Moodies Undies review menstruatie ondergoed

Moodies undies: review menstruatieondergoed (getest)

In deze Moodies undies review vertel ik je alles over dit menstruatieondergoed en deel ik je mijn ervaring ermee.

Mijn ervaring met Moodies Undies menstruatieondergoed

Duurzame menstruatieproducten

Zelf was ik in 2012 overgestapt van wegwerp op wasbaar maandverband. Sowieso al voor het milieu maar ik merkte nog veel meer voordelen zoals dat het zachter was waardoor de plooien aan mijn benen niet meer open lagen. In een ander artikel hebben we het over een ander duurzaam alternatief: de menstruatiecup.

Nu ik de laatste tijd steeds meer over menstruatieondergoed hoorde wilde ik het natuurlijk ook wel eens uittesten. Ik bestelde de hipster moderate in het zwart van Moodies period undies.

Eerste indruk Moodies

Toen ik de hipster uit de verpakking haalde was ik aangenaam verrast hoe zacht deze aanvoelde. Op het briefje erbij stond duidelijk vermeld dat het eerst uitgewassen moest worden om de absorptie te verbeteren. Voor ik dat deed maakte ik uiteraard alvast wat foto’s. 

Het logo van Moodies zie je subtiel op de elastiek staan. Wat ik ook prettig vind is dat de wasvoorschriften niet op een etiket staan, maar rechtstreeks op de slip. Je ziet er niks van als je het aan hebt maar de zilverkleurige druk op het zwart vind ik er mooi uitzien.

Moodies bamboe menstruatie ondergoed

Omdat ik benieuwd was hoe het zou zitten deed ik de hipster alvast eens aan. Die zat als gegoten, voelde super zacht. Ik had maat S genomen aangezien ik anders ook deze maat heb bij slips en dat klopte perfect. Bovendien, het allerbelangrijkste, ik voelde niet dat ik een speciaal soort onderbroek aan had.

Verschil tussen wasbaar maandverband en de slips van Moodies

Als ik wasbaar maandverband draag, dan voel ik dat toch wel een beetje zitten, maar dat heb ik totaal niet bij het menstruatieondergoed van Moodies. Nu heb ik wel gekozen voor de moderate versie. Ik veronderstel dat de heavy wel iets dikker aanvoelt, maar dan nog denk ik dat je dat amper gaat aanvoelen, het is namelijk maar 2 mm dik wat een heel stuk dunner is dan bij (wasbaar) maandverband.

Draag ik wasbaar maandverband onder een broek of rokje met kousenbroek dan ervaar ik niet echt een last omdat alles dan goed vast zit. Maar als ik gewoon een rokje draag, dan vind ik dat maandverband te fel naar beneden trekt en hangt te bengelen. 

Daarom dat ik er dan meestal een boyshort over draag en dan dus eigenlijk 2 onderbroeken aan hebt. Met het Moodies menstruatie ondergoed heb ik dat helemaal niet voor omdat het een geheel is. Dus ook heel aangenaam te dragen onder een rokje.

Moodies undies – de test

In mijn hoofd klopte er eerst iets niet. Alsof ik iets vergeten was te gebruiken ter bescherming. Maar na enkele uurtjes bleek dat ik me zorgen om niks gemaakt had. Er was niets te merken, ik voelde geen vochtigheid. Ik heb eens op het kruisje gedept met een stuk toiletpapier en daarop kwam geen bloed. Ik ben echt verbaasd hoe goed dit werkt.

Ik droeg deze slip op een hardere dag. Ik dacht dat het niet voldoende zou zijn aangezien ik moderate gekozen had en geen heavy of moderate-heavy. Toch heb ik geen problemen ervaren. Ook niet tijdens het slapen, geen vlekken op de lakens en het voelde nog steeds even droog. 

Pas 19 uur later ervaarde ik wat nattigheid, toen was het dus tijd om te vervangen. Met heavy zou ik dus zelfs nog langer toegekomen zijn. Aangezien het kruisje super dun is en je niet eens merkt dat je speciaal ondergoed aan hebt, had ik nooit verwacht dat het zo lang een droog en fris gevoel zou geven.

Ik ben enthousiast 🙂

Info Moodies Undies

Moodies Undies is een vrij nieuw Nederlands merk van menstruatieondergoed. Ze hebben zowel slips voor vrouwen als voor jonge meisjes.

Taboe doorbreken

De oprichtster merkte dat het bij haar bonusdochter en de leeftijdsgenootjes een taboe was om over menstruatie te spreken. 

Maar ook bij vrouwen is hier vaak nog een taboe over en vaak zelfs nog meer over urineverlies.

Dit taboe willen ze graag doorbreken door te voorzien in comfortable producten. Verder willen ze ook informeren en meehelpen om de menstruatie-armoede te verminderen.

Moodies slip hipster

Menstruatie-armoede

Bij menstruatie-armoede hebben de vrouwen of meisjes te weinig toegang tot menstruatieproducten of hygiënische voorzieningen. Dit is niet alleen zo in de gekende arme landen maar ook in Nederland. 

Sommige stoppen wc-papier in hun slip om het bloed op te vangen. Dit kan voor irritaties of infecties zorgen. Zelf ervaarde ik al bij het gekende duurdere wegwerp maandverband zulke irritaties waardoor ik wondjes kreeg. Laat staan als je toiletpapier gebruikt.

Om een bijdrage te kunnen leveren, geeft Moodies een broekje weg bij aankoop van elke x-aantal broekjes. Dit jaar hopen ze zo 500 exemplaren weg te kunnen schenken. Hiervoor werken ze samen met De Sociale Kruidenier zodat het zeker op de juiste plaats terecht komt.

In de toekomst willen ze dit probleem ook proberen onder de aandacht te brengen bij de overheid.

Duurzaamheid

De menstruatieslips gebruiken is een duurzamere oplossing dan wegwerpproducten. Deze laatsten bevatten een grote hoeveelheid plastic wat uiteraard niet goed is voor het milieu. De slips van Moodies kan je gedurende 2 à 3 jaar gebruiken.

Voor de slip zelf hebben ze ook gekozen om met bamboe te werken i.p.v. katoen. Voor bamboe is veel minder water en pesticiden nodig. Als bijkomend voordeel is bamboe ook nog eens een stuk zachter en voelt het sneller droog aan.

Er is natuurlijk wel een laagje nodig zodat je niet gaat doorlekken. Dit is een PU-laag die gemaakt is van een oeko-tex ggecertificeerde stof en geen PFAS bevat. Ze proberen de producten steeds te verbeteren. Ze willen namelijk dat deze binnen 3 jaar volledig uit gerecyclede materialen bestaat.

Kruis Moodies Undies

Soorten menstruatieondergoed van Moodies

Bij moodies kan je terecht voor zowel dames als meisjes. Er zijn meerdere modellen verkrijgbaar en bovendien ook meerdere absortieniveaus.

Absortieniveaus

Er zijn 5 absorptieniveaus beschikbaar. Hierbij moet je ook kijken naar het model van de slip want de kleinere modellen zullen eerder voor lichtere dagen geschikt zijn terwijl een boyshort ook voor ’s nachts kan.

Je kan zo verschillende slips voorzien met verschillende absoptie zodat je er eentje hebt voor zowel je lichtere als je zwaardere dagen.

 • Light: light kan 5 ml vocht opvangen wat overeenkomt met 1 tampon. Deze kan je voor de hele lichte dagen gebruiken of als je tijdens het sporten last hebt van wat urineverlies.
 • Moderate: deze kan dubbel zoveel vocht opvangen, namelijk 10 ml. Het komt overeen met 2 tampons.
 • Moderate-heavy: vangt 13 ml bloed of urine op wat overeenkomt met 2 à 3 tampons. 
 • Heavy: deze is voor zwaardere dagen waarbij je zo’n 18 ml kan opvangen, oftwel 3 à 4 tampons.
 • Heavy-overnight: deze is voor de zwaarste dagen en ook heel geschikt om ’s nachts comfortabel te dragen. Het kan maar liefst 20 ml vocht opvangen wat overeenkomt met 4 tampons.

De heavy varianten zijn ook geschikt tijdens of na een zwangerschap of bij de overgang.

Modellen slips

Voor meisjes zijn er 3 modellen verkrijgbaar:

 • Bikini
 • Boyshort
 • Hipster

Ze zijn verkrijgbaar in zwart, blauw en roos in de maten 140-146, 152,158, 164-170.

Voor dames is er nog meer keuze qua modellen slips:

 • Bikini
 • Boyshort
 • Classic brief lace: dit is een klassiek model slip, maar heeft aan de bovenkant een mooie kanten afwerking.
 • Hipster
 • Seamless high waist hiphugger
 • Seamless hiphugger

De twee seamless modellen zijn gelijmd i.p.v. genaaid waardoor het geen afdruk achter laat.

Ze zijn verkrijgbaar in S, M, L, XL en XXL en afhankelijk van welk model je kiest in het zwart, roos, blauw of huidskleur.

Conclusie Moodies review

Met het overschakelijken van wegwerp naar wasbaar maandverbanden gaf dit me al heel wat extra comfort. Maar nu ik de hipster van Moodies getest heb, heb ik een nieuw en hoger niveau van comfort ervaren

Persoonlijk ben ik dus heel tevreden en ben ik aangenaam verrast door het menstruatieondergoed van Moodies. De zachtheid en het comfort zorgen ervoor dat ik dit veel vaker ga dragen.

Ken jij het Moodies menstruatieondergoed al? Wat is jouw ervaring ermee, of heb je ervaring met een ander merk? Wil je het ook eens uitproberen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven