Beste menstruatiecup om te kopen?

Beste menstruatiecup om te kopen? Top 12 merken (+ hoe inbrengen, verwijderen en schoonmaken)

Wat is een menstruatiecup? Hoe moet je het inbrengen en reinigen? Wat is de beste menstruatiecup om te kopen? En waar moet je op letten? We kijken het allemaal in deze blog.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een kleine klokvormige siliconen cup die in de vagina wordt ingebracht om de menstruatie op te vangen. Het wordt op zijn plaats gehouden door zuigkracht en kan tot 12 uur worden gedragen voordat het wordt geleegd. Het is een alternatief voor tampons of maandverband.

Een menstruatiecup is gemaakt van medische silicone waardoor het de vaginale flora niet irriteert.

Inbrengen

Hoe moet je een menstruatiecup inbrengen? Nou, het is eigenlijk heel eenvoudig. Je neemt de cup, vouwt deze en brengt de cup in je vagina. Wat? Het klinkt een beetje ingewikkeld, ik weet het, maar de vrouwen die deze al jaren gebruiken, zullen je vertellen dat het zeker niet zo ingewikkeld is om te gebruiken als het klinkt. Trouwens, als je een menstruatiecup koopt dan zit er een handleiding bij met meerdere manieren hoe je de cup kan vouwen.  

De menstruatiecup is zacht en flexibel waardoor je het makkelijk kan inbrengen. Het verzamelt bloed in plaats van het te absorberen als een tampon. De meeste cups hebben kleine gaatjes aan de zijkant. Hierdoor zal de cup zich goed vastzuigen zodat je geen lekkage hebt.

Voor sommige gaat het inbrengen van een menstruatiecup heel erg vlot en lukt het meteen goed. Anderen moeten dan weer wat wennen. Daarom kan je het eerst eens oefenen voordat je menstruatie begint. Zo kan je al gerust zijn dat je het goed onder de knie hebt. Er zijn namelijk verschillende manieren hoe je de cup kan vouwen en de ene manier kan je beter liggen dan de andere.

Om de menstruatiecup in te brengen kan je gewoon recht staan, squatten, op het toilet zitten of je voet op een verhoog zetten. Hierbij is het belangrijk dat je volledig ontspannen bent. Je kan eventueel glijmiddel gebruiken zodat het makkelijker naar binnen glijdt. Voor de meeste vrouwen is dat echter niet nodig.

Hoe verwijderen?

Als je de menstruatiecup inbrengt dan trekt deze vacuüm waardoor het goed blijft zitten. Als je de menstruatiecup terug wilt verwijderen dan moet je eerst het vacuüm verbreken. Dat kan door er bijvoorbeeld in de knijpen of er aan een zijde in te duwen. Zodra de cup niet meer vacuüm is kan je deze er uit trekken.

Vervolgens maak je de beker leeg in het toilet en spoelt hem daarna af met water voordat je hem weer terugplaatst. 

Zo’n cup kan trouwens tot 12 uur blijven zitten (bij sommige merken iets minder). In het begin kan je de cup wat vaker verwijderen zodat je eigen lichaam goed leert kennen. Als jij weet op welke dagen hoeveel bloed je verliest, dan weet je ook hoe lang je de cup zonder problemen kan laten zitten.

Schoonmaken

Steriliseer de menstruatiecup voordat je deze de eerste keer gaat gebruiken. Dit doe je nadien ook na elke periode. Zo voorkom je zeker elke besmetting.

Na gebruik (van maximaal 12 uur) maak je de menstruatiecup schoon. Het is het beste om je menstruatiecup schoon te maken voordat je hem in de vagina inbrengt. Veel vrouwen kiezen ervoor om de cup te wassen met een milde zeep en water.

Het steriliseren kan op meerdere manieren. Je kan de cup enkel minuten in een pan met water koken. Je kan hem ook 5 minuten in de microgolfoven steken. Sommige merken hebben hier een speciaal sterilisatiepotje voor dat je apart kan bijkopen.

Of je kan gebruik maken van een speciaal toestel waarin je de cup kan steken samen met wat water. Door op een knop te drukken ontstaat er stoom waardoor je cup steriel wordt.

Na het desinfecteren moet je de cup eerst laten afkoelen voordat je deze gebruikt. 

Waarom zou je ervoor kiezen?

Een menstruatiecup heeft verschillende voordelen ten opzichte van maandverband of tampons. De grootste reden waarom men overschakelt is omdat het een duurzame oplossing is.

Bovendien vangt de menstruatie op in plaats van het te absorberen, dus het veroorzaakt geen uitdroging en irritatie.

Een menstruatiecup vangt 3 tot 5 keer meer bloed op dan een tampon. Hierdoor moet je het minder vaak vervangen.

Hoe lang je de menstruatiecup kan gebruiken is o.a. afhankelijk van het merk. Sommige zeggen dat je het 1-2 jaar gebruiken. Onderhoud je hem goed dan kan dat nog langer. Andere merken geven aan dat je het tot 10 jaar kan gebruiken. Je hoeft dus niet steeds een nieuwe aan te schaffen.

Gebruik je (wasbaar) maandverband dan kan je een niet frisse geur ervaren. Dit komt doordat bloed in aanraking komt met lucht. Een menstruatiecup sluit vacuüm af waardoor er geen lucht in kan en je dus ook geen nare geurtjes zal ervaren.

Voordelen

 • Ecologisch: minder afval want herbruikbaar
 • Goedkoper: de aanschaf is duurder dan een tampon, maar doordat je de cup steeds kan hergebruiken bespaar je uiteindelijk veel.
 • Je kan de cup tot 12 uur inhouden, je hebt er dus niet veel omzien naar.
 • Voelt heel hygiënisch omdat je niet veel merkt dat je bloedt.
 • Geen chemische rotzooi wat je wel hebt bij tampons.
 • Geen nare geurtjes: wat bij maandverband wel het geval is
 • Heel geschikt tijdens het sporten.
 • Kan ’s nachts gedragen worden.
 • Voorkomt uitdroging vaginale wanden.

Waar op letten bij het kopen?

Als je een menstruatiecup wil kopen zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet of kan houden. Het belangrijkste is de maat, maar de kleur en vorm zijn nog zaken waar je op kan letten.

Maat

Elk merk van menstruatiecup komt in meerdere maten. Sommige hebben 2 maten, andere 3. Bij elk merk hieronder vermelden we de maten en voor wie welke geschikt is. Zo zullen tienermeisjes voor een kleiner exemplaar moeten kiezen. Vrouwen die al vaginaal bevallen zijn zullen best het grootste model kiezen. Ook wordt er vaak gekeken naar vrouwen boven of onder de 30 jaar. Verlies je weinig bloed of heb je hevige bloedingen? Dat is ook iets wat je moet meenemen in de keuze van de maat.

Kleur

Menstruatiecups zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Dit maakt het gebruik van een vervelende periode toch wat leuker. Soms kan er na een tijd gebruik wat verkleuring ontstaan. Wil je dat niet dan kan je voor een neutraal exemplaar zonder kleur kiezen.

Vorm

De meeste cups zijn klokvormig, maar er is bijvoorbeeld ook een ronde. Kies er eentje die jouw het meest praktisch lijkt om te gebruiken. Onderaan de cup is ook een staafje zodat je de menstruatiecup er makkelijk uit kan halen. Die zijn bij de verschillende merken verschillend. Zo heb je er met een recht staafje wat misschien wat vervelend kan zijn, maar ook iets moeilijker is om vast te pakken. Sommige hebben een bolletje onderaan zodat je vingers niet wegschuiven en er zijn er ook met een lus waar je je vinger doorheen kan steken zodat het heel makkelijk te verwijderen is.

Kan je een menstruatiecup gebruiken met een spiraaltje?

Sommige merken raden het af als je een spiraaltje hebt, andere zeggen dat het kan in combinatie met een spiraaltje. Je kan best met je gynaecoloog overleggen aangezien de cup vacuum zuigt en zo het spiraaltje los kan trekken. Mocht je het met een spiraaltje proberen dan kan je aan je gynaecoloog vragen om het touwtje van je spiraaltje korter te knippen. Balangrijk is dat je steeds het vacuum breekt voordat je de cup verwijdert. 

Beste menstruatiecup

Bamboozy

Bij in de verpakking zit een opbergzakje en je krijgt een ebook toegestuurd met verdere uitleg.

Bamboozy menstruatiecup met opbergzakje

Bamboozy raadt het gebruik in combinatie met een spiraaltje af.

Bamboozy heeft ook een opvouwbare sterilisator waarmee je de cup kan reinigen. Ook met de verpakking houden ze rekening met het milieu. Zo is deze 100% afbreekbaar, gebruiken ze enkel zwarte inkt en wordt het CO2-neutraal verscheept. De ervaringen van deze cup zijn erg goed.

Bamboozy menstruatiecup is verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat 1, medium: voor vrouwen onder de 30 jaar die nog niet bevallen geweest zijn.
 • Maat 2, large: voor vrouwen boven de 30 jaar of vrouwen die al bevallen geweest zijn.

Bij twijfel raden ze maat 1 aan.

Becup

De Becup is klokvormig en transparant van kleur. Je kan het tot 8 uur dragen en gedurende 5 jaar gebruiken.

Becup menstruatiecup

Becup is verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat 1: tienermeisjes, kleine of sportieve vrouwen met hele lichte menstruatie, nog niet bevallen
 • Maat 2: vrouwen boven de 30 jaar, al bevallen, hevige menstruatie

Claricup

De Claricup is paars van kleur en gemaakt van medische silicone.

Claricup menstruatiecup

Het wordt gemaakt in Frankrik en is verkrijgbaar in 4 maten:

 • maat 0: voor tieners of hele lichte bloedingen
 • Maat 1: vrouwen die niet bevallen zijn en lichte bloedingen hebben
 • Maat 2: vrouwen die bevallen zijn of hevige bloedingen hebben
 • Maat 3: vrouwen met heel hevige bloedingen of vaginaal bevallen

In het meegeleverde zwarte potje kan je de Claricup steken om deze te desinfecteren. Je vult het met water en plaatst het gedurende 5 minuten in de microgolfoven op 750Watt. Als alternatief kan je het ook in een pot met kokend water gedurende 7 minuten koken.

Divacup

De Divacup, gemaakt van medische silicone, is een Canadees merk, maar het wordt wereldwijd verkocht. Het bestaat al sinds 2003 dus het heeft zich al goed bewezen. Het draagt het B Corporation certificaat. Van Divacup is ook een plantaardig reinigingsmiddel verkrijgbaar.

Divacup menstruatiecup

Verkrijgbaar in 3 maten:

 • Model 0: voor meisjes onder de 18 jaar
 • Model 1: Voor vrouwen tussen de 19 en 30 jaar met lichte maandstonden
 • Model 2: Voor vrouwen boven de 30 of voor wie zware bloedingen heeft.

Een ervaring bij deze cup is dat deze vrij lang is in vergelijking met sommige andere. Je kan dus best even kijken wat de afstand tot je baarmoeder is tijdens je menstruatie zodat de cup er niet tegen gaat drukken. De meerderheid van de vrouwen is heel tevreden met deze cup. Ook tijdens het sporten blijft de cup goed zitten.

Femmycycle

De Femmycycle menstruatiecup ziet er een beetjes anders uit, meer bolvormig en transparant van kleur. Door de vorm blijft het goed zitten en heeft hij een ruime inhoud. Heb je bij andere mensturatiecups last dat deze tegen je baarmoederhals komt dan kan je verder geholpen zijn met de Femmycycle. Andere cups hebben vaak gaatjes maar door het ontwerp en de zachte silicone is dat voor de Femmycycle niet nodig waardoor het hygiënischer is.

Femmycycle menstruatiecup

Doordat er een ring aan zit i.p.v. een staafje is het ook makkelijk te verwijderen.

Om de Femmycycle te reinigen kan je het koken, maar dat zal de levensduur verkorten. Deze mag je niet in de microgolf reinigen. De beste manier hier is om het te wassen met warm water en zeep en vervolgens een half uur in water met 10% azijn te laten weken. Tenslotte kan je het naspoelen.

Verkrijgbaar in de maten:

 • Klein
 • Normaal
 • Normaal met lage cervix (baarmoederhals)

Ladycup

Vind jij kleur belangrijk dan is de Ladycup zeker wat voor jou. Het is namelijk in heel wat verschillende kleurtjes verkrijgbaar, zowel fel als neutraal. Bovendien komt deze met een leuk opbergzakje.

Ladycup

Je kan de cup tot 10 jaar gebruiken.

Verkrijgbaar in 2 maten:

 • small: voor wie nog niet bevallen geweest is en voor vrouwen onder de 25 jaar.
 • Large: voor vrouwen die al bevallen zijn geweest of boven de 25 jaar zijn. 

Lamazuna menstruatiecup

Lamazuna is een bekend merk van zero-waste producten. Deze menstruatiecup in de vorm van een klok wordt gemaakt in Frankrijk. Er wordt een biologisch opbergzakje meegeleverd.

Je kan deze cup tot 6 uur dragen. De cup kan je gedurende 10 jaar gebruiken.

Verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat 1: bij lichte menstruatie en als je nog niet bevallen bent
 • Maat 2: bij medium of zware menstruatie of als je al bevallen bent.

Bij twijfel raadt Lamazuna aan om maat 2 te kiezen.

Lucovitaal

Lucovitaal is een merk dat je vaak in reformwinkels terug vindt. Vaak met supplementen maar ze hebben ook een menstruatiecup. Moet je op je budget letten, dan is deze misschien iets voor jou aangezien die een stuk goedkoper is dan de andere. Gaat tot 15 jaar mee.

Lucovitaal, goedkope menstruatiecup

Verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat A: Voor vrouwen die nog niet bevallen zijn.
 • Maat B: Voor vrouwen die bevallen zijn.

Misscup

Misscup is van het merk Eco conseils en je hebt de keuze tussen kleurloos en roze. Het wordt in Frankrijk geproduceerd en je kan het gedurende 5 jaar gebruiken. Bij in de verpakking zit ook een katoenen opbergzakje en de handleiding.

Misscup Eco Conseils menstruatiecup

Miscup heeft ook een opvouwbare sterilisator die je apart kan aanschaffen. Je kan je menstruatiecup er in stoppen en dan gedurende een minuut in de microgolfoven plaatsen zodat het steriel is.

Verkrijgbaar in 2 maten: 

 • Klein: lichte tot normale menstruatie
 • Groot: bij hevige menstruatie

Organicup

Organicup bestaat sinds 2012 en is een kleurloze menstruatiecup die door meer dan 700.000 vrouwen gebruikt wordt. De cup is twee keer bekroond tot product van het jaar en won de Excellence Award van BuyMeOnce (2019) in de categorie duurzaamheid. Ze doneren ook cups aan NGO-partners.

organicup menstruatiecup

Voor gebruik kan je de cup 3-5 minuten koken om het te steriliseren. De Organicup kan in combinatie met een spiraatje maar het kan zijn dat je dit wat korter moet laten knippen.

Van dit merk is ook een cleanser verkrijgbaar.

Organicup is verkrijgbaar in 3 maten

 • Mini: deze is voor tieners of wie een kleinere cup nodig heeft
 • Small: voor vrouwen die niet bevallen zijn
 • Medium: voor vrouwen die bevallen zijn

Ook te verkrijgen bij ahealthylife.nl >>

Period!Amsterdam

De cup van Period!Amsterdam is roze en komt met een opbergzakje. Het bolletje onderaan zorgt ervoor dat je de cup makkelijk kan verwijderen. Deze menstruatiecup gaat tot 10 jaar mee. Om de cup te steriliseren voor gebruik, kook je het gedurende 5 minuten.

Period!Amsterdam menstruatiecup

De ervaringen van deze cup zijn heel goed. Voor sommige even wennen om in te brengen, maar daarna wilt men niet meer terug naar een tampon.

Verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat A, small: voor vrouwen die niet bevallen zijn
 • Maat B, medium: voor vrouwen die wel bevallen zijn

Yoni

Het merk Yoni kan je kennen van het biologische maandverband

Verkrijgbaar in 2 maten:

 • Maat 1: Voor vrouwen die geen vaginale bevalling hebben gehad
 • Maat 2: Voor vrouwen die een vaginale bevalling hebben gehad

Waar menstruatiecups kopen?

Bekijk herbruikbare menstruatieproducten bij Greenjump >>

Bekijk menstruatieproducten bij Big Green Smile >>

Bestel bij amazon >>

Bestel bij bol.com>>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven