Duurzame kerstboom tips

Duurzame kerstboom

Wat is een duurzame kerstboom? Een echte dennenboom is qua gezelligheid en geur natuurlijk een streepje authentieker dan een plastic variant. Deze laatste hoef je dan wel slechts éénmalig aan te schaffen, ze worden meestal echter vervaardigd in China en dit onder vaak mensonwaardige omstandigheden.

Bovendien zijn ze erg duur, is en blijft het PVC en bevatten ze lood en brandvertragers. Veilig, praktisch maar niet zo mens- en milieuvriendelijk dus. Het grootste nadeel van een traditionele dennenboom is dan weer het tijdelijke karakter ervan, de massale productie en het feit dat daar flink wat pesticiden en artificiële voedingsstoffen bij te pas komen. Dus… hoe lossen we dat op?

Tips voor een duurzame kerstboom

Koop bij voorkeur een kerstboom mét kluit en plant de boom na gebruik terug in je tuin

Hou er wel rekening mee of de bodemkwaliteit geschikt is voor naaldbomen. Zo ja, dan kun je dezelfde boom wel een aantal jaar hergebruiken.

Koop deze boom met kluit bij een biologische teler

Een biologische kerstboomteler gebruikt geen pesticiden of kunstmest en houdt rekening met de natuurlijke leefomgeving. Enkele links: www.kerstbomen.be

Huur of adopteer een kerstboom!

Een concept dat sinds een paar jaar in Nederland zijn opmars heeft gedaan is om een kerstboom te adopteren. Het principe is nagenoeg hetzelfde, met uitzondering dat je hem niet zelf opnieuw hoeft te planten. Je levert je kerstboom gewoon terug in en haalt ‘m een jaar later weer op.

Let op: als koper of verkoper kilometers moet rijden, blijft van het ecologisch voordeel ook niet veel over. Geïnteresseerden kunnen echter een kijkje nemen op www.adopteereenkerstboom.nl om een boom te adopteren en deze het jaar later opnieuw in hun woonkamer te zien verschijnen.

I.pv. adopteren kan je er ook eentje huren zoals bij www.duurzame-kerstbomen.nl of www.beterboompje.nl Na gebruik lever je deze terug in en dan krijgen ze een definitief plaatsje in het bos als je kiest voor de servische spar. Als je voor de Nordmann kiest zit er geen kluit aan maar dan worden er twee andere jonge boompjes geplant.

Beterboompje kerstboom zonder kluit bestellen >>

Koop een tweedehands boom

Vind je zo’n plastic kerstboom toch wel handig, dan kan je ook eens op tweedehands websites zoals marktplaats kijken of in de plaatselijke kringloopwinkel.

Een mooi verstierde plastic boom kan heus ook gezellig zijn. Alleen is er één gemis: de heerlijke dennegeur die je meteen in kerstsfeer brengt. Dat kan je oplossen door een flesje biologische dennengeur aan te schaffen. Zo ruikt je huis meteen naar een heerlijke winterse kerst.

Ga voor een alternatief!

Een dennenboom is niet de enige plant die je woning in kerstsferen onderdompelt. Ook hulst is populair in bijvoorbeeld kerstkransen en uitstekend geschikt om te verwerken in andere werkstukken. Wees creatief en gebruik natuurlijke en duurzame materialen. Dat laatste geldt ook als je toch een echte kerstboom wil.

Gebruik ledlampjes i.p.v. reguliere kerstboomverlichting.

Tegenwoordig vind je ze overal kerstlampjes met ledlichtjes. Ze verbruiken een heel pak minder dus ideaal als je graag de hele dag je kerstverlichting aan hebt.

Ruil of leen je kerstspullen met familie of vrienden

Heb je al veel spullen? Ruil of leen deze dan uit met je familie of vrienden. Zo heb je elk jaar opnieuw variatie in je woonkamer.

Heb jij nog tips voor een duurzame kerstboom? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven