Herbruikbaar maandverband

Wasbaar maandverband: beter voor het milieu én je huid, mijn ervaring

Ben jij op zoek naar een duurzaam alternatief voor maandverband, dan kan je eens kijken voor wasbare exemplaren.

Wat is wasbaar maandverband?

Wasbaar maandverband kan je net zoals ander maandverband gebruiken tijdens je menstruatie. Het ziet er uit zoals de wegwerp variant. Het plakt niet in je slip, maar het heeft flapjes om het rondom je slip te bevestigen.

Wasbaar maandverband is niet nieuw. Vóór de jaren 70, gebruikten vrouwen lappen katoenen stof die ze uitwasten. Daarna ontstond de wegwerpvariant, waardoor de herbruikbare een beetje vergeten was. Ondertussen zijn er echter steeds meer mensen die terug gaan, alleen zijn deze wasbare exemplaren wel wat moderner, gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker gemaakt.

Voordelen van wasbaar maandverband

Herbruikbaar maandverband heeft 3 voordelen: beter voor het milieu, gezonder en zachter voor je huid en op termijn ben je goedkoper uit.

Milieu

Als je je bedenkt dat een tienermeisje begint te menstrueren en dit doet tot de vrouw gemiddeld gezien 51 jaar geworden is en dit een maandelijks terugkerend fenomeen is, dan weet je wel dat dit een hele hoop afval is als je steeds het maandverband in de vuilbak kiepert. 

Door dit te vervangen door wasbaar maandverband spaar je dus heel wat afval uit.

Huid

Wegwerp maandverband wordt gemaakt van houtpulp en plastic, of er kan ook katoen in zitten. Kies je niet bewust voor een biologische variant, dan zitten er hoogstwaarschijnlijk heel wat chemicaliën op aangezien er veelvuldig op katoen gespoten wordt. Vaak worden er ook geurstoffen gebruikt die zoals ik me herinner niet erg natuurlijk roken.

Al deze dingen kunnen dus irritaties veroorzaken op je huid. Je zou de eerste vrouw niet zijn die huidirritatie krijgt van het dragen van maandverband. Eczeem en schuurwondes komen vaak voor.

Wasbaar maandverband is meestal gemaakt van (biologisch) katoen, bamboe of ander natuurlijk materiaal. Dit is veel zachter voor je huid en het bevat geen chemicaliën waardoor je huid blij zal zijn om hier mee in aanraking te komen. Gedaan met de wondes.

Ook voor vrouwen die last hebben van vaginale schimmelinfecties zou het overschakelen op wasbaar maandverband een uitkomst kunnen bieden.

Goedkoper

In het begin is het duurder om wasbaar maandverband te kopen i.p.v. wegwerp. Maar aangezien je het steeds opnieuw kan hergebruiken, heb je nadien ook geen kosten meer. Met wegwerp maandverband moet je keer na keer weer nieuwe kopen.

Waar op letten bij het kopen van wasbaar maandverband?

Grootte

Wasbaar maandverband bestaat in verschillende groottes. Zo zijn er de hele kleine die als inlegkruisje gebruikt worden. Deze kan je in het begin of op het einde van je periode gebruiken. Maar ook als je last hebt van wat vochtverlies zijn deze ideaal.

Dan heb je de gewone, het maandverband en ten slotte heb je er ook nog die een heel stuk groter zijn. Dat is het wasbaar maandverband voor ’s nachts. 

Kleur

In tegenstelling tot wegwerp maandverband komt wasbaar maandverband in allerlei kleuren en motiefjes. Heb je het liever neutraal, dan kan je gaan voor wit of zwart. Wil je het liever wat vrolijker – die periode is al lastig genoeg – dan kan je voor één van de vee kleuren gaan. Vaak zijn ze ook met motiefjes verkrijgbaar: bolletjes, dieren, bloemetjes,…

Sluiting

Om herbruikbaar maandverband op zijn plek te laten zitten, zijn er flapjes aan die je rond je slip moet doen. Meestal kan je deze dicht doen met drukknopen of klittenband.

Materiaal

Het meeste wasbare maandverband is gemaakt van (biologisch) katoen. Daarnaast heb je er ook met bamboe wat nog zachter en nog beter ademend is. Sommige merken hebben een PUL laagje om vocht tegen te houden, maar het is wel ademend.

Merken wasbaar maandverband

Bamboolik

Bamboolik heeft behalve wasbare luiers ook wasbaar maandverband en inlegkruisjes in het assortiment. Je hebt de keuze tussen neutraal wit, of een motiefje.

bamboolik wasbaar maandverband en inlegkruisjes

Deze zijn gemaakt van biologisch katoen (GOTS gecertificeerd) door Tsjechische vrouwen in in een sociaal naaiatelier.

Eco Femme

Het maandverband van Eco Femme wordt gemaakt van biologisch katoen. Behalve wit, kan je ze ook in andere effen kleuren krijgen. Handig is ook het pakket met 2 inlegkruisjes, 2 maandverbanden, 2 grotere verbanden en een nachtverband. Hier komt ook een opbergtasje bij.

Eco Femme maandverband

Eco Femme heeft een pad for pad programma waarbij ze voor elk verkocht maandverband er eentje doneren aan plattelandsmeisjes in India.

Imse Vimse

Het Zweedse Imse Vimse is één van de bekendste merken en ze hebben een uitgebreid assortiment. Zwart, donker- of lichtroze, blauw, motiefjes, met drukknopen of zonder drukkers, kies maar wat jij leuk vindt.

Imse Vimse Wasbare tampons en maandverband met of zonder drukkers

Wegwerp luiers veroorzaakten eczeem bij het dochtertje van de oprichtster en daardoor ging ze op zoek naar een alternatief. Zo ontstond haar bedrijf met wasbare luiers en dit werd uitgebreid met producten voor vrouwen. Behalve gewoon maandverband, zijn er ook inlegkruisjes, nachtverbanden en zelfs tampons beschikbaar.

Het wordt gemaakt van biologisch katoen (Öko-Tex Standard 100 Class gecertificeerd) met in het midden een laagje PUL zodat het geen vocht doorlaat. Dit bevat geen chemicaliën.

MyPad

Medium is het maandverband en small zijn de inlegkruises. Behalve de basisversie (roos met wit) kan je ook kiezen voor een extra zachte variant (roos met zwart). MyPad is gemaakt met een combinatie van biologisch katoen en bamboe. Ze wassen heel makkelijk uit, hebben drukknopen en bevatten geen plastic laagje. Bij aankoop steun je ook weeskinderen in Guatemala.

Simfamily

Houd je van grote motieven dan zijn deze misschien wat voor jou. De binnenlaag is van bamboe waardoor het heel zacht aanvoelt. Binnenin zit microvezel ter absorptie en de buitenlaag is waterdicht.

Mijn ervaring met wasbaar maandverband

Vroeger gebruikt ik net zoals de meeste vrouwen wegwerp maandverband. Ik was eerst nog niet bewust dat er iets anders bestond en gebruikte gewoon de bekende merken. Toen ik zag dat er ook biologische maandverband bestond schakelde ik eerst daar op over. Maar de stap naar herbruikbaar was me nog een beetje te groot. 

Tot de “Schrap je Afval” uitdaging voor de deur staat! Een uitdaging die ik in 2014 met deze blog organiseerde. Ik ging zelf op onderzoek uit waar ik zoal afval gebruikte, en waar ik makkelijk aanpassingen kon maken. Maandverband is iets wat je elke maand nodig hebt, dus dan moest ik de stap toch maar eens zetten. 

Ik had me toen 2 inlegkruisjes en 1 maandverband besteld. Ik dacht, niet te veel ineens voor als het tegenvalt 😉 Die ik kocht zijn gemaakt van bamboe en katoen en verkrijgbaar in verschillende kleuren en motiefjes.

wasbaar maandverband

Ook al stond ik er een beetje wantrouwig tegenover, toen ik het voor het eerst probeerde vond ik het meteen super! Je voelt niet eens dat je het aan hebt, wat wel eens anders is bij ander maandverband. Je kan het via de drukknoopjes rond je slip doen waardoor het blijft zitten. Bij een gewoon maandverband lag de plooi van mijn been altijd een beetje open omdat het plastic steeds tegen de plooiing schuurde. Dat gaf altijd schuurwondes wat best pijnijk was. Aangezien het wasbare maandverband veel zachter is, heb ik dat niet meer voor gehad.

Aangezien mijn ervaring meteen zo goed was wilde ik graag volledig over schakelen op herbruikbaar maandverband. Ik besloot wel nog eerst de wegwerp exemplaren die ik nog liggen had eerst verder op te gebruiken.

Ondertussen kocht ik extra stuks bij aangezien enkel twee inlegkruisjes en een maandverband wat weinig was. Sindsdien ben ik volledig overgeschakeld en tot op de dag van vandaag nog steeds heel tevreden over. Gewoon dat het veel minder afval is, maar zeker ook niet onbelangrijk dat ik geen wondes meer heb en het veel zachter aanvoelt.

Als je het echt goed wilt doen, dan spoel je het verband af met koud water en legt het daarna nog te weken vooraleer je het gaat uitwassen. Dat is iets wat ik niet doe, het moet ook nog praktisch blijven en niet een hoop extra werk mee brengen. Ik veeg het wel eerst af, maar nadien gaat het gewoon mee in de was. Ik laat het dus niet eerst nog weken in koud water. 

Gebruik jij wasbaar maandverband?

Oorspronkelijk artikel van februari 2014, geüpdatet in 2021.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

  1. Wat leuk om dit te lezen. Tot mijn 13-de had ik de katoenen “lappen”. Daarna kocht ik van mijn zakgeld het dure wegwerp maanverband,een verademing Dus net andersom. Nu gebruik ik alleen de katoenen inlegkruisjes

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven