Zeker, winterpret is een héél breed begrip. De één zal zich alvast verheugen op een vervaarlijke afdaling van een besneeuwde bergtop, terwijl de ander zweert bij de vele knusse uurtjes voor de knetterende open haard. Of misschien zit je daar net tussenin? In ieder geval; er is geen ander seizoen dat – ondanks de nodige ongemakken – zoveel sfeer en gezelligheid met zich meebrengt.
De winter in beweging
Ook in de winter schijnt de zon! Geen enkele reden dus om jezelf op te sluiten. Integendeel, net in dit seizoen is een extra portie lichaamsbeweging en zonlicht een absolute must. Beweging in de buitenlucht zorgt er vanzelf voor dat je het weer lekker warm krijgt en een dagelijkse dosis (zonne)vitamine D3 doet winterdepressies verdwijnen als – jawel – sneeuw voor de zon. Bovendien is de natuur ‘s winters van een adembenemende schoonheid! Helemaal wanneer er sneeuw ligt of wanneer je ‘s ochtends – als de dauw nog bevroren is – door de straten of bossen wandelt. Probeer er dus dagelijks even op uit te gaan, maar duffel je vooral goed in!
Thermisch interessant
Wie snel koud heeft, kan eventueel thermisch ondergoed overwegen. 100% ecologisch verantwoorde thermische kleding hebben we helaas niet kunnen vinden, maar dat neemt niet weg dat het een hulp kan zijn. Bovendien kan je dit ondergoed ook binnen aanhouden en op die manier je thermostaat een beetje winterslaap gunnen. Energie en geld sparen is altijd mooi meegenomen en hup…toch weer een beetje milieubewustzijn.
Het thermisch ondergoed van het merk Ten Cate is gemaakt van 49% Viloft, Polyester en Elastaan. Viloft is een natuurlijk materiaal gemaakt van de pulp van de eucalyptusplant.
Nattigheid voelen
Sneeuw kan natuurlijk voor flink wat nattigheid zorgen. Wil je een gematigde ecologische voetafdruk zónder natte sokken, kies dan voor goede natuurrubberen laarzen!
Voorzie ook goede regenkleding wanneer je gaat wandelen. In combinatie met vriestemperaturen kan natte kledij namelijk al gauw behoorlijk irritant danwel erg ongezond zijn. Onderschat nooit de impact van vocht en koude op je lichaam!
Toffe routes
Nu je helemaal voorbereid bent, voorzien we je natuurlijk graag van enkele uitstekende wandelroutes en wandeltips. Wie graag in de natuur vertoeft (duh?) en ook iets wil bijleren, is wellicht te porren voor een begeleide wandeling met gids. Verschillende organisaties en verenigingen bieden dergelijke wandelbelevenissen aan en soms zijn ze zelfs gratis. Ook voor de kleintjes worden er allerlei leuke wandelingen georganiseerd, al dan niet met – bijvoorbeeld – een vertelling of een thema.
Natuurlijk kan je ook op eigen houtje door de smetteloos witte natuur lopen. Je kan dan gebruik maken van de al bekende wandelroutes in je buurt, maar probeer ook eens een minder voor de hand liggende locatie. Wat te denken van een wandeling langs de kust bijvoorbeeld? Als er echt een flink pak sneeuw ligt zou je zelfs kunnen langlaufen op het strand. Als je de Belgische en/of Nederlandse kustplaatsen eens op een andere manier wilt meemaken, zonder overmatige drukte en zongebrande lichamen, maar van een overweldigende schoonheid, dan is dit de perfecte tip!
Veilig op de weg
Grootste minpunt van de winter zijn de vaak behoorlijk gevaarlijke verkeersomstandigheden. IJs en sneeuw zijn nu eenmaal niet de meest veilige substanties om te doorploeteren. En hoewel de mens vindingrijk genoeg is om die ongemakken een beetje te verlichten, die methodes zijn niet altijd even eco-vriendelijk.
Met een korrel zout
Om de wegen sneeuw- en ijsvrij te krijgen wordt er massaal strooizout gebruikt. Ook burgers maken graag gebruik van zout om hun oprit opnieuw zichtbaar en veilig te maken. Niet in de laatste plaats omdat het vaak verplicht is om verzekeringstechnische redenen (aansprakelijkheid voor ongevallen op jouw oprit).
Helaas is al dat strooizout nefast voor fauna en flora. Vaak bevat strooizout namelijk zware metalen die uiteindelijk zullen doorsijpelen in de watervoorziening. Ook belet het planten om voedingsstoffen uit de bodem te kunnen onttrekken en riskeren allerlei dieren ernstige (brand)wonden door simpelweg over een met strooizout behandeld oppervlak te lopen. Dat geldt zowel voor wilde dieren als vossen en egels, als voor je kat en hond.
Ondanks die nadelen willen we natuurlijk zelf ook naar buiten kunnen zonder het vege lijf te riskeren. Om sneeuw en gladheid op de (grote) wegen te kunnen vermijden zal de mens helaas nog de nodige intellectuele en financiële inspanningen moeten leveren. Gelukkig kan je – zoals steeds – je eigen bescheiden steentje bijdragen! Hoe?
1. Sneeuw scheppen
Klinkt simpel en is het ook. Zeker, hoe meer sneeuw, hoe lastiger dit wordt. Bekijk het echter eens van de andere kant; sneeuw scheppen levert je niet alleen een nette en veilige oprit op, het is ook uitstekend voor je conditie! Bovendien krijg je het sowieso snel warm 😉 Sneeuw scheppen doe je trouwens best zo snel mogelijk nadat het sneeuwen is opgehouden, aangezien die dan nog niet is vastgevroren. Ben je zelf niet fysiek in staat tot deze vorm van sneeuwpret, dan is er vast wel iemand in je buurt die een zakcentje kan gebruiken!
2. Gebruik zand en/of vogelzaad
Ofschoon zand als sneeuwruimer zeker niet altijd ideaal is (het kan klonteren en veroorzaakt verstoppingen) is het wel een milieuvriendelijker alternatief. Zand verwijderd overigens geen sneeuw of ijs maar het zorgt wel voor een stevige ondergrond en dus minder risico op uitschuivers. Vogelzaadjes strooien is misschien nog een betere optie. Ze bieden evenveel grip en na de winterperiode ligt er geen berg nat, modderig zand op je oprit.
3. Gebruik een ‘snow melt mat’
De naam zegt het allemaal. Een ‘snow melt mat’ is een uitrolbaar tapijt dat elektrisch verwarmd kan worden. Rol het uit over je oprit (of op de plaatsen die echt ijsvrij moeten zijn), steek de stekker in en hup…weg sneeuw en ijs! Uiteraard is het verbruiken van elektriciteit evenmin eco-vriendelijk, maar het hangt er mede vanaf waar je die energie vandaan haalt. Je hoeft het tapijt ook geen 24 uur op 24 te laten draaien. Met een kloktimer kan je bijvoorbeeld makkelijk een interval instellen. Zeer praktisch en efficiënt, maar toch…alleen als er geen ander alternatief is.
4. Gebruik gezond verstand
Altijd het meest ecologisch! Draag goede anti-slip laarzen en maak – als je toch strooizout wil gebruiken – alleen de belangrijkste plekken (uitrit, brievenbus, stoep) makkelijk toegankelijk. Kortom; beperk de milieuschade zoveel mogelijk.
Geniet jij ook zo in de winter?