Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Veiligheidsglas

Het woord veiligheidsglas is alleszeggend, maar ook weer niet. Waar staat het voor en wat is het? Op welke veiligheid slaat het woord? Veiligheidsglas is er in alle soorten en maten. Het kan je helpen bij de veiligheid in huis door eventuele letsel uit glasscherven te voorkomen, maar het kan ook in vele andere situaties veiligheid bieden. Eén ding is zeker veiligheid bieden dat doet het. Je moet alleen wel de juiste keus maken voor jouw situatie.

In dit blogbericht gaan we kijken naar wat veiligheidsglas is, welke typen er zijn, en in welke situaties veiligheidsglas een uitkomst kan bieden.

Wat is veiligheidsglas?

Veiligheidsglas ofwel gelaagd glas zijn beide andere namen voor gelamineerd glas. Wanneer mensen het over veiligheidsglas hebben kan het over een aantal dingen gaan. Het kan zijn voor letselbeveiliging, doorvalbeveiliging of inbraak werend. Allemaal hebben ze een andere functie maar hetzelfde glas wordt gebruikt.

De ontwikkeling van veiligheidsglas is gestart omdat bij standaard glas de scherven letsel kunnen veroorzaken. Wanneer standaard glas breekt, breekt dit in grote stukken en aan deze stukken heb je de kans dat iemand zich lelijk verwond, tot vervelende gevolgen van dien.

Veiligheidsglas

Bij letselbeveiliging en doorvalbeveiliging kan je denken aan de ramen in de pui die tot de grond doorlopen, of de ramen in de serre. Je wilt niet dat als er iets van buitenaf naar binnen komt, dus ook het dak van de serre, dat dit jou of je gezin in gevaar brengt. Verder is het zeer gewenst om kinderen te beschermen, daarom is vaak glas wat tot de grond doorloopt veiligheidsglas. In zulke gevallen wordt het glas dan vaak letsel werende beglazing genoemd.

Maar het werkt ook de andere kant op, want als wij er vanuit binnen niet snel doorheen kunnen vallen, dan betekent het dat wanneer er vanuit buiten iemand naar binnen wilt dit niet snel kan. Inbraak werend dus. Een inbreker zal bij veiligheidsglas in ieder geval veel meer tijd nodig hebben om de barrière te doorbreken.

Letsel werend- of veiligheidsglas wordt in het algemeen onderverdeeld in twee categorieën. Je hebt gehard glas en je hebt gelaagd veiligheidsglas, hier komen we later dit artikel nog even op terug. 

Verschillende soorten Veiligheidsglas?

Er zijn een tal van verschillende soorten veiligheidsglas met allemaal weer een andere functie. We gaan hieronder de meest bekende en daarbij behorende functies van veiligheidsglas behandelen.

Gehard veiligheidsglas

Bij gehard glas wordt het basisproduct van de ramen genaamd floatglas nog een keer extra thermisch behandeld. Het harden van een materiaal gaat als volgt. Bij glas wordt het eerst verwarmd tot circa 600°C en vervolgens gecontroleerd en op zorgvuldige wijze snel afgekoeld.

Door deze manier van harden krijgt het glas andere eigenschappen, het is namelijk zo dat wanneer glas valt en breekt na dit verhardingsproces dat er geen scherven overblijven. Het glas breekt uitsluitend in allemaal korrels waardoor dit niet direct schadelijk en gevaarlijk is voor de omgeving.

Waarschijnlijk heb je dit wel eens gezien bij een bushokje dat kapot is gegaan. De grond ligt dan helemaal vol met korrels in plaats van scherven.

Naast dit heeft dit geharde veiligheidsglas ook de eigenschap dat het hogere temperaturen aan kan en gemiddeld gezien circa 5 keer sterker is dan het normale basisproduct floatglas.

Onveilig glas
Dit wil je dus voorkomen

Gelaagd veiligheidsglas

Om gelaagd veiligheidsglas te creëren zullen er minimaal 2 glasplaten met daartussen een folie samengevoegd moeten worden. Met minder dan dit kan je geen gelaagd veiligheidsglas hebben.

De naam zegt het eigenlijk al. Het glas moet uit laagjes voorzien worden. Verder zijn de glasplaten redelijk standaard maar is de combinatie met het folie de uitkomst. Het folie zorgt er namelijk voor dat wanneer het glas breekt dit wel bij elkaar gehouden wordt. Ook dit is dan weer om te voorkomen dat er gevaarlijke scherven ontstaan wat kan zorgen voor een gevaarlijke situatie.

Naast dat er geen gevaarlijke scherven ontstaan is bij dit soort glas de kans ook veel groter dat het raam intact blijft. Je krijgt dus geen groot gat in het raam.

Gelaagd glas zie je vaak in de voorruit van een auto, als dak beglazing of in ramen en deuren.

Meest voorkomende plekken

Veiligheidsglas kan je op veel plekken toepassen, en soms zijn er ook plekken waarbij je er nooit bij zou stilstaan. We hebben een aantal plekken voor je op een rijtje gezet:

  • Een deur die vaak dichtvalt, wanneer een buitendeur of tussendeur de kans heeft om hard dicht te vallen wordt er al snel gekozen voor veiligheidsglas. Hierdoor zal het glas minder snel kapot gaan door de harde klappen;
  • De schuifpui, bij een schuifpui loopt het glas helemaal door tot bijna op de grond. Mocht dit glas kapot gaan dan kan dat een gevaar voor kinderen, maar ook uzelf zijn. Hier wordt dus ook vaak veiligheidsglas toegepast;
  • Een Serre bestaat uit veel glas, ook hier kan je veiligheidsglas toepassen. Door een rijke omgeving aan glas kan er hier van alles misgaan;
  • De vooruit van een auto bestaat ook uit veiligheidsglas, het zou vervelend zijn dat wanneer hier iets tegenaan komt dat het glas allemaal in je gezicht komt;
  • Maar ook de douche wordt vaak gemaakt van veiligheidsglas, het glas loopt hier immers door tot de grond en je wilt dat hier zien geen gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Hieronder hebben we een filmpje van Saniweb toegevoegd waar je goed kan zien wat de eigenschappen van veiligheidsglas zijn.
Veiligheidsglas, wat zijn de eigenschappen. Gemaakt door Saniweb.nl

Wat is de isolatiewaarde?

Veiligheidsglas heeft dezelfde soort isolatiewaarde als zijn gelijke in standaard glas. Als je dubbel glas uitvoert in veiligheidsglas heeft dit ongeveer dezelfde isolatiewaarde als standaard dubbel glas.

Onderstaand een overzicht met de u-waarde (isolatiewaarde) per soort beglazing:

  • Enkel glas, u-waarde van 5,8;
  • Standaard dubbel glas, u-waarde van 2,8;
  • HR glas, u-waarde van 2,0;
  • HR+ glas, u-waarde van 1,6;
  • HR++ glas, u-waarde van 1,1;
  • Driedubbel glas HR+++, u-waarde van 0,5.

Kan veiligheidsglas breken?

veiligheidsglas

Zoals eerder benoemd zijn er verschillende soorten veiligheidsglas. Wanneer je veiligheidsglas hebt om letsel door glasscherven te voorkomen dan wordt er een folie tussen de glasplaten aangebracht. Deze folie zorgt ervoor dat wanneer het glas breekt het wel één geheel blijft. Dit komt doordat de folie alles bij elkaar houd. Zo zorg je ervoor dat wanneer je tegen dit glas aanvalt er geen gevaarlijke situatie ontstaat voor jou, je kinderen of andere mensen.

Breken doet het bijna niet, en verwonden al helemaal niet.

Soms maken ze veiligheidsglas juist heel flexibel in plaats van het aanbrengen van folie. Wanneer wij als mensen het over sterke materialen hebben dan hebben we de nijging om te zeggen dat een materiaal sterk, hard en robuust is. Echter helpt het niet altijd mee wanneer iets heel hard is in zijn sterkte.

Denk aan keramiek we zien dit als een heel hard materiaal, maar zodra het valt breekt het in 1000 stukjes.

