Het Pareto-principe in je tuin

Toen ik na mijn schooltijd ging werken bij een tuincentrum, heb ik redelijk snel het internet-gedeelte naar mij toegetrokken. De website zag er toen echt slecht uit en er kwamen absoluut niet veel bezoekers langs! Gaandeweg ben ik zo ook meer beginnen lezen over marketing en zeker over internetmarketing.

Wat mij altijd zal bijblijven uit deze periode is het 80/20 principe.

Dit principe staat ook bekend als het Pareto-principe. De simpele uitleg is eigenlijk dat er voor – bijna – alles een bepaalde verhouding is. De verhouding 80/20 is maar een indicatie en moet je niet exact nemen, het is eerder een verhouding veel/weinig.

Enkele voorbeelden

  • de rijkste 20% van de wereld controleert 80% van het geld
  • 80% van de misdaden wordt gepleegd door 20% van de misdadigers
  • Microsoft: door 20% van de belangrijkste problemen op te lossen, verdween er 80% van de crashes van de software
  • 20% van de patiënten gebruikt 80% van het totale budget

Ook in de natuur

Zo zal een bij die aan het foerageren is en ontdekt dat er gigantisch veel rozen bloeien, zich beperken tot de rozen. Andere planten die minder aanwezig zijn worden genegeerd. Hierdoor moet de bij niet telkens op zoek gaan naar een andere plant, maar kan zij veel efficiënter stuifmeel en nectar verzamelen. Zij weet immers wat de rozen bevatten en waar ze zijn. Zij verliest veel minder tijd.

Verhouding: 80% rozen (veel) / 20% moeite (weinig)

Zo ook eten bv. duiven uit een mengeling van veel gerst met weinig erwten, enkel de gerst op. Wanneer de onderzoekers het omdraaien en veel erwten geven met een beetje gerst, blijft de gerst liggen.

De duif wil zo snel mogelijk eten en zal zich beperken tot wat ze veel ziet. Elke keer ze een erwt wilt opeten, moet ze zich terug afvragen of het een gerstekorrel, erwt of iets anders is. Dat eet veel moeilijker en minder efficiënt.

Verhouding: 80% van het eten / 20% van de tijd om te zoeken

Wat helpt dat in mijn tuin?

Het pareto-principe is iets dat je in je achterhoofd moet houden tijdens jouw werkzaamheden in de tuin. Zo zijn zijn er enkele werkzaamheden die je 20% van de totale tijd kosten maar 80% van het resultaat opleveren.

Een hele belangrijke hierin is mulchen. Deze activiteit kost tijdens het verzamelen en leggen wel wat tijd, maar de resultaten die je hiermee boekt zijn enorm:

  • grondverbetering zonder spitten (spitten kost heel veel tijd en energie!)
  • stimuleren van het bodemleven
  • geen onkruid (spaart enorm veel tijd uit in de toekomst)

Een andere belangrijke activiteit is het aanleggen van randen. Het voorzien van schuil-, overwinteringsplaatsen en voedsel zet een hele dynamiek in gang. Door het voorzien van een habitat en voedsel voor dieren, gaan ze komen. En ze brengen heel veel voordelen mee:

  • onderdrukken van plagen
  • opruimen van afgevallen fruit
  • verbeteren van de bodem

Eigenlijk zijn er enkele zaken die je redelijk snel kunt uitvoeren in je tuin waardoor je een enorme sprong vooruit maakt. Een sprong die je tuin al een flink stuk op weg zet naar een natuurlijke tuin.

Wanneer je vóór je start even stilstaat bij wat er juist moet gebeuren en dan eerst die dingen doet die veel voordelen opleveren, dan ga je veel sneller vooruit komen in je tuin en ga je ook een beter gevoel krijgen.

Zo moet je beginnen met de tuin te mulchen en randen aan te planten, hierdoor gaat jouw tuin drastisch veranderen.

Wanneer je echter begint met combineren volgens ons systeem ‘Schijnbare Chaos’, dan ga je geen goede resultaten bekomen omdat al de rest nog niet in orde is.

Als je op een natuurlijke manier wilt werken in de tuin, dan is het belangrijk om de juiste dingen eerst uit te voeren!

Dus: denk even goed na voor je begint (de winter is hier een goede periode voor :-)), en doe dan die dingen (20%) die je snel veel voordeel opleveren. De rest (overige 80%) kan je dan geleidelijk invoeren.

Want je moet niet vergeten dat er bij natuurlijk tuinieren moet nagedacht en gepland worden!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven