Groene praatjes met Nancy De Poorter

Groene praatjes

Nancy De Poorter verkoopt naast groene praatjes ook fairtrade en biokleding vanuit haar winkel en woonplaats te Zammel. Daar aangekomen biedt deze goedlachse dame ons een zonovergoten plekje aan in een prachtige tuin. Onder een stralende hemel. En koffie en biochocolade. Zalig!

Huis en tuin

Nancy De Poorter: Ik woon nu in een klein dorpje, maar heb eerder in Brugge en Den Haag gewoond. Van een stadstuintje van 6x6m gingen we naar een tuin van 900 m². Als stadsmens heb ik dus wel een en ander moeten leren (lacht). Al snel begonnen we al met composteren en wat later kwamen dan ook de kippen. Die zijn eigenlijk van m’n zoon en het zijn erg nuttige dieren. Voor het composteren en het houden van kippen heb ik me georiënteerd op de brochures van OVAM. Die zijn erg handig gebleken. Als ik nu vriendinnen uit de stad op bezoek krijg, vinden die een compostbak echt vies of moet ik hen soms uitleggen hoe ze een kip van een haan onderscheiden (lacht).

Voor de verbouwing van ons huis wilden we FSC-hout. De houthandel had maar één soort: jatoba, maar gelukkig was die wel erg mooi (lacht). Ook hebben we zonnepanelen op het dak. Die zijn pal op het zuiden gericht en hebben dus veel rendement.

Bio en rechtvaardigheid

Mijn gezin kan echt genieten van lekker en gevarieerd eten. Ja, we eten vlees, maar niet elke dag. We kiezen dan ook bewust voor biologisch vlees. Is dat niet voorhanden, dan gaan we voor vegetarisch of een vleesvervanger. De keuze voor biovlees maak ik vooral om ethische redenen. Dieren die in erbarmelijke omstandigheden gekweekt zijn zoals plofkippen? Nee, dank je. Meestal kies ik ook voor biogroenten omdat er gewoon meer smaak aan zit. Verder winkel ik graag met gezond verstand: fairtrade boontjes uit Ethiopië vind ik niet helemaal kloppen. Terwijl ik wel alleen fairtrade bananen koop. Ik kijk sowieso altijd naar het land van herkomst en koop bovendien enkel seizoensgebonden. Je zal me bij een kerstmenu dus zeker geen aardbeien zien serveren (lacht).

Fair trade en eco

Ik had als kind al een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel en daar leef ik hoe langer hoe meer naar. Daarom kies ik ook voor cosmeticaproducten enkel merken die niet op dieren getest zijn en geen dierlijke ingrediënten bevatten. Je vindt hoe langer hoe meer producten met bio of fairtrade ingrediënten en dat is een goed teken.

Misschien ben ik meer bezig met fairtrade dan met ecologie. Ik wil echter niemand bekeren. Iedereen mag zijn eigen keuzes maken. Wel vind ik het belangrijk dat mensen weten dat er iets te kiezen valt. Soms is het heel simpel. In de supermarkt vind je de fairtrade en biochocolade gewoon naast de andere chocolade. Die bestaat zelfs van het huismerk. Waarom zou je die dan niet kopen? Ook voor schoonmaakmiddelen en wasmiddel koop ik enkel de milieuvriendelijke merken. Mijn was droog ik aan de lijn. Ook mijn zonen van 11 en 14 zijn al redelijk bewuste consumenten. Toen de jongste op sportkamp ging, vroeg hij of het vlees bio was. Omdat ze dat niet wisten, heeft hij steeds gekozen voor het vegetarische menu, als enige van de klas. En hij schreef ook al een voordracht voor school over ‘zijn heldin’. Ik was stomverbaasd dat hij het over mij had (lacht). Ik heb een berg zakdoeken volgesnotterd.

De ecotips van Nancy:

  • Op www.ovam.be vind je handige brochures om te starten met composteren en kippen houden.
  • Ga voor bio- en fairtradeproducten
  • Houd rekening met de reisafstand van voedingswaren
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven