Zo blijft de zomer duren

Jawel, we hebben er lang genoeg op mogen wachten maar hier is hij dan in vol ornaat, in bakken en braden bij 30 graden: een zomer om u tegen te zeggen! Hitte die je hersens doet smelten, rozengeur en zonneschijn van vroegochtend tot laatavond, vijftig tinten hemelsblauw uit glossy vakantiemagazines en nachten om vooral nooit in te gaan slapen want dat is louter tijdsverlies en daarvoor is het te warm. We hebben zo gesnakt naar dit seizoen (al welgeteld drie jaar me dunkt) en nu willen we er uiteraard geen fractie van missen.

Maar zomer is meer dan schoon weer. Het is ook vermaak en vertier en verteer. In de lucht hangt nu standaard een BBQgeur, zonnecrème wordt met liters vergoten, we kopen ijs en ijskoude drankjes, kleedjes en bikini’s, tijdschriften die ons vertellen hoe we dat zomerlijf zolang mogelijk kunnen conserveren en we gaan massaal op reis naar godweetwaarallemaal om nog meer zon te slikken, om het nog warmer te hebben, om de wereld te zien. Want de wereld is toch nog altijd iets groener aan de overkant!

Helaas hangt aan dit alles een prijskaartje. Misschien niet zozeer voor onze portemonnee, want geef nu toe een bbqschotel all-in, een blikje multinationaal fris, een kleedje van een keten, zonnecrème van de supermarkt en een lastminute trip, wat kost dat tegenwoordig nog? Niks! Je hoeft het voor het geld niet te laten. Maar misschien wel voor ons toch al zwaar belaste moeder aarde. Die zweet nu al decennia onder de hitte van onze overdaad. En misschien moeten we daar zo af en toe toch eens stil bij staan. Zeker in periodes waar we een beetje verblind zijn omdat het leven vandaag toch zo schoon is dus waarom zouden we ons hoofd breken over morgen? Want wij willen krekels zijn, laat die mier maar elders gaan klagen. Niet dat ik jullie nu wil aanzetten tot noeste arbeid en wil waarschuwen voor de valkuil van zorgeloos zomers genieten. Integendeel. Genieten zullen we en zonder mate! Maar het kan anders. Met minder middelen en meer resultaat. Met minder spilzucht en meer creativiteit. Met lekker lui leven zonder grote praal. Met meer aandacht voor de essentie en minder honger naar nog meer meer meer. En met aandacht voor onze impact op de blauwe planeet, met een notie van onze ecologische voetafdruk, met respect voor wat we hier zomaar voor het grijpen hebben. En dat is helemaal niet moeilijk. Je hoeft er weinig voor te laten en je hoeft er nog minder voor te doen. Het is geen kwestie van minder maar van anders consumeren. Misschien blijft dat voor sommigen allemaal heel vaag want hoe begin je daaraan en net daarom geef ik jullie heel graag zeven slimme tips voor een ecobewust vakantievieren. Alstublieft! Uw dosis zomers genot zonder schuldgevoel!

1. Op reis vlakbij

Het loont de moeite om op zoek te gaan naar plekjes in je eigen buurt die een vakantiegevoel oproepen. Vaak hoef je daar niet eens zo ver voor te gaan. Parken, bossen, een natuurreservaat: iedereen heeft wel een stukje groen nabij. En met de fiets en een goed gevulde picnicmand ben je zo vertrokken voor een dag puur vakantiegevoel want wie beweerde dat een reis veertien dagen moet duren? Wie er toch helemaal uit wil, kan zijn tent meenemen. In Nederland en België heb je een aantal hele fijne bivakplekjes in het groen. Kamperen kan ook bij de (bio)boer en wie geen zin heeft om met tenten te sleuren kan terecht bij het betere boerenbed. Ga voor je volgende vakantieplek eens op zoek naar het kleinschalige, lokale, biologische initiatief. Die zorgen meteen al voor een veel kleinere voetafdruk omdat ze zuiniger omspringen met energiegebruik en al het overbodige vermaak skippen. Hier vind je ook leuke adresjes! Wie het toch niet kan laten een verre reis te maken, kan ook daar voor een minder milieu-, mens- en omgevingsverstorend alternatief gaan. Wie meer wil weten over de ecologische impact van reizen, leest best dit artikel er eens op na.

2. Veggie BBQ

BBQtime! Ik moet eerlijk toegeven dat het moment waarop ik het het allermoeilijkste vind om vegetariër te zijn, de zomer is. De geur van een smeulende BBQ maakt mij week, het geluid van sissende worstjes doet mij watertanden en ik moet mij in alle bochten wringen om op zo’n moment niet overstag te gaan voor een lamskoteletje. Helaas laat de doorsnee BBQ je doorgaans met een overladen en helemaal niet zo’n fijn gevoel zitten als de geur in eerste instantie deed vermoeden. De BBQ zorgt vaak voor een caloriebom van een maaltijd waar je de rest van de nacht van wakker ligt. Veel vlees, veel saus en ok ja de standaard tomaat-komkommer-aardappel-wortelslaatjes erbij. Armoede troef. Een vettig klef buffet. Een aanval voor je lijf en zeker voor je lever. Die draait overuren op zo’n avondje uit. Terwijl het nochtans lekker licht kan zonder de BBQ in de ban te slaan. Dat bewijst EVA! Zij geven je de verrukkelijkste tips voor een vleesloze BBQ. Ga voor de groentewraps, seitanspiesjes en tofusteaks. Wie het vlees toch niet kan laten: ga voor bio en beperk je tot 150g per persoon. En voor wie nog steeds niet weet waarom we minder of geen vlees en vis moeten eten toch nog even herhalen dat de impact van de vleesindustrie op ons milieu het grootst is van allemaal. Daar kan geen vliegtuig of verbrandingsoven tegenop. Dat lijkt me reden genoeg om het te proberen. Groenten bieden ons eindeloos veel mogelijkheden dus alsjeblieft: pimp die BBQslaatjes! Niks heerlijker dan crispy frisse zomergroentjes. Je kan er alle kanten mee op. Je kan het zo gek niet verzinnen. Ga voor kleur, verse kruiden, frisse vinaigrettes en veel fruit! (Een blogje hierover volgt weldra!). En als je dan toch bezig bent kan je ook eens kijken voor een milieuvriendelijke bbq.

3. Frisse drankjes

De verkoop van blikjes, brikjes en plastiek flesjes bereikt een toppunt deze dagen. Op elke hoek van de straat kan je een voorraad inslaan. Met de berg afval die dat teweeg brengt houden we even geen rekening want o wat hebben we een dorst en wat snakken we naar verkoeling en wel nu nu nu graag. Er is nochtans een onvoorstelbaar coole uitvinding die van dit hele handeltje een nogo maakt: de drinkbus! In alle kleuren en maten, vulbaar met heerlijk zuiverend gratis en voor niks fris H2O van de kraan. Er wordt nog steeds gediscussieerd over de al dan niet drinkbaarheid van kraantjeswater maar laat ik wel wezen: wie geen kraantjeswater drinkt, kan best ook lucht in flesjes kopen. We mogen allang dankbaar zijn dat we  gratis drinkbaar water hebben uit een kraan en als dat wat minder koosjer is dan flessenwater. Tja, dat is dan maar zo. Ik ben in elk geval blij dat al die flessen niet hoeven. Zorg dat je drinkbus een vaste plek krijgt in je tas en een vaste waarde wordt bij elke uitstap. Voor de betere eco drinkbus kan je hier terecht!

Maar uiteraard is er meer in het leven dan water alleen. Het is het ideale moment om zelf aan de slag te gaan en sapjes, smoothies, ijsthees, shakes en noem zo maar op te fabriceren met kruiden, groenten en fruit. Lekker, gezond en goedkoop. Wat dacht je hiervan? (Een blogje hierover volgt weldra!)

4. Zacht zonnen

We smeren wat af deze dagen. Je zou ons zo op de BBQ smijten. Glimmend en blinkend lopen we door de zomer want we weten allemaal dat wie zijn huid beschermt, gezond is. Toch ook interessant om hier even bij stil te staan. Want is die zonnebrandcrème wel zo gezond als wij denken? En als wij met dat ingevette lijf in zee of bergrivier springen, laat dat dan geen sporen na. Inderdaad! Veel zonneprodukten bevatten chemische filters. Zij worden opgenomen in onze bloedbaan en bovendien zijn zij allesbehalve milieuvriendelijk, laat staan dierproefvrij. Dus smeer voortaan bewust en informeer je over de betere natuurlijke zonnebrandcrème. Weleda heeft topgerief maar ook Yves Rocher heeft een heel betaalbaar biogamma.

5. Ijsjestijd

Mag ik een ijsje? De vraag is nooit ver weg en de ijscoman al evenmin. Maar de raketten, magnums,  cornetto’s, calippo’s en andere mierzoete vriesprodukten zijn niet meteen een zegen voor ons lijf. Ze bevatten meer suiker dan ons lief is en zijn bovendien ook vaak voorzien van kleurstoffen, bewaarmiddelen en artificiële zoetstoffen. Niet iets wat je je kind dus elke dag wil zien eten. Maar ook het onschuldige schepijs bevat tonnen suiker en melk. En melk, en zeker de niet-bio variant is niet meteen een zegen voor ons welzijn. De melkindustrie is al even ontzagwekkend als de vleesindustrie. Melk bevat  alles wat de koe heeft meegekregen en in een niet-bio bedrijf betekent dat vaak een dagelijkse portie medicatie. Bovendien is koeienmelk een voedingsmiddel dat voor ontstekingen, verzuring en slijmvorming zorgt. Matig dus je melkgebruik. Maar matig niet je ijsverbruik: maak ijsjes van sap en vruchtenpulp, met amandel- of kokosmelk. Ideetjes te over voor verfrissende frisco’s! En wat dacht je van diepgevroren stukjes fruit? De heerlijkste ijspralines maak je zelf! En weet je wat zo leuk is? Je mag er zoveel van eten als je wil. ‘Mag ik nog een ijsje’ wordt ‘Wil je nog een ijsje?’ (Blogje hierover volgt weldra)

6. Schone kleren

O zomerjurkjes en ieniemini bikinietjes! Is het niet heerlijk schoon toeven in zomerse stofjes? En je koopt ze voor een appel en een ei! Voor die appel en een ei worden ze ook gefabriceerd. Door kinderhandjes. Door mensen die moeten krabben om rond te komen. Die het geen zak kan schelen wat het modekleur is dit seizoen. Als ze maar iets te eten krijgen. Of aan water geraken. Ik denk dat onze spilzucht (ja meisjes) vaak het hardnekkigst is in de kleerkast en dat wij op dat terrein het minst bereid zijn toegevingen te doen en in het reine te zijn met ons eco bewustzijn. We doen een beetje aan struisvogelpolitiek. Omdat we er het geld niet voor hebben om dure kleren te kopen. Zo simpel is dat. Ik weet er alles van want heb mijzelf eveneens jaren bezondigd aan de aankoop van kleren voor de prijs van een belegd broodje. Niet meer dus. Wie consequent wil zijn, draagt geen kleren waar bloed, zweet en tranen aan verspild zijn. En dat is niet altijd even makkelijk want het is inderdaad soms moeilijk te achterhalen welk merk wel en niet ok is. En daar is de prijs niet altijd een raadgever. Sommige peperdure merken bezondigen zich eveneens aan de lageloonkosten. Hoe het toch anders kan? Zelfs met een karig loontje (naar onze normen dan)? Koop tweedehands, maak zelf je kleren, koop enkel wat je nodig hebt en koop eco. Zo ben je al een heel eind dichter naar een eerlijker kledingbeleid.

7. Koopkracht

Soevenirtjes, uitstapjes, solden, citytrips, etentjes, ditjes en datjes. Er is altijd wel een reden om onze zomer te vieren met een consumerend gebaar want er zijn zoveel leuke spulletjes in alle kraampjes over de hele wereld en er zijn altijd wel dingetjes die we nog kunnen gebruiken of waar iemand anders zo blij mee zou zijn dus kom voor die ene keer en eentje is geentje. Wees creatief. Breng een natuurvondst mee van je reis voor je liefsten, ruil de solden voor een rommelmarkt, neem je drinkbus mee op citytrip en picnic er in een park en weet je die bikini van vorig jaar staat je nog steeds beeldig.

De volgende blog krijg je volgende week al op je bord:Alles over puurnatuur ZOMERDRANKJES! Mis hem niet!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven