Geld besparen radiator ventilator

Radiator ventilator gegarandeerd resultaat – Sneller en goedkoper je huis verwarmen!

Convectieverwarming is een manier van verwarming dat circulatie vereist. Het mooie is dat lucht gaat bewegen wanneer er een verschil van temperatuur ontstaat. Echter gaat dit niet heel snel en is er dus een vorm van traagheid in het systeem. Onze radiatoren in huis zijn ook convectieverwarming en hierdoor kan de radiator niet altijd zijn warmte kwijt. Dat is negatief voor het rendement van onze CV-installatie. Gelukkig bestaan hier oplossingen voor, bijvoorbeeld de radiator ventilator. Deze zorgt voor een snellere luchtcirculatie langs de radiator waardoor het opwarmen van de kamer sneller gaat en er uiteindelijk minder gas verbruikt wordt door de CV ketel.

Die radiator ventilator gaan we hier bekijken en we zullen vragen als, wat doet een radiator ventilator, hoe werkt hij en waar koop je hem behandelen. Daarnaast hebben we er zelf ook één gekocht en gekeken of alles wat geschreven wordt over deze radiator ventilatoren waar is. Lees gauw verder en kom erachter waarom de radiator ventilator thuis hoort in de top 10 energie besparen!

Radiator ventilator transparant
Tot wel 20% op het gasverbruik besparen, met behoud van comfort?

Wat zijn Radiator ventilatoren?

(SpeedComfort – radiator ventilator)

Zoals de naam al doet vermoeden is een radiator ventilator letterlijk een ventilator die je bij de radiator plaatst. Het is een strip van een aantal centimeter lang die je onder of boven je ventilator kunt plaatsen om de luchtcirculatie door de radiator te bevorderen.

Doordat er dan meer lucht stroomt door de radiator komt er meer warmte vrij en zal de kamer sneller opgewarmd worden. De thermostaat ziet dus ook sneller een temperatuur stijging en zal niet onnodig lang een signaal sturen naar de ketel dat het nog koud is in huis.

Een mooie bijkomstigheid is dat hierdoor ook de temperatuur van het water die door de radiator stroomt lager mag zijn. Dit kan je instellen op je CV-ketel, des te lager de temperatuur des te minder gas je verbruikt. Maar pas op, te lage temperaturen kunnen zorgen voor het legionella bacterie. Wanneer water stilstaat en onder de 55 graden Celsius is kan dit voorkomen. Daar vertellen ze hier meer over.

De ventilator radiatoren zijn kleine ventilatoren en zorgen voor een kleine luchtstroom, dit is gedaan zodat de ventilator zo min mogelijk geluid maakt, wel zo fijn in je woonkamer. Daarnaast staan de ventilatoren ook niet constant aan. Er zit namelijk een sensor op aangesloten die kijkt naar de temperatuur van de radiator. Wanneer deze circa 30 graden bereikt gaan de ventilatoren draaien en wanneer de temperatuur onder de 30 graden zakt zullen ze stoppen. Je wilt uiteraard niet dat de ventilatoren constant draaien, dat zou zonde zijn van de energie die je verbruikt op momenten dat je dat niet wilt en ook niet nodig is. We zijn tenslotte wel bezig met het besparen van energie.

We komen dadelijk nog terug op de installatie, deze is zeer eenvoudig. Eerst gaan we kijken naar het mooie filmpje van Speedcomfort:

Radiator ventilator transparant
Tot wel 20% op het gasverbruik besparen, met behoud van comfort?

Hoe werken Radiator ventilatoren?

De radiator ventilator zuigt lucht aan van onder en blaast deze door de radiator. Lucht is een isolator en geleid dus slecht warmte. Daarom is het belangrijk om een hoog temperatuur verschil te creëren tussen de lucht en de radiator. Dit is de reden dat je constant koude lucht langs de radiator wilt sturen en niet dat de warme lucht blijft hangen waardoor er veel minder warmte wordt afgestaan aan de lucht en uiteindelijk dus ook aan de kamer.

Op onderstaande afbeelding is goed te zien hoe de lucht zal circuleren door de radiator. De voorkeur is dat de ventilator aan de onderkant van de radiator hangt. Zo wordt de meest koude lucht aangezogen en door de verwarming gestuurd.

Luchtcirculatie radiator ventilator
Luchtcirculatie door een radiator ventilator

Wat kan een radiator ventilator voor jou betekenen?

Er zijn een aantal dingen die radiator ventilatoren jou kunnen bieden. In ieder geval zorgen ze voor het volgende:

Comfortabel en warme kamer

Sneller opwarmen van de ruimte

Goedkoper verwarmen door efficiëntie

Dit leggen we per punt hieronder nog wat verder toe.

Comfortabel en warme kamer

Doordat er sneller warmte de kamer in wordt gestuurd is het veel sneller de gewenste temperatuur in huis. Daarnaast zal de temperatuur ook minder schommelen, omdat het systeem sneller en beter kan reageren. Het zorgt dus voor een betere en snellere temperatuurregeling in huis.

Sneller opwarmen van de ruimte

Eigenlijk hangt dit samen met het comfort van de verwarming. Door een snellere verwarming ervaar je deze comfort namelijk. Het systeem zorgt ervoor dat er snel warmte de kamer in wordt gestuurd door een snellere luchtcirculatie.

Goedkoper verwarmen

En ook dit is weer een gevolg van het sneller en efficiënter opwarmen van de kamer en het huis. Het opwarmen van het huis is een flinke klus voor het centrale verwarmingssysteem. Door dit te vergemakkelijken kan je aardig wat gas besparen. En het besparen van gas zorgt ook voor een lagere energierekening. Op de hoeveelheid gas en geld dat je kunt besparen gaan we in het volgende stukje verder op in.

Hoeveel bespaard een radiator ventilator?

Om een heel kort antwoord te geven dat is ongeveer 10% van het gasverbruik, en dat kan afhankelijk van de gasprijs die jij betaald flink oplopen. Dat zit hem vooral in het beter afstaan van de warmte aan de kamer en in het feit dat de terugvoer temperatuur van retourleiding lager ligt. En het klinkt misschien raar maar hierdoor is de ketel efficiënter. De ketels zijn hier tenslotte voor gemaakt.  

Maar dat is niet alles. Want niet alleen het centrale verwarmingssysteem wordt efficiënter door het plaatsen van de radiator ventilatoren. Je kunt het ook anders gaan instellen. De meeste ketels staan standaard 80 graden Celsius, en dit hoeft niet meer. Onze huizen raken beter geïsoleerd en met de ventilatoren wordt de warmte beter verspreid. Je kunt deze zonder erbij na te denken verlagen naar 60°C. Dit kan leiden tot een extra energiebesparing van circa 10%. Jouw ketel temperatuur verlagen? Kijk hier voor de instructie.

Een laatste bijkomstigheid die je zelf even zult moeten gaan aanvoelen is dat je over het algemeen de thermostaat wat lager kunt zetten. Dit komt doordat de kamer beter en geleidelijk verwarmt wordt. Begin eens met een halve graad, gemiddeld gezien bespaar je met elke halve graad die je de thermostaat lager zet zo`n 3.5% van het gasverbruik per jaar.

Daadwerkelijke besparing van de radiator ventilator

Met de radiator ventilator zorg je er dus voor dat je op een duurzame manier je huis sneller en zuiniger verwarmt. De besparing zal minimaal 10% zijn en wanneer je het maximale eruit haalt misschien wel 20%. Dat betekent dat je op basis van een gemiddeld huishouden al gauw meer dan €100.- euro kunt besparen op de gasrekening.

De investering van de radiator ventilatoren heb je binnen 3 jaar alweer terugverdiend, en met de stijgende energieprijzen zou dit nog wel eens veel sneller kunnen zijn.

Uiteraard kan je niet zomaar uit het niets energie besparen. Om te besparen moet je ook een beetje investeren. Deze radiator ventilatoren draaien niet uit zichzelf en zullen dus stroom verbruiken. Afhankelijk van de kWh prijs die je betaald zul je ongeveer 20 cent per jaar kwijt, het verbruik ligt namelijk net onder de 1 kWh per jaar. Dat valt dus reuze mee, het stroomverbruik van deze kleine ventilatoren is uiterst laag.

Waar houd je rekening mee?

De radiator ventilatoren zijn relatief eenvoudig te plaatsen en zo aangesloten, toch zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. We zetten ze hieronder nog even op een rijtje.

Waar plaats je ze?

Plaats radiatorventilatoren in ieder geval op de grootste radiatoren in je woonkamer. Die dragen het meeste bij aan de opwarming en geven met de ventilatoren meer en sneller warmte af.

Belangrijk is dat de hele lengte van de radiatoren voorzien is van ventilators. Meet de lengte van je radiator op. Kleine modules radiatorventilators kun je aan elkaar koppelen zodat een langer geheel ontstaat.

Afmetingen van jouw radiator?

Veel van de radiator ventilatoren zijn algemeen toepasbaar, toch is het handig om van te voren even te kijken wat voor radiator je hebt hangen. We hebben de meest voorkomende varianten hieronder nog even op een rijtje gezet.

Standaard radiatoren

Meest gebruikte radiatoren hebben twee of drie platen (type 22 of 33). Deze radiatoren hebben een tussenruimte van meer dan 7cm. Hier plaats je de radiator ventilatoren gemakkelijk onder zonder enige vorm van complexiteit.

De ventilatoren hebben magneten en zijn daardoor eenvoudig te plaatsen onder de radiator.

Smalle(re) radiatoren

Heb je radiatoren die minder dan 7cm ruimte hebben tussen de platen? Ook dan kan je radiator ventilatoren toepassen zo zijn er de ventilatoren van SpeedComfort, bij deze trek je de magneetschuifjes uit de behuizing en plaatst ze met de magneet naar boven terug. Hierdoor kunnen ze ook onder smallere radiatoren worden opgehangen.

Enkelplaats radiatoren

Heb je een radiator met één plaat, dan kan je de magneetschuifjes aan één kant plaatsen. Zo kan je de ventilator van SpeedComfort ook onder een enkelplaats radiator plaatsen.

Convector of convectorput

Heb je een convector of convectorput? Ook dan kan je een radiator ventilator plaatsen. Als hij er niet onder past dan kan je deze ook bovenop de convector plaatsen. Doe dit alleen als het nodig is want dit is wel minder efficiënt.

Afwijkende situaties

Als je ouderwetse lamellenradiatoren hebt dan zijn radiatoren niet altijd geschikt. Er is dan niet een standaard methode om de ventilatoren op te hangen. Uiteraard kan je zelf dan wat in elkaar zetten door met touwtjes of tiewraps te gaan werken, of ze gewoon onder de radiator te plaatsen.

Deze oplossingen werken wel, maar zijn niet altijd de meest efficiënte en mooiste oplossingen.

De 3 beste leveranciers van radiator ventilatoren

Er zijn een aantal bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het maken van radiator ventilatoren.

Radiatorventilator van Speedcomfort

Speedcomfort Radiator Ventilator

De missie van Speedcomfort is om zoveel mogelijk huishoudens te helpen met het verminderen van het energiegebruik, met als gevolg de CO2 uitstoot significant te beperken. Dit kan uiteraard alleen met een goed product. Speedcomfort is één van de bekendste merken als het gaat om radiator ventilatoren en deze heeft ook veel prijzen gewonnen vanwege de innovatie en effectiviteit van het product. Het is daarnaast ook overal te koop, bijvoorbeeld bij de lokale bouwmarkten en online bij Bol.com.

De voordelen van de Speedcomfort radiator ventilator:

Goedkope investering ten opzichte van de besparing

Laag in verbruik en slim door de thermostaat (circa 20 cent per jaar!)

Zeer laag geluidsniveau

Veel prijzen gewonnen!

Expensive production process, which makes the bicycle considerably more expensive;

Er zijn een aantal sets om ieder huis te voorzien van de beste ventilatie rond de radiatoren. Speedcomfort beschikt over de volgende sets:

  • Mono, 1 radiator ventilator voor kleine en smallere radiatoren, geschikt voor radiatoren en convectoren van 50 cm tot 70cm;
  • Duo, 2 radiator ventilatoren voor een gemiddeld radiator, geschikt voor radiatoren en convectoren van 75 tot 120 cm;
  • Trio, 3 radiator ventilatoren voor langere radiatoren, geschikt voor radiatoren en convectoren vanaf 120 cm.

Wij hebben deze ook aangeschaft, een review hiervan vind je later nog in dit stuk.

Radiatorventilator van Heatfan

Heatfan Rdiator Ventilator

Daarnaast heb je ook nog een ander merk, namelijk Heatfan. Deze lijkt erg op die van SpeedComfort en is nu een paar jaar op de markt. De ventilatoren zijn 40 cm lang en kan je aan elkaar koppelen. Er zit een sensor bij die ervoor zorgt dat die vanaf 27 graden Celsius al begint te draaien. Het mooie van deze variant is dat hij in zwart en wit verkrijgbaar is, en dus een ook bij zwarte radiatoren een leuke aanvulling kan zijn. Net als de speedcomfort is deze radiator bij bouwmarkten en online webshops als Bol.com te koop.

De voordelen van de radiator ventilator van Heatfan:

5 tot 20% meer warmte uit de radiator

Luchtgaten tussen de ventilatoren

Zeer laag geluidsniveau

Handige hoekstukken, past op elke radiator of convector

Verbruik circa 1 kWh per ventilator per jaar

Niet het beste rendement in de markt

Radiatorventilator van Climatebooster

Daarnaast is er het merk Climatebooster. Dit Nederlandse bedrijf biedt radiatorventilatoren die je netjes kunt wegwerken onder je radiator. Daardoor vallen ze haast niet op.

De ventilatoren van de Climatebooster kunnen moduleren. Dat betekent dat ze sneller gaan draaien bij een hogere temperatuur. Dan wordt er nog meer warmte uit je radiator gehaald. Daardoor kan het opwarmen van je huis in de ochtend tot 50% sneller gaan. Dat scheelt veel energie, omdat een derde van je dagelijkse gasverbruik in de ochtend bij het opwarmen wordt opgestookt!

De voordelen van Climatebooster radiator ventilator:

Verscheidene modellen verkrijgbaar met een mooi design

Het beste rendement van de markt

Verwarmt tot we 50% sneller

Goede combinatie met een warmtepomp

Modulerend en dus een slimme ventilator

Duurste in de markt

Radiator ventilator review – Speedcomfort

Uiteraard wilde we zelf ook de radiator ventilator gaan testen. Voor deze review hebben we de radiator ventilator van speedcomfort besteld.

Speedcomfort geeft een aantal dingen aan. Door de installatie van deze radiator ventilator kunnen we het volgende verwachten.

  • We zullen de thermostaat een paar graden (1 a 2 graden) lager kunnen zetten;
  • De kamer zal in circa de helft van de tijd verwarmd worden;
  • Door de beter circulatie zal de warmte gelijkmatiger verdeeld worden en heb je minder koude plekken;
  • We kunnen de aanvoertemperatuur van het water in de CV installatie verlagen
  • De radiator ventilatoren zullen het gasverbruik verminderen;

Na installatie zal ik bovenstaande punten in de gaten gaan houden en hier aan het einde van de review op terugkomen. Een aantal van deze punten zullen lastig zijn om waar te nemen, denk bijvoorbeeld aan het gasverbruik dit kunnen we lastig bijhouden.

Ontvangst SpeedComfort radiator ventilator

We hebben de speedcomfort de volgende dag al ontvangen en kwam aan zoals op onderstaande afbeelding is afgebeeld.

Radiator ventilator review
Speedcomfort radiator ventilator vers uit de doos
Radiator ventilator review
Uitgepakt en wel, 4 componenten

Netjes verzonden en aangekomen dus. We ontvingen de componenten in een nette omdoos.

Plaatsing van de Radiator ventilator van speedcomfort

Het plaatsen van de radiator was zeer eenvoudig. In dit geval gaan we de radiator ventilator plaatsen onder een standaard 2 plaats radiator van standaard afmetingen.

Allereerst sluit je de stekker en thermostaat aan op het ventilator blok. vervolgens schuiven we de magneten van de bovenkant, draaien deze om en schuiven ze weer terug in het blok. Hierdoor staan de magneten nu omhoog gericht waardoor we het ventilator blok gemakkelijk onder de radiator kunnen hangen. De magneten zijn nog vrij sterk waardoor hij direct vast hangt. Op de foto hieronder hebben we voor het beeld de thermostaat aan de voorkant gehangen, deze kan je uiteraard uit het zicht aan de achterkant hangen of aan de binnenkant. Zo zorg je er ook voor dat de kabels niet zichtbaar zijn.

Het aanloopsnoer van is relatief lang (180cm), waardoor de kans groot is dat je het stopcontact wel haalt, en anders zul je even met een verlengsnoer aan de slag moeten gaan. Heb je meerdere ventilatoren besteld? Dan kan je deze eenvoudig aan elkaar koppelen door middel van de extra bijgeleverde kabel. Verder is het kunstje volledig hetzelfde. Let op, het zal niet snel gebeuren maar je kunt maximaal 20 ventilatoren aan elkaar koppelen, echter zal dit niet zo snel voorkomen in een woonhuis.

Radiator ventilator review
Speedcomfort radiator ventilator vers uit de doos
Radiator ventilator review
Uitgepakt en wel, 4 componenten

Heb je een wat afwijkende radiator? Dan zie je op de verpakking ook nog verschillende methoden voor het ophangen van de ventilatoren. Voor het gemak hebben we die afbeeldingen hieronder nog even op een rijtje gezet.

Radiator ventilator plaatsen
Helaas niet de beste kwaliteit, maar zo zou het duidelijk moeten zijn 😉

Vind je het handiger en makkelijker om dit even in beeldvorm terug te kijken? Doe het zelver van bouwjeproject.nl heeft het opgenomen.

Radiator ventilator review conclusie

Ik heb ook nog even op google gezocht hoe deze ventilator scoorde. Hij krijgt 3,9 sterren uit de 5, en wanneer ik de reviews dan wat verder doorlees komt dit voor mijn gevoel voornamelijk uit het feit dat het lastig bij te houden is of het ook daadwerkelijk werkt. Logisch als je het mij vraagt. Toch heb ik het gevoel dat het wel degelijk werkt.

Daarnaast zag ik dat een aantal mensen klaagde over het geluid, hier ben ik het totaal niet mee eens. Toen ik hem aansloot hoorde ik hem uiteraard aanslaan, echter de volgende dag kwam ik beneden en vroeg ik me af of hij aanstond. Ik heb toen mijn hand eronder gehouden en voelde wel degelijk een luchtstroom, van geluidsoverlast was dus absoluut geen sprake!

De conclusie is dus dat ik zeer tevreden ben met het product. Houd er rekening mee dat één radiator ventilator circa 30 m3/hr aan lucht verplaatst, het wordt dan ook geadviseerd om per 30m3 volume een ventilator onder de radiator te plaatsen. In mijn geval is de woonkamer circa 5 meter breed, 7 meter lang en ongeveer 2,5 meter hoog. Dit betekend dat de woonkamer een volume heeft van circa 87.5 m3. Ik ga er dus nog 2 bij bestellen om het beste rendement te behalen.

Radiator ventilator Speedcomfort – zijn de claims behaald?

Laten we nog even kijken of datgeen wat SpeedComfort claimt ook daadwerkelijk zo is:

De thermostaat lager zetten, doordat het minder snel koud is en sneller verwarmt moet ik zeggen dat ik hem niet meer hoger zet. Hoewel mijn vriendin dit af en toe wel nog eens doet 😉 lijkt het erop dat dit inderdaad waar is!
De kamer is in de helft van de tijd verwarmd, alhoewel dit nog niet waar is bij ons gaat het al wel veel sneller! Maar dit komt uiteraard ook, omdat wij er nog niet genoeg geplaatst hadden. Zorg er dus echt voor dat je er genoeg plaatst zoals hierboven aangegeven.
Door betere circulatie zal de warmte gelijkmatiger verdeeld worden, dit is absoluut waar. Minder koude voeten en een homogener verwarmd huis.
De aanvoertemperatuur van het water in de CV installatie verlagen, ook waar, echter kon dit misschien ook hier voor al.
De radiator ventilatoren zullen het gasverbruik verminderen, deze is lastig te meten omdat dit van veel factoren afhankelijk is. Maar gezien de vorige punten zal ook dit ongetwijfeld waar zijn.

Radiator ventilator transparant
Tot wel 20% op het gasverbruik besparen, met behoud van comfort?

Speedcomfort radiator ventilator, wist je dat & tips?

Wist je dat de radiator ventilator van SpeedComfort verschillende prijzen heeft gewonnen? In 2015 kreeg deze radiator ventilator de prijs voor het groenste idee van Nederland. Later in 2017 mocht het merk ook nog de prijs voor Frisse Dingen Innovation Award in ontvangst nemen.

Daarnaast kreeg een ander merk namelijk de Climatebooster in 2019 de Jan Terlouw Innovatieprijs.

Verschillende berekeningen laten zien dat je de ventilators al binnen 3 jaar terugverdient hebt en dit met de stijgende energieprijzen nog veel sneller kan.

De ventilatoren zuigen ook een hoop stof aan, vergeet tijdens het schoonmaken niet hier even de stofzuiger of een doekje overheen te halen.

Veel gestelde vragen – SpeedComfort Radiator Ventilator

Wat zijn de afmetingen van één radiator ventilator?

Eén blok van deze radiator ventilator is 34 cm lang, 7 cm breed en 2,3 dik.

Hoeveel geluid maakt deze radiator ventilator?

De radiator ventilator van SpeedComfort is vergelijkbaar met de ventilatoren van een laptop. Het geluidsniveau is lager dan 20dB(A) en is in de meeste gevallen amper te horen.

 Wat is het verbruik van de radiator ventilator?

De ventilatoren zijn extreem zuinig. Uitgaand van 1200 draaiuren in een jaar, gebruikt een SpeedComfort per jaar minder dan €0,20 of afhankelijk van wat je betaald per kWh, hij verbruikt minder dan 1 kWh per jaar.
De adapter is verliesvrij en dat is niet gebruikelijk bij elk apparaat, als de SpeedComforts niet in werking zijn dan vergebruikt de adapter geen stroom. (ter vergelijking: als je een ‘gewone’ adapter bijvoorbeeld die van je telefoon een jaar in het stopcontact laat zitten, ben je zo’n €6 aan stroom armer, ook dat is afhankelijk van de kWh-prijs natuurlijk)

Hoeveel ventilatoren moet ik bij mij thuis plaatsen?

Voor de SpeedComfort radiator ventilatoren geld het volgende:
– Eén SpeedComfort verplaatst per uur zo’n 30m3  lucht. Als alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleert is dat doorgaans voldoende.
– Houd er rekening mee, dat je gemiddeld 50 cm lengte nodig hebt voor het plaatsten van een SpeedComfort. Op een radiator/convector  van 1.60m kan je er dus drie kwijt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven