Houtspel – duurzaam houten speelgoed, een interview met Elmar Jansen

Wie ben je?

Ik ben Elmar Jansen, 32 jaar en de trotse papa van twee kereltjes (van 3 jaar oud en 9 maanden oud). Na mijn middelbare school ben ik de opleiding tot meubelmaker gaan volgen. Deze opleiding heb ik met veel plezier doorlopen en uiteindelijk ben ik als meubelmaker afgestudeerd met daarbij de specialisatie van houten botenbouwer. Na deze opleiding ben ik iets totaal anders gaan doen maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en het hout bleef trekken.

Hoe is Houtspel begonnen?

Na de geboorte van mijn oudste zoon ging ik op zoek naar speelgoed dat mijn zoontje kon blijven uitdagen en dat zelfs bij intensief gebruik mooi blijft. Misschien is het door mijn meubelmaker achtergrond maar ik kwam daarbij al snel uit bij houten speelgoed. Maar….. ondanks dat houten speelgoed in vele hoedanigheden te vinden was, het was nooit precies zoals ik het in gedachten had. Ik wilde graag speelgoed waar de houtnerf nog goed te zien en te voelen is en ook wil ik graag speelgoed dat zijn natuurlijke vormen behouden heeft. Uit enthousiasme voor het speelgoed wat voldeed aan mijn wensen besloot ik niet veel later een webshopje te beginnen zodat ook anderen van dit speelgoed kunnen genieten. Halverwege 2011 was het eindelijk zover: Houtspel.nl ging online.

Wat maakt het houten speelgoed van Houtspel zo bijzonder?

Bij Houtspel proberen we ons te onderscheiden van de massa. Dit doen we onder andere door alleen speelgoed te verkopen dat gemaakt is van hout uit duurzaam onderhouden bossen. Dit betekend dat voor elke gekapte boom een nieuwe boom geplant wordt. Bovendien is vrijwel al ons speelgoed handgemaakt en afkomstig uit Europa zodat het niet de hele wereld over hoeft te reizen om door ons verkocht te worden. Ook is ons speelgoed handgekleurd met verf op waterbasis zodat het niet alleen volledig veilig is voor kinderen, het zorgt er ook voor dat het milieu niet extra wordt belast.

Naast deze ‘groene’ benadering in de productie, vinden we ook het educatieve element van spelen belangrijk. Dat is dan ook de reden dat al het speelgoed van Houtspel de ontwikkeling stimuleert en de kinderen uitdaagt om hun creativiteit te gebruiken. Een goed voorbeeld is de houten regenboog van Grimm’s. Deze blijft kinderen uitdagen om steeds op een andere manier te gebruiken. Zo is het de ene keer een brug, dan wordt het tot een hoge toren gestapeld, het worden huisjes voor de poppen en weer later worden er ballen onderdoor gerold.

Welke merken hebben jullie?

Ons allereerste merk was het duitse Grimm’s, een merk dat zich al bijna 35 jaar richt op duurzaam houten speelgoed met een antroposofische achtergrond. De relatie Grimm’s en Houtspel was als liefde op het eerste gezicht en het is dan ook nog steeds een van onze belangrijkste merken.

Ook het merk Holztiger neemt een steeds belangrijkere plaats in op Houtspel.nl. Dit merk heeft zich totaal gericht op het maken van handgesneden en handgeschilderde houten dierenfiguren. Stuk voor stuk verschillend en stuk voor stuk schitterend.

Een paar van Houtspels andere merken zijn: Gluckskafer, Goki, Finkbeiner en De Speelgaard.

Wat is jouw kijk op duurzaamheid?

Naast de punten die we al eerder genoemd hebben zoals het terug planten van een nieuwe boom en het dicht bij huis produceren van het speelgoed hebben wij een ook een andere kijk op duurzaamheid. Het feit dat ons speelgoed jaren mee gaat en dus gebruikt kan worden door verschillende generaties staat bij ons ook voor duurzaamheid. Bovendien is ons speelgoed, naast dat het leuk is om mee te spelen, ook erg leuk om naar te kijken. Het kan dus prima als decoratie gebruikt worden als de kinderen nog te jong zijn of wanneer ze er al mee uitgespeeld zijn.

Heb je zelf nog favorieten?

Ik ben zelf dol op de legpuzzel 4 elementen die, naast dat hij werkelijk prachtig is, ook een zeer veelzijdig stuk speelgoed blijkt waar werkelijk jaren mee gespeeld kan worden. Daarnaast ben ik ook fan van onze houten knutselproducten. Prachtige onbewerkte houten producten die eindeloze mogelijkheden bieden, iets wat we proberen te laten zien met onze gratis knutseltips op de Houtspel blog.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven