Sporten is weliswaar goed voor jouw fysieke (en mentale) gezondheid, maar geldt die regel ook voor het milieu? Is sporten een milieubelastende bezigheid en zo ja, wat kunnen we daar dan aan doen? Of nog beter: wat doet men er nu al aan!
Van de lange adem
Ademen is een absolute noodzaak. Niemand ondermijnt die eenvoudige stelling maar we staan er ook zelden echt bij stil. Althans tot je op een dag beseft dat je halverwege de trap al staat te hijgen of je grootvader je tijdens een sprintje het nakijken geeft. Conclusie: niet wachten tot het te laat is.
Hetzelfde is ook van toepassing op de planeet. Ook een ademend iets, door ons dagelijks vakkundig gedrild en niet gezegend met veel vrije tijd om te recupereren. Die kan ook best een aangepast trainingsschema gebruiken!
Het is nogal ironisch dat een respectabel begrip als sport toch nog een negatieve impact met zich meebrengt. Net vanwege dat besef staan er echter steeds meer producenten en consumenten op die zowel zichzelf als de planeet graag een lange(re) adem gunnen. Elders in dit blad kan je al een kleine selectie terugvinden van wat er op ecologisch vlak aan sportschoenen, sportkledij en andere sportartikelen voorhanden is. Van daaruit gaan we nog even verder.
Meer schoenen dan mensen
Er zijn veel mensen en nog veel meer sportschoenen, om maar aan te geven dat de sport-industrie een grote jongen is en een flinke ecologische voetafdruk achterlaat. Als je je kleerkast openzwaait zal je daar ongetwijfeld wel een joggingbroek, een paar sportsokken of een voetbalshirt aantreffen. Of je ze nu voor sport of als comfortabele vrijetijdskleding gebruikt is om het even.
Het punt is dat zowat iedereen wel enkele sportgerelateerde spullen in huis heeft. Het merendeel ervan is vervaardigd uit synthetische stoffen, gekleurd met chemische producten en (waar het schoeisel betreft) vaak ook uit leer. Niet zo best dus. Tel daarbij de impact van de productie, het transport en verpakkingsproces (kartonnen schoendozen) en je kan je wel een voorstelling maken, geloof ik?
Clever Big Companies
Omdat het niet de bedoeling kan zijn dat bedrijven producten verkopen die de volksgezondheid doen floreren maar de leefomgeving evenredig afbreken zijn een aantal fabrikanten dus op de ecologische trein gesprongen.
Ook tonen klinkende namen als o.a. Nike, Adidas en Puma al enig engagement voor een nieuwe aanpak. Zo verrekent deze laatste jaarlijks de milieu-impact van het bedrijf met hun winstcijfer. Hoe meer schade toegebracht … hoe kleiner de winstmarge.
Op die eindberekening staan bijvoorbeeld de cijfers i.v.m. de CO2-uitstoot door koeien, het waterverbruik op de katoenplantages en het gebruik van verschillende chemicaliën.
Bovendien kwam Puma ook op de proppen met de ‘Clever Little Bag’ . Een knap en duurzaam staaltje verpakkingstechniek die de aloude schoenendoos voorgoed op pensioen zal sturen.
Sportschoenfabrikant Puma blinkt op ecologisch vlak vooral uit met zijn fraaie schoendozen.
Nee, niet zomaar een doos maar een heuse cradle-to-cradle verpakking in een flitsend design.
Dit ontwerp van Fuseproject is een kanjer van een ecologische oplossing waarbij met letterlijk elk aspect van duurzaamheid rekening is gehouden.
Zo bevat de ‘Clever Little Bag’ nog maar een fractie karton, is elk gebruikt materiaal afkomstig van recyclage en zorgt de lichtgewicht verpakking ervoor dat er in het transport ervan flink gesnoeid kan worden.
Zelfs het drukwerk op de verpakking is tot een absoluut minimum beperkt. Bovendien zal niemand het in z’n hoofd halen om dit kleinood zomaar op de vuilnisbelt te gooien. Een geslaagde prestatie.
Daarbovenop is men ook van plan het gebruik van leer uit hun toekomstige gamma te weren.
Loopvergoeding voor personeel
Sinds afgelopen jaar ontwikkelde ook Nike een manier om de CO2-uitstoot van hun transportpartners te bepalen. Om deze te motiveren tot groenere oplossingen en gezamenlijk de uitstoot te beperken.
Bovendien kan men, als er geen initiatieven worden getoond, besluiten om met een milieuvriendelijkere concurrent in zee te gaan. Ook zij brachten met de ‘Nike Considered’ al een eerste duurzame sportschoen uit en men keert het personeel een mooie vergoeding uit als deze verkiezen om al fietsend of zelfs lopend naar hun werk te komen.
In eigen boezem
Het is natuurlijk makkelijk om in de richting van de grote kanjers te wijzen. De waarheid is echter dat wij dit alles grotendeels zelf in de hand hebben. Creëer je een vraag naar duurzame producten, dan zal je deze krijgen ook. Onze koopkeuze is dus de ideale manier om het tij gunstig te doen keren. Gewoon even tweemaal nadenken over wat je koopt. Kan al bij al niet zo moeilijk zijn, toch?
Nieuwe eerste steen
Het spreekt voor zich dat joggen minder milieu-schade veroorzaakt dan motorcross. Daar hoef je geen genie voor te zijn.
Los daarvan leggen we voor onze sportbeleving en ter vermaak natuurlijk ook hele voetbalstadions, sportcomplexen, racecircuits, zwembaden en golfpistes aan die nogal wat kostbare ruimte opeisen en de natuurlijke omgeving vaak verstoren. Het kan geen kwaad om daar eens bij stil te staan als er weer een nieuwe eerste steen gelegd word. …
Zijn deze oorden dan des duivels? Nee, natuurlijk niet. Het zijn plaatsen waar massa’s mensen veel plezier aan beleven. Die moeten we behouden, maar dan iets bewuster.
Bezint eer gij sprint!
Vóór je uit dit artikel gaat afleiden dat je je hobby beter overboord gooit…dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Wel kan je je sportkeuze zo duurzaam mogelijk benaderen. Tot de perfectie? Nee hoor. Alle kleine stappen helpen en zorgen voor een grotere beweging. Bedenk zo mogelijk niet enkel wat je koopt maar probeer ook eens rekening te houden met je vervoer van en naar bijvoorbeeld.
Het zal je verbazen hoeveel dat kan uitmaken. Sportverenigingen hebben eveneens baat bij wat groene logistiek en een extra vergadering over dit onderwerp.
En dan bedoel ik daarmee zowel cafévoetbalploegen als de organisatie achter de Olympische Spelen.
Opdat we nog tijden van een lange adem kunnen genieten.