Soms is het dus handig wanneer iets juist iet meer mee veert. Misschien een beetje een stom voorbeeld, maar denk aan een stuiterbal dit lijkt niet super sterk spul en toch kun je het zo hard als je wilt op de grond gooien en gaat hij niet kapot. In zekere zin kan je het materiaal dan zien als heel sterk.

Doordat veiligheidsglas ook flexibiliteit heeft, maakt dit het stootbestendig. Hierdoor heeft veiligheidsglas vijf keer minder kans om te breken dan normaal glas. En als dit soort veiligheidsglas breekt dan is het zo gemaakt dat het in duizenden stukjes breekt. Doordat het zoveel stukjes zijn wordt ervoor gezorgd dat er geen grote scherven overblijven waar je jezelf lelijk aan kunt verwonden.

Hoe dik is veiligheidsglas?

De dikte van veiligheidsglas is verschillend. Bij veiligheidsglas dat versterkt is met folie gaat het als volgt. Je hebt een cijfercombinatie die aangeeft hoe de gehele raampartij in elkaar zit en daaruit kan je dan de dikte afleiden.

33.1, hier staan de eerste twee cijfers voor de glasplaten. Deze hebben allebei een dikte van 3 millimeter. De 1 staat voor het aantal lagen folie. De totale dikte zou dan uitkomen op 6,38 millimeter, dit omdat de dikte van de folie ongeveer 0,38 mm is.

44.2, in dit geval heb je dan dus twee glasplaten van elk 4 mm, en 2 folie lagen. In totaal zou je hier dus uitkomen op een totale dikte van 8,76 mm.

Welk gewicht hoort hierbij?

Glas weegt ongeveer 2500 gram per 1 m2, per millimeter dikte glas. Dat betekend dat wanneer je een glasplaat hebt met een dikte van 3 mm dat dit 7500 gram per m2 is. Heb je 2 glasplaten dan kan je dit dus keer 2 doen.

Het gewicht van de folie is nagenoeg verwaarloosbaar, maar voor de volledigheid van de berekening hebben we hem toch meegenomen. Deze is 250 gram per m2.

Overzicht dikte en gewicht gelaagd veiligheidsglas

CijfercombinatieDikte in millimeterGewicht in kg per m2
33.16,3815,25
33.26,7615,50
44.28,7620,50
55.210,7625,50
66.212,7630,50
88.216,7640,50
Staat er één niet bij dan kan je die dus aan de hand van eerder genoemde dikten berekenen.

Veiligheidsglas wat is de prijs?

Hiernaast ziet u een tabel met de gemiddelde prijzen per vierkante meter per soort glas. Normaal gesproken geven we deze indicaties liever niet. Dit komt doordat je hier niet zoveel aan hebt. Er zijn namelijk een tal van soorten glazen en je wilt uiteraard wel kwaliteit aanschaffen.

Verder is onderstaande tabel exclusief de kosten van de glaszetter, waarvan we wel adviseren om die in te schakelen. Het zetten van glas is lastig en moet goed gedaan worden. Wanneer je dit niet zelf kunt of hebt gedaan kan het veel geld kosten om dit zelf te proberen.

Eerder hadden we het al over alle verschillende dikten gehad, er zijn onwijs veel combinaties mogelijk en dat is afhankelijk van de functie die jij wilt dat het glas vervult. Glaszetten is een specialistisch beroep waar veel ervaring bij komt kijken. Om exact te weten wat jij kwijt zult zijn is het handig om een offerte op te vragen.

Soort veiligheidsglasPrijs per vierkante meter
Eenzijdig, gelaagd glas€ 45 – 55
Tweezijdig, gelaagd glas€ 85 – 95
Gelaagd met extra folie voor gehard glas€ 105 – 115
Gehard glas, niet gelaagd€ 45 – 55
Glasprijzen exclusief de kosten van de glaszetter
Altijd een glaszetter in de buurt!
Door gezonde concurrentie kan de prijs tot wel 40% lager uitvallen!

AANSPRAKELIJKHEID

De in dit artikel genoemde organisaties en de bij het tot stand komen van dit artikel betrokken organisaties en personen aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid, ook niet voor directe of indirecte schade ontstaan door of verband houdend met toepassing van de informatie in dit artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven