Sporten is weliswaar goed voor jouw fysieke (en mentale) gezondheid, maar geldt die regel ook  voor het milieu? Is sporten een milieubelastende bezigheid en zo ja, wat kunnen we daar dan aan doen? Of nog beter: wat doet men er nu al aan!

Van de lange adem

Ademen is een absolute noodzaak. Niemand ondermijnt die eenvoudige stelling maar we staan er ook zelden echt bij stil. Althans tot je op een dag beseft dat je halverwege de trap al staat te hijgen of je grootvader je tijdens een sprintje het nakijken geeft. Conclusie: niet wachten tot het te laat is.

Hetzelfde is ook van toepassing op de planeet. Ook een ademend iets, door ons dagelijks vakkundig gedrild en niet gezegend met veel vrije tijd om te recupereren. Die kan ook best een aangepast trainingsschema gebruiken!

Meer schoenen dan mensen

Er zijn veel mensen en nog veel meer sportschoenen, om maar aan te geven dat de sport-industrie een grote jongen is en een flinke ecologische voetafdruk achterlaat. Als je je kleerkast openzwaait zal je daar ongetwijfeld wel een joggingbroek, een paar sportsokken of een voetbalshirt aantreffen. Of je ze nu voor sport of als comfortabele vrijetijdskleding gebruikt is om het even.

Clever Big Companies

Omdat het niet de bedoeling kan zijn dat bedrijven producten verkopen die de volksgezondheid doen floreren maar de leefomgeving evenredig afbreken zijn een aantal fabrikanten dus op de ecologische trein gesprongen.

In eigen boezem

Het is natuurlijk makkelijk om in de richting van de grote kanjers te wijzen. De waarheid is echter dat wij dit alles grotendeels zelf in de hand hebben. Creëer je een vraag naar duurzame producten, dan zal je deze krijgen ook. Onze koopkeuze is dus de ideale manier om het tij gunstig te doen keren. Gewoon even tweemaal nadenken over wat je koopt. Kan al bij al niet zo moeilijk zijn, toch?

Nieuwe eerste steen

Het spreekt voor zich dat joggen minder milieu-schade veroorzaakt dan motorcross. Daar hoef je geen genie voor te zijn.

Los daarvan leggen we voor onze sportbeleving en ter vermaak natuurlijk ook hele voetbalstadions, sportcomplexen, racecircuits, zwembaden en golfpistes aan die nogal wat kostbare ruimte opeisen en de natuurlijke omgeving vaak verstoren. Het kan geen kwaad om daar eens bij stil te staan als er weer een nieuwe eerste steen gelegd word. …
Zijn deze oorden dan des duivels? Nee, natuurlijk niet. Het zijn plaatsen waar massa’s mensen veel plezier aan beleven. Die moeten we behouden, maar dan iets bewuster.

Bezint eer gij sprint!

Vóór je uit dit artikel gaat afleiden dat je je hobby beter overboord gooit…dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Wel kan je je sportkeuze zo duurzaam mogelijk benaderen. Tot de perfectie? Nee hoor. Alle kleine stappen helpen en zorgen voor een grotere beweging. Bedenk zo mogelijk niet enkel wat je koopt maar probeer ook eens rekening te houden met je vervoer van en naar bijvoorbeeld.

– See more at: http://www.visitamagazine.be/content/voor-de-langste-adem-sport-vs-ecologie#sthash.3BADNwP1.dpuf