Vogels in de winter - voederen en water

Vogels in de winter: zo kan je hen helpen

Vogels hebben het in de winter en zeker in de vrieskou altijd extra zwaar om aan gezond voedsel en drinken te geraken. Als je rekening houdt met onderstaande nuttige wetenswaardigheden kan je ze echter op een efficiënte manier een handje toesteken.

Bijkomend voordeel; genieten van de aanwezigheid van onze gevederde vriendjes en een warm gevoel vanbinnen. Altijd meegenomen!

9 tips om vogels in de winter te helpen

  • Normaliter begin je met voederen zodra de eerste vrieskou zich aandient. Al is er naar verluid inmiddels al een groot aantal vogels op zoek naar voedsel. Check dus even of er gegadigden op afkomen. Strooi het voedsel op een open plek op de grond of hang een voederhuisje/ voederplank aan de tak van een boom of een andere veilige plek waar katten niet bij kunnen. Kies indien mogelijk ook een zonnige en windarme locatie.
  • Vogels hebben in die dagen vooral veel koolhydraten en vetten nodig. Vetbollen met zaden en notenmengelingen kan je overal kopen. Je kan ze ook zelf maken door gesmolten plantaardig frietvet te vermengen met zaden en deze te laten opstijven in een schaaltje.
  • Gebruik geen vetbollen in een netje. Het zou de eerste vogel niet zijn die hier in verstrikt geraakt.
  • Voeder vooral ‘s ochtens en in de late namiddag.
  • Vermijd teveel voedsel. Overblijfselen trekken muizen en ratten aan en het raakt ongetwijfeld bevuild met uitwerpselen.
  • Geef geen ongekookte rijst of andere etenswaren die opzwellen als ze vochtig worden. De rijst zwelt op in de vogelmaagjes met alle desastreuze gevolgen.
  • Geef enkel drinkwater als alles dichtgevroren is en het niet sneeuwt. Vogels hebben aan die laatste waterbron namelijk genoeg. Bedek de drinkbak met een dun gaas zodat ze er geen bad in kunnen nemen. Hun veren zouden kunnen bevriezen met de dood tot gevolg.
  • Stop met voederen als de lente zich aandient. Het voedsel dat je in de winter gaf zouden ze kunnen doorgeven aan hun jongen. En voor hen is het vaak minder geschikt. Geen nood, ze blijven evengoed in je tuin rondhangen.
  • Zet struiken in je tuin met bessen die geschikt zijn voor vogels. Zo geef je hen in de winter natuurlijke voeding. Hondsroos is hiervoor bijvoorbeeld bijzonder geschikt. Rozenbottel is iets waar de vogeltjes van smullen.

Bij Vivara vind je heel wat spulletjes om de vogels in de winter in je tuin te plezieren.

Heb jij nog tips om de vogels in de winter een handje te helpen? Laat ze zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven