Sonja Kimpen – Je leven duurzaam veranderen

De meesten kennen haar van het televisieprogramma ‘Je bent wat je eet’, alwaar Sonja Kimpen op doeltreffende wijze komaf maakte met Vlaanderens overgewicht en slechte levensstijl.

Evengoed heeft ze je pad gekruist in de vorm van één van haar boeken, de theatershow ‘Sonja Kimpen bruist’, je ontbijtbrood(!), of een bezoek aan haar wellnesspoint Synergie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg.

Kortom: Sonja Kimpen is inmiddels overal, heeft een roeping en is gezegend met een enthousiasme en nuchterheid die bergen kan verzetten, en daar bovendien anderen ook kan toe bewegen.

De eerste voor de hand liggende vraag is natuurlijk waar die fascinatie voor gezondheid en bewegen toch vandaan komt?

Sonja Kimpen: Wel, ik had al op zeer vroege leeftijd een goed beeld van wat ik wilde doen: voor de klas staan en mensen iets bijbrengen. Ik koos ook voor sport ondanks dat ik daar destijds niet echt de juiste vorm voor had. 

In mijn familie kampten de meesten met overgewicht en ik was daar helaas geen uitzondering op (lacht). Bijna iedereen zat helemaal in die dieetcultuur van pillen slikken, eiwitshakes die niets hielpen op lange termijn, enzovoort. Ik deed dus gewoon vrolijk mee. Met als enig resultaat dat we dikker werden en zelfs emotioneel labiel.

Ondertussen haalde ik ook m’n diploma lichamelijke opvoeding, gaf ik lessen aerobic en steptraining en trainde ook met de leerlingen mee in plaats van les te geven aan de zijlijn.

Er ging echter geen kilo af. Ik wilde vanaf een bepaald moment wel eens weten waarom er niks scheen te helpen en ging op zoek naar antwoorden.

Iets zegt me dat je die gevonden hebt.

Jazeker. Het punt is dat je geen duurzame resultaten krijgt met enkel voeding en sporten alleen. Het mentale gedeelte is namelijk even belangrijk.

Veel mensen kampen met overgewicht, somberheid, moeheid of andere symptomen van een veranderende tijd. Van stress en welvaart. Men blijft zich uit onwetendheid echter volproppen met ongezond voedsel en gebruikt het lichaam nog amper.

Het gevolg is dat men zich steeds beroerder voelt. Of ze hebben dromen die ze maar niet kunnen waarmaken omdat de fut en motivatie hen ontbreekt. Voor een echt compleet leven moet je zowel fysiek als mentaal alles in balans hebben.

Ik ken bedrijfsleiders die een firma van duizend man naar de top leiden maar hun lichaam niet uit de crisis krijgen. Het omgekeerde kan ook; topfit maar zonder enige vorm van succes.

Het belang en de werking van die ‘drie-eenheid’ is ook regelmatig wetenschappelijk bewezen.

Toch slagen de meesten er niet in hun patroon te doorbreken en wordt er verder ook helemaal geen aandacht aan besteed vanuit de overheid.

Ik wil heus niet de Messias uithangen maar ik vind dat een dergelijk wereldprobleem, want dat is het echt, best wat hoger op de agenda mag staan.

“De natuur kan het niet zo moeilijk bedoeld hebben.”

Op welk vlak zit onze huidige tijd en welvaart daar voor iets tussen?

Oh, op verschillende vlakken eigenlijk. Meer dan 50 jaar geleden leefde je vanzelf gezonder. Men moest destijds nog vaak met de fiets naar het werk, er was meer fysieke arbeid en in de winkels lag nog niet de helft van de overbodige dingen die je er nu kan terugvinden. Je had toen simpelweg minder kans op overgewicht en andere lichamelijke kwalen. Bewegen was toen gewoon dagelijkse kost.

Tegenwoordig bewegen de meeste mensen niet meer consequent. Eventueel sport men af en toe als hobby.

Daar komt bij dat er toen nog geen massaal aanbod was van overbodige voeding. Het zijn de massa’s suikers, kleurstoffen, additieven en eenzijdige eetpatronen dat mensen ziek maakt.

Wat je destijds kocht was sowieso een stuk gezonder dan nu. Het is eigenlijk gewoon heel logisch. De natuur kan het heus niet zo moeilijk bedoeld hebben.

Ben je zelf het beste bewijs van je theorie?

Ik zou anders niet eens durven rondlopen (lacht). Als je als coach wil falen, moet je vooral anderen zeggen hoe ze moeten leven en het zelf niet doen (lacht).

Je moet alles op een rijtje krijgen en zowel mentaal als fysiek sterk staan. Het lijkt de meesten zo’n opgave, maar het is net een heel moeiteloze levensstijl.

Als je ervoor open staat en het echt wil, kan ik dat heel toegankelijk overbrengen. En dan gaat er een wereld voor je open.

Soms belt een journalist me op met de vraag: “geef eens tien tips voor de zomer”. Maar ik geef helemaal geen tips en zeker niet voor één seizoen. Ik geef inzichten waar je je leven lang profijt van hebt. Eenmalig de 10 miles lopen is nog relatief eenvoudig. Consistent zijn voor de rest van je leven…dat is iets anders. Dat vraagt een totaal andere aanpak dan trainen naar een doel met deadline.

“Wel confronteren… niet choqueren.”

In je programma ‘Je bent wat je eet’ hanteer je tegenover de deelnemers een stijl die vaak als ‘ietwat confronterend’ omschreven werd. Is die schop onder de kont noodzakelijk?

Ik denk dat je dat wat moet nuanceren. Natuurlijk, je kan hen zeggen dat er niks aan de hand is met hun levensstijl of alle problemen wat minimaliseren. Daar zijn die mensen alleen niet mee geholpen. Vandaar dat ik gewoon de waarheid zeg en dat altijd met het nodige respect doe.

Verder is het ook televisie hé. Voor die 30 minuten zendtijd ben ik een honderdtal uren met de deelnemers in de weer. Ze tonen mijn gezicht en pikken er wat opmerkingen uit.

Het echte werk krijg je thuis helemaal niet te zien. Ik krijg ook regelmatig de vraag of ik nooit gedegouteerd geraak van wat ik in het programma soms tegenkom. Dat is helemaal niet het geval. Het is eerder jammer en ik wil die mensen gewoon laten inzien wat hun levensstijl met ze doet.

En vaak is de waarheid harder dan een leugen, ja. Het is de reclamewereld die pas echt choqueert maar uit pure onwetendheid trapt men er telkens weer in. Ze beloven je de hemel en verkopen dingen die niet werken.

“Ik heb ook maar 24u”

Het begint me op te vallen dat veel publieke personen een ronduit geschifte agenda hebben. Jij bent daarop zeker geen uitzondering. Hoe combineer je al die bezigheden?

(Heel beslist) Door time-management. Dat is lang erg populair geweest en bedrijven huurden vaak ‘time-management coaches’ in. Ik maakte zo’n sessie mee en heb dat nadien op mijn eigen leven toegepast. Ik liep eigenlijk al op mijn negende met een agenda rond. Mijn vriendinnen vonden dat toen nogal vreemd (lacht). Het is trouwens ook een onderdeel van het geheel dat ik bedoel.

Ik had veel dromen en doelen en ik heb als ieder ander slechts vierentwintig uren in een dag. Als je daar iets efficiënts mee wil doen, moet je alles maken. Het maken van keuzes en opofferingen is net datgene dat mensen ervan weerhoud om ergens in door te groeien. En dat kan je leren. Een druk leven hoeft helemaal geen stressvol leven te zijn. Integendeel.

Je bent ook erg productief als auteur van verschillende boeken.

Schrijven zit zeer sterk in de familie. Ik ben ook grootgebracht in een boekenwinkel.

Mijn vader schreef nog zijn biografie op zijn 76ste, mijn broer is een internationaal fictie-auteur en mijn schoonzus heeft ook reeds verschillende bestsellers op haar naam. Tijd vinden om te schrijven was moeilijker (lacht).

Het scheelt natuurlijk dat ik altijd veel geschreven heb en dus al 30 jaar aan informatie en ervaring heb bijeengesprokkeld. Ik hoef dus niet eerst alles nog te leren voor ik aan nieuw werk begin.

Ik schrijf simpelweg wat ik al jaren onderwijs en waarvan ik weet dat het werkt. En wetenschappelijk gezien klopt. Ik ben blij dat mensen energie en motivatie uit mijn boeken halen en zal dit dus ook blijven doen. Mijn laatste boek ‘Sterker gekregen. Ze hadden eigenlijk zoiets van “Sonja heeft weeral een boek geschreven, zie!” (lacht).

Je theatershow was redelijk uniek in België. Hoe kijk je op die reeks shows terug? En hoe kwam je op het idee?

Toen de plannen openbaar werden gemaakt, kon men zich er niet echt iets bij voorstellen (lacht). Men dacht “wat gaat die Sonja in een theatershow doen?”

De waarheid is echter dat ik niet anders gewend ben. Bij Synergie coach ik groepen van 200 personen en als men mij vraagt als gastspreker, is het een voorwaarde dat er minimum 500 man aanwezig is. Anders kan ik wel 5 x per dag in elke lokale parochiezaal gaan staan (lacht).

Hoe dan ook; het leek me wel eens een uitdaging om dat te verpakken in een echte theatershow. Bovendien word ik vooral gevraagd om te spreken voor bedrijven. Op deze manier kon ik ook particulieren laten kennis maken met wat ik te zeggen heb.

Lijkt me een flinke opgave.

Dat was het zeker. Je moet een programma samenstellen, klank en licht moeten in orde zijn, er moeten mensen worden ingehuurd, enzovoort.

Ik wou in een drie uur durende show de energie flink doen toenemen en dan is het vooral zaak om alles zo leuk en opwindend mogelijk te maken.

Saaiheid is altijd dodelijk en met een thema als gezondheid is het een ware uitdaging om het artistiek goed over te brengen. Daar kroop erg veel tijd in. Bovendien heb je geen flauw idee wie je publiek gaat zijn. Het was dus best slopend en spannend maar het was een succes. En dat terwijl de media niet goed wisten hoe ze dit moesten presenteren (lacht).

Vanwege de dertigste verjaardag van Synergie wou ik een show in elke provincie en die waren allemaal uitverkocht.

Komt er nog een vervolg?

Er liggen wat plannen op tafel om een duopresentatie met een Amerikaan te doen. Ginds is het namelijk gebruikelijk dat er hele theatershows aan dit soort onderwerpen gewijd worden. Omdat er niet veel vrouwen in de mental-coaching actief zijn en/of geen ervaring hebben in het toespreken van mensenmassa’s kwam men mij juist op het spoor. We zijn er dus mee bezig. Ik kan alleen nog niets bevestigen. Er is daar zeker interesse in mijn boeken en presentaties maar er is nog niks concreet.

Heb je tot slot nog een passende tip … euh … inzicht voor onze lezers?

(lacht). Zeker wel. Vraag jezelf af wat je wil bereiken en hoe je je leven wil leiden. Als je daar achter bent en je wil gaan voor een completer leven, kan ik je gericht tips geven. Zodra je er voor  openstaat, is alles mogelijk en kan echt iedereen het. Als je niet weet hoe je het moet aanpakken, dan vind je massa’s tips in mijn boek ‘Sterker dan stress’.

Bedankt voor dit interview.

Graag gedaan. Jij veel schrijfplezier. Dat is toch zoiets plezant hé?

Absoluut 🙂

www.synergie.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven