Xero shoes review barefoot schoenen: 360, HFS, Phoenix

Xero shoes review; wij hebben deze barefoot schoenen getest

In deze Xero Shoes review delen wij onze ervaring met deze schoenen.

Eerder schreven we al een artikel over vegan barefoot schoenen en de voordelen daarvan. Nadien deelde ik op mijn Instagram dat de volgende schoenen die ik zou kopen barefoot schoenen zouden zijn. Persoonlijk vond ik de Xero shoes heel mooi aangezien ze het meest op gewone sneakers lijken.

Onze andere sneakers hadden het begeven na 3 jaar. In de zool zat ondertussen een gat zodat mijn kousen nat werden tijdens het wandelen als het geregend had. Hoog tijd om eens rond te kijken voor nieuwe schoenen.

Ik dacht dat het heel fel wennen zou worden om met de Xero barefoot schoenen te lopen, maar ik was het heel snel gewoon. Het grote verschil voelde ik echter toen ik na enkele weken de barefootschoenen te dragen nog eens mijn oude schoenen aandeed. Het leek niet te kloppen, precies alsof er watten onder mijn voeten zaten en ik geen gevoel meer had van de grond. Ik stond wankel. Was dit altijd zo geweest?

Welke Xero wij kochten

Aangezien we allebei wel nieuwe schoenen konden gebruiken besloten we om nu meteen ook allebei voor Xero te gaan. Ik koos de Xero HFS loopschoenen in de kleur coral hush, een soort roze. Een kleur die ik voorheen nooit zou kiezen, maar ik vond deze wel iets hebben. In werkelijkheid is de kleur iets minder fel dan op de foto. 

Geert koos ook voor de Xero HFS maar dan in de mannenversie en de kleur dawn gray. Deze kleur is meer geschikt om ook onder gewone kleding te dragen.

Aangezien Geert regelmatig in de bossen gaat lopen koos hij ook nog de Mesa Trail schoen in de kleur Moab Red. Ikzelf wilde er ook nog die ik sportief onder gewone kleding aan kon en ging voor de Xero 360 in de kleur blue yellow. 

Ook voor onder een rokje kocht ik wat gekledere barefoot schoenen en ging daarvoor voor Phoenix knit. Ik wilde graag de cream kleur maar die was er op dat moment niet in mijn maat. Dus ik kocht de rode aangezien ik ook regelmatig iets rood qua kleding aan heb.

Xero shoes kopen: onze review

Maten

Bij het kiezen van de juiste maat wilden we eerst onze gebruikelijke schoenmaat nemen, nl. 36 en 46. Toen besloten we enkele oude schoenen van ons er bij te nemen en te checken wat de Japanse maat is. Dat is namelijk in centimeter uitgedrukt waardoor verschillende schoenen beter overeenkomen qua maat. 

Na dat te checken bleek dat ik maat 37 moest kiezen en Geert maat 45. Daarvan kwamen de Japanse maten overeen met onze andere schoenen. Je kan wel terugsturen natuurlijk als de schoenen toch te groot/klein blijken te zijn, maar liever hadden we dat het in één keer goed was.

Bij het passen bleken ze voor ons beide goed te zitten.

Test van de schoenen

We hebben deze vijf verschillende schoenen getest en dragen deze nu een tijdje. Daarom delen we graag onze ervaring ermee in deze review.

Xero HFS vrouwen (review)

De Xero HFS is een loopschoen voor op de weg. Deze Xero bestseller voor vrouwen is verkrijgbaar in maar liefst 7 verschillende kleuren. De zool is slechts 5 mm en de inlegzool van 3,5 mm kan je verwijderen voor een extra barefoot ervaring.

Eerste test: squash

Normaal gezien doe ik nieuwe schoenen thuis eerst aan zodat ik ze wat kan inlopen. Deze keer niet. We gingen squashen en we wilden allebei onze nieuwe Xero shoes uitproberen. We deden allebei ook sokken aan aangezien dit onze eerste barefoot ervaring was.

Xero HFS vrouwen: test met squash

Met andere schoenen is er demping voorzien en dat verschil merkten we op de squashvloer. Je voelde de ondergrond veel beter maar het was totaal NIET pijnlijk of ongemakkelijk.

Voor squash is de Xero 360 eigenlijk meer voorzien, maar met deze loopschoen ging het ook prima voor mij.

Wandelen

De HFS getest zonder sokken bij een wandeling. Het is herfst dus er liggen veel takjes en eikels op de grond. Als ik hierover wandelde voelde ik dit goed. Nu denk je misschien dat dat niet aangenaam is, maar ik vond van wel. Het deed me zelfs denken aan als ik met mijn voeten over zo’n houten voetenrollertje ga. De drukpunten worden dan goed behandeld en nu had ik hetzelfde door te wandelen over de eikels. Het was helemaal niet pijnlijk.

Zero HFS vrouwen

In de schoenen zitten verluchtingsgaten. Met andere schoenen had ik het dan koud als het waaide. Tijdens mijn wandeling met de Xero schoenen waaide het enorm hard. Toch voelde ik dit niet aan mijn voeten en had ik het niet koud.

De volgende test is met het weglaten van de extra zool, dat kan je doen om nog meer het barefoot gevoel te krijgen. Ik ging hiervoor voor een 4 km wandeling. Boven verwachting was het heel leuk wandelen. Enkel een kort stukje kasseien volde ik hard, maar ik heb uiteraard nog weinig barefoot ervaring. De rest van de wandeling ging prima.

Hardlopen

De Xero HFS zijn loopschoenen, dus voor de review ben ik er ook mee gaan joggen. Het zijn schoenen voor op de weg, maar ik ging er toch een stukje mee door het bos. De schoenen liepen heel goed en ik merkte dat mijn balans veel beter was doordat ik meer ruimte had voor mijn tenen en ik dichter tegen de grond stond.

Xero HFS reflector
Het Xero-logo, de omgekeerde V en horizontale streep reflecteren. Ideaal dus om te dragen als het wat donkerder is en je nog wilt gaan joggen.

Voorheen had ik al lichtgewicht sneakers, maar geen barefoot. Ik heb ze beide op de weegschaal gezet en de Xero was nog een stuk lichter. Toen ik aan de binnenzijde van beide schoenen voelde, merkte ik goed het verschil in hoever je van de grond verwijderd zit tussen de beide schoenen.

Bestel HFS voor vrouwen bij Xero >>
Bestel HFS bij Barefoot & More >>

HFS mannen (review)

De Xero HFS voor mannen is een loopschoen voor op de weg. Je kan deze daarnaast ook perfect dragen voor dagdagelijkse bezigheden als je een comfortabele schoen wilt. Deze bestseller van Xero voor mannen is verkrijgbaar in 6 kleuren.

Xero HFS mannen grijs

Deze schoenen heb ik (Geert) ondertussen al voor verschillende doeleinden gebruikt. Veelal gebruik ik ze als sportieve schoen onder nette kledij. Maar net zo goed ga ik er wel eens een partijtje mee squashen zoals je hieronder op de foto kan zien.

Ik was in eerste instantie ook wat sceptisch ten opzichte van barefoot schoenen maar die gedachte moest ik snel bijschaven. Wat een prettig gevoel geven deze schoenen. Je voet zit totaal niet opgesloten of je krijgt althans dat gevoel niet. Het zijn heel erg comfortabele schoenen die zowel bij dagelijkse dingen als tijdens het sporten erg goed presteren.

In de squashzaal vond ik deze schoenen ook uitstekend presteren. Het was even wennen aan de dunnere zool want tijdens het squashen kom je soms wel wat harder neer op je voeten. Dat heeft natuurlijk ook weer een voordeel want het is gewoon erg prettig om echt een soort gevoel met de ondergrond te hebben.

Deze barefoot schoenen gaan sowieso nog mee in de squashtas, maar ook tijdens een avondje uit draag ik ze met veel plezier!

Xero HFS ervaring bij squash

Bestel HFS voor mannen bij Xero >>
Bestel HFS bij Barefoot & More >>

Mesa Trail mannen (review)

De Xero Mesa Trail is een barefoot trailschoen. De schoen is speciaal voor snelheid ontworpen. De bovenkant is heel ademend. De zool is 0,5 mm hoger dan de andere schoenen aangezien deze meer grip geeft bij trialrunning.

Draag je de schoenen graag onder een broek zonder dat je aan het sporten bent dan kan dat natuurlijk ook.

Xero Mesa Trail rood

Ik gebruikte de schoenen ondertussen al zowel tijdens het trailrunnen, lopen op de weg als tijdens een leuke herfstwandeling.

Deze barefoot schoenen zijn echte trailschoenen die het beste naar voren komen op onverharde wegen en paden. Ik vond ze minder prettig om op straat of beton te lopen.

Xero mesa trail review

Voor ik de schoenen ging testen in het bos had ik een beetje schrik dat ik obstakels zoals wortels, stenen, eikels of denappels pijnlijk gingen aanvoelen door de dunnere zool. Echter was niets minder waar. Toegegeven je voelt er natuurlijk wel wat van maar tot mijn verbazing was het eerder een aangenaam dan een onaangenaam gevoel.

Daarnaast voelde ik meteen het betere contact met de ondergrond, wat tijdens trailrunnen zeker niet onbelangrijk is. Mijn “gewone” trailrunning schoenen hebben dit veel minder omdat de zool echt dik is. Een ultra trail zal ik nog niet meteen lopen met de barefoot schoenen, want je moet aan dit extra gevoel met de ondergrond wel even wennen.

Boswandeling met de Xero mesa trail

Ik vond het in elk geval een ontdekking deze barefoot schoenen en ze shinen echt in het bos en op onverharde paden. Ook een simpele wandeling in het bos kan perfect met deze schoenen. Het profiel op de zool zorgt ook voor extra grip.

Bestel de Mesa Trail (mannen) bij Xero >>
Bestel de Mesa Trail (vrouwen) bij Xero >>
Bestel de Mesa Trail bij Barefoot & More >>

360 vrouwen (review)

De Xero 360 is een cross-training shoen die heel geschikt is voor snelle zijwaartse bewegingen zoals bij basket, volleyball, tennis,… Vandaar de naam 360. 

Verder zijn ze speciaal voorzien voor extra stabiliteit bij het touwklimmen of beklimmen van obstakels en perfect voor springen en squatten. Het is dus een allround sportschoen. Zowel de vrouwen- als de mannenversie zijn verkrijgbaar in 4 kleuren.

Xero 360 vrouwen

Ik heb deze gekocht in de kleur blue-yellow, maar er zijn ook neutralere kleuren. Ik vind ze behalve om te sporten ook heel geschikt om dagdagelijks te dragen aangezien ze er ook heel goed uitzien en comfortabel zitten.

Bestel de Xero 360 (vrouwen) bij Xero >>
Bestel de Xero 360 (mannen) bij Xero >>
Bestel de Xero 360 bij Barefoot & More >>

Phoenix knit vrouwen (review)

De Phoenix knit is genoemd naar de voorzitster en mede-eigenaar van het merk Xero: Lena Phoenix. Deze flat is verkrijgbaar in 7 kleuren. Het breiwerk van de schoen is gemaakt van gerecyclede vezels.

Xero Phoenix Knit rood

De schoen voelt heel comfortabel aan zoals sloefen. Je kan ze dus gewoon thuis dragen, maar ze zijn zeker ook geschikt om mee weg te gaan onder een jurk, rokje of broek.

Bestel de Phoenix Knit bij Xero >>
Bestel de Phoenix bij Barefoot & More >>

Scrambler Mid hiking schoenen voor vrouwen (review)

Deze Scrambler Mid hiking boots zijn vederlicht en voorzien van een Michelin FiberLite zool. Bovenop de zool zit een laagje TrailFoam wat voor extra comfort en bescherming zorgt tijdens het wandelen en hiken. Het bovenwerk is slijtvast en ademend heel erg goed. De zool van deze wandelschoenen is iets dikker maar geeft je nog steeds het barefoot gevoel.

Xero Scrambler Mid hiking boots

Deze wandelschoenen kochten we ter vervanging van mijn tot op de draad versleten bottinen waar ik vroeger altijd mee ging wandelen. Het barefoot gevoel kende ik ondertussen al van de andere barefoot schoenen die ik vaak draag. Dit gevoel wou ik ook hebben bij mijn wandelschoenen.

Vandaar dat de keuze viel op de Xero Scrambler Mid. Toen ik de schoenen voor de eerste maal aantrok voelden ze meteen heel erg comfortabel. Ze zijn, net als andere barefoot schoenen, iets breder en volgen de natuurlijke vorm van de voeten.

De schoenen zijn ook wat hoger aan de enkel waardoor ze extra ondersteuning bieden. Nadat ik de schoenen een tijdje ingewandeld had was het tijd voor de grote test. We gingen de Mullerthal trail route 2 in één dag hiken. Een tocht van 40 km en 1300 hoogtemeters door het hart van het Mullerthal in Luxemburg bekend van zijn indrukwekkende rotsformaties en prachtig mooie natuur.

De perfecte setting om deze Xero barefoot wandelschoenen eens echt aan een test te onderwerpen. De test die bleek na afloop meer dan geslaagd. Elke kwam terug in het hotel zonder blaren en haar voeten deden helemaal geen pijn. Ze was ook erg te spreken over de grip die de zool leverde. Ook al is de zool wat dikker, toch was het barefoot gevoel altijd aanwezig en was het contact met de ondergrond nog steeds heel erg goed voelbaar.

Ben je een avontuurlijke wandelaar of hiker en wil je op elk type terrein veel grip en comfort hebben en tegelijk ook het contact met de ondergrond niet verliezen, dan zijn deze Xero Scrambler Mid schoenen zeker een goede keuze. Ik ben er in elk geval heel erg tevreden van!

Bestel de Xero Scrambler Mid (vrouwen) bij Barefoot & More >>
Bestel de Xero Scrambler Mid (vrouwen) bij Xero >>

Xero shoes

Xeroe shoes is eind 2009 opgericht door het koppel Steven Sashen en Lena Phoenix. Dat je bij Xero allerlei sportieve schoenen vindt is geen toeval. Steven is namelijk één van de snelste mannen boven de 50 in Amerika (Masters All-American sprinter) en Lena is een fervent wandelaar.

Steve startte op zijn 45e met sprinten. Voorheen deed hij dat ook maar het was al meer dan 30 jaar geleden. Aangezien hij gedurende twee jaar steeds blessures had raadde een vriend van hem aan om het eens blootsvoets te proberen.

Steve begon er over te lezen en schreef zich in voor een lesweekend. Het zonder schoenen lopen deed hem goed en hij had inderdaad geen blessures. Uiteraard kan je moeilijk altijd zonder schoenen lopen. Op sommige plaatsen zou je je verwonden, op andere plaatsen is het dan weer niet toegestaan. 

Hij maakte daarom barefoot sandalen voor zichzelf en kreeg steeds meer de vraag of hij er voor anderen ook wilde maken. Hij wilde er eerste geen business van maken aangezien hij al een andere business had. Toen iemand hem zei dat hij dat moest doen en dat hij dan vermeld zou worden in een boek over barefoot running, besloot hij er een website over te maken. Het werd een instant succes.

Lena was eerst helemaal niet geïnteresseerd in het idee, maar greep uiteindelijk toch het boek Burn to Run vast. Door de wetenschap die hierin beschreven werd ging ze het toch eens proberen. Ze was verkocht, haar manier van stappen veranderde en haar lichaam begon meer te ontspannen. 

Xero shoes verluchtingsgaten

Waar staan ze voor?

Natuurlijke pasvorm

Doordat de Xero shoes vooraan breed zijn, krijgen je tenen meer ruimte en worden ze niet tegen elkaar gedrukt. Ze kunnen dus meer ontspannen.

Natuurlijk gevoel en beweging

De zolen zijn heel flexibel. Je kan de schoenen makkelijk oprollen. Hierdoor kunnen je voeten ook meer mee bewegen op de ondergrond en rond obstakels waardoor ze op een natuurlijkere wijze kunnen buigen. Doordat je dichter tegen de grond komt zal je balans en behendigheid verbeteren.

De rubberen zool is bij de meeste Xero shoes 5 mm dik (bij de trail 5,5 mm) waardoor je bescherming hebt en toch genoeg grondgevoel hebt. Wil je nog meer het barefoot gevoel krijgen dan kan je de binnenzool van 3,5 mm verwijderen. Ben je net als ons nieuw met barefoot schoenen dan kan je eerst sokken in de schoenen dragen, daarna blootvoets en vervolgens de binnenzool verwijderen. Zo kan je je voeten trainen om terug natuurlijker te lopen .

5000 mijl garantie

Minstens 5000 mijl is meer dan 8000 km die je met de schoenen, sandalen,…. van Xero kan doen.

Groot vegan aanbod van Xero

Aangezien we zelf beide vegan zijn kozen we voor vegan Xero shoes. Ze hebben hier een groot aanbod in, maar opgelet, er zijn ook enkele modellen in het leder.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven