Interview

De meesten kennen haar van het televisieprogramma ‘Je bent wat je eet’, alwaar Sonja Kimpen op doeltreffende wijze komaf maakte met Vlaanderens overgewicht en slechte levensstijl. Evengoed heeft ze je pad gekruist in de vorm van één van haar boeken, de theatershow ‘Sonja Kimpen bruist’, je ontbijtbrood(!), of een bezoek aan haar wellnesspoint Synergie. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Kortom: Sonja Kimpen is inmiddels overal, heeft een roeping en is gezegend met een enthousiasme en nuchterheid die bergen kan verzetten, en daar bovendien anderen ook kan toe bewegen.

De eerste voor de hand liggende vraag is natuurlijk waar die fascinatie voor gezondheid en bewegen toch vandaan komt?

Sonja Kimpen: Wel, ik had al op zeer vroege leeftijd een goed beeld van wat ik wilde doen: voor de klas staan en mensen iets bijbrengen. Ik koos ook voor sport ondanks dat ik daar destijds niet echt de juiste vorm voor had. …

Er ging echter geen kilo af.
Ik wilde vanaf een bepaald moment wel eens weten waarom er niks scheen te helpen en ging op zoek naar antwoorden.

Iets zegt me dat je die gevonden hebt.

Jazeker. Het punt is dat je geen duurzame resultaten krijgt met enkel voeding en sporten alleen. Het mentale gedeelte is namelijk even belangrijk.

“De natuur kan het niet 

zo moeilijk bedoeld hebben.”

Op welk vlak zit onze huidige tijd en welvaart daar voor iets tussen?

Oh, op verschillende vlakken eigenlijk. Meer dan 50 jaar geleden leefde je vanzelf gezonder. Men moest destijds nog vaak met de fiets naar het werk, er was meer fysieke arbeid en in de winkels lag nog niet de helft van de overbodige dingen die je er nu kan terugvinden. …
Wat je destijds kocht was sowieso een stuk gezonder dan nu. Het is eigenlijk gewoon heel logisch. De natuur kan het heus niet zo moeilijk bedoeld hebben.

Ben je zelf het beste bewijs van je theorie?

Ik zou anders niet eens durven rondlopen (lacht). Als je als coach wil falen, moet je vooral anderen zeggen hoe ze moeten leven en het zelf niet doen (lacht).

 

“Wel confronteren…

niet choqueren.”

In je programma ‘Je bent wat je eet’ hanteer je tegenover de deelnemers een stijl die vaak als ‘ietwat confronterend’ omschreven werd. Is die schop onder de kont noodzakelijk?

Ik denk dat je dat wat moet nuanceren. Natuurlijk, je kan hen zeggen dat er niks aan de hand is met hun levensstijl of alle problemen wat minimaliseren. Daar zijn die mensen alleen niet mee geholpen. Vandaar dat ik gewoon de waarheid zeg en dat altijd met het nodige respect doe.

“Ik heb ook maar 24u”

Het begint me op te vallen dat veel publieke personen een ronduit geschifte agenda hebben. Jij bent daarop zeker geen uitzondering. Hoe combineer je al die bezigheden?

(Heel beslist) Door time-management. …
Ik had veel dromen en doelen en ik heb als ieder ander slechts vierentwintig uren in een dag. Als je daar iets efficiënts mee wil doen, moet je alles plannen, prioriteiten stellen en keuzes durven maken.

Je bent ook erg productief als auteur van verschillende boeken.

Schrijven zit zeer sterk in de familie. Ik ben ook grootgebracht in een boekenwinkel.

 

Je theatershow was redelijk uniek in België. Hoe kijk je op die reeks shows terug? En hoe kwam je op het idee?

Toen de plannen openbaar werden gemaakt, kon men zich er niet echt iets bij voorstellen (lacht). De waarheid is echter dat ik niet anders gewend ben. Bij Synergie coach ik groepen van 200 personen en als men mij vraagt als gastspreker, is het een voorwaarde dat er minimum 500 man aanwezig is. Hoe dan ook; het leek me wel eens een uitdaging om dat te verpakken in een echte theatershow. Bovendien word ik vooral gevraagd om te spreken voor bedrijven. Op deze manier kon ik ook particulieren laten kennis maken met wat ik te zeggen heb.

 

Heb je tot slot nog een passend inzicht voor onze lezers?

(lacht). Zeker wel. Vraag jezelf af wat je wil bereiken en hoe je je leven wil leiden. Als je daar achter bent en je wil gaan voor een completer leven, kan ik je gericht tips geven. Zodra je er voor   openstaat, is alles mogelijk en kan echt iedereen het. Als je niet weet hoe je het moet aanpakken, dan vind je massa’s tips in mijn boek ‘Sterker dan stress’.

….

www.synergie.be

– See more at: http://www.visitamagazine.be/interview/je-leven-duurzaam-veranderen-sonja-kimpen#sthash.1IRanmbf.dpuf