecologisch en duurzaam is… waar wachten we dan nog op?

Wat is duurzame sportkleding?

Duurzame sportkleding is sportkleding die rekening houdt met duurzaamheid. Dat kan het milieu zijn doordat het merk kiest voor milieuvriendelijke stoffen of gerecyclede materialen. Maar dat kan ook de sociale omstandigheden zijn, zoals een goed loon voor arbeiders en geen kinderarbeid.

Merken duurzame sportkleding

Sommige merken zetten volledig in op duurzaamheid. Andere grote merken, beginnen zich bewust te worden dat er iets moet veranderen en beginnen met het toevoegen van een ecologische lijn sportkleding. Laten we eens kijken wat er zoal bestaat.

Adidas by Stella McCartney

Het bekende sportmerk Adidas heeft een samenwerking met de vegan modeontwerpster Stella McCartney. Je vindt er shirts, tanktops, shorts, fietsbroeken en jassen, maar ook rugzakken.

Adidas by Stella McCartney - duurzame en vegan sportkleding

Alles van de primeblue collectie is gemaakt met gerecycled oceaanplastic. De primegreen collectie maakt ook gebruik van gerecyclede materialen.

Bamigo

Bamigo bamboe hoodie en korte jogging

Bamigo verkoopt voornamelijk ondergoed voor mannen. Daarnaast vind je er ook lounchewear. Deze is ideaal om op de bank te hangen, maar kan je perfect aandoen als je gaat sporten. Een korte of lange joggingsbroek en hoodie en het bewegen kan starten. Door de bamboe waarvan deze kleding gemaakt is, voelt het heel comfortabel aan.

Odlo

Odlo is een bekend sportmerk dat al vanaf het begin rekening houdt met duurzaamheid. Zo zijn ze lid van de Fair Wear Fondation. Ook zijn ze sinds 5 jaar lid van Sustainable Apparel Coalition (verduurzamen van de hele bedrijfsketen). Verder vinden ze het ook belangrijk dat de kleding gedurende lange tijd gedragen kan worden en dat het niet snel versleten is.

Odlo eco sportkleding

Jammer genoeg is niet alles vegan want er wordt nog wol en dons gebruikt. Gelukkig houden ze wel rekening bij het inkopen dat er geen mulesing (wegsnijden van stukken huid aan de billen van het schaap) aan te pas komt of het levend plukken van eenden.

Met de eco-collectie gaan ze een stapje verder door gerecyclede materialen, zoals PET-flessen, te gebruiken.

Bestellen bij bol.com >>

Patagonia

Patagonia is ooit gestart om de wereld te verbeteren. Ze houden dan ook met meerdere zaken rekening. Zo gebruiken ze bewust minder energie, water en afval. 64% van het materiaal dat ze gebruiken is gerecycled en de kleding is ook fair trade. Bovendien zijn ze ook lid van 1% for Planet, waarbij 1% van de omzet aan goede doelen geschonken wordt. Zo geven ze al sinds 1985 1% aan het behoud en herstel van de natuurlijke omgeving.

Duurzame sportkleding van Patagonia

De sport activisten van Patagonia gebruiken hun rol om de sport community bewuster te maken om zo sociale en milieuvriendelijke verandering teweeg te brengen. Zo vind je hen terug in de sneeuw, bij het mountainbiken, trailrunning, surfen en klimmen. De sportkleding van Patagonia vind je dus ook in deze sporten terug.

Patagonia bij Bergfreunde >>
Patagonia bij bol.com >>

Rockay

Rockay is een Deens merk met loopkleding dat duurzaam wil werken zonder aan kwaliteit in te boeten. Ze gebruiken materialen die gerecycled kunnen worden of recyclen plastic tot stof. Afval van nylon wordt gebruikt om nieuwe nylon te maken. Ook in hun verpakkingen proberen ze plastic te vermijden en gebruiken gerecyclede materialen. Voor elk verkocht product verwijdert Rockay plastic afval uit de oceaan via het ReSea project.

Duurzame sportkleding van Rockay

Behalve shorts, shirts, sportjassen en truien hebben ze ook een heel assortiment van sportsokken.

Röhnisch

Röhnisch richt zich op active wear en golfkleding voor vrouwen. Ook het volledige team bestaat uit vrouwen. Een deel van hun assortiment bestaat uit duurzame sportkleding. Hun eigen labeling “Sustainable Choice” toont aan dat bij deze kleding extra naar milieuvriendelijkheid gekeken is. Minstens 50% van het materiaal is ofwel gerecycled ofwel van biologisch katoen.

Röhnisch gerecyclede sportkleding

Je vindt er o.a. sporttopjes, shorts, fietsbroeken, sportbh’s.

Saint Basics

Saint Basics - bamboe sportkleding

Saint Basics verkoopt duurzame basics voor mannen en vrouwen. Een deel van hun assortiment is ook geschikt als sportkleding. Zo heb je de short tops, tanktops en leggings voor vrouwen. Voor heren vind je er louchpants, tanktops en t-shirts. Sommige van deze kleding is gemaakt van biologisch katoen, andere dan weer van zijdezachte eucalyptus. 

Vaude

Vaude duurzame sportkleding

Vaude maakt duuzame buitensportproducten. Je vindt er zowel kleding maar ook benodigdheden zoals tenten en rugzakken. Op het hoofdkantoor werken ze al volledig klimaatneutraal en het is hun bedoeling om alle producten klimaatneutraal te krijgen. Zo worden de producten in Duitsland gemaakt. Vaude heeft ook een academy over duurzaam ondernemen om andere ondernemingen te helpen ook duurzamer te worden.

Vaude bij Bever >>
Vaude bij Bergfreunde >>
Vaude bij bol.com >>

Meer duurzame sportkleding en sportbenodigdheden

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

  1. Wij willen met onze groep mountainbike dames fietskleding bestellen met eigen logo’s erop. Weet jij toevallig of hierin ook aanbod is?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven