Plastuit voor vrouwen - mijn ervaring

Plastuit voor vrouwen – mijn ervaring tijdens de wandeling

Een plastuit voor vrouwen, ik vind het een beetje vreemd om er over te schrijven, maar wil toch graag mijn eerste ervaring ermee delen.

Zorgen over toilet

Ik wandel heel graag, maar als we een langere wandeling doen dan maak ik mij best wel zorgen. Oei, hopen dat ik niet naar het toilet moet. Of onderweg nog vlug een cafeetje zoeken om te kunnen gaan. Ik heb een keer gehad dat er geen café was en ik zo dringend moest dat ik gewoon bij een huis heb aangebeld. Iets wat ik anders niet gauw zou doen. Maar het idee om in de bosjes te gaan vond ik nog erger.

Nu met coronatijd is dat allemaal nog wat moeilijker geworden. Je kan niet zomaar bij mensen aanbellen en een tijd waren ook alle cafees en restaurants dicht. Nu ze terug open zijn is het nog steeds niet makkelijk om vlug een cafeetje binnen te springen want op de meeste plekken staat wel een bord dat je moet wachten tot ze naar je toe komen. 

Hetgeen waar ik mij voorheen altijd al grote zorgen over maakte werd alleen nog maar erger. En dan wilden we een hele grote wandeling doen. Als ik mijn zorgen uitte kreeg ik vaak te horen ‘ga toch in de bosjes’, ‘dan moet je gewoon widplassen’, ‘zo erg is dat toch niet’.

Maar voor mij was het toch wel een dingetje. Als we van thuis uit vertrokken voor een wandeling dan ging ik meestal een keer of 5 naar het toilet uit zekerheid. Onderweg dronk ik dan niet als het echt niet moest uit schrik om toch te moeten plassen.

Wandeling met plastuit

De bedoeling was vorig jaar al om naar Luxemburg te gaan om een wandeling van 38km op moeilijker terrein te gaan doen. Dat kon toen niet doorgaan en nu ook weer niet met corona, maar we besloten naar La Roche-en-Ardenne te gaan en daar mooie wandelingen te gaan doen.

Bij zulke wandelingen waarbij je uren onderweg bent, dan moet je al eens gaan en dan kan je niet zonder water drinken. Hoe dichter de trip kwam hoe meer ik me er zorgen over begon te maken. Twee dagen voor vertrek besloot ik me deze plastuit voor vrouwen aan te schaffen.

Wat is een plastuit?

Een plastuit is een hulpstuk dat je tegen je kan houden waardoor je als vrouw rechtstaand kan plassen. De eerste plastuiten waren van karton, maar de moderne varianten zijn van silicone en zijn dus herbruikbaar.

Hoe werkt een plastuit voor vrouwen?

Er zijn verschillende modellen van plastuiten, maar over het algemeen open je je broek of doe je je rok omhoog en houd je het voorwerp tegen je waar je gaat plassen. Je kan nu rechtopstaand plassen. Uit het buisje komt dan je plas. Bij de meeste herbruikbare modellen kan je je aan de rand droog vegen. 

Heb je een herbruikbaar model dan kan je het uitschudden, afspoelen, reinigen en hergebruiken. Kijk wel in de handleiding van het model plastuit jij koopt dat je het niet ondersteboven of achterste voren gebruikt.

Mijn ervaring met de plastuit

Ik heb er wel van die kartonnen gehad, maar nooit gebruikt. Toen ik in 2003 in de schouwburg mijn stage deed was er een voorstelling die “de vaginamonologen” heette en daarbij kreeg je dan zo’n kartonnen plastuit met reclame over de voorstelling. 

Daarna was ik al jaren aan het denken om een herbruikbare plastuit aan te schaffen, want dat leek me toch wat steviger en makkelijker werken, maar deed dat uiteindelijk nooit. Ik vond het toch wat raar denk ik. Maar het idee van meerdere uren onderweg te zijn zonder toilet, besloot me om toch over deze gène te stappen en het een kans te geven. 

Ik wilde niet dat ik op vakantie in het bos stond en dat dat mijn eerste ervaring met de plastuit was. Stel dat het helemaal mis zou gaan. Ik wilde dus op voorhand oefenen. Dat deed ik gewoon thuis op het toilet. Als het mis zou gaan kon ik meteen alles reinigen en zelf onder de douche springen.

Tot mijn grote verbazing ging het van de eerste keer goed. Het was een hele opluchting voor me. Zowel dat het gelukt was, maar ook dat ik mij minder zorgen moest maken voor onze trip. Ik hurkte nog wel wat door mijn benen i.p.v. kaarsrecht te staan, maar dat is nog even wennen aan het idee.

Voor de meeste vrouwen zal enkel de plastuit voldoend zijn. Ik zelf besloot om in de rugzak ook een doosje met een washandje te stoppen en een handdoekje zodat ik met toch een beetje kon wassen en drogen onderweg. 

Tijdens de wandeling moest ik naar het toilet. Ik wilde eerst nog wat wachten, maar het leek me toen toch niet zo’n goed idee om nog langer te wachten omdat ik dan nog meer moest en dat misschien niet ten goede van de ervaring zou komen.

Normaal kan je je broek ophouden, maar uit zekerheid deed ik ze toch half uit. Het lukte weer zonder problemen. Ik had ook een duurzame drinkfles met water bij wat ik een beetje doorheen de plastuit spoelde en waarna ik het nog een beetje afveegde.

Ik weet dat er sommige vrouwen totaal geen problemen hebben met gewoon ergens te gaan zitten en hun ding te doen. Maar voor de vrouwen die net als ik dit grote zorgen baart en hun misschien zelfs tegenhoudt om bepaalde ervaringen te beleven, wilde ik dit toch graag delen.

Het is nu toch een hele geruststelling dat het op deze manier voor me lukt en ik geen dagen, weken of maanden zorgen moet maken over dat stuk van de trip terwijl de prachtige wandeling dan geen aandacht meer zou krijgen.

Hoe nog gebruiken?

Behalve tijdens lange wandelingen kan een plastuit nog van pas komen. 

  • Zo heb je hier veel te weinig openbare toiletten vind ik. Soms zijn er, maar dan enkel urinoirs voor mannen. Daar heb je als vrouw dus nog niks aan. Tenzij… je een plastuit bij je hebt. 
  • Ook op vieze toiletten kan je het bovenhalen zodat je ver weg van de vuiligheid kan blijven. Wel goed richten hé.
  • Op festivals is de wachtrij bij de vrouwen vaak heel lang terwijl je bij de mannen snel kan gaan. Als je dan je plastuitje bovenhaalt ben jij ook snel aan de beurt.
  • Ook voor mensen die minder mobiel zijn en niet kunnen hurken kan dit een uitkomst bieden.

Modellen plastuiten

Dit is de plastuit die ik besteld heb. Ik koos deze omdat hier heel wat goede recensies bij stonden. Deze is ook verkrijgbaar met een zakje maar ik besloot om dit zonder zakje te bestellen omdat dit niet waterdicht zou zijn. Ik nam mijn eigen zakje mee om het in te stoppen.

Andere modellen

P-Mate

Dit is een kartonnen plastuit. Zelf heb ik hiervoor niet gekozen omdat het niet herbruikbaar is en minder stevig dan een herbruikbaar exemplaar. Het is wel compacter omdat je het plat kan vouwen. In een pakje zitten 5 plastuitjes.

Heb jij al eens een plastuit geprobeerd? Lijkt je dat wel handig voor onderweg? Of heb je zoiets van ’totaal niks voor mij’? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

3 reacties

  1. Vroeger nooit een probleem gehad met wildplassen. Nu kan ik niet meer hurken want dan geraak ik op eigen kracht niet meer recht (72 jaar) en dat probleem heb ik opgelost met een rechthoekige tupperware doos. Na gebruik leeggieten deksel er op en thuis proper maken. Zo’n plastuit lijkt me ook wel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

B&B Egelantier

Gelegen in een met veel groen omgeven doodlopend straatje, is Egelantier een oase van rust op nog geen anderhalve kilometer van het centrum van Arendonk.

Lees verder »

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven