Vakantiedorp St. Martins Chalets – Droomvakantie in Oostenrijk

St. Martins Chalets is geen doorsnee vakantiedorp. Het werd namelijk gebouwd volgens een innovatief en ecologisch energieconcept en daarbij werd aan werkelijk alles gedacht. Voor de eco-minded toerist – en wintersportfan in het bijzonder – is dit vakantie-resort een absolute droombestemming. Alsof de foto’s nog niet genoeg zeggen, doen we er ook nog een artikel bij.

St Martin Oosterijk in sneeuwlandschap

Afzonderlijke chalets

Zoals je op de foto’s kan zien, bestaat het dorp uit verschillende chalets. De grootste daarvan biedt ruimte aan maar liefst 14 personen, al kan deze ook opgedeeld in een chalet voor 10 personen en een 4-persoonsappartement. Daarnaast zijn er nog zeven 10-persoonschalets en twee voor 6 personen. Ideaal dus voor grote gezinnen en/of groepen. Pluspunt is bovendien de diervriendelijkheid van het resort. Je huisdier is er meer dan welkom en kan – net als jij – genieten van een prachtige omgeving met veel ruimte.

Lokale bevolking in klederdracht

De locale bevolking in lederhosen

Natuurlijke luxe   

Alle chalets zijn gemaakt van onbehandeld grenen en larikshout uit duurzaam en lokaal bosbeheer. Sterker: de chalets werden zelfs gebouwd door vaklieden uit de regio en men gebruikte daarbij oude, maar bewezen duurzamere, bouwtechnieken.

Eco wintervakantie in Oostenrijk

Elke afzonderlijke woning beschikt over een privétuin en een ronduit spectaculair uitzicht op de omringende bergwereld van de Lungau. Alle planten in het dorp (in de tuinen groeien ook groenten, fruit en kruiden) zijn stuk voor stuk inheems en het kristalheldere drinkwater is afkomstig uit de waterbron van St. Martin zelf.

Centraal in het dorp ligt een natuurlijke vijver die ‘s zomers fungeert als zwembad en ‘s winters door de wat moedigere gasten gebruikt kan worden als sauna chill-out. Alle gasten kunnen daarnaast gebruik maken van de centraal gelegen wellness, spa- en fitnessvoorzieningen van het resort.   

Sauna St Martin in Oosterrijk

Zelfvoorzienend

Behalve de natuurlijke bouwmaterialen en gebruikte bouwtechnieken heeft St. Martin de eco-tourist nog veel meer te bieden. Zo beschikt het vakantiedorp over een eigen energie-centrale(!) die functioneert volgens het principe van warmtekrachtkoppeling. Deze centrale eenheid levert voldoende schone energie voor verwarming en warm water in het hele resort.

Daarnaast beschikt men ook over eigen zonnepanelen en wordt het rendement van de centrale nog eens extra verhoogd door de met schapenwol geïsoleerde wanden en de driedubbele beglazing van de chalets. Mocht het energiepeil om de één of andere reden niet toereikend zijn, dan wordt er overgeschakeld op 100% groen-gecertifieerde stroom, afkomstig uit wind, zon, water of biomassa.

Winter in Oostenrijk St Martin

Zero-Waste

Ook op het vlak van afvalverwerking en watervoorziening gaat men niet over één nacht ijs. Al het afval wordt gescheiden en gerecycleerd en het organisch afval wordt gestort op de composthoop van het resort. Uiteraard voor later gebruik in de moestuinen. Als gast kan je natuurlijk je eigen steentje bijdragen door je afval zorgvuldig te sorteren.

Waterbron voor zelfvoorziening in St Martin

Met een eigen natuurlijke waterbron binnen handbereik is het aanbieden van schoon water natuurlijk geen probleem. Het betekent echter niet dat daar al te lichtvoetig mee omgesprongen moet worden. Zo zijn alle kranen in het resort waterbesparend, werden er snelle en zuinige spoelsystemen geïnstalleerd en wordt ook regenwater opgevangen en opgeslagen in een grote ondergrondse tank.

Eco wintervakantie in Oostenrijk

UNESCO

Al deze groene inspanningen, in combinatie met de bovengemiddelde gastvrijheid, het aanwezige comfort, diervriendelijkheid en toeristische waarde, hebben er toe geleid dat St. Martin Chalets met recht tot een waardig groene reisbestemming werd uitgeroepen. Bovendien werd de regio Lungau in juli 2012 gecertificeerd als een officiële UNESCO biosfeer. M.a.w.: de streek mag zich tevreden nestelen in het rijtje van o.a. Yellowstone, Tikal National Park Guatamala en de Galapagos Eilanden.

Zomer en winter

Eco zomervakantie in Oostenrijk

Natuurlijk leent de omgeving zich uitstekend voor een portie wintersport. De Lungau is sowieso een populaire locatie – de lokale berg Speireck is de hoogste skipiste in de regio – voor de wintersportfanaat. Ook aan toeristische of culturele activiteiten en ontspanning is er in de omgeving geen gebrek. In het dorp St. Martin vind je bijvoorbeeld voldoende eetgelegenheden, gaande van sterrenrestaurants tot een eenvoudige snackbar, en ook het uitgaansleven is met diverse bars en nachtclubs goed vertegenwoordig. Ook voor niet wintersporters is St. Martin dus de moeite waard. De zomers zijn in deze streek minstens zo indrukwekkend als de winterperiodes.

Wat dit alles concreet betekent? Dat je zoektocht naar een ideale vakantiebestemming nu ten einde is! Meer info over St. Martin chalets

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Volg onze nieuwtjes

Eco, duurzaamheid, natuurlijk leven