Ecolgosiche zwemvijver boekenberg

Ecologische zwemvijver Boekenberg

Een frisse duik op een zonnige dag kan ons allemaal bekoren. Nog beter is als je dit kan doen in een volledig ecologische zwemvijver, vrij van chloor en omringd door de natuur. Toen bleek dat de eerste in België én grootste eco-zwemvijver van Europa in het overbekende Antwerpen is gehuisvest, wisselden we tussen crawl en vlinderslag om deze reportage te kunnen maken. Zwemmen zoals zwemmen ooit bedoeld was.

De zwemvijver is onderverdeeld in een groot bad met een diepte van 1.80 tot 2.5m, een kleiner bad voor de kids (diepte 50cm) en een fraaie ligweide.

Tommy Andries, medewerker bij de stad Antwerpen voorziet ons graag van de nodige info over dit unieke concept.

Geschiedenis zwemvijver Boekenberg

Tommy Andries: “Deze ecologische zwemvijver is er sinds 2007. Daarvoor was dit een regulier zwembad, dus mét chloor. De milieuvergunning voor het zwembad liep af in 2000, waarna men besloten heeft om met dit concept aan de slag te gaan. De stad is daarvoor in zee gegaan met een externe firma die de nodige expertise op dit vlak kon voorleggen. Onder andere de best mogelijke manier om het water op een natuurlijke manier te zuiveren.”

Natuurlijk hygienisch

Voor de waterzuivering is gekozen voor een plantenbed van voornamelijk lissen (in de volksmond ook wel Iris genoemd) op een kiezelbed. Deze ‘zuiveringszone’ is nagenoeg even groot als het zwembad zelf en volgens Tommy bijzonder doeltreffend.

“De eisen wat betreft hygiëne zijn uiteraard streng en gerechtvaardigd. Het water wordt daarom wekelijks gecontroleerd door een extern labo en elke 2 weken neemt ook het provinciaal instituut voor hygiëne nog stalen af. Ik kan met gepaste trots melden dat deze zwemvijver nooit met een negatief resultaat te kampen heeft gehad.” 

Opgaan in de natuur

De twee paviljoenen die dienst doen als inkom, douches en omkleedkamers blijken ontworpen te zijn door een landschapsarchitect. Kwestie van deze zo goed mogelijk te laten opgaan in de ruimtelijke omgeving. De verroeste stalen platen waaruit deze zijn opgetrokken sluiten inderdaad wonderwel aan bij het uitzicht van het park. Op onze vraag of er vele bezoekers de weg naar dit kleine paradijs weten te vinden, antwoord Tommy als volgt:

Zwemvijver boekenbeg paviljoen douches

“Het aantal bezoekers is nogal afhankelijk van het weer want het zwembad is uiteraard niet verwarmd.  De zwemvijver heeft een capaciteit van 150 bezoekers, maar op drukke dagen hanteren we het zogenaamde ‘blokzwemmen’. Dan kunnen 150 bezoekers een baantje trekken om na een kwartiertje plaats te maken voor de anderen. Zo komt iedereen regelmatig aan bod. Het maximaal aantal zwembeurten is ongeveer 2500, maar dat kunnen we optrekken naar 3000.” 

Zwemvijver Boekenberg

geopend van 4 mei tot en met 15 september.
Ma-za: 12-19u en zo: 11-18u.
Van Baurscheitlaan, 2100 Deurne-Antwerpen
Toegang tot zwemvijver Boekenberg is gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven