Duurzaam speelgoed kopen

Duurzaam speelgoed – 8 top merken (2023)

Duurzaam speelgoed is meer en meer in opkomst. In deze tijd van onzekerheid over het milieu lopen er speelgoedmerken voorop om duurzamer te zijn dan ooit tevoren. We bekijken wat duurzaam speelgoed is, welke merken er zoal zijn en waar je het kan kopen.

Wat is duurzaam speelgoed?

Duurzaam speelgoed betekent dat het het milieu niet schaadt en biologisch afbreekbaar is. Het is gemaakt van materialen die recyclebaar of composteerbaar zijn en bevatten geen giftige chemicaliën die mensen ziek kunnen maken of schadelijk voor de natuur zijn.

Er is zoveel speelgoed op de markt dat het moeilijk kan zijn om te weten welke het waard zijn om te kopen. Jammer genoeg, wordt het vaak gemaakt van giftige materialen, bevat het chemicaliën die het milieu kunnen aantasten, en veel ervan komen op stortplaatsen of in de oceaan terecht. 

Maar gelukkig bestaat er ook duurzaam speelgoed dat bijdraagt aan een betere wereld voor kinderen.

Welk materiaal?

Vaak kijken we naar het materiaal waarvan het speelgoed gemaakt is om te bepalen of het speelgoed duurzaam is. Als je het hebt over duurzaam speelgoed denken de meeste mensen wel aan houten speelgoed, maar er is nog meer van andere materialen zoals natuurlijk rubber of gerecycled plastic.

Bij duurzaam speelgoed kiest men ervoor om het materiaal ook zo natuurlijk mogelijk te behandelen. Dus bijvoorbeeld zonder gifstoffen in de verf, maar met een plantaardige verf. Zo kan dus ook houten speelgoed niet ecologisch zijn als er daarbij wel chemische stoffen gebruikt worden of als het hout uit niet duurzaam beheerde bossen komt.

Eerlijk gemaakt?

Nog een vraag die je je kan stellen is op het speelgoed eerlijk gemaakt wordt. Leuk als je kind er mee kan spelen, maar niet leuk als een ander kind daar hard voor moet werken. Werknemers moeten een eerlijk loon krijgen, gerespecteerd worden en vrije momenten krijgen. Kinderarbeid is bij duurzaam speelgoed zeker uit den boze.

Hoe lang gaat het mee?

Duurzaamheid wordt niet alleen gebruik in de zin van “goed voor het milieu”, maar ook om aan te geven dat iets lang mee gaat en niet snel stuk gaat. Zeker voor speelgoed is dat een belangrijk iets. Je wil niet dat als je kindje er 2 keer mee gooit dat je het dan al in de prullenbak moet gooien omdat het stuk is.

Lego en duurzaamheid

Wist je trouwens dat Lego vroeger houten speelgoed maakte? Zo was het eerste dat verkocht werd een houten eend op wieltjes. Daarna pas zijn de blokjes van plastic gekomen. Dat is niet duurzaam op het gebied van materiaal, maar wel doordat het enorm lang meegaat. Vaak generaties na elkaar en het is onverwoestbaar.

Maar ook Lego wil het nog duurzamer krijgen door ook het materiaal zonder aardolie hebben. Daarvoor hebben ze enkele jaren geleden €135 miljoen geïnvesteerd in een centrum dat op zoek gaat naar hoe ze zowel de steentjes als de verpakking duurzamer kunnen krijgen. Daarna hebben ze nog meerdere honderden miljoen geïnvesteerd en werken er met 150 personen aan.

Het moet een steentje worden dat duurzaam is zonder dat er ingeboet moet worden op veiligheid, kwaliteit, houdbaarheid en speelervaring. Tegen 2030 willen ze alles uit duurzame bronnen produceren.

Recent (juni 2021) hebben ze een steentje voorgesteld dat gemaakt is van plastic flessen. Het is een hele uitdaging om een steentje te maken dat toch duurzaam is maar wat ook makkelijk in en uit elkaar gaat en dat lijken ze nu gevonden te hebben. Het zal nog wel even duren vooraleer je deze kan kopen want ze zijn nog meer tests aan het doen.

Is duurzaam speelgoed duurder?

Duurzaam speelgoed lijkt vaak wat duurder, maar als je alles in afweging neemt dan is dat het zeker waard. Je schaadt het milieu niet, de mensen niet en het gaat ook langer mee. Je hoeft dus niet steeds nieuw te kopen. Kijk maar eens hoeveel speelgoed kinderen vaak hebben, met hoeveel stuks wordt daar echt mee gespeeld. Vaak gaat het maar om enkele stuks en blijft de rest aan de kant liggen. Beter een degelijk en wat duurder stuk dat jaren mee gaat en waar de kinderen echt graag mee spelen.

Merken duurzaam speelgoed

Er zijn tonnen speelgoed op de markt, maar slechts een paar die als echt duurzaam kunnen worden beschouwd.

Green Toys

Green toys maakt speelgoed dat lang mee gaat. Bovendien gebruiken ze gerecycle plastic melkflessen om zo ook energie te besparen. Het bevat geen BPA, PVC, ftalaten, of uitwendige coatings. Ook bij de verpakking houden ze rekening dat het milieuvriendelijk is.

Speelgoed van Green Toys

Ze hebben voornamelijk auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen en boten, maar ook een theeservies, blokken, materiaal om een zandkasteel te maken, een knutselset en een poppenhuis.

Grimms

Grimms is een bekend merk van houten speelgoed. Door de felle kleuren valt het goed op en is het aantrekkelijk voor kinderen om ermee te spelen. Je kan er lekker creatief mee zijn en elke keer wat anders doen.

Grimms, houten en duurzaam speelgoed

Kapla

Uitgevonden door een Nederlander die een kasteel in miniatuur wilde maken. Kapla zijn allemaal even grote plankjes maar ondertussen zijn er wel meerdere kleuren verkrijgbaar.

Kapla duurzaam houten speelgoed om te bouwen

Je kan er mee bouwen wat je wilt. Kleine kinderen zullen eerder eenvoudige dingen bouwen, en de grotere kinderen (en volwassenen) hebben er nog steeds plezier van door moeilijkere bouwwerken te maken. Je hebt er geen lijm of nagels voor nodig dus je kan ze keer op keer hergebruiken. Het hout van de plankjes komt uit duurzaam beheerde bossen. Kapla staat trouwens voor kabouter plankjes.

KarTent

KarTent maakt alles van karton, maar nu ook speelgoed, lampen, bedden,… Het karton is heel sterk dus je hoeft niet bang te zijn dat het meteen stuk is. Qua speelgoed hebben ze o.a een raket, een speelhuis, een molen, keukentje, giraf, maar bijvoorbeeld ook een pingpongtafel, sjoelbak en hobbelpaard. Wil je je huisje een beetje opfleuren, dan schilder je het toch gewoon.

Kartent. -speelgoed van karton

Gebruik je het niet meer dan kan je het recyclen. Het karton is trouwens gemaakt van 73% gerecycled materiaal en de rest is FSC-houtvezel. Het wordt ook lokaal geproduceerd in Amsterdam.

WizzWizz

WizzWizz is constructiespeelgoed waarmee je allerlei figuurtjes in elkaar kan steken. Op basisscholen wordt dit ook gebruikt aangezien het leerzaam is en de motoriek bevorderd.

WizzWizz duurzaam speelgoed

Het wordt gemaakt van duurzaam beukenhout en geschilderd met milieuvriendelijke verf. De productie gebeurt grotendeels bij een GGZ-instelling in Nederland en dit met groene stroom (eigen zonnepanelen).

Wishbonebike

Wishbonebike duurzaam en recycled

In een ander artikel hadden we het al over de Wishbonebike. Het is een loopfiets die je in meerdere standen kan gebruiken waardoor hij meegroeit met je kind en het er langer plezier aan heeft. De Wishbonebike is verkrijgbaar in hout of in gerecyclede materiaal.

Wobbel

De Wobbel is een gebogen plank waarmee je op meerdere manieren mee kan spelen. Van balanceren op de plank tot met een dekentje erin liggen snoezelen. Het stimuleert de creatieviteit van je kind. En mocht je kind het ooit beu worden dan kan je het zelf nog als balance board gebruiken want daar is het stevig genoeg voor.

Wobbel duurzaam balance board, speelgoed

Het hout dat gebruikt wordt komt van duurzaam beheerde bossen en dragen het FSC-label. 

Je kan de Wobbels met een beschermende laag krijgen, deze is verkrijgbaar met kurk (voor + 3 jaar), wolvilt of geperst vilt. Dat laatste wordt voornamelijk gemaakt van gerecyclede flessen. Het vilt wordt op een natuurlijke manier gekleurd.

De Wobbels worden in Europa gemaakt en in Nederland afgewerkt. In deze lokale werkplaats werken mensen die moeilijk in de arbeidsmarkt terecht kunnen.

Zsilt

Zsilt gerecycled strand speelgoed

Er beland te veel plastic in zee. Daarom gebruikt Zsilt gerecycled plastic (van Nederlandse huishoudes) om hun strandspeelgoed te maken. Het heeft leuke kleuren en vormen.

Waar kan je duurzaam speelgoed kopen?

Bij bol.com vind je veel en ook duurzaam speegoed. Je kan er ook makkelijk filteren voor welke leeftijd je het wil aanschaffen. Allerlei houten speelgoed, fsc kleurtjes, treinen, speelkleed, keukentje, puzzels, knikkerbanen, biologische knuffels,

Duurzaam speelgoed bij bol.com >>

Bij I love speelgoed verkopen ze bijzonder speelgoed. Niet alledaags speelgoed wat toch leuk, leerzaam en uitdagend is. Ze hebben speelgoed voor baby’s, om mee in bad te nemen, knuffels, keukentjes, …

Naar I love speelgoed >>

Houd je van houten speelgoed dan kan je zeker eens een kijkje nemen bij de houten speelgoed shop. Ze hebben een heel uitgebreid assortiment van houten speelgoed, zoals blokken, gereedschap, keukentjes, loop- en duwwagens, puzzels, poppen, voertuigen en speelgoed voor baby’s.

Naar Houten Speelgoed Shop >>

Bij Lazy Lama vind je allerlei spulletjes voor je baby of kind waaronder heel wat verantwoord en duurzaam speelgoed.

Naar Lazy Lama >>

Kartent bekeken we hierboven al. Behalve speelgoed van karton vind je er ook lampen, kasten, bureaus, prullenmanden en tussenwanden.

Naar Kartent >>

Er zijn verschillende webshops waar je terecht kan om duurzaam Speelgoed te kopen. Zo heeft men bij GreenJump speelgoed voor baby’s, buitenspeelgoed, knuffels, spellen en puzzels, knutsel- en tekenmateriaal, speelgoed om te bouwen of te ontdekken,… 

Naar Greenjump >>

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven