hoe koudeval oplossen

Hoe koudeval oplossen? Zo los je het op!

Hoe koudeval oplossen? Koudeval is een gevolg van slechte isolatie, lees hier wat koudeval is, en hoe jij het kan oplossen!
Koudeval circulatie

Koudeval is een vervelend voorval in huis, het zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur en tocht. Op de lange termijn kan koudeval ook veel energie kosten, de kans is groot dat je de verwarming hoger zet omdat je kou ervaart. Door koudeval op te lossen maak je de omgeving dus fijner voor jezelf en zorg je voor besparing van je geld. Vandaar dat we je gaan helpen, allereerst gaan we kijken waar koudeval vandaan komt er vervolgens antwoord geven op de vraag hoe koudeval oplossen?

Wat is koudeval?

Koudeval komt voort uit een verschil in temperatuur wat eigenlijk wordt veroorzaakt door slechte isolatie. Wanneer de ramen niet goed zijn geïsoleerd is er een groot temperatuur verschil tussen de kamer en de ramen.

Door dit temperatuurverschil koelt de lucht plaatselijk af bij de ramen. Warme lucht stijgt op en koude lucht “valt”. Door dit verschijnsel komt er een circulatie op gang. Deze circulatie kan een gevoel van tocht met zich meebrengen, het is tenslotte “koude” lucht.

Waar komt koudeval vandaan?

Om te weten hoe je koudeval kunt oplossen is het handig om te weten waar koudeval vandaan komt. We hebben net al even vertelt wat koudeval is. En eigenlijk ook al eventjes waar het vandaan komt, koudeval is namelijk een gevolg van slechte isolatie. Dit komt vaak voor bij enkel glas, dit is namelijk de slechte vorm van glas wanneer het isolatie betreft.

Enkel glas heeft ten opzichte van HR++ glas een super slechte isolatiewaarde. Dit scheelt namelijk op zijn minst een factor 4. Door deze slechte isolatie ga je zien dat het glas super koud is. Zoals we net al zeiden Zoals we eerder al zeiden zorgt dit koude glas er dan voor dat de lucht in huis afkoelt en gaat circuleren.

Naast de isolatie zal dit voorval ook sneller voorkomen bij grotere ramen, want hoe groter het oppervlak des te meer lucht er afgekoeld kan worden.

Hoe kan je koudeval oplossen?

Allereerst is het handig om al het enkel glas te vervangen. Tegenwoordig laat dit gewoon teveel kou door. Dit zorgt voor een enorm energieverlies, en dat is slecht voor het milieu en je portemonnee. Als je het glas gaat vervangen is vaak HR++ glas de beste keus. De ramen vervangen door beter isolerend glas is dus de beste optie.

Er zijn veel verschillende varianten wanneer je dubbel glas wilt gaan installeren, daar vertellen we hier meer over. Of wanneer je direct een glaszetter in de buurt wilt vinden dan kan je hier gratis offertes opvragen.

hoe koudeval oplossen

Nieuwe kozijnen plaatsen

Met slechte kozijnen wil je jouw goed isolerende ramen niet combineren, het is dus belangrijk om je kozijnen goed bij te houden en zo nodig te vervangen of repareren.

Verder zijn er meerdere soorten kozijnen en daarbij behorende materialen. Je hebt kozijnen van hout, aluminium, kunststof, staal en zelfs beton.

Het ene soort kozijn is wat onderhoudsvriendelijker dan de ander die op zijn plaats weer een langere levensduur heeft. Daarnaast is bij de keuze voor kozijnen ook smaak een stukje wat erbij komt kijken.

Meer over kozijnen vind je hier.

Rolluiken plaatsen

Ook rolluiken kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van koudeval. Zoals je misschien wel begrijpt fungeert deze rolluik dan als tweede barrière en heeft de kou dus meer moeite om naar binnen te komen.

Ondanks dat rolluiken doorgaans voor de zon worden gebruikt kan het ook een zeer goede isolerende werking hebben.

Het is wel belangrijk dat je de juiste kiest en je goed laat adviseren. Zorg er dus voor dat je hiervoor een expert inschakelt.

Daarnaast kan je ook veel op het internet vinden. Op rolluiken-info.nl vind je meer over de verschillende soorten rolluiken.

Verwarming onder de ramen

Bij koudeval, valt de lucht naar beneden wanneer het in contact komt met het koude raam. Door de plotselinge afkoeling valt het naar beneden en komt er een circulatie op gang. Door een radiator onder de ramen te plaatsen ga je deze circulatie tegen. De vallende lucht komt dan de stijgende warme lucht tegen van de radiator waardoor het verschijnsel koudeval opgelost wordt. Je zult dan geen of weinig luchtcirculatie door het huis krijgen en dus ook geen tocht ervaren.

Dit draagt direct bij een prettigere en warmere woonomgeving.

hoe koudeval oplossen

Plintverwarming

Plintverwarming is verwarming zonder dat je een radiator hoeft te plaatsen. Een plintverwarming kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Elektrische plintverwarming, makkelijk te plaatsen maar helaas wat minder energiezuinig;
  • Watergedragen plintverwarming, deze werkt op warm water en is daardoor soms wat lastiger te plaatsen.

Plintverwarming zorgt voor een warme waas bij het raam, wat koudeval elimineert. Dit zorgt dus direct voor een comfortabele warme ruimte. Het is lastig om in een bestaande situatie een watergedragen plintverwarming aan te brengen dan is elektrisch vaak makkelijker.

Convertorput om koudeval op te lossen

En als laatste heb je de convertorput. Een dergelijke put maakt gebruik van convectie . Convectie is eigenlijk de circulatie van warm naar koud. Precies datgene wat koudeval ook doet, maar dan precies andersom en daarom een hele goede oplossing.

Daar waar vroeger hele diepe convectorputten gebruikt werden zijn deze tegenwoordig niet zo diep meer. Het zijn uitsparingen van de vloer met een rooster daarop. Ook de convectorput kan zowel elektronisch worden uitgevoerd of aangesloten worden op de CV installatie.

Doorgaans worden deze bij een schuifpui gebruikt, hier kan je namelijk geen radiator neerzetten, omdat het een doorgang betreft.

Deze oplossing zorgt voor een warmtesluier boven de put, deze sluier zorgt ervoor dat er zover dat kan zoveel mogelijk warme lucht binnen blijft en dus ook de kou buiten.

Meer over glas en glaszetters

Nu weet je als het goed is hou je koudeval moet oplossen. Wil je meer te weten komen over glas en glaszetters? Dat kan gelukkig ook bij ons. Via ons offertesysteem kan je gratis offertes opvragen. Door offertes op te vragen bij ons krijg je tot wel 5 offertes van glaszetterbedrijven uit de buurt. Door gezonde concurrentie is er een grote kans dat de prijs tot wel 40% lager uitvalt. Klik hier!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven