Geld besparen

Warmtepomp subsidie 2022 – Hoe zit dit en kan ik ergens gebruik van maken?

Warmtepomp subsidie in 2022? Hoe zit dit en kan ik ergens gebruik van maken? Lees het hier wij helpen je van A tot Z!

We leven in een tijd waarin duurzame oplossingen steeds belangrijker worden. Daarom worden dit soort oplossingen ook vaak gestimuleerd. Je kan dan denken aan zonnepanelen, een elektrische auto, maar ook zeker aan een warmtepomp. Met een warmtepomp in huis kan jij besparen terwijl je tegelijkertijd bijdraagt aan een beter milieu. Een extra bijkomend voordeel is dat je er subsidie voor kunt ontvangen dit is bij bijvoorbeeld zonnepanelen niet het geval. Maar hoe zit dit nu precies? In dit artikel lees je alles over de warmtepomp subsidie 2022. Is er iets niet duidelijk laat dan vooral even een reactie achter!

Warmtepomp subsidie 2022, nieuw potje beschikbaar

In het jaar 2022 wordt er wederom meer gedaan om duurzame oplossingen te stimuleren. Ook de warmtepomp hoort hierbij. De regering ziet namelijk in hoeveel dit kan bijdragen aan een betere wereld en daarom komen er de komende 3 jaar extra subsidies voor. Daarnaast willen ze de mensen graag voorzien van betere informatie en adviezen over warmtepompen. Het uiteindelijke doel is de uitfasering van cv-ketels.  

Dat wil dus zeggen dat in het jaar 2022 een extra potje beschikbaar komt voor subsidies op warmtepompen. In de periode 2022 tot 2024 gaat het namelijk om een bedrag van maar liefst 282 miljoen euro die ze willen investeren in duurzame energie en energiebesparing, waar dus ook de warmtepomp subsidies onder vallen.

Daarnaast wordt de subsidie ook verhoogd van 20 procent naar 30 procent over de totale kosten van de investering. Uiteraard is dit een goede stimulans voor huishoudens om een warmtepomp te installeren, aangezien het best prijzig kan zijn.

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidies in 2022

Nu je weet dat er extra geld beschikbaar komt voor de subsidies op warmtepompen, vraag jij jezelf misschien af wanneer jij hiervoor in aanmerking komt. Je moet namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat je recht hebt op subsidie. Wat deze voorwaarden zijn, lees je hieronder.

Ten eerste moet je de eigenaar zijn van de koopwoning en moet het je hoofdverblijf zijn. Het mag ook je hoofdverblijf worden nadat je de woning hebt gerenoveerd.

Dan moet de warmtepomp in jouw huis ook een nieuw product zijn. Het mag dus geen tweedehands warmtepomp zijn of een gebruikt product.

De warmtepomp laat je installeren in een woning, waar de omgevingsvergunning is aangevraagd voor of op 30 juni 2018. Let er wel op dat dit niet geldt voor een hybride warmtepomp.

Verder moet je de warmtepomp na 30 juni 2020 hebben laten installeren. Ook is het belangrijk dat de pomp al is geïnstalleerd voordat je de subsidie aan gaat vragen. Let er tevens op dat je de installatie niet zelf doet, dit moet namelijk gedaan zijn door een bouwbedrijf.

Een andere voorwaarde is dat je in bezit moet zijn van een betaalbewijs en factuur van zowel de aanschaf als de installatie van je pomp. Dit is namelijk het bewijs dat je moet leveren.

Wanneer jouw aanvraag voor subsidie niet gepaard gaat met een aanvraag voor een isolatiemaatregel, kun je tot maximaal 12 maanden na de installatie van de pomp nog subsidie aanvragen. Combineer je dit wel, dan kan je subsidie aanvragen tot 12 maanden na installatie of aanbrengen van de eerste maatregel.

Heb je al eens een andere subsidie ontvangen voor een warmtepomp, heb je geen recht op nog een subsidie uit het potje waar we het eerder over hadden. Als deze subsidie is verstrekt door de gemeente, openbaar lichaam, waterschap of provincie geldt deze voorwaarde niet, mits je aanvraag is ingediend op of na 21 april 2021.

Warmtepomp subsidie 2022

Hoeveel subsidie kan ik verwachten voor mijn warmtepomp

Inmiddels hebben we al gekeken naar het extra potje voor warmtepomp subsidie 2022 en wanneer jij in aanmerking komt hiervoor, maar hoeveel subsidie mag je nu precies verwachten? Dit is namelijk voor veel mensen die twijfelen over het installeren van een warmtepomp niet helemaal duidelijk. Hieronder lees je dan ook hoeveel subsidie je mag verwachten op je warmtepomp.

In principe kan je 500 euro aan subsidie ontvangen wanneer je een warmtepomp installeert. Dit is wel afhankelijk van het type warmtepomp. In 2022 wordt het percentage dat je kan ontvangen verhoogd van 20 procent naar 30 procent van de totale installatiekosten.

Hoeveel je daadwerkelijk kunt ontvangen aan subsidie, is dus nog van een aantal factoren afhankelijk. De hoogte van jouw subsidie kan je zien bij het aanvragen.  

Waar en hoe kan ik de subsidie aanvragen?

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je dus recht op warmtepomp subsidie 2022? Dan wil je natuurlijk nog weten hoe je deze subsidie aan kunt vragen. Wat je hiervoor moet doen lees je in het stukje hieronder.

Het aanvragen van subsidie kan best wel ingewikkeld zijn. Heb je hier geen zin in of heb je simpelweg weinig tijd, kan je ervoor kiezen om hier je subsidie aan te vragen. Het meeste werk wordt dan voor jou gedaan. Ook kan je gebruik maken van deze website om de hoogte van jouw warmtepomp subsidie 2022 te checken.

Het werkt heel eenvoudig: je gaat naar de website en je kunt direct beginnen. Je hoeft enkel jouw warmtepomp te selecteren om uit te zoeken hoeveel subsidie je kunt ontvangen.

Selecteer dus jouw pomp en hierna krijg je direct het mogelijke subsidiebedrag te zien. Hierna doorloop je de voorwaarden waaraan je moet voldoen en kan je verder met de volgende stap.

Deze volgende stap is het daadwerkelijke aanvragen van subsidie. Op de website vul je jouw gegevens in en je laat de website het werk voor je doen. Vervolgens heb je maximale garantie op jouw warmtepomp subsidie.

Het is dus mogelijk om in slechts enkele stappen subsidie voor je warmtepomp aan te vragen, zonder dat je er zelf veel werk aan hebt.

Meer lezen over warmtepompen? Lees hier meer!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven